Ceturtdiena, 25. jūlijs
Vārda dienas: Jēkabs, Žaklīna

Mirgojošā ekrāna apslēptās briesmas

Druva
23:00
28.09.2007
3

Datoratkarība tiek aktualizēta pēdējos gadus, tomēr ne visi to uztver nopietni. Daļa uzskata, ka tā attiecas vien uz šauru sabiedrības grupu. Tomēr tā pastāv, to apstiprina gan psihologi un sociālie darbinieki, gan policisti.

Datorsalonu pārstāvji atzīst, ka vēl pirms dažiem gadiem uz saloniem nācis ļoti daudz bērnu, tagad viņu ir mazāk, jo lielai daļai datori ir arī mājās.

Otrklasnieks Jānis, ko sastapu vienā no saloniem, pastāstīja, ka viņam mājās ir dators un lielākoties viņš spēles spēlē pie tā, tomēr uz salonu atnāk, lai tās spēlētu kopā ar draugiem. Jautāts, cik ilgu laiku pavada pie datora, zēns atzina, ka sēžas pie tā. līdzko pārnāk no skolas, un, ja vecāku nav mājās, tad darbojas ar to gandrīz līdz pusnaktij. Tomēr šis gadījums vēl nav šokējošākais, jo jaunieši pie datora mēdz pavadīt diennaktis, tā dēļ pat neejot uz skolu.

Pašvaldības policijas nepilngadīgo lietu inspektors Zigfrīds Bitainis atzīst, ka nereti problēma tiek pamanīta, kad jaunieši uz skolu atnāk neizgulējušies, apsārtušām acīm un fiziski vārgi. Uz datorsaloniem ejot galvenokārt pirmo klašu skolnieki: „Īpaši mazie bērni aizraujas ar datorspēlēm, tajās var gūt emocijas. Diemžēl bieži tajās ir nežēlība. Dzīve virtuālajā pasaulē ir iemesls, kādēļ pašiem reālajā dzīvē ir grūtāk, jo tā ir pavisam citāda.”

To, ka datorsalonu vilinājumu nevar pārvarēt tieši jaunākā vecuma skolēni, atzīst arī Cēsu pašvaldības “Sociālo pakalpojumu sociālās palīdzības aģentūra” sociālo pakalpojumu nodaļas ģimenēm ar nepilngadīgiem bērniem vadītāja Ivita Puķīte. Viņa teic: “Arvien vairāk un arvien jaunāki bērni tiecas apmeklēt datorsalonus, pavadot tur neadekvāti daudz laika. Tomēr mums nav vienotas informācijas par to, cik pilsētā varētu būt bērnu ar datoratkarību. Ne jau visi griežas pēc palīdzības pie speciālistiem. Liela nozīme ir arī vecāku motivācijai, lai bērni saņemtu kvalitatīvu palīdzību no profesionāļiem. Ir arī ģimenes, kuras neuzskata par problēmu to, ka bērns stundām ilgi sēž pie datora, nekomunicē ar draugiem, norobežojas no apkārtējās pasaules.”

Datorsalona “Capital” pārdevēja Svetlana Stecenko vērtē, ka vēl pirms trim, četriem gadiem datoratkarību kā problēmu varējusi pamanīt salonā, bet tagad tajā ir ļoti maz nepilngadīgo apmeklētāju: “Datori būtībā visiem bērniem ir mājās, tagad jāuztraucas vecākiem! Jaunieši uz salonu spēlēt spēles nāk samērā reti, bet, lai meklētu informāciju, izlasītu meilus, ieietu portālā draugiem.lv.”

Tāpat uzskata arī Latvijas Neredzīgo biedrības Cēsu mācību un ražošanas uzņēmuma datorklases dežurants Imants Elstiņš. Tomēr viņš stāsta, ka ir bērni, kuri vēlas nokļūt datorklasē arī laikā, kad skolā notiek nodarbības, tomēr ielaisti viņi netiek.

Bet Cēsu centrālās bibliotēkas direktore Natālija Krama teic, ka bibliotēkas interneta lasītavā regulāri ir ļoti daudz skolēnu, kuri vēlas gan izmantot portālu draugiem.lv, gan spēlēt spēles, gan arī meklēt informāciju. Īpaši liels pieplūdums lasītavā skaidrojams ar to, ka uz konkrētu laika posmu datoru izmantošana ir bezmaksas.

Z.Bitainis skaidro, ka pilsētas domes saistošie noteikumi nosaka ierobežojumus, no cikiem līdz cikiem nepilngadīgie drīkst atrasties datorsalonos vai publiskajās interneta pieslēguma vietās. Tas nav atļauts mācību laikā un no plkst. 22 līdz 6 . Turklāt Z.Bitainis norāda, ka nepilngadīgajiem nedrīkst rādīt nežēlīgus skatus: „Viens no Cēsu datorsaloniem skatlogā bija ievietojis monitoru, kurā varēja redzēt nežēlīgas ainas, tomēr sarunu ceļā problēma tika novērsta.”

Lai gan datorsalonu pārstāvji apgalvo, ka visus noteikumus ievēro, un arī policija atzīst, ka situācija ir uzlabojusies, tomēr pagājušajā gadā par pārkāpumiem sodītas piecas personas, šogad jau septiņas. Šopavasar vienā no Cēsu četriem datorsaloniem bija radušās problēmas: „Saņēmām informāciju, ka bērni salonā ir uzturējušies neatļautā laikā, tādēļ kopā ar valsts policiju veicām reidu. Sodu par noteikumu pārkāpumu saņēma gan nepilngadīgo bērnu vecāki, gan salona īpašnieks. Pēc tam salona darbība tika sakārtota un atkārtotas problēmas nav bijušas.”

Vēl satraucošāka un bīstamāka problēma bijusi parādu burtnīcu izveidošana divos salonos. Z.Bitainis kā problēmu uzsver arī to, ka nav iespējams izkontrolēt, kādas spēles jaunieši spēlē mājās, lai gan zināms, ka pastāv arī nelegālie diski ar spēlēm, kas iet no rokas rokā.

„Ir vecāki, kuri izprot, ka pārlieku liela aizraušanās ar datoru var būt problēma, turklāt ietekmēt mācības. Tomēr ir arī tādi vecāki, kuri negribot paši to pastiprina, piemēram, lai bērnu pasargātu un norobežotu no pārējās pasaules, tiek nopirkts dators. Vecāki ir aizņemti un viņiem ir labāk, ja bērns sēž mājās, nevis atrodas uz ielas, bet tā ir otra galējība. Bērns var nonākt atkarībā. Turklāt datorspēles un datori ir saistīti arī ar interneta lietošanu, kas arī var būt problemātiski un bīstami,” uzskata Z.Bitainis.

I.Puķīte atzīst, ka vecākiem jābūt vērīgiem: “Nevajadzētu uzskatīt to par normu, ja bērns ir mierīgs un liek mieru pieaugušajiem, pavadot daudz laika pie datora ekrāna. Datorspēles un datoru kā komunikācijas līdzekli nevar izraut no bērna dzīves, taču jāraugās, lai bērnam būtu citas intereses un atpūta. Laikam, ko bērns pavada pie datora, ir jābūt normētam atbilstoši vecumam. Ja bērns sāk aizmirst, ka ir jāēd, jāguļ, jāmācās, ja pazūd laika izjūta, tad vecākiem ir jāpievērš uzmanība bērna rīcībai, ierobežojot pie datora ekrāna pavadāmo laiku.”

Ministru kabineta noteikumi nr. 914 “Kārtība, kādā no psihoaktīvām vielām atkarīgās personas saņem sociālās rehabilitācijas pakalpojumus” nosaka , kā no psihoaktīvām vielām – alkohola, narkotiskajām, toksiskajām vai citām apreibinošām vielām – atkarīgie bērni saņem sociālās rehabilitācijas pakalpojumus. I. Puķīte norāda, ka pagaidām valsts neparedz apmaksāt rehabilitāciju bērniem, kam ir datoratkarība: “Tomēr profesionālu palīdzību var saņemt, zvanot pa Rīgas Atkarības profilakses centra uzticības tālruni 7037333.”

Psiholoģes Ivetas Berķes komentārs

”Atkarība ir pieņēmusi jaunu seju – alkohola, narkotiku un azartspēļu vietā veidojas arī atkarība no datora un interneta. Var runāt par kiberatkarību – atkarību no interneta un attiecību veidošanas tajā.

Psihologi iedala sociālo un nesociālo atkarību. Sociālā atkarība vairāk raksturīga pieaugušajiem un pusaudžiem, cilvēks saņem sociālu stimulāciju, piemēram, atkarība no portāla draugiem.lv, čatošanas. Savukārt nesociālā vairāk raksturīga bērniem līdz pusaudžu vecumam – tā ir aizraušanās ar spēlēm, to spēlēšana vienatnē, informācijas vākšana. Tas ir savdabīgs veids, kā bērns tiek galā ar vientulību, atstumtības izjūtu, nedrošību un trauksmi.

Pamatā atkarībām ir psiholoģiska rakstura problēmas, konflikti, traumas, kādu emocionālu vajadzību apmierināšanas trūkums. Virtuālajā realitātē cilvēki mēģina mainīt garastāvokli, pārvarēt

trauksmes izjūtu un mazināt vientulību. Izveidojas apburtais loks – cilvēkam ir slikti darbā vai skolā un tādēļ viņš sēž pie datora, bet no tā kļūst vēl sliktāk. Turklāt kibertelpā nepastāv gandrīz nekādi morāli noteikumi – ir iespējams darīt jebko un būt jebkam, par to reālajā dzīvē nesaņemot nekādas sekas. Izņemot atsevišķus, piemēram, pedofilijas gadījumus.

Par atkarību var runāt, ja var konstatēt reālas pārmaiņas – bērnam vai jaunietim rodas sarežģījumi ar tuviem cilvēkiem, zūd interese par mācībām, darbu, dažādām aktivitātēm. Atkarīgie nespēj kontrolēt datora izmantošanu, turklāt izjūt trauksmi, ja kādu laiku nav bijusi iespēja darboties virtuālajā vidē. Dators ir vilinoša un viltīga pasaule, tā piesaista, bet var zust sajūta, kas ir reālā un kas virtuālā pasaule.

Vecākiem, kuri ir noguruši un pārstrādājušies, var šķist – labi, ka ir dators, ar ko bērns aizpilda laiku un netraucē vecākus, taču bērnu vajadzības pēc uzmanības netiek apmierinātas. Mazie var kļūt atkarīgi no datora, ja nav neviena, kurš pateiktu – stop. Var zust laika izjūta, pie datora var tikt pavadītas diennaktis, bērns var pat nepamanīt, ka gribas ēst vai čurāt. Vienīgais

veids, kā vecākiem cīnīties ar problēmu, ir noteikt kārtību, cik ilgi atrasties pie datora. Vecākiem ir jāinteresējas par bērnu. Ja nepieciešams, var meklēt palīdzību pie psihologa, psihoterapeita, arī narkoloģijas dienestos.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
113

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Kas mežā, tas tirgū

00:00
25.07.2024
47

Darba dienās Cēsu tirgū rimta dzīvība. Āra teritorijā dārzeņi, ogas, meža veltes. Pāris tirgotāju piedāvā gailenes. Cena no četriem eiro par litra trauciņu, ir arī mellenes, lācenes par astoņiem eiro. Jānis no Pārgaujas mežiem atvedis gailenes un mellenes. “Iegāju mežā un iznesu trīs spaiņus gaileņu,” pasmej Jānis un uzsver, ka īsts sēņotājs atradīs sēnes arī […]

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
29

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Vai dzima tradīcija? Cēsu jubilejai Svētku koris, kurā ap simts dziedātāju

00:00
24.07.2024
79

Latvietim svētki bez dziedāšanas nav svētki. Kur nu vēl cēsniekiem Cēsu 818.dzimšanas dienā. Bija skaidrs, ka bez koriem neiztikt, bet koris var būt daudz plašāks. Un tika aicināts ikviens, kurš grib dziedāt. Diriģente Marika Slotina-Brante kopā ar instrumentālā ansambļa vadītāju Emīlu Zilbertu izraudzījās pazīstamas dziesmas: tautasdziesmas, dziesmas teātra izrādēm un kino, šlāgerus un citu no […]

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
117

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
64

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Tautas balss

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
23
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
15
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
17
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
29
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
16
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Sludinājumi