Piektdiena, 30. augusts
Vārda dienas: Alvis, Jolanta, Samanta

Paša izlolots bizness

Druva
23:00
22.10.2007
7

Cēsis ievērojamas ar to, ka tajās ir ļoti daudz mazo uzņēmumu, kas piedāvā visplašāko pakalpojumu klāstu. Viņu vidū arī Anda Ošiņa „Ideju Studija”, kas gatavo mēbeles pēc individuāla pasūtījuma. Lai arī Cēsīs un tuvā apkaimē ir gandrīz desmit mēbeļu veikali, ražotājam darba netrūkst un tiek domāts par paplašināšanos.

Mēbeļu izgatavošana ir A.Ošiņa aicinājums. Viņš to dara kopš brīža, kad pirms 20 gadiem absolvēja Cēsu arodskolu, kur apguva mēbeļu galdnieka profesiju. Strādājis sadzīves pakalpojumu kombināta galdniecībā, tad kādu brīdi bijis pašnodarbinātais, līdz sapratis, ka pasūtījumu ir vairāk, nekā iespējams padarīt, tāpēc jāpaplašina ražotne. Nu jau vairāk nekā gadu veiksmīgi darbojas „Ideju Studija”, kas dod darbu gan pašam meistaram, gan četriem puišiem.

„Sirdī esmu galdnieks, ne uzņēmuma vadītājs, bet dzīvē jau daudz ko nākas iemācīties, ja ir vēlme attīstīties. Pašam pie mēbeļu gatavošanas vairs neiznāk pielikt roku pārāk bieži, lai gan gribas, jo mēbeļu galdniecība jau ir dzīvesveids.

Gatavojam mēbeles tikai pēc individuāla pasūtījuma, jo cilvēki labprāt izvēlas ko īpašu. Biroja iekārtošanai visu var nopirkt veikalā, jo piedāvājums plašs, bet, ja uzņēmums vēlas nedaudz atšķirties, ja vēlas īpašas mēbeles, nolemj pasūtīt. Turklāt roku darbs dod augstāku kvalitāti nekā rūpnieciskā ražošana .

Privātpersonas visbiežāk pasūta virtuves iekārtas, jo tās ir samērā specifiskas. Iekārtai jābūt no sienas līdz sienai, iespējams, pat no griestiem līdz grīdai, bet veikalā to piemeklēt ir gandrīz nereāli. Bez tam, cilvēkiem virtuves iekārtošanā ir speciālas vēlmes, tāpēc mēbeles tur ir ļoti svarīgas,” stāsta U.Ošiņš.

„Ideju Studijā” mēbeles pasūta uzņēmumi un privātpersonas ne tikai no Cēsīm, bet arī no citām pilsētām, tostarp Rīgas. Uzņēmējs atzīst, ka viņu gatavotās mēbeles kvalitātes ziņā nebūt neatpaliek no Rīgas meistaru darinājumiem, bet cenas ziņā ir krietni konkurētspējīgākas.

Mēbeļu gatavošana ir rūpīgs darbs, bet ne mazāk svarīgs ir ceļš no idejas līdz gatavam rasējumam.

„Pietiek, ja cilvēks atnāk ar ideju. Esmu apguvis datorprogrammu, kurā jebkuru mēbeli var uzzīmēt un parādīt klientam trīsdimensiju attēlā. Kad ideja skaidra, zīmēju, kamēr abas puses apmierinātas. Tad pārrunājam materiālus, no kādiem mēbele taps, tikai tad vienojamies par cenu. Gadās, atnāk klients un saka – gribu virtuvi, cik tas maksās? Tad viņam jautāju – cik maksā mašīna? Uzreiz seko jautājumi – kādas markas, ar kādu dzinēju un tā tālāk. Mēbeļu izgatavošanā ir līdzīgi, tur svarīga katra nianse. Var atvilktni izgatavot par 23 latiem, bet var arī par 70 santīmiem. Tikai tad jārēķinās, ka tās mūžs būs īss. Un kad radīsies problēmas, cilvēks neteiks, ka ielikta lēta un sliktas kvalitātes atvilktne, bet vainos izgatavotājus. Tāpēc nepiedāvājam lētu preci, bet labus materiālus ar labu furnitūru.

Protams, cilvēki grib labi un lēti, bet viņi jāpārliecina, ka nepieciešams tomēr izvēlēties kvalitāti, un to saprot. Cenšos piedāvāt savu redzējumu, kā konkrētā mēbele varētu izskatīties, jo ir nianses, ko pasūtītājs vienkārši neņem vērā. Man nepatīk parastas kastītes, bet modernas mēbeles,” stāsta uzņēmuma vadītājs.

Kad ideja uzzīmēta, sākas svarīgākais – mēbeles izgatavošana. Pagaidām mēbeļu ražotne iekārtota vienā no bijušās lauktehnikas angāriem, aizņemot mazāko daļu, lielākajā darbojas cits uzņēmums. Iegādāti kvalitatīvi darbgaldi, paši zāģē un līmē ABS malas. Agrāk šis pakalpojums pirkts no kādas Rīgas firmas, bet tad nācies gaidīt vismaz divas nedēļas. Tagad šīs problēmas nav.

„Instrumentiem un iekārtām pievēršu uzmanību, cenšoties iegādāties iespējami labāku tehniku, protams, ņemot vēra rocību. Salīdzinājumā var teikt, ka mersedesa mums nav, puspakāpīti zemāka, jo profesionālā tehnika ir ļoti dārga,” saka A.Ošiņš.

Bet ar labiem instrumentiem nekas nebūs līdzēts, ja nebūs cilvēku, kuri ar tiem kvalitatīvi strādā. Konkurences apstākļos tieši kvalitāte ir viens no faktoriem, kas spodrina firmas vārdu, jo, kā zināms, vislabākā reklāma ir no mutes mutē. Un ziņa par sliktu un nekvalitatīvu preci izplatās ļoti ātri.

„Ar kvalificētiem galdniekiem ir grūti,” atzīst uzņēmuma vadītājs. „Arodskolu beidzēji ir ļoti švaki. Bija pie manis praksē trīs puiši, no kuriem strādāt palika viens. Jaunajiem tikai viens jautājums – cik maksāsi? Saku, ja maksāšu tev tūkstoš latu mēnesī, varēsi taisīt labāk? Nē, to viņi nevar un arī negrib. Negrib paši domāt, uzņemties atbildību, nāk prasīt par katru sīkumu, bet tad labāk pašam to darīt, nevis stāvēt blakus un stāstīt. Tomēr lēnām darbinieku skaits pieaug. Visi darbnīcā strādājošie puiši ir profesionāli galdnieki.”

Uzņēmums domā arī par sava tēla popularizēšanu, viens no soļiem varētu būt sava salona atvēršana, lai ikviens varētu aplūkot firmas veikumu un saņemt nepieciešamo informāciju.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Simtiem dzērvju uz lauka

00:00
30.08.2024
7

Raiskuma pagastā Auciema un Raiskuma ciema apkārtnē barojas lieli dzērvju bari. Par redzēto “Druvai” pastāstīja Gunta Puriņa no Rais­kuma. Viņa sacīja, ka katru rudeni dzērves te pulcējas, pa kādai manāmas arī vasarā, bet tik daudz vienuviet kā piektdien,23.augustā, gan skatījusi pirmo reizi: “Braucām gar lauku ap deviņiem no rīta un skatāmies – simtiem dzērvju un […]

Baltijas ceļu atceras, skatoties kino

00:00
29.08.2024
28

Spītējot lietum un sliktiem laika apstākļiem, cēsnieki piektdienas, 23.augusta, vakarā noskatījās kinofilmu “Paradīze 89”. Baltijas ceļa 35. gadadienā Cēsīs ikviens tika aicināts uz Rožu laukumu, lai noskatītos režisores    Madaras Dišleres filmu, kurā atainoti 1989. gada notikumi, kad divi miljoni cilvēku sadevās rokās no Vilļņas līdz Rīgai un tālāk līdz Tallinai. Šajā visvērienīgākajā vienotības demonstrācijā, […]

Astoņu parlamentu spīkeri apmeklē Cēsis

00:00
28.08.2024
41
1

Baltijas valstu un Ziemeļvalstu (NB8) parlamentu spīkeri pagājušajā ceturtdienā tikās Cēsīs, kur runāja par reģiona drošības jautājumiem, sankciju pret Krieviju nodrošināšanu, cīņu ar hibrīduzbrukumiem, kā arī par parlamentu lomu atbalstam Ukrainai. Augstie viesi arī iepazina pilsētu un viduslaiku pili. Latvijas Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa “Druvai” pastāstīja, ka galvenais tikšanās mērķis ir stiprināt valstu sadarbību. D.Mieriņa […]

Iedvesmas konference pedagogiem

00:00
27.08.2024
177

Ikgadējā Cēsu novadu pedagogu konference šogad notika jaunā formātā, svinīgā pasākuma vietā bija iedvesmojošas sarunas. Vairāk nekā 150 novada pedagogus jaunajam darba cēlienam iedvesmoja ar izglītību, kultūru un uzņēmējdarbību saistīti profesionāļi, kas dalījās redzējumā par radošuma un kultūras nozīmi izglītībā un bērnu nākotnē. “Kultūra vijas cauri ikvienam mācību priekšmetam un ir ļoti nozīmīga, ikviens, esot […]

Skrējienā atgādina par Baltijas ceļu

00:00
26.08.2024
435

Vairāki cēsnieki, skriešanas entuziasti, otrdienas (20.08.) pievakarē Cēsīs sagaidīja Rūdolfu Birnbaumu. Siguldietis izskrien 678 kilometrus garo Baltijas ceļu tādu, kāds tas bija pirms 35 gadiem. Sāka Viļņā un šodien sasniegs Tallinu. Daži, nevarēdami skrējēju sagaidīt, aizsteidzās pretī līdz Melturiem un ieskrēja Cēsīs kopā ar Rūdolfu. Pieturvietā viņu sagaidīja atbalsta    komanda un tie, kuri arī […]

Kafejnīcas mājas pagalmā

00:00
25.08.2024
167

Pagājušajā nedēļas nogalē 30 lauku sētas, māju pagalmi, viesu mājas, meistaru darbnīcas un citas vietas, kurās ikdienā neaicina ciemiņus uz gardām maltītēm, vēra durvis savām Mājas kafejnīcām. Saimnieki uzdrošinājās ko jaunu un galdā cēla pašu un kaimiņu izaudzēto produktu ēdienus. Tie pārtapa gan ikdienišķās maltītēs, gan uz dzīvās uguns gatavotiem sautējumiem un zupām, jēra gaļas plovu, dažāda […]

Tautas balss

Tualete par dārgu

21:39
27.08.2024
24
Cēsniece raksta:

“Cēsīs par publiskās tualetes apmeklējumu būšot jāmaksā 50 centi. Manuprāt, tas ir pārāk dārgi. Tualete taču ir nepieciešamība, ne luksus pakalpojums. Jau tagad krūmos, kas aug aiz sliedēm pretī dzelz­ceļa stacijai, itin bieži kāds nokārto dabiskās vajadzības. Kā būs vēlāk?” bija neapmierināta cēsniece.

Kas par traku, tas par traku

21:38
27.08.2024
16
J. raksta:

“Kad lasu, ka rupjmaizes popularizēšanai izdos 300 tūkstošus eiro, gribas kliegt! Vai tiešām kādam sajucis prāts? Ja tie būtu 30 tūkstoši, vēl varētu saprast, ka grib palīdzēt rudzu audzētājiem un maizniekiem. Taču trešdaļa miljona jau pārsniedz saprāta robežas. Un kāpēc paredzēts maizi dalīt skolās? Ja bērniem tā negaršos, šķēlītes nokļūs miskastēs. Nevar taču piespiest kaut […]

Vēlētos tikties ar pašvaldības pārstāvjiem

21:38
27.08.2024
17
Seniore raksta:

“Lasu “Druvā”, ka Vecpiebalgas apvienības pārvaldes vadība tiekas ar pagastu iedzīvotājiem. Gribētu, lai arī citās novada apvienībās ieviestu tādu tradīciju. Ikdienā sakrājas dažādi sīkumi, ko gribas noskaidrot, bet īsti nesaproti, kam jautāt, vienmēr taču neskriesi uz pagastmāju. Tad nu vienā reizē varētu izrunāt katram svarīgo,” rosināja seniore, nevēloties nosaukt dzīvesvietu.

Vai sapratīs? Gribētos cerēt

13:38
23.08.2024
19
K. raksta:

“Par karu vispār nedrīkst priecāties, arī par citu cilvēku nelaimēm, bet tomēr esmu patiesi priecīga, ka Ukraina Krievijas iedzīvotājiem reāli parāda, ko nozīmē karš un uzbrukums. Varbūt tas kaut mazliet liks aizdomāties, kādas ir sajūtas, ka tavā zemē ielaužas sveša armija, ka iznīcina ēkas un infra­struktūru. Protams, ukraiņi uzvedas pavisam citādi kā rīkojas Krievijas armija, […]

Jaunajiem riteņbraucējiem jāmācās noteikumi

13:38
23.08.2024
16
Cēsniece raksta:

“Drīz klāt pirmā skolas diena. Septembrī, kamēr labs laiks, pusaudži bieži uz skolu brauc ar velosipēdiem. Tas ir labi, tikai bērniem vajadzētu vairāk mācīt satiksmes noteikumus un braukšanas kultūru. Tagad ik pa reizei ziņās ieraugu, ka, braucot ar divriteni, kāds kritis un guvis traumas. Bet ne jau satiksmes negadījumā, vienkārši neveiksmīga situācija. No septembra ielās […]

Sludinājumi