Piektdiena, 26. jūlijs
Vārda dienas: Anna, Ance, Annija

Meliem īsas kājas

Druva
00:00
08.12.2007
2

Cēsu rajona tiesā šogad izskatīti gandrīz divi simti administratīvo pārkāpumu, kas saistīti ar ceļu satiksmi – par nepakļaušanos policijas darbiniekiem un bēgšanu, braukšanu atkārtoti gada laikā bez autovadītāja tiesībām, atteikšanos izdarīt medicīnisko pārbaudi un braukšanu dzērumā.

Protams, situācijas un iemesli, kādēļ cilvēki sēžas pie stūres dzērumā vai bez tiesībām, ir dažādi. Brauc ar “Šveices” tiesībām

Policijas darbinieki šogad aizturējuši puisi, kurš pie stūres sēdies ar it kā Šveicē izdotu autovadītāja apliecību.

Tiesa, pārbaudot puiša autovadītāja apliecību, atklāja, ka tās neatbilst Šveices pašreizējās vadītāja apliecības parauga aprakstam.

25 gadus vecais puisis tiesas sēdē skaidroja, ka tiesības ieguvis kādā Šveices pilsētā. Pie tam par to iegūšanu samaksājis 250 eiro. Uz jautājumu, kāpēc valstī, kura nav pievienota eiro zonai, jānorēķinās ar eiro, jaunietis atbildējis, ka maksājis eiro draugam, kurš tālāk kārtojis visas nepieciešamās lietas. Stāstīja, ka Šveicē ar pārtraukumiem gājis divu mēnešu kursos. Lūdza lietas izskatīšanu atlikt uz nedēļu. Apsolīja uz nākamo tiesas sēdi ierasties ar pierādījumu tam, ka tiesības ieguvis likumīgi. Pieļāva iespēju, ka viņam iedotas neīstas tiesības.

Lieki piebilst, ka uz nākamo tiesas sēdi jauneklis neieradās, neinformējot tiesu ne par neierašanās iemesliem, ne lūdzot lietas izskatīšanu atlikt uz vēl kādu laiku. Neiesniedza arī pierādījumus teiktajam par vadītāja tiesību iegūšanu Šveicē.

Jāņu nakts negadījums

(Alkohola koncentrācija asinīs 1,72 promiles)

Kāds cits sastādītais administratīvā pārkāpuma protokols vēsta par Jāņu nakts negadījumu.

35 gadus vecs vīrietis alkohola reibumā Jāņu naktī vadījis motociklu un cietis negadījumā.

Cietušais tiesā atzina, ka protokolā norādītais atbilst patiesībai un izdarīto nožēlo. Lūdza nepiemērot viņam arestu sliktā veselības stāvokļa dēļ, jo katru dienu jābrauc uz pārsiešanu. Veiktas jau piecas ādas pārstādīšanas operācijas. Vairākas vēl paredzētas. Atveseļošanās process notiekot lēni.

Tiesa lēmumu par administratīvo arestu jaunajam vīrietim atlika uz mēnesi. Braucienā uz garāžu

(Alkohola koncentrācija asinīs 2,95 promiles)

Rajonā aizturēta 1966. gadā dzimusi sieviete, kura pie stūres bija sēdusies alkohola reibumā. Policijai dāma nemeloja. Savu vainu izdarītajā atzina un nožēloja. Paskaidroja, ka braukusi tikai mazu gabalu nolikt automašīnu garāžā. Taču tas sievieti nepaglāba no soda piemērošanas – desmit diennaktis administratīvais arests, 500 lati naudas sods un autovadītājas apliecības atņemšana uz diviem gadiem. Melo, aizstāvot draugu

Tiesā izskatīta administratīvā pārkāpuma lieta pret 22 gadus vecu puisi, kurš, vadot automašīnu BMW 750, nav apstājies un bēdzis no policijas darbinieku patruļas.

Jaunietis savu vainu tiesā neatzina. Skaidroja, ka automašīnā atradies, bet to nav vadījis. Mašīnā bijuši četratā un viens no draugiem sēdies pie automašīnas stūres.

Vizinoties pa pilsētu, ievērojis, ka aiz muguras brauc policijas automašīna. Vēlāk ieraudzījis, ka tai iedegtas bākugunis, taču nekādus skaņas signālus nav dzirdējis. Atzīst, ka uz spidometra ātrums jau pārsniedzis 80 kilometrus stundā un apjautis, ka draugs no policijas bēg. Mašīnā bijusi skaļa mūzika. Bēgot nogriezušies kādās pilsētas ielā un metušies bēgt. Tuvējā jaunbūvē aizturēti un nogādāti policijā, kur sastādīts administratīvais protokols.

Tiesā pašvaldības policijas inspektors, kurš minētajā dienā pilsētā patrulēja, tiesā liecināja, ka pie stūres skaidri redzējis sēžam tieši iepriekš minēto 22 gadus veco jaunekli. Pie tam atzina, ka puisi pazīstot pēc sejas, tādēļ sajaukt nav iespējams. Uzsvēra, ka jaunietis automašīnā atradies viens. To apliecināja arī policijas darbinieka pārinieks. Policijas darbinieki stāstīja, ka, vismaz trīs reizes izmantojot skaļruni, likuši autovadītājam apstāties.

Lielāko neizpratni šajā stāstā rada fakts, ka jaunieši, neizprotot lietas nopietnību, stājas tiesas priekšā un melojot cenšas no administratīvās atbildības pasargāt draugu. Laikam jau neapzinās, kas draud par nepatiesu liecību sniegšanu. Jāpiebilst, ka jaunietim gada laikā šis bija jau trešais līdzīgais pārkāpums. Samainās pie stūres?

(Alkohola koncentrācija asinīs 1,18 promiles)

Par braukšanu dzērumā aizturēta arī kāda 1974. gadā dzimusi sieviete, kura tiesā savu vainu neatzina un skaidroja, ka nav vadījusi automašīnu, kad policija to apturējusi.

Savā automašīnā esot bijusi tikai pasažiere, bet pie stūres bijusi draudzene. Pati jutusies slikti. To, ka draudzenei līdzi nav bijusi autovadītājas apliecība un viņa ir lietojusi alkoholu, uzzinājusi tad, kad automašīna apturēta.

Viņa gan nenoliedza, ka mirklī, kad pienācis policists, viņa tiešām bijusi pie stūres, jo īsi pirms tam samainījušās. Bijusi pārliecināta, ka viņai alkoholu neuzrādīs, lai gan dienā dzērusi zāles, bet vakarā glāzi vīna.

Paskaidrojumu esot rakstījusi uztraukumā, jo nekad neko tādu nebija piedzīvojusi. Pie tam viss vēl ticis filmēts. Rakstījusi to, ko diktējusi policijas inspektore. Lūdza ņemt vērā, ka apgādībā ir viens mazgadīgs bērns.

Policijas darbinieks tiesā skaidroja, ka maiņa nevarēja notikt un viss liecina par to, ka melīgā sieviete pati vien automašīnu vadījusi.

Jāpiebilst, ka šī dāma gada laikā tika notverta atkārtoti. Tikai šoreiz, jau vadot auto bez vadītājas apliecības. No tiesai sniegtajiem paskaidrojumiem * Alkohola reibumā pie stūres sēdos, jo nebija izvēles. Biju Siguldā, bet sievai, kura atradās Cēsīs pie veikala, palika slikti. Viņa ir stāvoklī devītajā mēnesī. Ņēmu mašīnu un braucu. Nezinu, vai rīkojos pareizi. Tajā mirklī likās, ka nav citas izejas. * Bez tiesībām pie stūres sēdos, jo no bērnudārza bija jāizņem bērni. * Ar pagaidu braukšanas tiesībām pie stūres Jāņu dienas naktī sēdos, jo bija jātiek uz mājām, lai izslauktu govis. Vīrs gulēja blakus piedzēries. * Es tikai sēdēju pie stūres. Es nebraucu, jo nevarēju to nemaz iedarbināt. Autovadītāja apliecība man nav un nekad nav bijusi. Tā bija drauga mašīna. * Ar motociklu nebraucu. Es tikai uz tā sēdēju un stūmos ar kājām, kad mani aizturēja policijas darbinieki. * Atzīstu, ka nepakļāvos policijas darbinieku aicinājumam apstāties. Redzēju bākugunis un, kad jutu, ka aizbēgt nevarēšu, apstājos. * Atzīstu visu, kas rakstīts protokolā. Nožēloju, ka neaizbraucu uz slimnīcu un neveicu asins analīzes, jo biju dzēris tikai alu. Neko vairāk. Bija karsts, strādāju un saimnieks mani pacienāja ar aukstu alu. Asinīs noteikti tāda koncentrācija nebūtu bijusi, kā izelpā (2,4 promiles). * Ļaujiet man šajā nedēļā mājās savest sienu, tad došos atsēdēt piespriestās dienas.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Turpinās sadarbība Vācu kapu kopšanā

00:00
26.07.2024
17

Cēsīs viesojās Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas pārstāvis atvaļinātais feldfēbelis Marcels Herbsts. Pirms desmit gadiem Latvijas Brāļu kapu komitejas un vācu Karavīru kapu kopšanas apvienības “Volksbund” kopā ar Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas biedriem rīkoja Latvijas Zemessardzes un vācu karavīru kapu sakopšanas talku Cēsu Vācu kapos, šajos gados par kapu kopšanu […]

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
190

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Kas mežā, tas tirgū

00:00
25.07.2024
52

Darba dienās Cēsu tirgū rimta dzīvība. Āra teritorijā dārzeņi, ogas, meža veltes. Pāris tirgotāju piedāvā gailenes. Cena no četriem eiro par litra trauciņu, ir arī mellenes, lācenes par astoņiem eiro. Jānis no Pārgaujas mežiem atvedis gailenes un mellenes. “Iegāju mežā un iznesu trīs spaiņus gaileņu,” pasmej Jānis un uzsver, ka īsts sēņotājs atradīs sēnes arī […]

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
31

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Vai dzima tradīcija? Cēsu jubilejai Svētku koris, kurā ap simts dziedātāju

00:00
24.07.2024
82

Latvietim svētki bez dziedāšanas nav svētki. Kur nu vēl cēsniekiem Cēsu 818.dzimšanas dienā. Bija skaidrs, ka bez koriem neiztikt, bet koris var būt daudz plašāks. Un tika aicināts ikviens, kurš grib dziedāt. Diriģente Marika Slotina-Brante kopā ar instrumentālā ansambļa vadītāju Emīlu Zilbertu izraudzījās pazīstamas dziesmas: tautasdziesmas, dziesmas teātra izrādēm un kino, šlāgerus un citu no […]

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
119

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Tautas balss

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
55
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
22
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
21
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
32
1
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
16
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Sludinājumi