Viesnīcas “Tigra” restorānā “Café Eifrata” šajā nedēļā strādā divi Parīzes “Gregoire Ferrandi” skolas studenti, apmeklētājiem piedāvājot nobaudīt īstu franču virtuvi.
Maija pēdējā nedēļā festivāla „Francijas pavasaris” laikā Latvijā norisinājās Francijas gastronomijas festivāls, un Latvijas viesnīcu un restorānu asociācija arī “Cafe Eifrata” piedāvāja uzņemt divus franču pavārus. Deivids Piko un Tomass Gais ir “Gregoire Ferrandi”, vienas no prestižākajām pavāru augstskolām pasaulē, pēdējā kursa studenti, un darbs Latvijā viņiem ir savā ziņā eksāmens.
Visu nedēļu abi francūži strādāja kopā ar “Cafe Eifrata” pavāriem, lai apmainītos ar zināšanām, gūtu jaunu pieredzi. Ieguvējas ir abas puses, iepazīstoties ar abu valstu virtuves tradīcijām un noslēpumiem. Visu nedēļu restorāna viesiem piedāvāti ēdieni, kas gatavoti gan no Francijā tradicionālajiem, gan arī no Latvijas zemnieku sarūpētiem produktiem, ņemot vērā Francijas virtuves receptes un pieredzi. Ēdienkartē iekļauti gan restorāna šefpavāra Jāņa Sproģa pēc franču receptēm gatavoti ēdieni, gan tādi, kuru receptes izstrādājuši viesi no Francijas. Piemēram, cepta zobenzivs ar violeto kartupeļu biezeni, sojas mērci ar citronmētru un rožu ogām.
“Šis mūsu restorānam ir neatsverams ieguvums. Ferrandi augstskolas studentu izstrādātās receptes Francijā tiek pirktas par naudu, mēs tās saņēmām kā dāvanu,” stāsta viesnīcas mārketinga speciāliste Andra Magone.
T.Gais atzina, ka ir patīkami pārsteigts par latviešu vēlmi iepazīt franču ēdienkarti, kurā uzsvars likts uz garšu niansēm. “Prieks redzēt arī latviešu pavāru vēlmi uzzināt kaut ko jaunu, varbūt nedaudz netradicionālu, jo pasaulē ēdienu gatavošana kļūst arvien specifiskāka. Piemēram, populāra kļūst biomolekulārā tehnoloģija, kurā ēdienu pagatavošanai izmanto pavisam modernas tehnoloģijas, bet visam pamatā ir augsta produktu kvalitāte. Pat ja gadīsies slikts šefpavārs, ar labu izejvielu gala rezultāts būs labs.”
Franču topošie pavāri gandarīti par latviešu virtuvi, kurā izmanto arī netradicionālas idejas. A.Magone informēja, ka franču viesiem sagādāta iespēja nobaudīt gan žāvētu bebra gaļu, gan svaigu foreli. Franču studenti atzina, ka šīs ir tās lietas, ko viņi labprāt iekļautu Francijas restorānu ēdienkartē. Abi bija apmierināti ar norīkojumu strādāt Priekuļos.
“Braucām šurp, neko nezinādami par Latviju, tās cilvēkiem un virtuvi. Redzētais mūs patīkami pārsteidza, jo te dzīvo simpātiski un atsaucīgi cilvēki. Esam priecīgi, ka mūs norīkoja šurp, jo te ir pavisam cita dzīve nekā Rīgā,” teica D.Piko, piebilzdams, ka Latvijā ir daudz brīnišķīgu meiteņu.
“Cafe Eifrata” šefpavārs Jānis Sproģis, kurš arī šajā nedēļā piedāvāja vairākas franču receptes, atzina, ka vizīte ir abpusēji izdevīga: “Mums bija iespēja izzināt franču virtuves smalkums. Viņi ēdiena gatavošanu uztver ļoti nopietni, darot to nesteidzoties, ar īpašu izdomu un mīlestību. Mūsu klienti
vēl nav pieraduši, ka viņiem otrais ēdiens būtu jāgaida 40-50 minūtes. Francijā labos restorānos tas ir pierasti, un šīs skolas, kas ir viena no prestižākajām pasaulē, absolventi tiek sagatavoti darbam labākajos restorānos.”
Viesnīcas “Tigra” restorānā franču pavāri strādās vēl šodien, bet rīt Rīgā pie Kongresu nama notiks
gastronomijas festivāls, kurā ikvienam būs iespēja nobaudīt Francijas virtuves gardumus.
Komentāri