Piektdiena, 26. jūlijs
Vārda dienas: Anna, Ance, Annija

Gāzes pistole kabatā – tas nav tik nevainīgi

Druva
00:00
10.11.2007
11

Pagājušajā nedēļā ”Druva” ziņoja par notikumu Taurenē, kur strīda laikā kāds vīrietis izšāvis uz otru ar gāzes pistoli. Šis nav pirmais gadījums, kad nesaskaņas risina, izmantojot gāzes pistoli. Turklāt šīs pistoles Cēsīs un rajonā ir daudziem, lielākoties jauniešiem. Pieprasīta prece

Iespējams, rodas jautājums – kas tad ir gāzes pistole un vai tās iegādei un nēsāšanai nav nepieciešamas speciālas atļaujas. Nē, nav nepieciešamas. Ieroču aprites likumā skaidrots, ka gāzes pistole ir speciālais līdzeklis, kurš paredzēts īslaicīgai iedarbībai uz cilvēka organismu un caur kura stobru, šaujampulverim sadegot, tiek izgrūstas kairinošu vai paralizējošu vielu saturošas gāzes mikrodaļiņas. Lai gan eksperti atzīst, ka ar gāzes pistoli var nodarīt miesas bojājumus, tomēr tās iegādāšanās ir vienkārša. Ministru kabineta noteikumi ”Ieroču, munīcijas un gāzes pistoļu (revolveru) iegādāšanās, reģistrēšanas, uzskaites, glabāšanas, pārvadāšanas, pārsūtīšanas, nēsāšanas, realizēšanas un kolekciju veidošanas noteikumi” nosaka, ka pistoli, tāpat kā tai paredzēto munīciju, pašaizsardzībai drīkst iegādāties jebkurš, kurš sasniedzis 18 gadu vecumu, uzrādot personu apliecinošu dokumentu.

Rajona policijas pārvaldes kārtības policijas priekšnieks Jānis Goba vērtē, ka agrāk gāzes pistoli iegādāties nav bijis tik vienkārši. Tāpat kā citu šaujamieroču iegādei un nēsāšanai, bija jāsaņem atļauja, jānokāro eksāmeni, jāiesniedz psihiatra un narkologa izziņa, turklāt pārbaudīja arī to, kā ieroci glabās. ”Agrāk šis jautājums bija sakārtots un pistoļu iegāde nebija vienkārša, bet tagad diemžēl jebkurš pilngadīgais gāzes pistoli var iegādāties tik- pat vienkārši kā maizi,” atzina J.Goba.

Problēma ir arī nespēja sekot, kur nopirktā pistole atrodas, kas to izmanto. J.Goba uzskata, ka būtu nepieciešama uzskaite, lai varētu redzēt, kam pieder gāzes pistoles. Bet tagad situācija ir nekontrolējama, pistoles var nonākt arī nepilngadīgo rokās. Ļoti iespējams, ka kāds pilngadīgais gāzes ieroci iegādājas, lai atdotu nepilngadīgam jaunietim.

”Hobijs” ir vienīgais veikals Cēsīs un rajonā, kurā var iegādāties gāzes pistoles. Pārdevēja Jolanta Andrejeva apstiprina, ka pieprasījums pēc tām ir liels. Mēnesī vidēji tiek nopirktas 15. Pircēji par iegādāšanās mērķi minot pašaizsardzību, tomēr pārdevēja atzīst, ka tas, ”kā pistole tiks pielietota, ir pavisam cits stāsts”. Ierocis pašaizsardzībai?

Stāsts patiešām ir cits. Protams, daļa cilvēku gāzes pistoles iegādājas pašaizsardzībai. J.Andrejeva pastāstīja, ka pistoles pērk dažāda vecuma un dzimuma cilvēki. Piemēram, gados vecāki cilvēki, kuri dzīvo laukos, arī sievietes, lai nepieciešamības gadījumā sevi aizsargātu no uzbrucējiem. Taču lielākoties pircēji ir jaunieši. Daļa grib ieroci, lai palielinātu drošības sajūtu, bet citu motivācija ir līdzīga Kaspara (vārds ir mainīts) stāstam. Jaunietis gāzes pistoli iegādājās viena vienīga iemesla dēļ – viņaprāt, tas izskatās iespaidīgi. Kaspars skaidro: ”Aizsargāties no kāda man nav nepieciešams, vienkārši tas ir stilīgi. Citiem ir bail, uzreiz izjūt respektu. Gāzes pistoli jau tā īsti nemaz nevar atšķirt no īstās!”

Gāzes pistoles patiešām izskatās identiskas īstajiem šaujamieročiem. To apstiprina arī J.Goba. Viņš skaidro, ka tas arī var būt par iemeslu bīstamai situācijai, jo, ja cilvēkam, kuram tiek draudēts ar gāzes pistoli, ir īstais ierocis un viņš situāciju uzskata par savai dzīvībai vai veselībai bīstamu, sekas var būt traģiskas.

Diemžēl jauniešu izklaides bieži vien saistās ar alkohola lietošanu. Un tad jautājums, vai gāzes pistole nevar tikt izmantota nepareiziem mērķiem, pat neapzinoties sekas? Tā arī notiek. Policija regulāri saņem sūdzības, izsaukumus uz vietām, kur dzirdēti šāvieni vai redzēts, ka tiek izmantots ierocis.

J.Goba pastāstīja, ka gāzes pistoles izmanto sadzīviskos ķīviņos, piemēram, kaimiņu un ģimeniskos strīdos. Tomēr lielākoties problēmas saistītas ar jauniešiem un, protams, alkohola lietošanu. J.Goba vērtē, ka, ja agrāk jaunieši tikai izkāvušies, tad tagad, lai iegūtu pārsvaru, tiek izmantota gāzes pistole. Viens no pēdējiem gadījumiem noticis Jāņmuižā, kur audzēknis šāvis uz otru ar gāzes pistoli. Īpaši daudz šādu gadījumu, kad izmantots ierocis, notikuši līdz ar mācību gada atsākšanos septembrī.

”Bija gadījums, kad jaunieši braukuši pa Straupes ceļu, mirklī, kad pretī braukusi cita mašīna, sākuši šaut gaisā,” stāsta J.Goba. Izmeklēšanā noskaidrots, ka izmantotas gāzes pistoles. Katrā konkrētā gadījumā tiek pētīts, vai ierocis lietots likumīgi vai nelikumīgi. Attiecīgi arī var iestāties kriminālatbildība, var tikt piemērots administratīvais sods. Piemēram, ja tiku izdarīta laupīšana ar gāzes pistoli, sods tiktu piemērots par laupīšanu ar šaujamieroci.

J.Goba vērš uzmanību, ka pistole un munīcija ir jāuzglabā pareizi: ”To nedrīkst nomest mājās uz galda vai atvilktnē, no kurienes pistoli var paņemt bērni un nodarīt viens otram miesas bojājumus, saindēties.” Jāievēro arī tas, ka pistole jānēsā slēptā veidā, ieroču makstī. Par glabāšanas un nēsāšanas kārtības pārkāpumiem var tikt uzlikts naudas sods līdz simts latiem, par lietošanas nosacījumu pārkāpšanu var būt sods līdz 250 latiem. ”Jebkurš ierocis ir bīstams”

Tā vērtē J.Andrejeva: ”Jebkurš. Trokšņa patronas nevar nodarīt tik lielu ļaunumu, tikai nobiedēt ar troksni. Bet, ja pērk piparu vai asaru gāzi, tad var nodarīt otram skādi.”

Tomēr J.Goba uzsver, ka miesas bojājumus var nodarīt ar jebkuru no gāzes pistolei paredzētajiem munīcijas veidiem, jo, šaujampulverim sadegot, ar lielu spiedienu caur stobru tiek izgrūstas gāzes mikrodaļiņas. Turklāt tas notiek ar lielu triecienu: ”Ja no nelielas distances iešaus rokā, tā tiks apdedzināta, bet, ja acī, tad būs lielas problēmas.”

Arī rajona slimnīcas traumatoloģiskās nodaļas vadītāja Anda Skrastiņa piekrīt, ka šīs pistoles ir bīstamas. Viņas praksē bijis gadījums, kad puisim iešauts acī. Lai gan viņš paspējis pievērt plakstiņus, tomēr sasitums bijis tik spēcīgs, ka ar traumēto aci puisis uzreiz jau vairs nav varējis redzēt.

Tomēr J.Goba atzina, ka būtiski miesas bojājumi, kas izdarīti ar gāzes pistolēm, neesot bieži, lielākoties notiek saindēšanās, ja gāzes pistolē izmantota asaru vai piparu gāze.

”Gāzes pistole ir šaujamierocis, cilvēkam ir jāapzinās, ko un kādēļ viņš pērk. Ir jāuzņemas atbildība. Tādēļ to var darīt tikai no 18 gadiem, tomēr arī tas ir daudz par agru,” uzskata J.Goba. Fakti: Persona drīkst lietot šaujamieroci vai gāzes pistoli (revolveri) galējas nepieciešamības situācijā, lai: * aizsargātu sevi vai citas personas no uzbrukuma, kas reāli apdraud dzīvību vai veselību vai var nodarīt būtiskus materiālos zaudējumus; * novērstu nelikumīgu mēģinājumu vardarbīgi atņemt šaujamieroci; * aizturētu personu, kas pārsteigta nozieguma izdarīšanas brīdī un izrāda pretošanos; * padarītu nekaitīgu dzīvnieku, kas apdraud cilvēka dzīvību, veselību vai mantu. * Šaujamieroci vai gāzes pistoli (revolveri) drīkst izmantot, lai izsauktu palīdzību, brīdinātu par ieroča pielietošanu vai aizbaidītu dzīvniekus. (Ieroču aprites likums)

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Turpinās sadarbība Vācu kapu kopšanā

00:00
26.07.2024
12

Cēsīs viesojās Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas pārstāvis atvaļinātais feldfēbelis Marcels Herbsts. Pirms desmit gadiem Latvijas Brāļu kapu komitejas un vācu Karavīru kapu kopšanas apvienības “Volksbund” kopā ar Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas biedriem rīkoja Latvijas Zemessardzes un vācu karavīru kapu sakopšanas talku Cēsu Vācu kapos, šajos gados par kapu kopšanu […]

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
146

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Kas mežā, tas tirgū

00:00
25.07.2024
48

Darba dienās Cēsu tirgū rimta dzīvība. Āra teritorijā dārzeņi, ogas, meža veltes. Pāris tirgotāju piedāvā gailenes. Cena no četriem eiro par litra trauciņu, ir arī mellenes, lācenes par astoņiem eiro. Jānis no Pārgaujas mežiem atvedis gailenes un mellenes. “Iegāju mežā un iznesu trīs spaiņus gaileņu,” pasmej Jānis un uzsver, ka īsts sēņotājs atradīs sēnes arī […]

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
30

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Vai dzima tradīcija? Cēsu jubilejai Svētku koris, kurā ap simts dziedātāju

00:00
24.07.2024
80

Latvietim svētki bez dziedāšanas nav svētki. Kur nu vēl cēsniekiem Cēsu 818.dzimšanas dienā. Bija skaidrs, ka bez koriem neiztikt, bet koris var būt daudz plašāks. Un tika aicināts ikviens, kurš grib dziedāt. Diriģente Marika Slotina-Brante kopā ar instrumentālā ansambļa vadītāju Emīlu Zilbertu izraudzījās pazīstamas dziesmas: tautasdziesmas, dziesmas teātra izrādēm un kino, šlāgerus un citu no […]

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
119

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Tautas balss

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
35
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
19
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
18
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
29
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
16
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Sludinājumi