Piektdiena, 5. decembris
Vārda dienas: Sabīne, Sarma, Klaudijs

Pēc pieredzes uz Tatriem

Anda Dzenža
10:54
24.05.2017
72
Madara Fotomartamartinsone Kasha 3 2

Gūt starptautisku darba pieredzi – tādam izaicinājumam šopavasar ļāvās Madara Stukmane (19 gadi) no Liepas pagasta. Viesnīca “Hotel Plejsy” Augsto Tatru pakājē, Slovākijā, bija jaunās viesmīlības speciālistes prakses vieta. Madara Stukmane ir Valmie­ras tehnikuma audzēkne. Darbs Slovākijas viesnīcā viņai bija daļa no kvalifikācijas prakses. Tas pilnībā tika finansēts no Eras­mus+ programmas budžeta. Sešas nedēļas jauniete strādāja kalnu viesnīcas virtuvē un restorānā, kur darba uzdevumi bijuši visdažādākie. “Druvai” Madara pastāsta, ka viesnīca ir iemīļota naktsmītne kalnu tūrisma cienītājiem un vienlaikus aizraujoša prakses vieta topošajiem speciālistiem. “Hotel Plejsy” ir viena no lielākajām vies­nīcām Tatru apriņķī, tajā ir ap 180 gultasvietu. Klientiem, kuri tajā apmetas, tiek piedāvātas plašas atpūtas iespējas vasarā un ziemā.

“Tur apguvu vērtīgas iemaņas dar­bā ar ārvalstu klientiem, lielākoties ar ziemas sporta veidu cienītājiem, kas kalnaino apvidu apmeklēja, slēpošanas trašu vilināti. Darba daudzums ikdienā ir mainīgs, jo kalnu viesnīcas darbu ietekmē laika apstākļi. Visvairāk vie­su sagaidāms slēpošanas sezonā, nedēļas nogalēs un brīvdienās. Praksē man galvenokārt bija jā­strādā astoņas stundas dienā. Tiku norīkota dažādos uzdevumos, taču vislabāk man padevās un patika klientu apkalpošana. Priecēja, ka viesi labprāt parunājās un pat in­teresējās, no kurienes esmu un ko daru Slovākijā,” pastāsta Ma­da­ra.

Meitene strādājusi kopā ar nozares speciālistiem no tuvējām pilsētām. Bijis viegli iejusties kolektīvā, jo kolēģi bija ļoti atsaucīgi un saprotoši. Lai ikdiena šķistu jau­kāka, likuši lietā arī humoru. Saziņai ar kolēģiem sākotnēji gan nācies meklēt atšķirīgas pieejas. “Ar dažiem runāju angliski, citiem nedaudz krieviski vai kādu vār­du pārmiju arī vāciski. Bija arī darbinieki, ar kuriem sazinājāmies žestikulējot. Tur strādājot, ie­manījos ikdienā nepieciešamās frāzes pateikt arī slovāku valodā. Jāteic, galā tiku ļoti labi, galvenais bija pašai būt draudzīgai un smaidīgai,” par nesen pieredzēto stās­ta Madara un uzsver, ka uz dar­bu viesnīcā ik dienu gājusi ar lielu prieku. Sešās nedēļās tur labi iejutusies, tādēļ pat bijis žēl doties prom.

Viesnīcas pārstāvji atzinuši, ka liepēniete bijusi apķērīga un centīga mācekle. Viņas veikums novērtēts pat ar darba piedāvājumu. “Tas praktikantam ir labākais novērtējums. Ir vilinoši to apdomāt, taču arī saprotu – lai Tatros atgrieztos uz pastāvīgu darbu, jāiemācās slovāku valoda. Ja izteikto piedāvājumu reiz pieņemšu, visdrīzāk turp došos tikai uz sezonu, ne ilgtermiņā,” spriež Madara Stukmane.

Jauniete sirdī ir māksliniece, tāpēc arī Tatru skaistule – Slovākija – šķitusi lieliska vieta, kurp doties mācību praksē. Turklāt cerējusi arī izbaudīt kalnainās ainavas, tas izdevies.

“Tatri ir ļoti lieli un skais­­ti kalni. Daba tur apbur ikvienu. Tur ir sniegs, kas, saules apmirdzēts, žilbina, gleznainie skati ar koku ielejām un straujas tērces, kas izvijas cauri pauguriem. Redzētais reizēm lika elpai aizrauties,” iespaidos dalās jaunā viesmīlības speciāliste. Viņa paguvusi apceļot arī daudzas tuvējās pilsētas, kas bija sasniedzamas ar vilcienu. Tobrīd tur jau valdījis pa­vasaris, tāpēc ceļošana bijusi jo īpaši patīkama.

Mājās Madara nav atbraukusi ar tukšām rokām, ceļasomā līdzi “aiz­ķērusies” arī kāda slovāku mai­zes recepte no rauga mīklas. Tā sanākot īpaši pufīga un bezgala garda. Maize ēdama kopā ar dažādām mērcēm. Madara stāsta, ka mīkla pagatavojama tāpat kā mūsu pašu rauga mīkla. Tai nepieciešams raugs, piens, margarīns, ola, cukurs, sāls, milti. Sastāvdaļas pa vienai sajauc kopā. Vienīgā atšķirība – milti jāiesijā tā, lai pēc iespējas vairāk būtu klāt gaisa. Mīk­lu mīca ar platām, augstām roku kustībām. Cep konvencijas krāsnī. Pēc izcepšanas apslaka ar ūdeni un liek zem sedziņas atdzesēties. Maize iznāk mīksta un gana mitra.

Pēc veiksmīgās prakses Slo­vā­ki­jā Madarai piešķirts arī Europass mobilitātes apliecinājums, kas noderēs turpmākās karjeras veidošanā.

Šogad Madara absolvēs tehnikumu. Iegūtā izglītība, viņasprāt, dzī­vē ļoti noderēs. “Vasarā, visticamāk, strādāšu. Ēdināšanas un iz­mitināšanas uzņēmumos šajā se­zonā papildu darbinieki ir ļoti va­jadzīgi. Par tālāko vēl nedomāju, visticamāk, studēšu vadības zinātnes. Ja arī nestrādāšu specialitātē, viesmīlībā apgūtais sievietei dzī­vē vienmēr noder. Pratīšu gan eleganti viesus uzņemt un skaisti saklāt galdu, gan pagatavot dažādas maltītes. Darbs viesmīlībā nav viegls, taču emocijas no saskars­mes ar viesiem pozitīvi uzlādē,” sa­ka jauniete un norāda, ka patīkamākais ir redzēt viesi atgriežamies, savukārt grūtākais darbā – dau­dzās stundas, kas jāpavada uz kā­jām, un kompromisa meklēšana ar dusmīgu viesi.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Izmest ēdienu, kaitēt videi un radīt zaudējumus sev

05:55
04.12.2025
32

Todien Priekuļu pamatskolā valdīja liela rosība – notika diskusijas, sarunas, meistarklases – , un  viss tikai par pārtiku. Gan to, ko ēdam un neapēdam, bet izmetam atkritumos, gan kā to izmantot ilgāk. Priekuļu pamatskolai ir ekoskolas statuss. Audzēkņi arī ikdienā izzina un cenšas ievērot videi draudzīgas dzīves pamatus. “Skolā ir nopietna pieeja videi un ilgtspējīgiem […]

"Draudzīgie" – skola, kur mācās skolēni un skolotāji

05:51
02.12.2025
141

“Druva” ar Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas (DACVĢ) direktoru Oskaru Kaulēnu un direktora vietnieci izglītības jomā Līgu Piksi-Zvirbuli tiekas, lai runātu par skolas 35. jubileju, bet tieši šajās dienās skolas vadība saņēmusi vairākus apbalvojumus par veiksmīgu darbu. Skolas direktoram piešķirta Cēsu novada pašvaldības “Gada balva izglītībā” kategorijā “Vadītājs-līderis”, bet pēc sarunas uzzinām, ka L. Pikse-Zvirbule […]

Plāceņi un ievārījums no miziņām

05:04
30.10.2025
126

Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikuma (VTDT) audzēkņi līdzdarbojas Cēsu novada pašvaldības iniciatīvai “Dalies ar pārtiku Cēsu novadā”. Lai Cēsu novadniekos iedzīvinātu apzinātu un arī apzinīgāku attieksmi pret pārtikas atkritumiem, nupat tautā laisto tālruņu lietotni “Whatsapp” un sociālā medija “Facebook” kontu produktu bezmaksas apmaiņai iecerēts papildināt arī ar studentu pārbaudītām ēdienu receptēm, kur sastāvdaļās ir visiem […]

Skolēni papildina dabas taku barības krājumus

06:03
29.10.2025
87

Cēsu 1.pamatskolas skolēni šoruden sagādā patīkamu pārsteigumu Līgatnes dabas takām. 5.-9.klašu audzēkņu komanda – Elza, Paula, Marta Amēlija un Toms – rosināja skolas biedrus gādāt pārtiku taku iemītniekiem, aicinot lasīt zīles un dalīties ģimenes dārza ražā. Elza, Paula, Marta Amēlija un Toms ar skolotājas Ingas Kraftes-Dambes atbalstu piedalījās skolēnu pašpārvalžu konkursā “Brīvprātīgo darbs skolas un […]

Jāgatavo jaunā paaudze, lai veidotos pēctecība

06:23
15.10.2025
193

Kopš septembra Cēsu Bērnu un jauniešu centra paspārnē esošajai Jaunatnes lietu nodaļai ir jauna vadītāja- Andra Strautiņa. Viņa uz Cēsu novadu pārcēlusies no Liepājas. Iepriekš Andra strādājusi dažādās jomās, piemēram, komunikācijā un karjeras konsultēšanā. Jaunatnes lietu nodaļas vadītāja priecājas, ka varēs strādāt ar savu mīļāko auditoriju – jauniešiem. Viņa atzīst, ka jauniešu enerģija un dzīvesprieks […]

Jauniešu mājā Cēsīs atver durvis un aicina pievienoties

00:00
14.10.2025
132
4

“Tā ir iespēja satikt jaunus draugus, apgūt ko jaunu un piedalīties aizraujošu pasākumu radīšanā. Kopā mēs veidojam vietu, kur katrs no mums var parādīt savu spēku un idejas,” tā sociālajos tīklos publicētajā plakātā, aicinot uz Atvērto durvju dienu Cēsīs, Jauniešu mājā, 6.oktobra vakarā, rakstīja jaunieši. Jaunatnes lietu nodaļas vadītāja Andra Strautiņa “Druvai” paskaidro, ka šāda […]

Tautas balss

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
29
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
31
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Veidenbauma prēmijai jāatgriežas Liepā

08:27
23.11.2025
35
Literatūras cienītāja raksta:

“Izlasīju “Druvā”, ka Eduarda Veidenbauma prēmiju šogad pasniegs Cēsīs, ne Liepā, kā tas bijis tradicionāli. Uzskatu, ka tas nav pareizi. Tieši tas, ka pagodinājuma pasniegšanas ceremonija gandrīz 60 gadu notiek dzejnieka dzimtajā pagastā Liepā, ir īpašā pievienotā vērtība. Tā ir kā visu Veidenbauma novadnieku novērtējums literātam, Veidenbauma prēmijas saņēmējam. Cēsīs un Cēsu Izstāžu namā notiek […]

Atbildība arī gājējam

08:26
22.11.2025
29
Cēsniece V. raksta:

“Agrāk bērniem skolā mācīja satiksmes noteikumus. Atceros, ka teica: “Pirms šķērsojiet brauktuvi, vispirms paskatieties pa kreisi, pēc tam pa labi, vai nebrauc kāda automašīna. Tikai pēc tām ejiet pāri ielai.” Un tas attiecas ne tikai uz vietām, kur nav gājēju pārejas, bet arī tur, kur tās ir. Taču tagad bērni un jaunieši vispār neskatās, vai […]

Sludinājumi