Sestdiena, 23. novembris
Vārda dienas: Zigrīda, Zigfrīda, Zigrīds

Šogad ābolu gads: tos cepam, kaltējam, vārām un rīvējam

Liene Lote Čemme
11:13
14.09.2016
104

Šis nu reiz atkal ir tas gads, kad ābelēm zari lūst no ābolu ražas un dārzi sabiruši pilni ar apaļajiem gardumiem. Nereti arī saimnieki bažīgi, ko darīt ar āboliem, kad to tik daudz. Šefpavāre Anita Krasnā “Druvai” norāda, ka ābols ir ļoti universāls auglis, jo to var likt lietā visdažādākajos veidos. Turklāt nevajag baidīties ābolu pievienot arī zupām, salātiem vai gaļas pagatavošanā. Šefpavāre bilst, ka uzmanība jāpievērš ābolu šķirnēm un garšām. Vasaras āboli, kas ir miltaināki un mīkstāki, labāk noderēs pankūku cepšanai, bet citiem ēdieniem vislabāk iederēsies cieti, sulīgi un vidēji skābi āboli. Tos var pievienot salātiem, cept ābolkūkās vai sutināt kopā ar gaļu.

“Ābols ir lielisks auglis, tas ir bagāts dažādiem minerāliem un pektīnvielām. Tāpat var sacīt, ka ābols ir diētisks, protams, ja tā nav ļoti salda šķirne. Tāpat ābols ir tas, ko vienmēr var apēst, lai remdinātu apetīti. Noteikti ražas laikā jāēd daudz ābolu, turklāt gan svaigu, gan pievienotus dažādiem ēdieniem. Nevajag apjukt no lielās ābolu ražas, jo patiesi ar āboliem var darīt daudz ko. Viens no maniem iecienītākajiem ābolu pagatavošanas veidiem ir ābolu čipsi. To var saukt arī pa vecmāmiņu modei – ābolu kaltēšana uz mūrīša. Ābolus sagriež plānās daiviņās, izgriež serdi un liek siltumā kaltēties uz cepampapīra. Nekā sarežģīta, bet šādas kaltētas ābolu daiviņas var būt lieliska uzkoda visas ziemas garumā. Daiviņas kaltējot, iesākumā var apbārstīt ar kanēli. Tiem, kuriem mājās ir kaltējamais aparāts, sanāks jau īstenāki ābolu čipsi,” stāsta A. Krasnā. Viņa norāda, ka rudens ābolu šķirnes noteikti var izmantot sulas spiešanai. Pašu gatavotai ābolu sulai nekas nestāv līdzās. Ja mājās pašam nav ābolu sulu spiedes, to noteikti vienmēr var atrast, apjautājoties radiem vai kaimiņiem.

“Svaigi spiesta, nepasterizēta ābolu sula satur boru. Šī sula ir īpaši veselīga bērniem kaulu attīstībai. Nenoliedzami, tā ir vienkārši garšīga, to vajag dzert, aizstājot veikalā pirktās limonādes. Tāpat uzreiz prātā nāk ābolu deserti, ābolkūkas, pīrāgi un cepeškrāsnī cepti ābolīši. Tās daudziem ir bērnības garšas. Atliek vien atmiņā atsaukt kādu no receptēm. Protams, ābolus var un vajag pagatavot džemos un ievārījumos. Turklāt āboli sader kopā ne tikai ar iecienītajām brūklenēm. Ābolus ievārījumā var gatavot kopā ar bumbieriem, banāniem, riekstiem un daudz ko citu. Atkal – jāliek vien lietā iztēle. Tāpat nevajag aizmirst par kompotiem, atkal vajag tikai eksperimentēt. Man patīk ābolu kompotā pievienot ingveru, rozīnes. Tas dod niansētāku garšu. Ingvers piešķirs asumiņu. Vēl es ziemai vienmēr savāru ābolu džemu bez cukura. Tas man noder, gatavojot kūkas. Ābolus nomizo, sagriež kubiņos un vāra čuguna katlā. Tajā tie labi izšķīst. Šādu savārītu džemu pildu izkarsētās burciņās, droši varu sacīt, ka šāds džems labi glabājas,” saka šefpavāre un min, cik gan daudz nav pankūku un vafeļu recepšu, kurām tiek pievienoti āboli. “Pati esmu mēģinājusi gatavot arī ābolu vīnu. Ir cilvēki, kas gatavo sidru. Tikai nedaudz uzņēmības, un arī šādu lietu var pagatavot mājas apstākļos,” piebilst A. Krasnā. Tāpat nevajag aizmirst vecmāmiņu recepti – krāsnī ceptus ābolus, kuriem var izgrebt viduci un iepildīt sasmalcinātus riekstus ar medu vai auzu pārslas, samaisītas ar cukuru. Arī šeit variācijas dažādas. Šādi izceptus ābolus var pasniegt ar saldējumu vai putukrējumu.

Runājot par zupām, šefpavāre min ābolu – seleriju zupu ar vistas gaļu. Šādu zupu ābolu laikā bieži gatavo, un klienti to novērtē. Šādai zupai kā piedevu vēl mēdz pasniegt vīnā un kanēlī marinētas ābolu šķēlītes.

“Man patīk asi ēdieni, tādēļ pati vāru arī ābolu čatniju. Ja savāra biezāku, tad tas ir džema konsistencē. Var vārīt šķidrākas konsistences un pasniegt, piemēram, kā mērci pie gaļas ēdieniem,” stāsta A. Krasnā. Šāda čatnija pagatavošanai nepieciešams: 1kg skābākas šķirnes ābolu, 3 vidēja lieluma sīpoli, 200 g cukura, 1 vai 2 asie čili pipari (atkarīgs, cik asu vēlas), 20 g svaiga ingvera, 5 daiviņas ķiploka, 50 ml balzamiko etiķa un tējkarote sāls. “Ābolus nomizo un sagriež šķēlītēs. Čili pipariem izņem sēklas un smalki sakapā. Ingvera saknes gabaliņu, sīpolus un ķiploka daiviņas notīra un arī smalki sagriež. Ābolus, ķiplokus, čili, ingveru, sīpolus liek katlā un uz lēnas uguns sutina, līdz āboli ir izšķīduši. Pievieno cukuru, balzamiko etiķi, samaisa un sutina vēl 15 minūtes. Karstu pilda tīrās, izkarsētās burkās un aizvāko,” stāsta šefpavāre.

A. Krasnā bilst, ka noteikti vajag arī censties ābolus uzglabāt ziemai. Protams, neder vasaras šķirnes. “Āboli jāplūc no koka sausā laikā un rūpīgi jāliek kastēs. Svarīgi, lai pagrabs nebūtu silts. Vislabāk āboli glabājas pagrabos, kur sabalansēta mitruma un vēsuma daļa,” bilst Anita.

Neierastās ābolu pankūkas

img_5597Nepieciešams:

Pankūku mīkla
Ābolu ripiņas
Cepamā eļļa

Vispirms jāpagatavo parasta pankūku mīkla. Sagriež nomizotus ābolus plānās ripiņās. Uzkarsē pannu un sāk cept pankūkas.

Ābolu ripiņas mērcē pankūku mīklā un liek cepties eļļā uz pannas. Pankūkas apcep no abām pusēm zeltaini brūnas. Gatavās pankūkas kārto uz šķīvja un pasniedz ar iemīļotākajām sastāvdaļām – dažādiem džemiem, kādu ievārījumu, skābu krējumu vai saldējumu.

Ābolu – bumbieru un riekstu ievārījums

img_5603Nepieciešams:

1kg nomizotu bumbieru
500 g nomizotu ābolu
500 g cukura
2 paciņas vaniļas cukura
50 g sasmalcinātu lazdu riekstu
(vai kādi citi, pēc izvēles)

Ābolus un bumbierus sagriež gabaliņos un kopā ar cukuru ieber pannā vai seklā katlā, uzvāra un uz mazas uguns turpina vārīt, līdz izveidojas biezenis. Der atcerēties, ka šim ievārījumam nevajag izvēlēties visskābākās ābolu šķirnes. Lieliski noderēs vidēja skābuma rudens āboli.

Pievieno vaniļas cukuru un vēlreiz uzvāra, pieber kapātus riekstus. Ievārījumu pilda tīrās, izkarsētās burciņās un aizvāko. Šāds ievārījums labi sader ar pankūkām, vafelēm vai pat var pildīt, gatavojot kūkas.

img_5590Ābolu šķēlītes ar šokolādes glazūru

Nepieciešams:

2 citronu sula
3 lieli āboli
100 g tumšās šokolādes
sadrupināti zemesrieksti

Šī recepte noderēs vecākiem, kuri rīko bērniem svētku ballītes. Varbūt pašiem vēl kādi dārza svētki priekšā, un tad galdā noteikti jāceļ āboli. Šī būs ātri un ērti izmantojama recepte.

Ābolus pārgriež uz pusēm, izgriež tiem serdi un sagriež šķēlītēs. Izspiež no citroniem sulu, ielej to nelielā bļodiņā un pielej klāt aptuveni divas krūzes auksta ūdens. Šajā citronūdenī ieber ābolu šķēlītes un nedaudz patur. Tas nepieciešams, lai āboli tik ātri neapbrūnētu.

Kamēr peldinām ābolu šķēlītes, uz lēnas uguns karstā ūdens peldē izkausējam šokolādi. Var izmantot dažādas šokolādes.

Kad šokolāde izkususi, ābolus izņem no citronūdens, nosusina uz papīra dvieļa un mērcē izkausētajā šokolādē līdz pusei. Ar šokolādi apklāto ābola daļu apbārsta ar riekstiem un ļauj šokolādei sastingt. Šādas gardas ābolu daiviņas ceļ galdā. Tas būs lielisks našķis!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Cienīt laika nospiedumus

06:44
22.11.2024
19

Atjaunotais Uzvaras piemineklis Cēsu centrā    ir līdz šim arhitekta Imanta Timermaņa vērienīgākais darbs. Par Atmodas gadu notikumiem un šodienu saruna ar SIA “Arhitekta Imanta Timermaņa birojs” vadītāju. -Par pieminekļiem runā, diskutē, ceļ un nojauc arī šodien. -Šķiet, virziens aizgājis ne īstajās dimensijās. Andreja Upīša    pieminekļa zāģēšana ir muļķība. Ja ir kādi izteikti ideoloģiski […]

Viens bez otra nevaram nekādi

10:41
21.11.2024
315

Straupes pagasta bioloģisko zemnieku saimniecību “Eicēni” divi skoloti dārznieki Elita un Jānis Reinhardi nodibināja pagājušā gadsimta deviņdesmitajos, drīz pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Sāka tā romantiski – ar mazu siltumnīcu pie Elitas dzimtas mājām, kurā koši izauga izjukušās kopsaimniecības pamesti rožu stādi. Veidojot saimniecību, piedzīvota gan ziedēšana, gan ērkšķu dūrieni, un nu jau abi dārznieki ar […]

Katrā augā ir kas vērtīgs. Jāprot to izmantot

11:32
20.11.2024
34

Pastāv uzskats, ka kaut kur tālās zemēs ir tie vērtīgie augi, kas veselību var ļoti pozitīvi ietekmēt. Patiesībā viss, kas ir vajadzīgs mums, aug tepat tuvumā, atzīst dabas velšu vācēja, aktīva ārstniecības augu pētniece un augu valsts izzinātāja ELITA MELNE. “Savs jaukums ir būt dabā arī šajā nosacīti drūmajā laikā, tas ļauj izjust zināmu pirmatnību. […]

Militārā tehnika – stāsts par Latvijas vēsturi

11:04
18.11.2024
21

Cēsniekam Lūkasam Matutim bija pieci gadi, kad televīzijā redzēja, kā brauc tanki. “Tas šķita kas tik liels un interesants,” ar smaidu atceras Lūkass. Jau padsmitnieka gados viņš sāka izgatavot dažādas tehnikas modeļus. Un, protams, arī tanku. Līdztekus arī izzināja Latvijas militārās tehnikas vēsturi. Cēsu muzejā šomēnes apskatāma viņa veidoto modeļu    izstāde “Latvijas militārās tehnikas […]

Kā ikdienas paradumi var uzlabot zobu veselību

19:03
16.11.2024
30

Ikdienas paradumi spēlē būtisku lomu zobu veselības uzturēšanā un var novērst daudzas mutes dobuma problēmas. Regulāra un pareiza zobu kopšana palīdz ne vien uzturēt skaistu smaidu, bet arī izvairīties no biežām zobārsta vizītēm saistībā ar infekcijām, kariesu un smaganu iekaisumu. Aplūkosim trīs vienkāršus ieradumus, kas var ievērojami uzlabot zobu veselību. Regulāra un pareiza zobu tīrīšana […]

Vai plastiskā ķirurģija patiesi ir ceļš uz pārliecinošāku ārieni?

19:00
16.11.2024
26

Šis jautājums, kas sākotnēji var šķist vienkāršs, patiesībā slēpj sevī vairākus aspektus, kas saistīti gan ar fiziskajām, gan psiholoģiskajām izmaiņām. Plastiskā ķirurģija ne vienmēr nozīmē tikai ārējas pārmaiņas – tā bieži ietekmē arī cilvēka pašpārliecību un kopējo dzīves kvalitāti. Daudziem pacientiem šīs izmaiņas ir ceļš uz harmoniskāku dzīvi, kurā viņi izjūt gan iekšēju, gan ārēju […]

Tautas balss

Vai svarīgākā ir domes vadība

11:01
21.11.2024
46
J. raksta:

“Pagājušajā “Druvas” numurā bija ziņa, ka Cēsu novada pašvaldība par labu darbu valsts svētkos apbalvo 50 darbiniekus. Neviens pagodinātais vārdā nebija nosaukts, bet domes priekšsēdētājs un viņa vietnieki gan minēti pilnībā. Vai tad tikai viņi pelnījuši tādu godu, citi ne,” neapmierinātību ar publikāciju izteica J.

Sveiciens glābējiem un policistiem

11:01
21.11.2024
14
13
Seniore raksta:

“Noskatījos dokumentālo filmu par ugunsdzēsēju glābēju darbu. Tajā bija uzskatāmi parādīti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku pienākumi, reālas situācijas, kādās viņi strādā, ar kādu bīstamību jāsastopas un cik profesionāli viņi atrisina situācijas. Gribu novēlēt visiem, kas strādā šajā dienestā, veselību un izturību un visus sveikt svētkos. Paldies vēlos teikt arī Valsts policijai. Arī tas […]

Kur novilkt robežu

11:39
20.11.2024
31
Lasītāja raksta:

“Lasu, ka Cēsīs Leona Paegles ielai atjaunots Ģimnāzijas ielas nosaukums. Nosaukumā, protams, nav nekā slikta, taču, manuprāt, nav pareizi, ka mēs cenšamies aizslaucīt visu mūsu vēsturi. Šoreiz varbūt ne tik daudz par Cēsīm, bet kopumā. Nav jau neviens cilvēks ideāls, arī rakstnieki, mākslinieki. Katram savi un varbūt daudziem nepareizi uzskati, bet vai tāpēc viņu vārdi […]

Pilsoniska atbildība

11:39
20.11.2024
27
M.N. raksta:

“Paldies priekulietim Gundaram Muceniekam, kurš Lāčplēša dienas rītā Priekuļu birzītē pie piemiņas zīmes Kārlim Ulmanim nopļāva kūlu. G.Mucenieks nežēloja savu laiku un izmantoja arī savu trimmeri,” pastāstīja M.N.

Nevar atrast tualetes

14:54
13.11.2024
65
Seniore no kaimiņu novada raksta:

“Mēs, trīs kundzes astotajā gadu desmitā, no kaimiņu novada bijām ciemos Cēsīs. Izstaigājām pilsētu, vēsturiskās vietas. Kā jau ekskursijā, katrai bija līdzi ūdens pudele. Pienāca brīdis, kad, kā mēdz teikt, daba sauc. Tā kā man Cēsis zināmākas, vedu draudzenes uz Rožu laukumu, atceros, tam līdzās bija pārvietojamās tualetes. Aizgājām, bet nekā, to vairs nav. Un […]

Sludinājumi