Cēsīs nupat durvis vērusi vieta, uz kuru aicināts ikviens labas kafijas cienītājs.
Kafejnīcas “Kūmiņš coffee” vadītājs un īpašnieks ir cēsnieks Andris Lapsiņš. Pašmācības ceļā Andris ir ieguvis programmētāja iemaņas, tomēr, kaut arī šīs jomas pārstāvji Latvijas darba tirgū ir ļoti pieprasīti, Andris izvēlējās sekot savām idejām un vēlmēm – mazāk laika pavadīt pie datora, kļūstot par uzņēmēju kafejnīcu biznesā.
Andris stāsta par kafejnīcas konceptu: “Šobrīd ļoti daudzi cilvēki strādā attālināti, viņiem nav obligāti jāatrodas birojā, pienākumus var veikt no teju jebkuras vietas, vajag tikai bezvada interneta pieslēgumu. Arī pats savulaik labprāt strādāt un mācīties devos uz kādu kafejnīcu, jo mājās to darīt ir grūtāk. Sapratu, ka šāda vieta nepieciešama arī Cēsīs. Domāju arī par studentiem un skolēniem, lai viņi varētu to finansiāli atļauties. Kafejnīcā, kur piedāvājumā ir plaša ēdienkarte, cilvēks jūtas tā, it kā viņam noteikti būtu jāpasūta kas ēdams, tikai tad viņš kafejnīcā drīkst uzkavēties ilgāk. “Kūmiņa” kafejnīcā šādas sajūtas nav. Ir pieejams internets, kafija, ērti dīvāni un krēsli – viss, kas nepieciešams, lai strādātu vai mācītos.”
“Kūmiņa” kafejnīcā, kas atrodas Lenču ielas sākumā, iepretī Maija parkam, var nobaudīt dažāda veida kafiju un kūciņas. Piedāvājumā ir arī sildoši dzērieni, piemēram, ar ingveru. Jautājot, kā saprast, vai kafija, kas pagatavota, ir kvalitatīva un garšīga, Andris atbild: “Pats esmu liels kafijas cienītājs. Esmu pārliecināts, ja pagatavotā kafija garšos man, tā garšos arī citiem. Esmu mācījies kafijas pagatavošanas kursos, par šo tēmu daudz interesējies. Kafijas pupiņu rašanās, dzēriena pagatavošana un pasniegšana ir interesants process. Lai pagatavotu kvalitatīvu kafiju, jāzina, kādas pupiņas vislabāk izvēlēties, kā tās pareizi samalt, jāzina, no kādām niansēm atkarīga kafijas smarža un garša. Būtiski izvēlēties pareizo pagatavošanas metodi, piemērotu malumu un pupiņu daudzumu. Mēs kafejnīcā izmantojam Latvijā grauzdētas pupiņas.”
Andris atzīst, ka pirms savas kafejnīcas atvēršanas, lai izprastu dažādas garšas nianses, ir izdzēris ļoti daudz kafijas gan Cēsīs, gan Rīgā. Šobrīd jaunais uzņēmējs visus pienākumus kafejnīcā veic pats – tas esot labākais veids, kā saprast klientus. Kafejnīcas atvēršana Andrim prasījusi aptuveni mēnesi, tomēr viņš zina, ka grūtākais ir nevis ideju īstenot, bet gan uzturēt. “Man patīk visu darīt pašam, patīk klientiem pastāstīt, ko kafejnīcā piedāvāju, gribu redzēt, kā cilvēki šeit jūtas. Tagad testēju kafejnīcas darbalaiku, lai noskaidrotu, kurās dienās un laikos cēsniekiem un pilsētas viesiem vislabāk gribētos baudīt kafiju uz vietas vai līdzņemšanai. Tāpat zinu, ka veiksmīga uzņēmuma izaugsmē būtiska loma ir reklāmai. Tādēļ aktīvi strādāju, lai ar sociālo tīklu palīdzību par piedāvājumu informētu pēc iespējas vairāk potenciālo klientu. Plānoju arī padarīt telpas redzamākas no ārpuses, lai cilvēkiem būtu vieglāk kafejnīcu atrast,” norāda Andris Lapsiņš, atklājot, ka par uzņēmējdarbības uzsākšanu domājis jau sen. Ņemot vērā savu uzvārdu, vienmēr zinājis – ja izdosies īstenot kādu ideju, tad uzņēmuma nosaukumā noteikti tiks iekļauts vārds “kūmiņš”. Andris aicina ciemos ikvienu, kuram garšo kvalitatīvi pagatavota kafija, un ikvienu, kurš meklē vietu, kur nodoties netraucētām sarunām, darbam vai mācībām.
Komentāri