Otrdiena, 16. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Lazanja – kārdinoši…

Druva
00:00
19.01.2008
35
200801182340272028

Jāteic, ka arī ēdiena nosaukums jau diezgan daudz pasaka par to. Es te nerunāju par tādiem dažkārt grūti izprotamiem savirknējumiem, ko piedāvā elites klases restorāni, bet par vispārzināmām lietām. Lūk, nosaukums – lazanja, ir tajā kaut kas vilinošs, pat varētu teikt, aristokrātisks.

Lazanja (lasagna) ir viens no populārākajiem itāļu virtuves ēdieniem. Pēc būtības tas ir kārtains pīrāgs ar pikantu siera pildījumu, kuram parasti pievieno gaļu, zivis, sēnes, dārzeņus, tā teikt, katrs pēc saviem ieskatiem, uzskatiem un apetītes.

Protams, kāds var teikt – tā pati maltā gaļa ar makaroniem vien ir. Ja runājam filozofiskos jēdzienos – jā, var tā teikt, bet būtībā tas ir daudz bagātīgāk, un garšas buķete ir pavisam cita. No pildījuma atkarīgs, vai lazanja ir sātīga, trekna vai ne tik trekna un sātīga.

Latvijā mājās pastu jeb makaronus taisa retais, tāpēc parasti iztiekam ar veikalā pirktajām lazanjas plāksnēm. Tās ir dažādas, dažas pirms kārtošanas traukā jāvāra, citas ir jau gatavas lietošanai, bet es arī šīs gatavās plāksnes uz pavisam neilgu brīdi tomēr iemērcu vārošā ūdeni, tad tās vieglāk sakārtot traukā, jo ir elastīgākas.

Kā jau teikts, katrs var pildīt starp lazanjas plāksnēm, ko vēlas, es šoreiz par maltās gaļas pildījumu. Ņemam malto gaļu, olīveļļā apbrūninām, pievienojot klāt sagrieztus sīpolus, smalcinātus tomātus savā sulā, sāli, garšvielas, var nedaudz sausā sarkanvīna, visu pasutinām, lai izgaro alkohols un garšas sajaucas.

Tikmēr pagatavojam vēl vienu svarīgu lazanjas sastāvdaļu – bešamel mērci. Ņemam 30 gramus sviesta, divas ēdamkarotes kviešu miltu, puslitru piena, šķipsniņu sāls. Sviestu izkausējam pannā, apcepam tajā miltus, pievienojam sāli, pielejam vārošu pienu un maisām, kamēr izveidojas pabieza mērce.

Tad seko svarīgākais darbs – lazanjas veidošana. Kantainu karstumizturīgu formu iesmērējam ar eļļu. Apakšā ielejam plānu kārtu bešamel mērces. Virsū liekam kārtu ar lazanjas plāksnēm. Uz tām liekam kārtu maltās gaļas, tai virsū plānu kārtu bešamel mērces, pārkaisām ar rīvētu sieru, vislabāk derētu parmezānas, bet var arī kādu citu cieto sieru. Virsū liekam lazanjas plāksnes, un tā kādas četras, piecas kārtas, katru nākamo kārtu nedaudz piespiežot, lai starpā nebūtu daudz gaisa. Virsējai kārtai uzliekam bešamel mērci un liekam cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā. Cepam 20 – 30 minūtes, pārbaudot gatavību ar dakšiņu vai zobu bakstāmo, lai saprastu, ka lazanjas plāksnes pietiekami mīkstas. Tad vēl pārkaisām ar sarīvētu sieru, ļaujam tam nedaudz pakust, ņemam ārā, griežam gabalos un ceļam galdā!

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
34

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
37

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
103

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
96

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
164

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
53
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
30
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
26
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
42
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
41
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi