Piektdiena, 5. decembris
Vārda dienas: Sabīne, Sarma, Klaudijs

Šogad ābolu gads: tos cepam, kaltējam, vārām un rīvējam

Liene Lote Čemme
11:13
14.09.2016
186

Šis nu reiz atkal ir tas gads, kad ābelēm zari lūst no ābolu ražas un dārzi sabiruši pilni ar apaļajiem gardumiem. Nereti arī saimnieki bažīgi, ko darīt ar āboliem, kad to tik daudz. Šefpavāre Anita Krasnā “Druvai” norāda, ka ābols ir ļoti universāls auglis, jo to var likt lietā visdažādākajos veidos. Turklāt nevajag baidīties ābolu pievienot arī zupām, salātiem vai gaļas pagatavošanā. Šefpavāre bilst, ka uzmanība jāpievērš ābolu šķirnēm un garšām. Vasaras āboli, kas ir miltaināki un mīkstāki, labāk noderēs pankūku cepšanai, bet citiem ēdieniem vislabāk iederēsies cieti, sulīgi un vidēji skābi āboli. Tos var pievienot salātiem, cept ābolkūkās vai sutināt kopā ar gaļu.

“Ābols ir lielisks auglis, tas ir bagāts dažādiem minerāliem un pektīnvielām. Tāpat var sacīt, ka ābols ir diētisks, protams, ja tā nav ļoti salda šķirne. Tāpat ābols ir tas, ko vienmēr var apēst, lai remdinātu apetīti. Noteikti ražas laikā jāēd daudz ābolu, turklāt gan svaigu, gan pievienotus dažādiem ēdieniem. Nevajag apjukt no lielās ābolu ražas, jo patiesi ar āboliem var darīt daudz ko. Viens no maniem iecienītākajiem ābolu pagatavošanas veidiem ir ābolu čipsi. To var saukt arī pa vecmāmiņu modei – ābolu kaltēšana uz mūrīša. Ābolus sagriež plānās daiviņās, izgriež serdi un liek siltumā kaltēties uz cepampapīra. Nekā sarežģīta, bet šādas kaltētas ābolu daiviņas var būt lieliska uzkoda visas ziemas garumā. Daiviņas kaltējot, iesākumā var apbārstīt ar kanēli. Tiem, kuriem mājās ir kaltējamais aparāts, sanāks jau īstenāki ābolu čipsi,” stāsta A. Krasnā. Viņa norāda, ka rudens ābolu šķirnes noteikti var izmantot sulas spiešanai. Pašu gatavotai ābolu sulai nekas nestāv līdzās. Ja mājās pašam nav ābolu sulu spiedes, to noteikti vienmēr var atrast, apjautājoties radiem vai kaimiņiem.

“Svaigi spiesta, nepasterizēta ābolu sula satur boru. Šī sula ir īpaši veselīga bērniem kaulu attīstībai. Nenoliedzami, tā ir vienkārši garšīga, to vajag dzert, aizstājot veikalā pirktās limonādes. Tāpat uzreiz prātā nāk ābolu deserti, ābolkūkas, pīrāgi un cepeškrāsnī cepti ābolīši. Tās daudziem ir bērnības garšas. Atliek vien atmiņā atsaukt kādu no receptēm. Protams, ābolus var un vajag pagatavot džemos un ievārījumos. Turklāt āboli sader kopā ne tikai ar iecienītajām brūklenēm. Ābolus ievārījumā var gatavot kopā ar bumbieriem, banāniem, riekstiem un daudz ko citu. Atkal – jāliek vien lietā iztēle. Tāpat nevajag aizmirst par kompotiem, atkal vajag tikai eksperimentēt. Man patīk ābolu kompotā pievienot ingveru, rozīnes. Tas dod niansētāku garšu. Ingvers piešķirs asumiņu. Vēl es ziemai vienmēr savāru ābolu džemu bez cukura. Tas man noder, gatavojot kūkas. Ābolus nomizo, sagriež kubiņos un vāra čuguna katlā. Tajā tie labi izšķīst. Šādu savārītu džemu pildu izkarsētās burciņās, droši varu sacīt, ka šāds džems labi glabājas,” saka šefpavāre un min, cik gan daudz nav pankūku un vafeļu recepšu, kurām tiek pievienoti āboli. “Pati esmu mēģinājusi gatavot arī ābolu vīnu. Ir cilvēki, kas gatavo sidru. Tikai nedaudz uzņēmības, un arī šādu lietu var pagatavot mājas apstākļos,” piebilst A. Krasnā. Tāpat nevajag aizmirst vecmāmiņu recepti – krāsnī ceptus ābolus, kuriem var izgrebt viduci un iepildīt sasmalcinātus riekstus ar medu vai auzu pārslas, samaisītas ar cukuru. Arī šeit variācijas dažādas. Šādi izceptus ābolus var pasniegt ar saldējumu vai putukrējumu.

Runājot par zupām, šefpavāre min ābolu – seleriju zupu ar vistas gaļu. Šādu zupu ābolu laikā bieži gatavo, un klienti to novērtē. Šādai zupai kā piedevu vēl mēdz pasniegt vīnā un kanēlī marinētas ābolu šķēlītes.

“Man patīk asi ēdieni, tādēļ pati vāru arī ābolu čatniju. Ja savāra biezāku, tad tas ir džema konsistencē. Var vārīt šķidrākas konsistences un pasniegt, piemēram, kā mērci pie gaļas ēdieniem,” stāsta A. Krasnā. Šāda čatnija pagatavošanai nepieciešams: 1kg skābākas šķirnes ābolu, 3 vidēja lieluma sīpoli, 200 g cukura, 1 vai 2 asie čili pipari (atkarīgs, cik asu vēlas), 20 g svaiga ingvera, 5 daiviņas ķiploka, 50 ml balzamiko etiķa un tējkarote sāls. “Ābolus nomizo un sagriež šķēlītēs. Čili pipariem izņem sēklas un smalki sakapā. Ingvera saknes gabaliņu, sīpolus un ķiploka daiviņas notīra un arī smalki sagriež. Ābolus, ķiplokus, čili, ingveru, sīpolus liek katlā un uz lēnas uguns sutina, līdz āboli ir izšķīduši. Pievieno cukuru, balzamiko etiķi, samaisa un sutina vēl 15 minūtes. Karstu pilda tīrās, izkarsētās burkās un aizvāko,” stāsta šefpavāre.

A. Krasnā bilst, ka noteikti vajag arī censties ābolus uzglabāt ziemai. Protams, neder vasaras šķirnes. “Āboli jāplūc no koka sausā laikā un rūpīgi jāliek kastēs. Svarīgi, lai pagrabs nebūtu silts. Vislabāk āboli glabājas pagrabos, kur sabalansēta mitruma un vēsuma daļa,” bilst Anita.

Neierastās ābolu pankūkas

img_5597Nepieciešams:

Pankūku mīkla
Ābolu ripiņas
Cepamā eļļa

Vispirms jāpagatavo parasta pankūku mīkla. Sagriež nomizotus ābolus plānās ripiņās. Uzkarsē pannu un sāk cept pankūkas.

Ābolu ripiņas mērcē pankūku mīklā un liek cepties eļļā uz pannas. Pankūkas apcep no abām pusēm zeltaini brūnas. Gatavās pankūkas kārto uz šķīvja un pasniedz ar iemīļotākajām sastāvdaļām – dažādiem džemiem, kādu ievārījumu, skābu krējumu vai saldējumu.

Ābolu – bumbieru un riekstu ievārījums

img_5603Nepieciešams:

1kg nomizotu bumbieru
500 g nomizotu ābolu
500 g cukura
2 paciņas vaniļas cukura
50 g sasmalcinātu lazdu riekstu
(vai kādi citi, pēc izvēles)

Ābolus un bumbierus sagriež gabaliņos un kopā ar cukuru ieber pannā vai seklā katlā, uzvāra un uz mazas uguns turpina vārīt, līdz izveidojas biezenis. Der atcerēties, ka šim ievārījumam nevajag izvēlēties visskābākās ābolu šķirnes. Lieliski noderēs vidēja skābuma rudens āboli.

Pievieno vaniļas cukuru un vēlreiz uzvāra, pieber kapātus riekstus. Ievārījumu pilda tīrās, izkarsētās burciņās un aizvāko. Šāds ievārījums labi sader ar pankūkām, vafelēm vai pat var pildīt, gatavojot kūkas.

img_5590Ābolu šķēlītes ar šokolādes glazūru

Nepieciešams:

2 citronu sula
3 lieli āboli
100 g tumšās šokolādes
sadrupināti zemesrieksti

Šī recepte noderēs vecākiem, kuri rīko bērniem svētku ballītes. Varbūt pašiem vēl kādi dārza svētki priekšā, un tad galdā noteikti jāceļ āboli. Šī būs ātri un ērti izmantojama recepte.

Ābolus pārgriež uz pusēm, izgriež tiem serdi un sagriež šķēlītēs. Izspiež no citroniem sulu, ielej to nelielā bļodiņā un pielej klāt aptuveni divas krūzes auksta ūdens. Šajā citronūdenī ieber ābolu šķēlītes un nedaudz patur. Tas nepieciešams, lai āboli tik ātri neapbrūnētu.

Kamēr peldinām ābolu šķēlītes, uz lēnas uguns karstā ūdens peldē izkausējam šokolādi. Var izmantot dažādas šokolādes.

Kad šokolāde izkususi, ābolus izņem no citronūdens, nosusina uz papīra dvieļa un mērcē izkausētajā šokolādē līdz pusei. Ar šokolādi apklāto ābola daļu apbārsta ar riekstiem un ļauj šokolādei sastingt. Šādas gardas ābolu daiviņas ceļ galdā. Tas būs lielisks našķis!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ilze Liepa - kopš piecu gadu vecuma teātrī

05:51
04.12.2025
144

“Cēsu Mazais teātris” sevi pieteica 2019.gadā ar iestudējumu “Antālija”. Latvijā jaunu profesionālu mazās formas teātri izveidoja aktrise Ilze Liepa, kura līdz tam bija redzama uz Valmieras teātra skatuves. Aktrise piepildīja pirms kāda laika radušos ideju par savu teātri. Ilze pastāsta “Druvai” gan par Cēsu Mazā teātra aktu­alitātēm, gan pakavējas atmiņās par tapšanas vēsturi un savu […]

No Kanādas atgriežas uz dzīvi Cēsīs

05:03
03.12.2025
641
1

Liene Sestule pēc 15 gadu ilgas prombūtnes Kanādā atgriezusies dzimtajā Cēsu novadā. Viņa “Druvai” atzīst, ka, atgriežoties pēc tik ilga laika, esot sajūta, ka viss atkal dzīvē jāsāk no jauna. Daudz šo gadu laikā esot mainījies, piemēram, banku sistēma. “Es it kā ne mirkli nepārtraucu kontaktus ar Latviju un katru gadu braucu šurp. Tomēr, kad […]

Tieši drūmākajā gadalaikā spēt ieraudzīt dzīves skaistumu

05:00
02.12.2025
147

Ceļā uz veikalu iepirkties “Druva” sastop amatieti Anitu Daiju. Uz vaicājumu, kā klājas, Anitai nav citu domu, kā ar azartu teikt: “Ļoti labi!” Izrādās, viņa tikai pirms nepilna mēneša devusies pelnītā pensijā un vēl ir kā apreibusi no brīvības sajūtas. Anita aizvadītos gadus strādājusi par sētnieci, tīrījusi Ģikšu pagasta centru, visus galvenos celiņus. “Esmu ļoti […]

Ceļā pretim gaismai un brīnumam

05:55
01.12.2025
250

Svētdien Pirmā Advente. Sākas pārdomu laiks un ceļš pretī Ziemassvētkiem, pretī gaismai. Par notikumiem apkārt, sevis meklējumiem, atvērtību saruna ar evaņģēliski luteriskās baznīcas Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas un Apšu – Lodes draudžu mācītāju Andri Vilemsonu. -Par Adventi, Ziemas­svētkiem jau krietnu laiku skandē lielveikali, reklāmas, atgādina dažādas labdarības akcijas. -Tā bijis vienmēr. Mana dzīves filozofija – vislabākā diena […]

No notīm līdz emocijām

05:35
28.11.2025
43

Dainis Skutelis un viņa lielākā radošā loma Pirmo reizi Latvijā ir skatāms Franca Lehāra meistardarbs, operete “Džudita”, mīlas stāsts par kaislīgu satikšanos un šķiršanos, kad Džuditas mīļotais Oktāvio dodas karā. Operete atklāj kaisles, likteņa, mīlestības un arī nodevības spēku. Lai gan darbu iestudējusi starptautiska komanda, operetes teksti un dziesmas ir latviešu valodā. Izpirkta un skatītāju […]

Aukstajam laikam šuj siltas segas

06:32
27.11.2025
449

“Milzīgs paldies mammai Skaidrītei, kas mani vienmēr atbalstījusi, un māsai Ingai, viņa man ir bijusi paraugs un palīdzējusi virzīties uz priekšu,” sarunā par uzņēmējdarbību šuvējas arodā būtiskāko uzsver Ilvija Tīrone-Gabrānova, akcentējot, ka ģimenes atbalsts vienmēr ir bijusi viņas stiprā aizmugure. Ilvija dzīvojusi un dzīvo Cēsu novadā, izņemot periodus, kad mācījās Rīgā un kādu brīdi mitinājās […]

Tautas balss

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
29
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
31
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Veidenbauma prēmijai jāatgriežas Liepā

08:27
23.11.2025
35
Literatūras cienītāja raksta:

“Izlasīju “Druvā”, ka Eduarda Veidenbauma prēmiju šogad pasniegs Cēsīs, ne Liepā, kā tas bijis tradicionāli. Uzskatu, ka tas nav pareizi. Tieši tas, ka pagodinājuma pasniegšanas ceremonija gandrīz 60 gadu notiek dzejnieka dzimtajā pagastā Liepā, ir īpašā pievienotā vērtība. Tā ir kā visu Veidenbauma novadnieku novērtējums literātam, Veidenbauma prēmijas saņēmējam. Cēsīs un Cēsu Izstāžu namā notiek […]

Atbildība arī gājējam

08:26
22.11.2025
29
Cēsniece V. raksta:

“Agrāk bērniem skolā mācīja satiksmes noteikumus. Atceros, ka teica: “Pirms šķērsojiet brauktuvi, vispirms paskatieties pa kreisi, pēc tam pa labi, vai nebrauc kāda automašīna. Tikai pēc tām ejiet pāri ielai.” Un tas attiecas ne tikai uz vietām, kur nav gājēju pārejas, bet arī tur, kur tās ir. Taču tagad bērni un jaunieši vispār neskatās, vai […]

Sludinājumi