Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Vēl meklē pusdienu īstos gatavotājus

Mairita Kaņepe
00:00
03.11.2016
33
Img 7446 1

Teju neticami jaukas pārvērtības šajā rudenī notikušas triju Cēsu skolu ēdnīcās. Sākumklašu bērnu vecāki, it īpaši mammas, pat nespēj noticēt tādam brīnumam. Puika beidzot ēd skolas ēdnīcā gatavotās pusdienas, ēd pat zupas, no kurām mājās atsakās. Tādas atsauksmes – ne vienu vien – “Druvai” šoruden nācies dzirdēt no skolēnu vecākiem, klašu audzinātājiem, apstiprinot bērnu sacīto. Bērni stāsta vecākiem ne tikai to, ka viņiem daudz labāk garšo skolas virtuvē pagatavotais, bet arī to, ka pusdienās tiek apēsts teju viss, kas galdā likts.

“Īsajos starpbrīžos neļaujam bērniem darboties ar mobilajiem tālruņiem, tie pārāk novērš uzmanību. Pusdienu starpbrīdī bērni var lietot tālruņus, un ne viens vien ar tiem fotografē, sūtot vecākiem bildes par skolas dzīvi,” stāsta 5. klases audzinātāja Lelde Leja. Viņa piebilst, ka pirmo reizi pati ierosinājusi nofotografēt ēdamgaldu pēc pusdienām – ar visiem izēstiem šķīvjiem un tukšajām bļodām. Bērni, apjaušot, cik ļoti mammas priecē tāda reportāža no ēdnīcas, paši ik palaikam vēlas viņām uz darbu aizsūtīt foto, kurā redzams izēsts šķīvis. Tādas reportāžas top Cēsu Pilsētas vidusskolā, kur šajā mācību gadā Cēsu novada pašvaldība konkursa kārtībā devusi atļauju strādāt ēdināšanas uzņēmumam “Žaks 2” no Rīgas.

Savukārt labu slavu Cēsīs par raiskumietes Broņislavas Čudorānes vadīto uzņēmumu “Ozolaine” tagad ar prieku izplata Pastariņa skolas audzēkņu mammas, tālrunī rādot radiem un draugiem bērnu sūtītās reportāžas no pusdienu starpbrīžiem ēdnīcā. Mazās meitenītes sevišķi jūsmojušas par saldo ēdienu noformējumu. Pavārs un viņa palīgi kādu dienu parūpējušies arī, lai putukrējums šķīvī rāda smaidīgu sejiņu uz dzērveņu ķīseļa fona.

Skolotāja Lelde Leja, kura sākusi 5. klases audzināšanu Pilsētas vidusskolā, stāsta, ka bērnu ģimeņu ēšanas paradumi atšķiras. Ja makaronus ar sieru vai griķus viņas audzināmajā klasē vairums ciena, tad svaigu dārzeņu salātus daudzi bērni nav raduši ēst. Viņi pret svaiga dārzeņa garšu ir diezgan vienaldzīgi. Īpašs izņēmums esot zēns, kura ģimene ir veģetārieši. Puisēns pusdienās vienmēr gardi paēdis. Kad citi jau aizspurguši no pusdienu galda, viņam tiek arī klases kopgaldā liktā lielā salātu bļoda. Starpbrīža 25 minūtēs tās saturu viņš drīkst mazināt nesteidzoties.

Tāpat kā sākumklases, arī 5. un 6. klases skolēni Cēsu Pilsētas vidusskolā ēd pie jau saklāta kopgalda. Sākot no 7. klases, skolēni organizētai ēdināšanai diez ko negrib piekrist, tāpēc pusdienu starpbrīdī labāk pastāv 10 – 15 minūtes rindā un pie ēdienu letes paši nosaka porciju lielumu un saturu. Skolas direktore Aija Sīmane novērojusi, ka lielākā daļa tomēr ēd gandrīz to pašu, ko pavāre sagatavojusi kompleksajās pusdienās. Tātad pusaudžiem nenākas maksāt vairāk. Skolēni var paēst divus ēdienus un padzerties par tiem pašiem 1,42 eiro.

Cēsu novada dome, šovasar dažās pilsētas skolās nepagarinot līgumu ar līdzšinējiem ēdināšanas uzņēmumiem, ir noslēgusi ēdināšanas uzņēmēju tautā tā saukto – lietuviešu ēru. Tā Cēsīs ilga vairākus gadus. Pagājušajā mācību gadā vienam no uzņēmumiem pašvaldība izteica pretenzijas par līguma punktu neievērošanu attiecībā uz produktu izvēli skolas kopgaldam Cēsu Profesionālajā vidusskolā. Līdz līguma laušanai nenonāca, bet, mācību gadam beidzoties, ēdināšanas uzņēmēji vairs nevarēja cerēt uz tālejošu sadarbību.

Cēsu Pilsētas vidusskolas ēdnīcā, kura apkalpo arī Cēsu Valsts ģimnāziju, tagad strādā SIA “Žaks-2”. Līguma termiņš ir līdz mācību gada beigām ar iespēju pagarināt vēl, ja nebūs pretenziju par ēdināšanas kvalitāti. Cēsu 2. pamatskolā noslēgts līgums ar SIA “Merits”. Termiņš līdz mācību gada beigām ar iespēju pagarināt vēl uz diviem gadiem, ja nebūs pretenziju par ēdināšanas kvalitāti.

Uzņēmēju cīņa par iespēju strādāt Cēsu 1. pamatskolas virtuvē turpinās. Pašvaldība ar cēsnieces I.Jansones individuālo ēdināšanas uzņēmumu “Gā.Jē.ER.Dē” noslēgusi līgumu par darba turpinājumu līdz iepirkuma konkursa rezultātu izvērtēšanai pašvaldībā un lēmuma pieņemšanai.

Līdzīgi ir Cēsu Profesionālajā vidusskolā un Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijā. Uzņēmums “Aniva” var likumīgi strādāt, bet līdz iepirkuma rezultātu papildu izvērtēšanai un galīgā lēmuma pieņemšanai vēl jāgaida. Arī pēc skolēnu brīvlaika šādi pagaidu līgumi ir spēkā, jo uzņēmēji, galvenokārt no Rīgas, kas piedalījušies pašvaldības izsludinātajā iepirkuma konkursā, negrib palikt bešā. Konkursā neuzvarējušās firmas ir sūdzējušās Rīgā, Iepirkumu uzraudzības birojā, apšaubot, vai pašvaldība no konkursa dalībniekiem ir izraudzījusies īsto. Par rīdzinieku sakāpināto interesi par pakalpojumu sniegšanu ārpus galvaspilsētas liecina arī tas, ka uz darbu vienā un tajā pašā Cēsu skolu ēdnīcā šovasar pretendējuši pat seši uzņēmumi.

“Ēdināšanas uzņēmumi Latvijā attīstās, to ir jau pietiekami daudz. Katrs uzņēmums ir ieinteresēts, lai pakalpojumus varētu sniegt vēl vairāk. Līdz ar to būs lielāka preču un finanšu aprite,” konkurences palielināšanos ēdināšanas sfērā komentē Cēsu novada domes izpilddirektors Jānis Goba.

Viņš uzsver, ka pašvaldība būs nepiekāpīga un nepakļausies spiedienam, jo tās interesēs ir slēgt līgumus ar uzņēmumiem, kuri skolēniem spēs sagādāt garšīgus produktus, un pusdienas būs gatavojis pavārs, kurš virtuvē strādā ar mīlestību.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Runā par līdzdalību un saliedējas

07:05
16.07.2024
31

Cēsu novada jauniešu saliedēšanās pasākums “Lauzt Robežas” nemainīgi jau trešo gadu divu dienu garumā aicināja visa novada jauniešus. Pirms septiņiem gadiem to aizsāka toreizējā Pārgaujas novada jaunieši, arī šoreiz, jau septīto reizi, pasākums notika Straupes pagasta atpūtas bāzē “Mārkulīči”, šogad īpaši pievēršot uzmanību tēmai – līdzdalība. Projekta koordinatore Iluta Balode teic, ka pasākums “Mārkulīčos” ir  […]

…no Amatas uz Tūju un tālāk – prom vasarā!

05:17
03.07.2024
47

Skanīgs, sportisks un zaļš šogad izvērtās mācību gada noslēgums Amatas pamatskolā. “Baudījām programmas “Latvijas skolas soma” kultūr­izglītojošās pr­og­ram­mas “Leģendas mūzikā” un “Instrumentu karnevāls”. Skolas direktoram Valdim Nītiņam izdevās ambiciozais, skolēnus tik ļoti intriģējošais divu dienu Vidzemes jūrmalas piedzīvojums: pārgājiens ar nakšņošanu teltīs, pašu gatavotām vakariņām un brokastīm,” tā par atraktīvo skolas mācību gada noslēgumu pastāsta […]

Sapnis par savu mini zoo

10:10
25.06.2024
310
1

Sandijs Polis teic – nav labākas, skaistākas un mierpilnākas vietas uz pasaules par Ieriķiem. Jaunietis ir īsts ieriķietis, te arī šogad absolvē Amatas pamatskolu. “Visa mana dzīve ritējusi pa un ap Ieriķiem. Te noteikti ir vieta, kur rast īstu mieru un ļaut vaļu emocijām. Ieriķos var iziet ārā kopā ar draugiem, bieži apmeklējam sporta laukumu […]

Jauniešiem svarīga iekļaujoša sabiedrība

06:16
19.06.2024
84

Kā jauniešus ar ierobežotām iespējām iekļaut jaunatnes darbā un sabiedrībā kopumā un kādas metodes, strādājot ar šo iedzīvotāju grupu, būtu labākās, tāda bija galvenā tēma Vidzemes nevalstisko organizāciju forumā. Pasākums Liepas jauniešu centrā “Apelsīns” pulcēja 40 pārstāvjus no Cēsu, Valmieras, Lim­bažu, Smiltenes novada un Rīgas organizācijām. Tēma ir plaša, jaunieši ar ierobežotām iespējām nav tikai […]

Švīkas sirds rotaļpagalmā

00:00
18.06.2024
55

Bērni apgūst dažādas vizuālās mākslas tehnikas, bet galvenais ir katra īpašās izpausmes Ar izstādes “Švīkas sirds rotaļpagalmā” atklāšanu CATA kultūras namā vēl vienu māksliniecisko gadu noslēdz Daigas Jirgensones vadītā mākslas darb­nīca “9 kaķi”. Izstādes atklāšana ir kā svētki pēc padarītā darba, kur bērniem ir iespēja pabūt ar saviem vecākiem un vecvecākiem, kā arī gandarījums redzēt […]

Novada skolēni sadejo Cēsīs. Lietus svētkiem netraucē

14:34
05.06.2024
127

Ap tūkstotim mazu un lielu dejotāju no visa plašā novada 1. jūnijā Cēsu Pils parka estrādē izdejoja Cēsu novada Skolu jaunatnes deju svētkus “Viņi to pa īstam prot”. Svētki notika pēc astoņu gadu pārtraukuma, pulcējot dalībniekus no pašvaldības iestāžu kolektīviem – skolām, kultūras namiem un centriem – Cēsīm, Priekuļiem, Liepas, Straupes, Zaubes, Nī­taures, Drabešiem, Jaunpiebalgas […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi