Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Pavasaris uz šķīvja

Druva
10:20
19.04.2016
38
Img 4528 1

Pavasaris nāk ar bērzu sulām, pumpuriem un pirmajām veselīgajām nātru, pieneņu un gārsu lapiņām. Tieši pavasarī cilvēki kopā ar dabu mostas pēc ziemas miegainuma un smaguma.

Restorāna “Ungurmuiža” šefpavāre Anda Ņevečorova šoreiz arī savā virtuvē ielaidīs pavasari un gatavos ļoti pavasarīgu un vieglus ēdienus. Ciemos gaidījām divu bērnu māmiņu, uzņēmēju Anitu Zālīti – Sudņiku, kurai ir savs viedoklis par veselīgu dzīvesveidu. Viņa ar vīru ir arī kafejnīcas “Cafe 2 Locals” saimnieki, kuri ikdienā daudz domā, ko un kā pasniegt klientiem.

Laikraksts “Druva” devās uz Ungurmuižu, kur durvis nupat vēris uzlabotais un brīnišķīgais restorāns. Baudot lielisko muižas atmosfēru un restorāna šefpavāres meistarību, gatavojām trīs lieliskus ēdienus. Turklāt kāds no mūsu gatavotajiem un degustētajiem ēdieniem ir iekļauts arī restorāna pavasara ēdienkartē, ko ikvienam ir iespēja nobaudīt Ungurmuižā.

Restorāna “Ungurmuiža” šefpavāre bilst, ka tagad droši var doties dabā un salātiem pievienot pirmās ēdamās “nezāles” – nātru, gārsu, pieneņu lapiņas. Tāpat plūcami bērzu pumpuri.

“Dabā jau ir pirmie zaļumi, dīgsti un pat pirmās pašu audzētu salātu lapiņas, kas, iespējams, plūcamas uz palodzes audzētos podiņos. Uzskatu, ka pavasarī jācenšas uzturā lietot pēc iespējas vairāk zaļumu, turklāt tieši savvaļas zaļumu, kuri satur vitamīnus, pilnvērtīgas olbaltumvielas un daudz ko citu noderīgu. No pavasara augiem var pagatavot veselīgus salātus, tos kombinējot ar dažādiem garšaugiem un dārzeņiem, kā arī pievienot citronu sulu, augu eļļu, krējumu un citas piedevas. Ir tikai jāļauj vaļa iztēlei,” saka restorāna “Ungurmuiža” šefpavāre. Viņa arī bilst, ka uzturā jālieto tie savvaļas augi, kurus pazīstam, un nevajadzētu eksperimentēt.

“Visiem pazīstamas ir nātres. Tās lieto zupās, sautējumos, salātos, kā arī garšvielu vietā. Tāpat mums ir zināmas pieneņu lapas, no kurām gatavo pat svaigos salātus,” bilst Anda Ņevečorova.

Baudot šefpavāres pasniegtos ēdienus, Anita bilda, ka salāti un svaigā gurķu zupa ir brīnišķīgi ēdieni. Turklāt viegli un vitamīniem bagāti.

“Arī mēs mājās domājam, ko un kā ēdam. Pati pēdējo gadu laikā esmu krasi mainījusi viedokli par to, ko gatavot un celt galdā. Esmu atteikusies no dažādiem pārtikas produktiem – maizes, kartupe-ļiem -, pievēršoties salātiem, dārzeņiem un augļiem. Cūkgaļu cenšamies nomainīt pret vistas gaļu vai zivīm,” stāsta uzņēmēja, bilstot, ka grūtāk tik radikālas pārmaiņas uzturā ir ieviest bērnu ikdienā. Tas tādēļ, ka bērniem garšo kartupeļi, viņiem garšo miltu izstrādājumi, un ne katrs bērns būs priecīgs par priekšā celtu salātu bļodu.

“Taču domāju, ka bērniem jāgatavo tas, kas viņiem garšo. Protams, mēs domājam par ekoloģiskiem produktiem, bet bērniem jāēd gaļa, kartupeļi un viss pārējais, kas viņiem kārojas. Vecāki gan var pie šāda pamatēdiena pasniegt klāt zaļos salātus. Lai tā salātu bļoda stāv uz galda, un tad varbūt arī pamazām bērniem radīsies ieradums paņemt saujiņu sarīvēto kāpostu vai salātu lapu maisījumu,” norāda divu bērnu mamma. Viņa bilst, ka cits stāsts ir par sievietēm, kuras rūpējas par izskatu vai domā, kā atgūt formu pirms vasaras.

“Ja sievietes domā par pavasari, par savu izskatu un sajūtām, tad jādomā par to, kā dzīvojam un ko ēdam. Uzturs ir ļoti būtisks, un ar to bieži vien sev arī nodarām pāri. Nenoliedzami, tas ir milzīgs darbs, īpaši, ja domājam par lieko kilogramu nomešanu, taču ir ļoti patīkami, ja redzi, kā kļūsti slaidāka un skaistāka. Protams, tam visam klāt arī nāk fiziskās aktivitātes, kas var būt iešana, soļošana, nūjošana, velobraukšana vai kas cits. Obligāti nav jāiet uz sporta zāli, ja tam nav līdzekļu vai laika,” norāda A. Zālīte – Sudņika. “Un pavasaris ir īstais laiks, lai mostos, lai sāktu rosīties, darboties, veselīgi ēst un sportot.”

Tam piekrīt arī šefpavāre un norāda, ka ir sācies arī sulu laiks. Tās viņa iesaka dzert svaigas. Turklāt tās var izmantot arī ūdens vietā, gatavojot, piemēram, zupu.

“Daba mums pačukst priekšā, un ne velti saka, ka vislabāk uzturā lietot konkrētās sezonas produktus. Šis ir sulu laiks, un tas jāizmanto,” uzsver šefpavāre, pārsteidzot ar garšīgu auksto zupu.

Vērtējot cilvēku ēšanas paradumus, šefpavāre bilst, ka nereti ģimenes ir spiestas domāt, kā iztikt. Tad otrajā plānā paliek domas par īpaši izraudzītiem vai dārgiem produktiem.

“Strādājot restorānā, ir iespēja klientiem piedāvāt garšīgus, nereti pat izsmalcinātus ēdienus. Redzu, ka klienti gan uz to raugās dažādi. Vieni vēlas restorānā baudīt kaut ko pazīstamu, citi nāk un eksperimentē, pasūtot jaunus ēdienus ar īpašu garšu salikumu. Sastādot restorāna “Ungurmuiža” jauno ēdienkarti, pētījām arī to, ko 18. gadsimtā šeit cēla galdā, to uzlabojot mūsdienu versijā. Tāpat esam domājuši par vietējo produktu izmantošanu, lai tie būtu svaigi, sezonāli un tepat uz vietas pagastā, novadā audzēti,” saka Anda Ņevečorova.

IMG_4523Svaigā gurķu un ananāsu zupa

Nepieciešams:

1,5 gurķa
Bieza šķēle svaiga ananāsa
½ nomizota avokado
2 seleriju kāti, sagriezti gabaliņos
Sauja ēdamo nezāļu ( pieneņu lapas, nātres, gārsa)
Sauja pētersīļu
Sauja diļļu
6 lociņi(baltā daļa)
1 neliels sīpols
1 laima sula
Jūras sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
300 ml bērzu sulas

Pasniegšanai:

6 lociņi (zaļā daļa)
1 garais gurķis, sagriezts smalkos kubiņos
½ ananāsa bez serdes, sagriezts smalkos kubiņos
Dažādi dīgsti

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas liek blenderī un sablenderē. Zupu salej šķīvjos un pievieno gurķa un ananāsa gabaliņus, lociņus, dīgstus, un pasniedz.

IMG_4506Salāti “Vitamīnu sprādziens”

Nepieciešams:

Nātru, pieneņu, gārsu lapiņas
Spināti
Skābenes
Kazas siers
Mozarella siers
Ķirštomāti
Vārītas bietes šķēlītes
Smiltsērkšķu eļļa

Pagatavošana:

Visas salātu un zaļumu lapas maisa kopā ar gabaliņos sagrieztiem ķirštomātiem, sieru. Pievieno pa vienai novārītas bietes šķēlītes. Visu pārlej ar smiltsērkšķu eļļu, ko var aizstāt ar lakšu eļļu. Šiem salātiem pēc patikas var pievienot dažādus sierus, pārkaisīt ar riekstiem, diedzētiem dīgstiem.

IMG_4513Zaļais kokteilis

Nepieciešams:

300 g bumbieru ar mizām un sēkliņām
100 g mīkstu dateļu
¼ neliela nomizota citrona
400 ml mandeļu piena
250 ml ūdens
140 g spinātu

Pagatavošana:

Blenderī liek bumbierus, dateles, citronu, pielej mandeļu pienu, ūdeni un virsū saliek spinātus. Blenderē visu kopā un pasniedz, salejot skaistās kokteiļu glāzēs.


Paldies par sarūpēto atmosfēru, pārtikas grozu, atvēlēto laiku un darbu restorānam “Ungurmuiža”!

Ungurmuiza_logoinfo@ungurmuiza.lv

Tālr. 22007332

Restorāns “Ungurmuiža” klāj svinību galdus un pieņem pasūtījumus izbraukumiem.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Pārraut apburto loku

06:02
16.07.2024
47

Jauno māmiņu un grūtnieču atbalsta centrs “Madaras”, kas darbojas Liepā, nosvinējis 20 gadu jubileju. Tā darbība organizēta kā ģimenes modelis ar atbilstošu vidi, lai katrai māmiņai veltītu individuālu uzmanību. Šobrīd “Madarās” uzturas septiņas mammas un deviņi bērni, daļa māmiņu ir ar īpašām vajadzībām. Bet šo gadu laikā palīdzēts vairākiem simtiem sieviešu. Teju no pirmsākumiem biedrības […]

Svešumā latviskums uztur garu

08:03
11.07.2024
36

Jāņa Vecozola dzīve metusi dažādus līkumus. “Kā daudziem latviešiem šajos laikos,” viņš saka un piebilst, ka vasarā gribas būt Latvijā. Jānis dzimis un bērnību pavadījis Cēsīs, tad ģimene pārcēlās uz Priekuļiem, tur mācības pamatskolā, tad Jāņmuižas lauksaimniecības skolā, armija, darbs un ģimene Cēsīs. “Strādāju par šoferi, lai tiktu pie dzīvokļa, pārgāju uz celtniecību. Tad sākās […]

Suns māca dzīvot rotaļīgi un dalīties ar to

06:24
08.07.2024
34

 “Kanisterapija ir suņu asistēta terapija. Nereti šķiet, ka tā ir suņa glaudīšana, un dažreiz tā tas arī var izskatīties, taču kanisterapija ir daudzveidīga gan atkarībā no mērķauditorijas, gan suņa,” teic kanisterapijas speciāliste Tamāra Kabakova. “Bērni visbiežāk vēlas suni paglaudīt, pabužināt, samīļot. Tāpēc arī lielos pasākumos ir svarīgi stāstīt, kā ar suni pareizi darboties. Es to […]

Savā īpašajā vietā

07:21
07.07.2024
85

“Kamēr vēl mitrs un neput, zāle jānopļauj,” saka Solvita Jansone un steidz appļaut mājas apkārtni. Viņa atzīst, ka pagaidām vasara ilgstoši nav bijusi tik karsta kā  pērn, bet puķes nācās regulāri un cītīgi laistīt, dārzam gan bija jāpietiek ar rezervēm un rasu. “Lietus bija ļoti vajadzīgs, tagad apkārt    svaigums, viss var augt,” teic Solvita […]

Radošais process kā terapija

05:26
07.07.2024
37

Saruna ar digitālā satura veidošanas un skatuves mākslinieci DĀRTU ZVANERI Daudziem Dārtas vārds noteikti pazīstams caur labskanīgā ķeltu arfas un čella dueta “Infini” skaņām. Ar viņu sarunājāmies par mūzikas ceļu, teātri un to, ka dzīve allaž zina labāk, kas mums vajadzīgs. -Daudzi jūs iepazinuši caur mūziku, bet pati sakāt, ka esat ļoti radoša būtne – […]

Veselīgu matu augšanas noslēpums

14:31
05.07.2024
329

Veselīgu matu veidošana ir kopīgs mērķis daudziem, tomēr bieži vien tas šķiet kā slepenas dārgumu medības ar grūti iegūstamām balvām. Patiesi veselīgu matu pamatā ir ne tikai spīdīgi attēli reklāmās un nemitīgi mainīgās matu kopšanas tendences, bet arī izpratne par to unikālajām vajadzībām un rūpes par tām. Veselīgu matu kopšanas nozīme ir nepārspīlēta; tā nav […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi