Ceturtdiena, 16. janvāris
Vārda dienas: Lidija, Lida

Taizemes eksotika tavā virtuvē

Druva
00:00
01.02.2008
8
200801312321017032

Taizeme ir viena no eksotiskajām valstīm, par kurām nereti sapņojam aukstajās un pelēkajās Latvijas ziemas dienās. 12.janvāra “Druvā” varējāt lasīt par kolēģes Ilzes iespaidiem ceļojumā pa Taizemi, šobrīd piedāvāšu nedaudz ieskatīties šīs valsts virtuvē. To mums palīdzēs firma “Santa Maria”, kas piedāvā arī šīs virtuves garšvielas. Taizemes virtuve apvieno Ķīnas, Indijas un Malaizijas tradicionālās virtuves. Šo valstu iedzīvotāju kulinārās prasmes taizemieši adaptējuši un pārveidojuši, pievienojot atsevišķas Taizemei raksturīgās garšvielas, jūras produktus un citas pieejamās dabas veltes.

Viens no svarīgākajiem pārtikas produktiem Taizemē, līdzīgi kā citās Tālo Austrumu zemēs, ir rīsi, ko maltītes laikā parasti novieto galda vidū. Rīsu ēdienu daudzveidība ir pārsteidzoša – tvaicēti vārīti, cepti, rīsi ar zivi, krabjiem, dārzeņiem, gaļu, garnelēm vai olu. Dažādu veidu nūdeles – olu, rīsu, vok – tradicionāli tiek izmantotas zupās un cepšanai vokpannā, pievienojot jūras veltes, dārzeņus un citus vietējos produktus. Gatavošanas laikā rīsiem un nūdelēm pievieno arī garšvielas, piemēram, kariju, čilli, laima sulu, citronzāli. Populāri gaļas ēdieni ir cepta vista, cepta pīle, marinēta cūkgaļa, sautēti cūku stilbiņi, kas, jāteic, nav tik sveši arī latvieša vēderam. Taizemes virtuve nav iedomājama bez dārzeņiem un augļiem, tomēr iespējams, pati raksturīgākā Taizemes virtuves iezīme ir svaigu – nežāvētu un nekaltētu – garšvielu izmantošana. To daudzveidība ir patiešām iespaidīga un kombinēšanas iespējas – neizsmeļamas.

Šodien taizemiešu virtuve ir populāra ne vienā vien Rietumvalstī, jo īpaši – ASV, Lielbritānijā, Kanādā un Austrālijā, arī Latvijā interese par eksotiskiem ēdieniem nav sveša. Ja esat gatavs kulināram ceļojumam uz tālo Taizemi, nebūt nav vajadzīgas specifiskas zināšanas, profesionāls restorāna aprīkojums vai stundām ilgi nepieciešamo izejvielu un garšvielu meklējumi, vien radošs gars, izdoma un gatavība eksperimentēt. Es vienmēr esmu teicis, ka tieši gatavība eksperimentēt var dot gluži pārsteidzošus rezultātus. “Santa Maria” produktu klāstā ir īpaši Taizemes virtuves produkti – mērces, kokosriekstu piens, dažādi garšvielu maisījumi tradicionālajiem vok ēdieniem un garšvielu maisījumi zupu pagatavošanai taizemiešu gaumē. Šie speciāli veidotie maisījumi ļaus nelauzīt galvu par garšvielu proporcijām, jo paredzēti konkrētām ēdienu grupām vai specifiska ēdiena pagatavošanai.

Ar plašāku recepšu klāstu un “Santa Maria” Thai produktu aprakstu var iepazīties “Santa Maria” mājas lapā, es piedāvāšu divas vienkāršas receptes.

Saldskābais Thai voks. Kā teikt, nosaukums jau vien ir ko vērts. Lai pagatavotu šo ēdienu divām personām, ņemam 250 gramus vistas vai cūkgaļas filejas, sagrieztas gabaliņos, vienu ēdamkaroti augu eļļas, 250 gramus saldētu vok dārzeņu, bet vēl labāk būtu ņemt dažādus svaigus dārzeņus, vēl nepieciešama viena paciņa “Santa Maria” saldskābās vok mērces.

Pannā uzkarsējam eļļu un apcepam gaļu līdz piecu minūšu gatavībai. Pievienojam dārzeņus (ja izmantojat saldētus, nepieciešams tos iepriekš atlaidināt, ja svaigus – tie jāsagriež gabaliņos) un maisot cepam divas, trīs minūtes. Beigās pievienojam saldskābo vok mērci un, nepārtraucot maisīšanu, karsējam vēl divas minūtes. Lai pilnībā izjustu Taizemes garšas burvību, saldskābo Thai voku pasniedzam ar “Santa Maria” olu nūdelēm.

Iesaku pamēģināt arī kādu desertu šīs austrumu zemes gaumē. Piemēram, pagatavojot kokosriekstu piena un laima krēmu ar mango. Ņemam 200 ml 35% saldā krējuma, 200 ml “Santa Maria” kokosriekstu piena, trīs ēdamkarotes cukura, vienu tējkaroti “Santa Maria” želatīna, pusi – laima sulas un rīvētu miziņu dekorēšanai, vienu gatavu mango, ko nomizojam un sagriežam šķēlēs.

Katliņā sajaucam saldo krējumu, kokosriekstu pienu, cukuru un karsējam uz ļoti mazas uguns piecas minūtes, līdz cukurs izkusis. Želatīnu aplej ar laima sulu un uzbriedina, pēc tam to izkausē uz ļoti mazas uguns vai ūdens peldē. Svarīgi atcerēties, ka želatīnu nedrīkst uzvārīt! Izkausēto želatīnu iejauc vēl siltā kokosriekstu pienā un salej porciju trauciņos. Liek ledusskapī un atdzesē trīs līdz piecas stundas. Pasniedz ar mango šķēlītēm un rīvētu laima miziņu.

Kāpēc nepamēģināt kaut ko nedaudz eksotisku?! Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Dzērbenē Pateicības svētki darītājiem

00:00
16.01.2025
11

“Cik paši darīsim, tik būs, jo kurš gan nāks un darīs,” saka dzērbenietis Guntars Skripko. Viņš ir viens no tiem, kuri saņēma pagasta tautas nama Pateicību par brīvprātīgo darbu. “Ikdienā tie, kuri nav bijuši saistīti ar pasākumu rīkošanu vai pils, estrādes, pagasta centra noformēšanu svētkos, neiedomājas, cik daudz darba ir jāiegulda, sākot no idejas, materiāliem […]

Jaunpiebalgas Kultūras centrā rosība ik vakaru

00:00
15.01.2025
72

“Lai gan varētu domāt, ka amatiermākslas kolektīvi pēc daudzajiem gadu mijas pasākumiem tagad kaut nedaudz atvelk elpu, tā nav. Katram savi mērķi, kurus grib sasniegt,” saka Jaunpiebalgas Kultūras centra vadītāja Egita Zariņa un uzsver, ka katru vakaru centrā kādam kolektīvam ir mēģinājums, tikšanās, lai apspriestu gaidāmos kultūras notikumus pagastā, novadā, Latvijā. Pagasta jauktais koris “Jaunpiebalga” […]

Skatītāji plūst uz “Straumi”

00:00
14.01.2025
94

Režisora Ginta Zilbaloža veidotās animācijas filmas “Straume” galvenais varonis kaķis vientuļnieks paceltu asti soļo pa pasaules nozīmīgāko kino festivālu sarkanajiem paklājiem un priecē ar aizvien jauniem panākumiem, balvām un atzinību Francijā, Kanādā, Meksikā, Austrālijā, Ķīnā, Polijā. “Straume” saņēmusi arī prestižo Ņujorkas kinokritiķu apvienības balvu kā gada labākā animācijas filma, un nu jau tās producents Matīss […]

Apciemo pagasta vientuļos seniorus

00:00
13.01.2025
49

Jau vairākus gadus Taurenes bērnudārza “Asniņš” bērni un vecāki    sadarbojas ar pagasta senioru klubu “Randiņš”. Jaunākā paaudze gatavo dāvanu pakas pagasta vientuļajiem senioriem, bet kluba biedri tās nogādā adresātiem. “Dāvanu kastē ir gan marinējumi, dažādi salāti no mājas krājumiem, gan pašu darinātas praktiskas lietas, veselīgi saldumi. Arī mēs vēl ko pieliekam klāt. Gandrīz katrā […]

“Rainis un Aspazija”, “Poruks” jau frontē, drīz sūtīs “Cēsis”

00:00
12.01.2025
77

Uzņēmuma “CATA” foajē izklāts paklājs, garāmgājēji noskatās, novērtē. Ne katrs saprot, ka tas ir 6×10 metru aizsargtīkls Ukrainas armijai. To sējušas cēsnieces. Todien, kad “Druva” apmeklēja aizsargtīklu darbnīcu, te strādāja septiņas sievietes. “Cik laika vajag, lai tādu sapītu, atkarīgs no brīvprātīgo skaita. Bija steidzams pasūtījums, tīklu vajadzēja pēc desmit dienām, mēs paguvām septiņās, nākamais tapa […]

Apbalvojumi liecina par paveikto

00:00
11.01.2025
90

Cēsu novadā drošību un sabiedrisko kārtību uzrauga Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Dienvidvidzemes iecirknis, tā pārziņā ir arī Madonas un Varakļānu novads. Aizvadītajā decembrī, atzīmējot Valsts policijas gadadienu, iecirkņa darbinieki saņēma apbalvojumus. Virsleitnantam Kal­vim Retko par priekšzī­mīgu dienesta pienākumu izpildi un sasniegtajiem augstajiem darba rezultātiem pirms termiņa piešķirta nākamā dienesta pakāpe “Kap­teinis”, Dienvidvidzemes iecirkņa priekšniece pulkvežleitnante Inga […]

Tautas balss

Ar kādu ātrumu brauc kravas mašīnas

11:35
15.01.2025
43
1
J. raksta:

“Lasu par traģisko avāriju uz Ventspils šosejas, kurā bojā gāja skolotāja un mirusi arī viena skolniece, bet vēl dažām meitenēm nopietni jāārstējas slimnīcā. Laikam jau vainīgais būs mikroautobusa šoferis, kurš veda dziedātājas, jo, kā stāsta mediji, busiņš bijis braukšanai pretējā joslā un satriecies ar kravas mašīnu. Bet gribu gan teikt vienu lietu, vai bija pareizi […]

Jālabo pārbrauktuve

11:35
15.01.2025
18
Lasītāja raksta:

“Tā arī mēs, liepēneši, nevaram sagaidīt, kad “Latvijas Dzelzceļš” salabos pārbrauktuvi. No un uz būvmateriālu rūpnīcu sezonas laikā brauc daudz kravas mašīnu, pa Cēsu-Valmieras ceļu bieži pārvietojas kokvedēji, pārbrauktuves segums kļūst aizvien sliktāks,” pau­da lasītāja.

Bedres tikai dažas, bet nepatīkamas

11:34
15.01.2025
14
Cēsnieks raksta:

“Cēsīs Birzes iela tiešām ir labi sakārtota, izdevīgi to izmantot, ja jāapbrauc pilsētas centrs. Tikai nelielajā vecā asfalta daļā laikā, kad kūst sniegs un līst, padziļinās bedres. Tās nav lielas, bet diezgan dziļas, automašīnai var pārsist riepu, īpaši braucot tumsā un lietū,” sacīja cēsnieks, aicinot ielas apsaimniekotājus bedres aizbērt.

Pirts – ikdienai, ne atpūtai

10:44
13.01.2025
28
2
Lasītāja V. raksta:

“Līgatnē nav skaidrības par pirti. Tā iedota nomā uzņēmējam, bet vai viņš nepaaugstinās maksu par pēršanos? Tā nu ir, ka mazajā pilsētiņā ir daudz mājokļu, kuros nav vannas istabas, pirts ir ikdie­nas nepieciešamība, ne atpū­-tas procedūra. Saprotams, ka viss kļūst dārgāks, taču mazgāšanās ir ikdienas nepieciešamība, tāpēc pašvaldībai ir jāpadomā, lai tā ir pieejama arī […]

Vajag arī rīta pusē

10:43
13.01.2025
27
I. no Raunas. raksta:

“Raunā pasta nodaļa tagad atrodas pagasta centrā. Ir ērti ieiet, nav jākāpj pa kāpnēm, kā bija pasta mājā.Taču pasta darba laiks gan ir neizprotams – darba dienās no plkst. 13.30 līdz 16.30. Laucinieki taču uz pagasta cen­tru brauc no rīta, ne pēcpus­dienā. Arī centrā dzī­vojošie seniori lietas kārto rī­ta pusē. Bet, ja cilvēks strādā, kad […]

Sludinājumi