Pirmdiena, 22. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Labākie pavāri – vīrieši

Druva
23:00
13.07.2007
10
8lp Janmuiza Martins Pavars 1

Nu jau droši var teikt, ka Mārtiņš Poltiņņikovs ir Jāņmuižas profesionālās vidusskolas bijušais audzēknis. Puisis, kurš ar sirdi un dvēseli ir nodevies pavārmākslai un atzīst, ka šajā profesijā vēlas strādāt un pilnveidoties visa mūža garumā.

„Pavāra un viesu apkalpošanas profesija mani saistījusi vienmēr, tāpēc nebija šaubu, ka iešu mācīties tieši šo profesiju. Atzīšu, ka pirmajos divos gados bija diezgan grūti, jo tad visvairāk bija teorijas. Praktiskā darbība sākās galvenokārt pēdējos divos mācību gados. Taču, ja šī nodarbe saista, nekas neliekas grūti. Patiesībā skolā pavadītais laiks bija interesants un izziņas pilns,” saka Mārtiņš un, vērtējot prakses pieredzi skolas gados, saka: „Praksē var redzēt, kā atšķiras uzņēmumu specifika. Ir atšķirība, kur strādā – kafejnīcā, bistro vai restorānā. Taču jāatzīst, ka nav bijusi tāda prakse, no kuras neko nevarētu gūt. Tas ir tikai intereses un pašiniciatīvas jautājums.” Domās dalās jaunais pavārs un atklāj, ka skolas laikā praksē bijis vairākos Rīgas uzņēmumos un šobrīd, pēc mācībām, nolēmis palikt strādāt galvaspilsētā.

„Izvēloties nākamo darba vietu, vissvarīgākais man, protams, bija atalgojums un izaugsmes iespējas. Pieļauju, ja ar laiku parādīsies labāks piedāvājums ar labāku darba samaksu, būs jāizdara izvēle. Visi uzņēmēji vēlas, lai darbinieki strādā baigās stundas, bet maksāt negrib. Īpaši jaunajam darbaspēkam. Taču alga tomēr ir noteicošais. Zinu cilvēkus, kuri beiguši pavārus, bet strādā celtniecībā vai citās jomās, kur var labāk nopelnīt. Jā, jocīgi jau ir – daru savu sirds darbu, bet jādomā par kapeikām. Bet par baltu velti jau strādāt nevar. Negribētos arī būt starp tiem, kuri mētājas no vienas darba vietas uz otru, meklējot labāku atalgojumu,” domās dalās Mārtiņš un neslēpj, ka gribētu atgriezties strādāt savā dzimtajā pilsētā Alūksnē, bet vismaz tuvākajos gados nesaskata tur pietiekamu izaugsmi, lai jauns cilvēks spētu tur strādāt un normāli dzīvot.

Stāstot par pēdējo pavadīto mācību gadu Jāņmuižas profesionālajā vidusskolā, Mārtiņš atklāj, ka piedalījies nopietnā Latvijas mēroga pavāru konkursā un finālā ieguvis piekto vietu.

„Tā bija milzīga pieredze. Turklāt interesanti bija redzēt to, kā darbojas mani vienaudži un topošie amata brāļi. Jāatzīst gan, ka šādos konkursos cīnās restorāni. Jauniešiem, kuri praksē bijuši kafejnīcās, īsti tajos nav ko darīt,” atzīst Mārtiņš un topošajiem pavāriem ceļa maizē saka: „ Daudz ir tādu, kuri iestājas skolā, bet nezina, uz ko nāk. Ir jābūt gataviem, ka pirmajā un otrajā gadā būs ļoti daudz jāmācās. Un jāsaka, lai dzīvē ko sasniegtu, nepietiek vien ar gribēšanu. Daudz ir jādara, problēmām jātiek pāri un nereti jāsaņem visi spēki, lai panāktu iecerēto. Arī prakses vietas nevajag izvēlēties pēc principa, ka “tā bufetīte ir vistuvāk manai mājai”. Vajag riskēt un meklēt izaugsmes iespējas. Droši jādodas uz labākajiem uzņēmumiem Cēsīs vai pat Rīgā.”

Jautāts, vai tiešām ir tā, ka vislabākie pavāri ir vīrieši, Mārtiņš atbild apstiprinoši.

„Es gan negribu neko sliktu teikt par sievietēm. Arī viņas labi gatavo, bet tomēr pavāra darbs ir smags. Tās ir ilgas stundas uz kājām, karstumā,” saka Mārtiņš un uz jautājumu, kas, viņaprāt, ir labs pavārs, atbild: „ Ne jau tas, kurš domā, ka visu var. Pavārs mācās nepārtraukti. Varbūt tiešām labi pavāri ir tikai tie, kuri atzīti dažādos konkursos.”

Jautāts, kāds ir Mārtiņa iecienītākais ēdiens, puisis atbild, ka īsti tāda nav.

„Pats sev negatavoju. Man patīk gatavot citiem. Patīk, ja aiznesu porciju un cilvēks redz, ka pavārs ir piestrādājis, lai ēdiens izskatītos, smaržotu un garšotu labi. Pavāra profesija ir būt devējam. Gluži jau nav arī tā, kā ar kurpnieku, kurš staigā basām kājām. Pavāram gluži vardes vēderā nekurkšķ, bet tomēr mums patīk gatavot citiem,” saka Mārtiņš un atklāj, ka nākotnē vēlētos pats savu ēdināšanas uzņēmumu.

„Bet ne tādā nozīmē, ka es tur ierastos kā priekšnieks, iekasētu naudu un apskatītos, kā padotie strādā. Gribētu savu komandu. Būt par šefpavāru un strādāt kopā ar saviem cilvēkiem. Gatavot pasakainus latviešu virtuves ēdienus un redzēt, ka cilvēkiem garšo…” nākotnes plānos dalās Mārtiņš.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Runā par līdzdalību un saliedējas

07:05
16.07.2024
31

Cēsu novada jauniešu saliedēšanās pasākums “Lauzt Robežas” nemainīgi jau trešo gadu divu dienu garumā aicināja visa novada jauniešus. Pirms septiņiem gadiem to aizsāka toreizējā Pārgaujas novada jaunieši, arī šoreiz, jau septīto reizi, pasākums notika Straupes pagasta atpūtas bāzē “Mārkulīči”, šogad īpaši pievēršot uzmanību tēmai – līdzdalība. Projekta koordinatore Iluta Balode teic, ka pasākums “Mārkulīčos” ir  […]

…no Amatas uz Tūju un tālāk – prom vasarā!

05:17
03.07.2024
47

Skanīgs, sportisks un zaļš šogad izvērtās mācību gada noslēgums Amatas pamatskolā. “Baudījām programmas “Latvijas skolas soma” kultūr­izglītojošās pr­og­ram­mas “Leģendas mūzikā” un “Instrumentu karnevāls”. Skolas direktoram Valdim Nītiņam izdevās ambiciozais, skolēnus tik ļoti intriģējošais divu dienu Vidzemes jūrmalas piedzīvojums: pārgājiens ar nakšņošanu teltīs, pašu gatavotām vakariņām un brokastīm,” tā par atraktīvo skolas mācību gada noslēgumu pastāsta […]

Sapnis par savu mini zoo

10:10
25.06.2024
310
1

Sandijs Polis teic – nav labākas, skaistākas un mierpilnākas vietas uz pasaules par Ieriķiem. Jaunietis ir īsts ieriķietis, te arī šogad absolvē Amatas pamatskolu. “Visa mana dzīve ritējusi pa un ap Ieriķiem. Te noteikti ir vieta, kur rast īstu mieru un ļaut vaļu emocijām. Ieriķos var iziet ārā kopā ar draugiem, bieži apmeklējam sporta laukumu […]

Jauniešiem svarīga iekļaujoša sabiedrība

06:16
19.06.2024
84

Kā jauniešus ar ierobežotām iespējām iekļaut jaunatnes darbā un sabiedrībā kopumā un kādas metodes, strādājot ar šo iedzīvotāju grupu, būtu labākās, tāda bija galvenā tēma Vidzemes nevalstisko organizāciju forumā. Pasākums Liepas jauniešu centrā “Apelsīns” pulcēja 40 pārstāvjus no Cēsu, Valmieras, Lim­bažu, Smiltenes novada un Rīgas organizācijām. Tēma ir plaša, jaunieši ar ierobežotām iespējām nav tikai […]

Švīkas sirds rotaļpagalmā

00:00
18.06.2024
55

Bērni apgūst dažādas vizuālās mākslas tehnikas, bet galvenais ir katra īpašās izpausmes Ar izstādes “Švīkas sirds rotaļpagalmā” atklāšanu CATA kultūras namā vēl vienu māksliniecisko gadu noslēdz Daigas Jirgensones vadītā mākslas darb­nīca “9 kaķi”. Izstādes atklāšana ir kā svētki pēc padarītā darba, kur bērniem ir iespēja pabūt ar saviem vecākiem un vecvecākiem, kā arī gandarījums redzēt […]

Novada skolēni sadejo Cēsīs. Lietus svētkiem netraucē

14:34
05.06.2024
127

Ap tūkstotim mazu un lielu dejotāju no visa plašā novada 1. jūnijā Cēsu Pils parka estrādē izdejoja Cēsu novada Skolu jaunatnes deju svētkus “Viņi to pa īstam prot”. Svētki notika pēc astoņu gadu pārtraukuma, pulcējot dalībniekus no pašvaldības iestāžu kolektīviem – skolām, kultūras namiem un centriem – Cēsīm, Priekuļiem, Liepas, Straupes, Zaubes, Nī­taures, Drabešiem, Jaunpiebalgas […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
24
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
17
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
23
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
30
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi