Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Vasara ne tikai atpūtai, bet arī darbam

Druva
08:48
10.06.2014
36
Jaun Lpp Laura Putnina 1

Daudziem jauniešiem kārtējais skolas vai studiju gads jau beidzies vai pavisam drīz beigsies, un vasara varēs sākties. “Druva” uz diskusiju par to, kā vislabāk pavadīt vasaru, aicināja vairākus jauniešus.

Galvenais, par ko runā jaunieši, ir darbs vasarā. Tas priecē, jo jaunieši ļoti nopietni izsakas par iespēju vasarā gūt darba pieredzi, pelnīt naudu un tā bagātināt savu brīvo laiku.

Diskusijā piedalījās Amanda Lemeša no Taurenes, Artūrs Pipija no Priekuļiem, kā arī cēsnieces Laura Kubliņa, Laura Putniņa un Kristīne Aide.

– Vai jums jau ir vasaras plāni, kurus noteikti gribētos piepildīt?

Amanda: – Vēl lielu plānu nav. Pēc mācību gada vispirms vēlos nedaudz atpūsties. Tad gribēšu satikt savus draugus un, protams, nāksies palīdzēt arī mammai mājas darbos.

Laura K: – Es biju ieplānojusi vasarā strādāt Cēsu pansionātā, bet diemžēl tas nesanāks. Tagad domāju, ko darīšu, bet laikam jau galvenais man būtu iespēja strādāt.

Kristīne: – Vasaras sākumā pastrādāšu nedaudz, tad noteikti vēlos aizbraukt uz jūru, satikties ar draugiem, būs arī jāpalīdz vecākiem.

Laura P.: – Arī man būs jāiet talkā vecākiem. Mums ir ģimenes māja, būs jāravē, bet noteikti pietiks laika arī atpūtai.

Artūrs: – Es laikam gribētu tikai strādāt un strādāt. Mācību gads būs pabeigts, vasarā vienkārši gribas pastrādāt un pelnīt naudu. Jau tagad ik dienas meklēju darbu. Skatos sludinājumus internetā. Ceru, ka kaut ko noderīgu atradīšu. Klausos arī, ka tas daudziem jauniešiem ir aktuāli.

– Saprotu, ka daudziem vidusskolas vecuma jauniešiem darbs vasarā ir viena no lielākajām vēlmēm.

Amanda: – Domāju, daudzi jaunieši vēlas vasarā strādāt. Taču es nedzīvoju Cēsīs, un ārpus pilsētas darbu atrast vasarā ir vēl grūtāk. Piemēram, Taurenē, nezinu nevienu darba devēju, kurš jauniešus ņemtu vasaras darbā. Zinu, ka daži brauc uz Vecpiebalgas pusi kādā saimniecībā lasīt upenes, taču tā, ka varētu strādāt veikalā, pašvaldībā vai kur citur, tā nav. Manuprāt, laukos lielākā jauniešu iespēja strādā ir savu vecāku saimniecībā. Ja man būtu iespēja, noteikti vēlētos vasarā kādu laiku pastrādāt un nopelnīt kabatas naudu. Man pat nebūtu svarīgi, ko darīt, ka tikai būtu algots darbs.

Laura K.: – Piekrītu Amandai – ir liels izaicinājums vasarā atrast darbu. Tas nav viegli.

Kristīne: – Daudzi uzņēmēji nevēlas darbā pieņemt nepilngadīgas personas. Tā ir liela atbildība un daudz ierobežojumu, kas uzņēmējiem droši vien nepatīk. To jau arī mēs saprotam. Taču jauniešiem ir svarīgi, lai viņiem būtu sava nauda un viss nebūtu jāprasa vecākiem. Tādēļ jau arī esam gatavi strādāt.

Artūrs: – Darbs ir ļoti svarīgs… Darbs pat mērkaķi padarīja par cilvēku. (smejas). Man jau ir pietiekami liela darba pieredze, jo ir sanācis diezgan daudz pastrādāt. Esmu bijis iepakotājs, krāvējs, pārdevējs, apsargs un vēl daudz kas cits. Arī šai vasarai ļoti nopietni meklēju darbu. Turklāt, ja neskaita pāris specifiskus darbus, esmu ar mieru strādāt jebko. Tiesa gan, tikko atcerējos kasiera darbu veikalā. Tur gan var ātri sabojāt veselību, bet tas cits stāsts, turklāt katram varbūt sava pieredze.

Laura P.: – Darbu atrast ir grūti. Domāju, paveicas tiem, kuri var iekārtoties darbā pie ģimenes locekļiem vai draugiem. – Ko vēl šovasar jāpagūst izdarīt?

Amanda: – Laikam jau galvenais atpūsties, lai rudenī atkal ir spēks atgriezties skolā. Noteikti būs kādas izklaides.

Kristīne: – Droši vien jau tikpat ātri, cik pagāja skolas mācību gads, paies arī vasara. Tādēļ ir ļoti svarīgi, ka jaunieši izplāno visu, ko vēlas brīvlaikā izdarīt un izbaudīt. Citādi viss aiziet pašplūsmā un pienāks brīdis, kad atkal būs jāiet uz skolu.

Laura K.: – Man lauki ir Drustos, tur arī pavadu daļu vasaras, taču jāteic, ka, gadiem ejot, kaut kas ir mainījies. Vairs nav tādas vasaras kā bērnībā. Nezinu, kur palikuši vienaudži, nezinu, ko viņi dara brīvlaikos, bet ir pazudusi tāda kopējā vasaras garša. Pieļauju, ka daudzi patiešām ierokas mājas darbos, sēž pie datoriem un televizoriem, bērnībā vasaras brīvlaiki bija daudz interesantāki.

Amanda: – Nezinu, man liekas, ka viss atkarīgs no paša. Arī es zinu, ja vēlos tikt uz centru pie draugiem, vecāki mani aizvedīs. Ja neko nevēlos, sēžu dārzā un sauļojos. Tas jau arī atkarīgs no tā, kā mēs paši sevi noskaņojam un ko esam gatavi darīt, lai būtu interesanti.

Kristīne: – Agrāk tepat pie Cēsīm notika vasaras festivāls “Fonofest”. To apmeklēja daudz jauniešu, jo tas bija tuvu. Nav jau tādu līdzekļu, lai dotos uz lielajiem un tālajiem festivāliem.

Amanda: – Vēl vasaras piedzīvojumus veido kopā ar ģimeni pavadītie brīži. Mēs katru vasaru visi kaut kur kopā aizbraucam. Kaut vai tepat Latvijā vai Baltijas valstīs redzam ko interesantu.

Laura. P.: – Jā, noteikti vasaras emocijas veido kāds ceļojums. Arī es mēģinu ik vasaru kaut kur aizbraukt.

Amanda: – Bet man vasara sāksies ar Jāņu nosvinēšanu.

– Vai plānojat, ko vēlaties nopirkt par nopelnīto naudu?

Laura: – Es labprāt naudu tērētu jaunam apģērbam. Tas meitenēm svarīgi.

Artūrs: – Mans mērķis ir speciālais cīņas zobens. Tas hobijam un izklaidēm.

Kristīne: – Vēlos iegādāties velosipēdu, bet tas nozīmē, ka daudz jāstrādā. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Runā par līdzdalību un saliedējas

07:05
16.07.2024
33

Cēsu novada jauniešu saliedēšanās pasākums “Lauzt Robežas” nemainīgi jau trešo gadu divu dienu garumā aicināja visa novada jauniešus. Pirms septiņiem gadiem to aizsāka toreizējā Pārgaujas novada jaunieši, arī šoreiz, jau septīto reizi, pasākums notika Straupes pagasta atpūtas bāzē “Mārkulīči”, šogad īpaši pievēršot uzmanību tēmai – līdzdalība. Projekta koordinatore Iluta Balode teic, ka pasākums “Mārkulīčos” ir  […]

…no Amatas uz Tūju un tālāk – prom vasarā!

05:17
03.07.2024
48

Skanīgs, sportisks un zaļš šogad izvērtās mācību gada noslēgums Amatas pamatskolā. “Baudījām programmas “Latvijas skolas soma” kultūr­izglītojošās pr­og­ram­mas “Leģendas mūzikā” un “Instrumentu karnevāls”. Skolas direktoram Valdim Nītiņam izdevās ambiciozais, skolēnus tik ļoti intriģējošais divu dienu Vidzemes jūrmalas piedzīvojums: pārgājiens ar nakšņošanu teltīs, pašu gatavotām vakariņām un brokastīm,” tā par atraktīvo skolas mācību gada noslēgumu pastāsta […]

Sapnis par savu mini zoo

10:10
25.06.2024
310
1

Sandijs Polis teic – nav labākas, skaistākas un mierpilnākas vietas uz pasaules par Ieriķiem. Jaunietis ir īsts ieriķietis, te arī šogad absolvē Amatas pamatskolu. “Visa mana dzīve ritējusi pa un ap Ieriķiem. Te noteikti ir vieta, kur rast īstu mieru un ļaut vaļu emocijām. Ieriķos var iziet ārā kopā ar draugiem, bieži apmeklējam sporta laukumu […]

Jauniešiem svarīga iekļaujoša sabiedrība

06:16
19.06.2024
85

Kā jauniešus ar ierobežotām iespējām iekļaut jaunatnes darbā un sabiedrībā kopumā un kādas metodes, strādājot ar šo iedzīvotāju grupu, būtu labākās, tāda bija galvenā tēma Vidzemes nevalstisko organizāciju forumā. Pasākums Liepas jauniešu centrā “Apelsīns” pulcēja 40 pārstāvjus no Cēsu, Valmieras, Lim­bažu, Smiltenes novada un Rīgas organizācijām. Tēma ir plaša, jaunieši ar ierobežotām iespējām nav tikai […]

Švīkas sirds rotaļpagalmā

00:00
18.06.2024
55

Bērni apgūst dažādas vizuālās mākslas tehnikas, bet galvenais ir katra īpašās izpausmes Ar izstādes “Švīkas sirds rotaļpagalmā” atklāšanu CATA kultūras namā vēl vienu māksliniecisko gadu noslēdz Daigas Jirgensones vadītā mākslas darb­nīca “9 kaķi”. Izstādes atklāšana ir kā svētki pēc padarītā darba, kur bērniem ir iespēja pabūt ar saviem vecākiem un vecvecākiem, kā arī gandarījums redzēt […]

Novada skolēni sadejo Cēsīs. Lietus svētkiem netraucē

14:34
05.06.2024
127

Ap tūkstotim mazu un lielu dejotāju no visa plašā novada 1. jūnijā Cēsu Pils parka estrādē izdejoja Cēsu novada Skolu jaunatnes deju svētkus “Viņi to pa īstam prot”. Svētki notika pēc astoņu gadu pārtraukuma, pulcējot dalībniekus no pašvaldības iestāžu kolektīviem – skolām, kultūras namiem un centriem – Cēsīm, Priekuļiem, Liepas, Straupes, Zaubes, Nī­taures, Drabešiem, Jaunpiebalgas […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
16
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
13
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
12
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
11
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
31
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi