Sestdiena, 23. novembris
Vārda dienas: Zigrīda, Zigfrīda, Zigrīds

Mīlestība pāri visam

Liene Lote Grizāne
15:46
17.02.2016
49
Img 0203 1

Valentīndiena, kas aizvadīta aizgājušajā nedēļas nogalē, ir saldās mīlas diena, tādēļ šoreiz galdā tiek celti tikai saldie ēdieni. Laikraksts “Druva” viesojās kafejnīcā “Šķesteri” Straupes pagastā, kur mūs mīļi sagaidīja saimniece Irīna Šķestere, lai dalītos savās saldo ēdienu receptēs. Savukārt ciemos aicinājām Pārgaujas novada sabiedrisko attiecību un jaunatnes lietu speciālisti Elīnu Eleksi.

Irīna Šķestere norāda, ka viņa atbalsta visus svētkus un to svinēšanu, tādēļ bilst, ka arī Valentīna dienu nevajagot aizmirst. Īpaši, ja sievietei ir vīrs vai draugs, ar kuru kopā baudīt romantiku.

“Jāsvin arī latviešu Meteņi. Jāpavada ziema un jāsagaida pavasaris, taču, ja latvieši nav izdomājuši mīlestības svētkus, kādēļ tos neaizņemties no īriem? Noteikti svētkus vajag svinēt, un šajā dienā jāapdāvina vienam otru. Tā ir svētku diena pāriem un abpusēja mīlestības izrādīšanas diena,” bilst Irīna un teic, ka par godu īriem un viņu zemē radītajiem svētkiem arī pagatavos un dalīsies īru kafijas receptē, ko var pasniegt klāt kādam desertam.

Īpašos svētkos noteikti par skādi nenāk galdā celt kaut ko ļoti saldu.

“Gatavojot Valentīndienas vakariņas, ieteiktu sievietei neeksperimentēt ar kaut ko jaunu, jo tas var beigties ar nevajadzīgu nogurumu. Ieteiktu sievietēm vīriešus Valentīndienā pārsteigt ar sevi. Pašām ir jāsapošas, jāizveido jauna frizūra, jāuzvelk skaistākā kleita ar dziļāko dekoltē, taču desertu gan var pasniegt ne ļoti sarežģītu,” bilst lieliskā kafejnīcas vadītāja un norāda, ka šo svētku maltīte tomēr atkarīga no tā, cik ilgi pāris ir pazīstams.

“Ja tas cilvēkiem ir pirmais randiņš, tad laikam jau vajadzētu tikties neitrālā gaisotnē kādā restorānā, kafejnīcā un nedomāt par ēst gatavošanu, bet tikai par pirmo satikšanās mirkli. Ja pāris jau ir pazīstams ilgāk, tad gan sieviete var lutināt otru pusīti, pagatavojot lieliskas vakariņas,” norāda saimniece. Viņa bilst, ka deserti ir dažādi, bet viens no viņas iecienītākajiem ir franču virtuves saldētais deserts – parfē. To pagatavot var vienkārši, bet ēdiens ir smalks.

Baudot Irīnas Šķesteres piedāvātos desertus, mūsu viešņa Elīna Elekse atzina, ka viņu pārsteidza vienkāršās un ātri pagatavojamās receptes. Turklāt viss ir tik garšīgi, ka noteikti šo ēdienu vajadzētu mēģināt pagatavot arī mājās.

“Pēc diviem mēnešiem mums ar draugu Andri būs kāzas. Šī ir pēdējā Valentīndiena, kuru pavadīsim kā neprecēts pāris. Esmu laimīga, jo esmu sastapusi savu otro pusīti. Uzskatu, ka tieši no sievietes ir atkarīgs, kādas attiecības būs ģimenē. Ja sieviete būs mīļa, gādīga un saprotoša, arī vīrietis tāds būs. Sievai ir jāiemācās samīļot vīru,” saka Elīna. Viņa norāda, ka attiecības prasa laiku, darbu, uzmanību, un svarīgi ir nepazaudēt īpašo dzirkstelīti.

Elīna stāsta, ka Valentīna dienā ierasti ar draugu ir mājās un paši parūpējas par jauku vakaru, taču Mīlestības svētkus svinot dienu pirms vai pēc 14. februāra.

“Mums abiem ļoti nepatīk, ka šī diena ir tik ļoti komercializēta. Mēs neraujamies 14. februārī uz restorānu, kur sēž neskaitāmi pārīši. Tāpat uzskatām, ka vienam otru palutināt un laiku vajag veltīt arī ārpus šādas dienas,” bilst Elīna un norāda – īsti nepiekrīt teicienam, ka mīlestība vīrietim iet caur vēderu, taču neslēpj, ka pašiem tomēr ir kāda jauka tradīcija. “Esam iesākuši abi kopā cept siera kūku. To esmu nosaukusi topošā vīra vārdā. Tā mums ir tāda maģiska darbošanās virtuvē, un līdz šim kūka patiešām iznākusi ļoti garda,” saka Elīna.

Baudot “Šķesteru” saimnieces piedāvātos desertus un atzīstot, ka visi ir vienlīdz garšīgi, runājam par mīlestību un attiecībām.

Irīna Šķestere bilst, ka mīlestība un attiecības ir jākopj un viņai ir daudzi padomi, kā veidot laimīgu un harmonisku ģimenes dzīvi.

“Sievietei nekad bērns nedrīkst būt svarīgāks par vīrieti. Ir labs vīrs, laba sieva un bērns, kas viņus vieno. Un sievietei jāatceras, ka primārais ir vīrs. Tad bērnam būs abi vecāki un viņam būs labi. Ja sievietei primārais būs bērns, tad ātri vien ģimenē sāksies problēmas. Vīrs paliek otrajā plānā, viņš aiziet pa kreisi, sieviete pārdzīvo, paņem vēl otro darbu, un rezultātā viss izjūk. Tāpat veselīgās attiecībās nevajag iejaukt darba problēmas vai nogurumu. Patiesībā tas liecina tikai par to, ka nepareizi dzīvojam. Kā māte daba ir sakārtojusi? Sieviete strādā uz iekšējo pasauli, vīrietim jāstrādā uz ārējo. Vīrietis iet ārpusē, medī mamutu un nes uz alu. Sieviete alu ( māju) ir sakārtojusi, sakopusi un gaida vīru pārnākam. Šodien diemžēl dzīves apstākļi ir tādi, ka pēc “mamuta” jāiet abiem. Bet sievietei vienmēr jāpatur prātā, ka ir jāatstāj rezerve vīram. Pirmkārt, vīram ir jāstrādā vairāk nekā sievai. Otrkārt, sieviete uz darbu drīkst iet un strādāt tikai viena iemesla dēļ – lai realizētu sevi, lai piepildītu savu talantu un justos laimīga. Sievietei nav jāpelna nauda un jānomoka sevi. Ja viņa pelna naudu, tas nozīmē, ka viņa to dara ar asinīm, tur nekas labs ģimenes dzīvē nav sagaidāms. Naudu pelna vīrs, bet sieviete strādā ar smaidu, smiekliem, laimes sajūtu un mājās nāk ar spārniem. Tad arī mājās nebūs kašķu, būs pasniegtas vakariņas un samīļots vīrs un bērni,” domās dalās Irīna.

Sagaidot Valentīna dienu, abas vēl visiem mīlestību, kas dzīvē ir pats galvenais.

Rupjo rudzu miltu pankūka, pildīta ar biezpienu un medu

IMG_0121Nepieciešams (2 personām):
200 g rupjo rudzu miltu
2 olas
Šķipsna jūras sāls
Pusglāze piena
Olīveļļa

Pildījumam:
Biezpiens
Tējkarote medus
Skābais krējums

Miltus, olas un pienu sajauc līdz krējuma konsistences masai. Mīklu lej uz uzkarsētas pannas un olīveļļā cep lielās, plānās pankūkas. Kad tās gatavas, pilda ar biezpiena masu. To sagatavo iepriekš. Biezpienam pievieno tējkaroti medus un nedaudz skābā krējuma, lai masa kļūst vijīgāka.

Piepildītās pankūkas liek uz šķīvīša un dekorē ar augļiem un šķidro šokolādi.

Parfē ar zemeņu mērci

IMG_0131Nepieciešams:
200 g saldā krējuma
2 olu baltumi
3 tējkarotes cukura
Šķipsniņa vanilīna
Indijas rieksti
Rozīnes
Žāvētas melnās plūmes
Zemenes mērcei

Saldo krējumu, olu baltumus, cukuru un vanilīnu puto līdz viendabīgai, stingrai masai. Tad pievieno sagrauzdētus, sasmalcinātus Indijas riekstus, kā arī sasmalcinātas rozīnes un melnās plūmes.

Kad masa gatava, to uz stundu ievieto saldētavā. Parfē masai nevajadzētu būt sasalušai, bet viegli sastingušai.

Pa to laiku sablenderē zemenes, ko izmanto kā mērci. Pasniedzot desertu, glītā traukā ielej zemeņu mērci, liek parfē, ko dekorē ar šķēlītēs sagrieztām zemenēm (vai mūsu gadījumā dzērveņu ogām un šķēlīti karambola).

Saldais groziņš ar odziņu

IMG_0126Groziņa pagatavošanai:
200 g sviesta
200 g cukura
2 olas
2 glāzes miltu

Pildījumam:
Biezpiens
Svaigas vai saldētas avenes
Saldais krējums

Vispirms saputo olas un pievieno šķipsniņu sodas, kas dzēsta etiķī. (Tas iedos groziņam gan mīkstumu, gan kraukšķīgumu). To dara tā – uz karotes gala paņem sodu un tējkaroti etiķa uzlej virsū, pagaida, kamēr norimstas putošana.

Uz lēnas uguns izkausē sviestu, pievieno cukuru. Visu samaisa. Klāt pievieno saputotās olas, miltus, visu rūpīgi samaisa. Groziņu mīklas masa būs bieza, un to rūpīgi ieklājam formiņās. Liek cepeškrāsnī, cep 180 grādu temperatūrā vidēji deviņas minūtes.

Groziņa pildījumu gatavo no biezpiena, kas sajaukts ar aveņu mērci, nedaudz pievieno sadrupinātu groziņa biskvītu. Masu pilda groziņā un virsū uzspiež putukrējumu. Rotā ar dzērveni.

Īru kafija

IMG_0150Nepieciešams (1 personai):
100 ml kafijas
2 ēdamkarotes viegli uzputota saldā krājuma
Tējkarote cukura vai medus
25 g īru viskija

Uzsilda glāzi, izskalo to ar karstu ūdeni. Ieber cukuru un pielej viskiju, pēc tam sagatavoto kafiju un visu samaisa. Pa virsu dzērienam uzliek saputoto krējumu, kuru var pārkaisīt ar sarīvētu šokolādi.


Liels paldies par kopā darbošanos, sarūpēto pārtikas grozu un lieliskajām receptēm kafejnīcas “Šķesteri” vadītājai Irīnai Šķesterei.

skesteri

Kafejnīcā “Šķesteri”:
gardas maltītes,
labākā biezpienmaize,
svētku galdi, izbraukumi.
t. 29409182

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Cienīt laika nospiedumus

06:44
22.11.2024
19

Atjaunotais Uzvaras piemineklis Cēsu centrā    ir līdz šim arhitekta Imanta Timermaņa vērienīgākais darbs. Par Atmodas gadu notikumiem un šodienu saruna ar SIA “Arhitekta Imanta Timermaņa birojs” vadītāju. -Par pieminekļiem runā, diskutē, ceļ un nojauc arī šodien. -Šķiet, virziens aizgājis ne īstajās dimensijās. Andreja Upīša    pieminekļa zāģēšana ir muļķība. Ja ir kādi izteikti ideoloģiski […]

Viens bez otra nevaram nekādi

10:41
21.11.2024
316

Straupes pagasta bioloģisko zemnieku saimniecību “Eicēni” divi skoloti dārznieki Elita un Jānis Reinhardi nodibināja pagājušā gadsimta deviņdesmitajos, drīz pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Sāka tā romantiski – ar mazu siltumnīcu pie Elitas dzimtas mājām, kurā koši izauga izjukušās kopsaimniecības pamesti rožu stādi. Veidojot saimniecību, piedzīvota gan ziedēšana, gan ērkšķu dūrieni, un nu jau abi dārznieki ar […]

Katrā augā ir kas vērtīgs. Jāprot to izmantot

11:32
20.11.2024
34

Pastāv uzskats, ka kaut kur tālās zemēs ir tie vērtīgie augi, kas veselību var ļoti pozitīvi ietekmēt. Patiesībā viss, kas ir vajadzīgs mums, aug tepat tuvumā, atzīst dabas velšu vācēja, aktīva ārstniecības augu pētniece un augu valsts izzinātāja ELITA MELNE. “Savs jaukums ir būt dabā arī šajā nosacīti drūmajā laikā, tas ļauj izjust zināmu pirmatnību. […]

Militārā tehnika – stāsts par Latvijas vēsturi

11:04
18.11.2024
21

Cēsniekam Lūkasam Matutim bija pieci gadi, kad televīzijā redzēja, kā brauc tanki. “Tas šķita kas tik liels un interesants,” ar smaidu atceras Lūkass. Jau padsmitnieka gados viņš sāka izgatavot dažādas tehnikas modeļus. Un, protams, arī tanku. Līdztekus arī izzināja Latvijas militārās tehnikas vēsturi. Cēsu muzejā šomēnes apskatāma viņa veidoto modeļu    izstāde “Latvijas militārās tehnikas […]

Kā ikdienas paradumi var uzlabot zobu veselību

19:03
16.11.2024
30

Ikdienas paradumi spēlē būtisku lomu zobu veselības uzturēšanā un var novērst daudzas mutes dobuma problēmas. Regulāra un pareiza zobu kopšana palīdz ne vien uzturēt skaistu smaidu, bet arī izvairīties no biežām zobārsta vizītēm saistībā ar infekcijām, kariesu un smaganu iekaisumu. Aplūkosim trīs vienkāršus ieradumus, kas var ievērojami uzlabot zobu veselību. Regulāra un pareiza zobu tīrīšana […]

Vai plastiskā ķirurģija patiesi ir ceļš uz pārliecinošāku ārieni?

19:00
16.11.2024
26

Šis jautājums, kas sākotnēji var šķist vienkāršs, patiesībā slēpj sevī vairākus aspektus, kas saistīti gan ar fiziskajām, gan psiholoģiskajām izmaiņām. Plastiskā ķirurģija ne vienmēr nozīmē tikai ārējas pārmaiņas – tā bieži ietekmē arī cilvēka pašpārliecību un kopējo dzīves kvalitāti. Daudziem pacientiem šīs izmaiņas ir ceļš uz harmoniskāku dzīvi, kurā viņi izjūt gan iekšēju, gan ārēju […]

Tautas balss

Vai svarīgākā ir domes vadība

11:01
21.11.2024
47
J. raksta:

“Pagājušajā “Druvas” numurā bija ziņa, ka Cēsu novada pašvaldība par labu darbu valsts svētkos apbalvo 50 darbiniekus. Neviens pagodinātais vārdā nebija nosaukts, bet domes priekšsēdētājs un viņa vietnieki gan minēti pilnībā. Vai tad tikai viņi pelnījuši tādu godu, citi ne,” neapmierinātību ar publikāciju izteica J.

Sveiciens glābējiem un policistiem

11:01
21.11.2024
14
13
Seniore raksta:

“Noskatījos dokumentālo filmu par ugunsdzēsēju glābēju darbu. Tajā bija uzskatāmi parādīti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku pienākumi, reālas situācijas, kādās viņi strādā, ar kādu bīstamību jāsastopas un cik profesionāli viņi atrisina situācijas. Gribu novēlēt visiem, kas strādā šajā dienestā, veselību un izturību un visus sveikt svētkos. Paldies vēlos teikt arī Valsts policijai. Arī tas […]

Kur novilkt robežu

11:39
20.11.2024
31
Lasītāja raksta:

“Lasu, ka Cēsīs Leona Paegles ielai atjaunots Ģimnāzijas ielas nosaukums. Nosaukumā, protams, nav nekā slikta, taču, manuprāt, nav pareizi, ka mēs cenšamies aizslaucīt visu mūsu vēsturi. Šoreiz varbūt ne tik daudz par Cēsīm, bet kopumā. Nav jau neviens cilvēks ideāls, arī rakstnieki, mākslinieki. Katram savi un varbūt daudziem nepareizi uzskati, bet vai tāpēc viņu vārdi […]

Pilsoniska atbildība

11:39
20.11.2024
27
M.N. raksta:

“Paldies priekulietim Gundaram Muceniekam, kurš Lāčplēša dienas rītā Priekuļu birzītē pie piemiņas zīmes Kārlim Ulmanim nopļāva kūlu. G.Mucenieks nežēloja savu laiku un izmantoja arī savu trimmeri,” pastāstīja M.N.

Nevar atrast tualetes

14:54
13.11.2024
65
Seniore no kaimiņu novada raksta:

“Mēs, trīs kundzes astotajā gadu desmitā, no kaimiņu novada bijām ciemos Cēsīs. Izstaigājām pilsētu, vēsturiskās vietas. Kā jau ekskursijā, katrai bija līdzi ūdens pudele. Pienāca brīdis, kad, kā mēdz teikt, daba sauc. Tā kā man Cēsis zināmākas, vedu draudzenes uz Rožu laukumu, atceros, tam līdzās bija pārvietojamās tualetes. Aizgājām, bet nekā, to vairs nav. Un […]

Sludinājumi