Piektdiena, 26. jūlijs
Vārda dienas: Anna, Ance, Annija

Piekauj, zog un pazemo

Druva
00:00
29.12.2007
2

Veidojot arī šī gada pēdējo tiesas apskatu, pārliecinājos, ka ļaunu un brīžiem prātam neaptveramu nodarījumu netrūkst arī gada beigās. Pie tam tas viss notiek tepat līdzās – pilsētā un pagastos. Piekauj brāļa paziņu

Kādā tiesas spriedumā varēja lasīt par 1982. gadā dzimušu vīrieti, kurš Cēsu rajona tiesā šī gada beigās notiesāts par vidēja smaguma pakāpes miesas bojājumu nodarīšanu.

Puisis, braucot vakarā pa pilsētu, ieraudzījis pa ielu ejam sava brāļa nepilngadīgo paziņu. Zinot to, ka šim zēnam ir sliktas attiecības ar brāli, nolēmis to pārmācīt. Apturējis automašīnu, piegājis pie jaunieša un sācis tam sist pa seju un ķermeni. Vēlāk paklupušo arī pamanījies paspārdīt.

Tiesā 25 gadus jaunais vīrietis sevi atzina par vainīgu un skaidroja, ka ar cietušo jau esot izlīguši. Pie tam sacīja, ka apņemas cietušajam atlīdzināt radītos ārstēšanās zaudējumus un naudas summā sniegt gandarījumu par morālo aizskārumu. Dīzeļdegviela dārga, tātad jāzog

Kāds cits šī gada nogales tiesas spriedums vēsta par divu 55 gadus vecu vīru nodarījumu. Abi, būdami alkohola ietekmē, bija nolēmuši nozagt dīzeļdegvielu.

Solīdā vecuma kungi, paņēmuši divas kannas un gumijas šļūteni, nolēma kādai rajona pagasta pašvaldībai piederošam traktoram no tvertnes izsūknēt dīzeļdegvielu. Domāts, darīts. Vīri no T-150K traktora izsūknēja 15 litrus degvielas, kopā nepilnu desmit latu vērtībā, no kuras daļu izlaistīja pa zemi, bet 12 litrus salēja kannās.

Jāpiebilst, ka šie vīri ar likuma pārkāpšanu saskārušies jau iepriekš. Viens tiesāts piecas reizes, otrs – divas.

Abi ir trešās grupas invalīdi, strādā gadījuma darbus. Kamēr saimnieks guļ, suņi plēš cilvēku

Citā tiesas spriedumā lasāms stāsts par 1941. gadā dzimušu vīrieti, kurš tiesāts par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpumu, kā rezultātā cietušajai personai nodarīti miesas bojājumi.

Savas mājas koplietošanas pagalmā vīrietim četri piederošie bezšķirnes suņi uzbruka kādai tās pašas mājas iedzīvotājai. Sievietei suņi sakoda rokas un kājas.

Suņu īpašnieks tiesā sevi par vainīgu neatzina. Stāstīja, ka iepriekšējā dienā esot bijis pie drauga uz dzimšanas dienas svinībām. Mājās pārradies no rīta, nedaudz vēl iedzēris un devies gulēt. Vēlāk pamodies no suņu rejām. Izejot laukā, redzējis, ka cietušajai rokās bijusi koka nūja. Viņai apkārt lēkājuši četri agresīvi suņi. Viņš dzīvniekus pasaucis, bet tie nav klausījuši. Tā kā vīrietis pagalmā bijis iznācis vien apakšveļā, aizgājis atpakaļ gulēt. Tiesā skaidroja, ka neesot vainīgs, ka suņi izkļuvuši laukā. Pieļaujot iespēju, ka pati cietusī, klauvējot pie loga, panākusi to, ka ieplaisājušais stikls izkrīt un suņi izkļūst brīvībā. Skaidroja, ka pats vienmēr centies dzīvniekus turēt ieslēgtus un atbilstoši to turēšanas noteikumiem.

Rajona policijas pārvaldes iecirkņa inspektors, kas pārzina konkrētā pagasta teritoriju, tiesā liecināja, ka saņēmis informāciju par suņu sakosto sievieti. Ierodoties mājas pagalmā, arī viņu sagaidījuši četri agresīvi suņi, kuri metušies virsū. Saimnieks bijis piedzēries, ar viņu bijis neiespējami sarunāties. Izsaukti mednieki, kuri suņus nošāvuši.

Mājās atradušies vēl kucēni, kas nogādāti suņu patversmē. Iekausta brāļa sievu

Nākamajā spriedumā lasītais vien liecina par to, ka vīrieši nereti bez jebkāda iemesla gatavi pacelt roku pret sievieti.

1971. gadā dzimis vīrietis nakts vidū uz ceļa ieraudzījis brāļa sievu. Izcēlies ķīviņš, vīrietis trīs reizes iesitis brāļa sievai pa seju. Sieviete aizstāvoties iesitusi vīra brālim pliķi, tas „kungu” sadusmojis vēl un pamudinājis sievieti sist vairāk.

Rezultātā brāļa sievai vīrietis nodarīja vidēja smaguma miesas bojājumus. Sieviete ar apakšžokļa lūzumu tika nogādāta slimnīcā. Pagastā uzdarbojas jaunatne

Īsti nesaprotu, ko domā jauni puiši, metot izaicinājumu turpmākai dzīvei un, vēl nebūdami pat pilngadīgi, nokļūst situācijās, kad jāstājas tiesas priekšā.

Kādā no rajona pagastiem četri jaunieši, dzimuši 1989., 1990., 1987. un 1990. gadā, pēc kopīgas dzeršanas nolēma apzagt savu paziņu, zinot, ka viņam ir nauda.

Ieradušies pie puiša mājās un iekļuvuši telpās pa neaizslēgtām durvīm, puiši piegājuši pie gultā guļošā paziņas un uztriekuši to sēdus. Tad vismaz sešas reizes iesituši pa seju, nodarot draugam vieglus miesas bojājumus. Jaunieši pārmeklējuši cietušā drēbju skapi un no bikšu kabatas izvilkuši nepilnus 13 latus, kurus savā starpā sadalīja.

Tajā pašā dienā alkohola reibumā esošā četrotne uzbruka vēl kādam pagasta iedzīvotājam, kurš arī bijis alkohola ietekmē.

Vakara pusē viens no noziedzīgā četrinieka atgriezās cietušā puiša mājās un nozaga tam piederošu mobilo telefonu piecu latu vērtībā. Zog no veikala kases

Ir jau dzirdēts teiciens „Pasaki, kur tu strādā, es pateikšu, ko tu zodz!” Apmēram tā sanācis kādam 36 gadus vecam vīrietim, kurš strādājis būvmateriālu veikalā par vecāko pārdevēju un pildījis arī kasiera pienākumus.

Vīrietis kādu dienu pieprasījis klientam iemaksu divarpus tūkstošus latu par veikalā pasūtītā jumta seguma iegādi. Šo summu pārdevējs ielika veikala kasē, neizdodot kases aparāta čeku, bet vēlāk šo summu no aparāta izņēma un piesavinājās.

Izmeklēšanas gaitā atklājās, ka veikala darbinieks līdzīgi piesavinājies vēl 500 latus, veikalam kopā nodarot zaudējumus trīs tūkstošus latu.

Apsūdzētā apgādībā atrodas trīs nepilngadīgi bērni. Nozog debetkarti, izņem naudu

Nākamais stāsts vēsta vien par to, ka jābūt uzmanīgiem ar savām bankas norēķinu kartēm.

Rajona tiesā šī gada beigās tiesāts 1970. gadā dzimis vīrietis, kurš, būdams alkohola ietekmē un atrodoties paziņas dzīvesvietā, nolaupīja draugam piederošu norēķinu karti. Nākamā dienā devies uz tuvāko bankomātu, lai izņemtu naudu. Tā kā zinājis kartes PIN kodu, bez bažām no kartes noņēmis 50 latus, vēlāk vēl simtu.

Tiesā 37 gadus vecais vīrietis sacīja, ka cietušajam jau 30 latus atdevis, bet tuvākajās dienās atdošot atlikušo naudas summu.

Jau iepriekš divas reizes sodītais vīrietis skaidroja, ka strādājot gadījuma darbus. Apgādībā esot divi nepilngadīgi bērni.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Turpinās sadarbība Vācu kapu kopšanā

00:00
26.07.2024
21

Cēsīs viesojās Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas pārstāvis atvaļinātais feldfēbelis Marcels Herbsts. Pirms desmit gadiem Latvijas Brāļu kapu komitejas un vācu Karavīru kapu kopšanas apvienības “Volksbund” kopā ar Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas biedriem rīkoja Latvijas Zemessardzes un vācu karavīru kapu sakopšanas talku Cēsu Vācu kapos, šajos gados par kapu kopšanu […]

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
207

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Kas mežā, tas tirgū

00:00
25.07.2024
58

Darba dienās Cēsu tirgū rimta dzīvība. Āra teritorijā dārzeņi, ogas, meža veltes. Pāris tirgotāju piedāvā gailenes. Cena no četriem eiro par litra trauciņu, ir arī mellenes, lācenes par astoņiem eiro. Jānis no Pārgaujas mežiem atvedis gailenes un mellenes. “Iegāju mežā un iznesu trīs spaiņus gaileņu,” pasmej Jānis un uzsver, ka īsts sēņotājs atradīs sēnes arī […]

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
33

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Vai dzima tradīcija? Cēsu jubilejai Svētku koris, kurā ap simts dziedātāju

00:00
24.07.2024
82

Latvietim svētki bez dziedāšanas nav svētki. Kur nu vēl cēsniekiem Cēsu 818.dzimšanas dienā. Bija skaidrs, ka bez koriem neiztikt, bet koris var būt daudz plašāks. Un tika aicināts ikviens, kurš grib dziedāt. Diriģente Marika Slotina-Brante kopā ar instrumentālā ansambļa vadītāju Emīlu Zilbertu izraudzījās pazīstamas dziesmas: tautasdziesmas, dziesmas teātra izrādēm un kino, šlāgerus un citu no […]

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
121

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Tautas balss

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
62
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
25
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
21
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
32
1
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
16
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Sludinājumi