Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Skolēnu svētki emocijās

Mairita Kaņepe
15:53
15.07.2015
9
Uz Dzsv 5 1

Svētdienas rīts, kuram bija jābūt pacilātības pilnam, jo tuvojās XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku kulminācijas notikumi, diemžēl vispirms atnesa satraukumu pilnus brīžus.

Kamēr pirmdienas rītā skolēni pēc svētkiem atpūtās un gulēja, “Druva” izvaicāja pieaugušos, aicinot vērtēt svētku organizēšanu. Sestdienas vakarā Mežaparka estrādē bija notikusi dziesmu svētku vēsturē nepiedzīvota nelaime. Dziedātāju tūkstošu vidū viens pēc otra iepriekšējās dienās uzkrātās pārslodzes, nepietiekamās atpūtas un nepietiekami uzņemtās pārtikas dēļ sāka ģībt koru dalībnieki. Redzot, kā mediķi un apsargi paģībušos vienaudžus iznes no kopkora, dalībniekos sākās pārdzīvojumi, kam sekoja jau masveida ģībšana un daļā pusaudžu histērijas lēkmes – trīcēšana un raudāšana. Sestdienas vakara koncerts Mežaparkā līdz ar to tika pārtraukts.

“Pat tad, kad bijām nonākuši no estrādes, sēdējām autobusā, lai brauktu uz naktsmītnēm, dažas no meitenēm nevarēja nomierināt. Viņas, pulciņā sasēdušas, histēriski raudāja. Kā autobusam garām pabrauca kārtējā ātrās palīdzības mašīna, meiteņu histērija atsākās,” pastāstīja 13 gadīgās dziedātājas mamma Daiga Lejiņa, kura svētkos palīdzēja skolotājiem un bija uzņēmusies atbildību par desmit dziedātājām pusaudzēm.

Arī turpmākā sestdienas nakts Rīgas skolās pagāja satraukumā, vispirms nomierinot dziedātājus. Skolā, kurā dzīvoja Cēsu koristi, divus bērnus pēc palīdzības saņemšanas atveda no slimnīcas un turpmāk skolā uzraudzīja mediķis. Cēsu novada delegācijas vadītāja Lolita Kokina stāsta, ka, mierinot bērnus un sniedzot palīdzību, pedagogi un mediķis strādājuši līdz pieciem rītā. Jau tad pedagogi sprieduši, ka agrā rītā, kad būs jādodas, lai Daugavmalā stātos svētku gājienam, koru dalībniekus nemodinās, ļaus visiem pagulēt un atgūt spēkus.

Ap trijiem naktī delegāciju vadītāji uzzināja izglītības un zinātnes ministres Mārītes Seiles lēmumu svētku gājienu atcelt. Jau pirms tam delegāciju vadītāji bija ar īsziņām sarakstījušies un sazvanījušies ar svētku rīcības komitejas pārstāvjiem par tālākam norisēm. “Pulksten trijos, uzzinot pieņemto lēmumu, ka gājiena nebūs, nolēmām arī to, ka agrā rītā no Cēsīm nevienu nevedīsim, bet Cēsīs tobrīd bija svētku dalībnieki – mūsdienu deju kolektīvs, pūtēju orķestris, koklētāju ansamblis,” stāsta Lolita Kokina. “Dalībniekiem Rīgā no rīta ļāvām gulēt, un tad, kad bija izgulējušies, kolektīvi paši nolēma, kuri ies gājienā. Tie, kas gribēja, arī aizgāja, bet iešana visam Cēsu novadam kopā šoreiz nebija.”

“Domāju, ka bija ļoti liela koristu pārslodze, tieši koristu. Tas nebija normāli. Tik daudz mēģinājumu nemaz nevajadzēja, vismaz tik agri koristus nevajadzēja pulcēt estrādē. Pie tam visu mēģinājuma laiku bija jāstāv kājās, laika atpūtai nebija,” tāds vērtējums bija pašvaldības pārstāvei Lolitai Kokinai. Par deju kolektīvu organizēšanu mēģinājumu darbam un koncertiem vērtējums bija pilnīgi pretējs: “Mēģinājumu grafiks bija sastādīts ideāli.” Domājot par to, kas turpmāk kardināli jāmaina svētku norisēs, ilggadējai Cēsu delegācijas organizatorei ir priekšlikums – koru fināla skati dziesmu svētku laikā vispār nerīkot, kā arī samazināt kopkora mēģinājumu skaitu estrādē, tā vietā ļaujot dziedātājiem apmeklēt deju koncertu.”

Uldis Blīgzna no Amatas novada apvienotās Izglītības pārvaldes pārzināja lauku skolu kolektīvu dzīvi Rīgā, galvenokārt tie bija deju kolektīvi. Sestdienas naktī sazinājies ar svētku izpilddirektori un noskaidrojis, ka nebūs liegts brīvprātīgi doties gājienā, sekojis lēmums, ka koristi neies, bet pārējie dosies gājienā. “Dejotājiem mēģinājumu dienas, gatavojoties svētku koncertiem stadionā, bija ritējušas ļoti raiti. Katras dejas gatavošanai uz laukuma bija paredzēta stunda, bet pat tik daudz nevajadzēja,” gandarīts par deju svētku gaitu ir Uldis Blīgzna. “Mūsu dejotāju piedzīvotais svētku gājienā bija svētku kulminācija. To pieredzēja arī Inešu pamatskolas un Liepas pamatskolas deju kolektīvi, kuri oficiāli nebija svētku dalībnieku vidū, bet sestdien ieradās Rīgā, lai izbaudītu svētku gaisotni, dancotu ielu koncertos un paliktu pa nakti.”

Cēsu vecāko klašu koru dziedātāji, svētdien no rīta pamodušies, jutušies mundri, sekojis lēmums, ka kolektīvi ies gājienā. Cēsniekiem izpalikusi stāvēšana un gaidīšana uz savu vietu gājienā, jo viņi gājuši, aizpildot brīvu vietu. Par sajūtām gājienā tagad ir vislabākais iespaids – puķu pušķi sagādāti, vainadziņi sapīti, skatītāju saucieni nemitīgi uzmundrinoši, visu laiku apsveikumi.

“Tas svētkos bija vislabākais!” vērtē Cēsu skolēnu koru diriģente Ilga Šķendere un piebilst, ka organizatori noslēguma koncerta programmu bija nedaudz saīsinājuši, pie tam vairākas dziesmas kopkoris varēja izpildīt sēžot. “Noslēguma koncerts svētdienas vakarā lielajā estrādē bija burvīgs. Tik daudz brīnišķīgu mirkļu jauniešiem dāvāja kopdziedāšana,” priecājas diriģente un teic, ka tik un tā dažiem bērniem visā lielajā kopkorī kļuvis slikti, bijusi vajadzīga mediķu palīdzība un vienaudžu atbalsts, kas nesavtīgi sniegts. Skolotāja šajā ziņā ļoti slavē Cēsu ģimnāzistus.

“No organizētāju puses vislielākā kļūda bija tā, ka koriem uz mēģinājumiem bija jāierodas agri no rīta, katru dienu vēl agrāk jāceļas, lai paēstu, aizbrauktu uz estrādi. Bērni nedabūja izgulēties. Jāņem taču vērā, ka bērni atradās Rīgā, svešā vietā un visi kopā. Protams, ka daudzi naktis negulēja, jo kopā būšanu taču jaunajiem gribas izdzīvot!” vērtē diriģente un vienlaicīgi uzsver, ka skolēnu kopkoris šajos svētkos skanējis ļoti labi. Bērni gatavojušies ļoti atbildīgi, arī estrādē bijuši organizēti, atsaukušies ikvienam diriģentu aicinājumam. “Jautājums ir tāds – vai to pašu nevarēja panākt ar mazāku mēģinājumu skaitu?”

“Svētku dienas kopā summējot, varu teikt, ka dejotājiem slodze bija vidēja, vismaz vecāko klašu deju kolektīviem noteikti,” stāsta Cēsu Valsts ģimnāzijas deju kolektīva “Kande” vadītājs Andis Kozaks. “Pa vidu mēģinājumiem bija brīvas stundas, un atlika laiks arī paēšanai. Ceturtdiena bija visnoslogotākā, tad vajadzēja stadionā pavadīt visu dienu, bet mēs vienalga paspējām uz savām mājām, jo es uzskatu, ka jauniešiem ļoti nepieciešams paēst siltas pusdienas. Vēlāk bildēs paskatījos citu dalībnieku pieredzi, kas ticis dots līdzi sausajās pusdienās. Manuprāt, no tā gan nevarēja kārtīgi paēst.”

Cēsu ģimnāzisti, sestdienas naktī lasot jaunāko sociālajos tīklos, pirmie uzzinājuši, ka svētku gājiens atcelts, ar to pamatīgi pārsteidzot savu pieredzējušo deju kolektīva vadītāju. “Neticēju tam, ko jaunieši saka. Svētku vēsturē tāds gadījums vēl nav bijis. Gājiens vienmēr bijis viena no svarīgākajām svētku sastāvdaļām,” iespaidos dalās A.Kozaks un piebilst, ka naktī Cēsu delegācijā nolemts, ka tad var brokastis dalībniekiem organizēt divas stundas vēlāk, bērniem nav jādodas stāties gājienam Cēsu novadam atvēlētajā agrajā rīta stundā. “Savukārt mūsu plāns bija tāds – svētdien deju kolektīvs “Kande” vienalga ģērbsies svētku tērpos, ņems kolektīva vimpeli un dosies pastaigā pa Rīgas ielām,” stāsta A. Kozaks. “Aizgājuši līdz Brīvības piemineklim, ieraudzījām, ka gājiena plūsmā ir izveidojusies brīva vieta, stājāmies tik iekšā! Skatītāju visapkārt daudz, “Kandei” visu laiku uzsauca, veltot daudz sveicienu. Bija sabraukuši arī cēsnieki, mūs apsveica. Radās ļoti pacilājošas sajūtas. Jauniešiem ļoti patika iet gājienā, un tas bija īstens punkts labajām svētku sajūtām.”

Bērniem un jauniešiem svētki beigušies, bet vasara turpinās. Pieaugušajiem turpināsies darbs, izvērtējot svētku organizēšanas veiksmes un kļūdas.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Runā par līdzdalību un saliedējas

07:05
16.07.2024
33

Cēsu novada jauniešu saliedēšanās pasākums “Lauzt Robežas” nemainīgi jau trešo gadu divu dienu garumā aicināja visa novada jauniešus. Pirms septiņiem gadiem to aizsāka toreizējā Pārgaujas novada jaunieši, arī šoreiz, jau septīto reizi, pasākums notika Straupes pagasta atpūtas bāzē “Mārkulīči”, šogad īpaši pievēršot uzmanību tēmai – līdzdalība. Projekta koordinatore Iluta Balode teic, ka pasākums “Mārkulīčos” ir  […]

…no Amatas uz Tūju un tālāk – prom vasarā!

05:17
03.07.2024
48

Skanīgs, sportisks un zaļš šogad izvērtās mācību gada noslēgums Amatas pamatskolā. “Baudījām programmas “Latvijas skolas soma” kultūr­izglītojošās pr­og­ram­mas “Leģendas mūzikā” un “Instrumentu karnevāls”. Skolas direktoram Valdim Nītiņam izdevās ambiciozais, skolēnus tik ļoti intriģējošais divu dienu Vidzemes jūrmalas piedzīvojums: pārgājiens ar nakšņošanu teltīs, pašu gatavotām vakariņām un brokastīm,” tā par atraktīvo skolas mācību gada noslēgumu pastāsta […]

Sapnis par savu mini zoo

10:10
25.06.2024
310
1

Sandijs Polis teic – nav labākas, skaistākas un mierpilnākas vietas uz pasaules par Ieriķiem. Jaunietis ir īsts ieriķietis, te arī šogad absolvē Amatas pamatskolu. “Visa mana dzīve ritējusi pa un ap Ieriķiem. Te noteikti ir vieta, kur rast īstu mieru un ļaut vaļu emocijām. Ieriķos var iziet ārā kopā ar draugiem, bieži apmeklējam sporta laukumu […]

Jauniešiem svarīga iekļaujoša sabiedrība

06:16
19.06.2024
84

Kā jauniešus ar ierobežotām iespējām iekļaut jaunatnes darbā un sabiedrībā kopumā un kādas metodes, strādājot ar šo iedzīvotāju grupu, būtu labākās, tāda bija galvenā tēma Vidzemes nevalstisko organizāciju forumā. Pasākums Liepas jauniešu centrā “Apelsīns” pulcēja 40 pārstāvjus no Cēsu, Valmieras, Lim­bažu, Smiltenes novada un Rīgas organizācijām. Tēma ir plaša, jaunieši ar ierobežotām iespējām nav tikai […]

Švīkas sirds rotaļpagalmā

00:00
18.06.2024
55

Bērni apgūst dažādas vizuālās mākslas tehnikas, bet galvenais ir katra īpašās izpausmes Ar izstādes “Švīkas sirds rotaļpagalmā” atklāšanu CATA kultūras namā vēl vienu māksliniecisko gadu noslēdz Daigas Jirgensones vadītā mākslas darb­nīca “9 kaķi”. Izstādes atklāšana ir kā svētki pēc padarītā darba, kur bērniem ir iespēja pabūt ar saviem vecākiem un vecvecākiem, kā arī gandarījums redzēt […]

Novada skolēni sadejo Cēsīs. Lietus svētkiem netraucē

14:34
05.06.2024
127

Ap tūkstotim mazu un lielu dejotāju no visa plašā novada 1. jūnijā Cēsu Pils parka estrādē izdejoja Cēsu novada Skolu jaunatnes deju svētkus “Viņi to pa īstam prot”. Svētki notika pēc astoņu gadu pārtraukuma, pulcējot dalībniekus no pašvaldības iestāžu kolektīviem – skolām, kultūras namiem un centriem – Cēsīm, Priekuļiem, Liepas, Straupes, Zaubes, Nī­taures, Drabešiem, Jaunpiebalgas […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
11
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
11
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
11
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
9
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
31
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi