Sestdiena, 27. jūlijs
Vārda dienas: Marta, Dita, Dite

Paradoksi, kas veido eksotiku

Druva
00:00
02.02.2008
10
200802012323373099

Cēsnieki Rita Merca, Inese Suija – Markova un Juris Markovs decembrī pabija Brazīlijā. ”Brauciens bija netipisks, neizmantojām tūrisma firmu pakalpojumus, braucām uz savu galvu, bez izplānotiem maršrutiem, rezervētām viesnīcām. Zinājām, ko gribētu redzēt. Gluži kā studenti,” stāsta Inese un piebilst, ka tikai tā svešā zemē var iepazīt vietējos cilvēkus, viņu sadzīvi.

Brazīlija lielākoties asociējas ar Rio, džungļiem. Cēsnieki ceļoja pa valsts ziemeļaustrumu reģionu, Cearas štatu, kur ir stepes. Brīžam bijusi sajūta, ka atrodas Āfrikā.

Ceļotāji nedzīvoja greznās viesnīcās, līdz ar to bija iespēja redzēt un arī izjust Brazīlijas dzīves ritmu, iepazīt cilvēkus. No decembra līdz februāra beigām Brazīlijā ir atvaļinājumu laiks. Tad viņi atpūšas. Bieži vien atpūta izpaužas kā ģimenes nīkšana pludmalē un tāpat kā Latvijā – alus malkošana. Bet ne tikai.

Jāmāk uzticēties

”Lai gan dzirdēts ne mazums brīdinājumu, ka Brazīlijā var tevi apzagt, paldies dievam, ar to nesaskārāmies,” saka Rita. Vairāki piedzīvojumi par to liecina.

”Pirmajā rītā ap plkst. 5.30 (Latvijā tad bija 10.30) izgājām pastaigāties. Visa dzīve jau ritēja pilnā sparā. Viņi sporto ļoti daudz, skrien, nav dūšīgi kā amerikāņi,” pirmos vērojumus stāsta Inese. Abiem ar vīru kāds vietējais piemeties par draugu. ”Angliski Brazīlijā nerunā. Sazinājāmies ķermeņa valodā. Puisis piedāvājās pavadīt pa apkārtni. Viņš portugāliski stāstīja, mēs neko nesapratām, vien pa vārdam. Uzzinājām, kurā ielā tūristiem uzbrūk, kur var nopirkt narkotikas. Beigās viņš pastāstīja, ka ģimenē tikko piedzimis bērns un

ļoti vajadzīga nauda. Nebijām skopi. Kā vēlāk smējāmies, ieguvām sev vietējo jumtu,” stāsta Inese, bet Rita pārliecinājusies, ja pats esi draudzīgs, tādi būs arī vietējie. ”Bet jāuzmanās ir visu laiku. Īpaši pilsētās soma jāsargā, fotoaparāts,” viņa uzsver. Inese nelielā ciematā gribējusi nopirkt dāvanai tamborētu kleitiņu. Tā, ko pārdevēja piedāvājusi, likusies par mazu. ””Neuztraucies, uztamborēšu citu! Rīt nāc pakaļ!” Paņēma naudu un aizgāja. Protams, nākamajā rītā gāju ar bažām. Bija man cita kleitiņa,” stāsta Inese. Situācijas, kurās Latvijā rīkotos pavisam citādāk, bijušas daudzas. Un ne reizi uzticēšanās nav pievīlusi.

Dolāri neder

Pirms ceļojuma viņi lasījuši, ka Brazīlijā bez problēmām var norēķināties ar kartēm, ar ASV dolāriem. Izrādījies – nekā. Fortalezā, kur dzīvo 11 miljoni cilvēku, bijis grūti atrast banku, vietējie izmanto bankomātus. ”Nevienā bankā nevar samainīt valūtu. Vismaz tajā štatā, kur bijām mēs. Valūtas maiņas punkti tādi, kā mums bija 90. gadu sākumā. Turpat uz ielas vietējie saprata mūsu problēmu un piedāvājās palīdzēt. Mūs ieveda patumšas ēkas trešā stāva dzīvoklī. Tur sēdēja četri aizdomīgi vīri. Viens ar zelta ķēdi kaklā – boss, otrs spaidīja kalkulatora pogas un rēķināja, trešais saskaitīja dolārus, ceturtais izdeva vietējo naudu. Sajūta bija ne tā labākā – gan jau mūs apkrāps, un arī bailīgi. Viss notika godīgi, un arī čeku izdeva. Uz tā gan nebija nekādu rekvizītu. Lielpilsētās ir bankomāti, un var izņemt skaidru naudu. Tāds, kas ņem pretī Visa vai Mastercard, gan bija jāmeklē,” par piedzīvoto stāsta Rita, bet Inese papildina: ”Brazīlijā cilvēki dzīvo uz parāda. Visur veikalos ir divas cenas – mēneša maksājums un pilnā. Pat kurpes vai somu var pirkt uz kredīta. Var vien pabrīnīties, kā valstī, kur dzīvo 187 miljoni cilvēku, var kontrolēt kredīta ņēmējus.” Kādā ciematiņā cilvēks pircis pārtiku, nemaksājis, bet dati

ievadīti uzskaitē, maksās

kādreiz. ”Restorānā uzraksts, ka var norēķināties ar kredītkarti. Kad paēdām, gribējām samaksāt. Nekā. Oficiants paņēma aiz rokas un aizveda uz lielveikalu, kurā bija termināls un varēja samaksāt par vakariņām,” vēl kādu neierastu situāciju stāsta Inese. Nabadzība

40 miljoni Brazīlijas iedzīvotāju dzīvo absolūtā nabadzībā. Pie lielākajām pilsētām kvadrātkilometru platībā redzami graustu rajoni. ”Izskatās ekstrēmi – betona sienas, istabās nekā nav. Apkārt milzīga netīrība. Greznām viesnīcām blakus grausti, kur skraida pamatīgas žurkas. Sēdējām viesnīcas terasē, vērojām saulrietu okeānā, bet pa karnīzi skraidīja žurka,” atceras Rita, Inese uzsver, ka visneiedomājamākā ir nabadzība. Ja dzīvē negadās veiksme, izrauties no tās ir neiespējami. Paradokss – jo lielāka nabadzība, jo ģimenēs vairāk bērnu. ”Ļoti daudzi bērni ubago. Ielu bērni dzīvo pažobelēs. Kā sušķīši, vienā krekliņā, skrien klāt, rāda puncīti, ka grib ēst. Vienu vakaru ēdām kafejnīcā. Kādai ģimenei uz galda bija daudz ēdamā, viņi pasauca vietējo bērnu. Viņš rija, grāba ar rokām. Tādu bērnu ir miljoni,” stāsta Inese, bet Rita piebilst, ka līdztekus nabadzībai zeļ narkomānija.

Valstī narkotiku tirdzniecība nav atļauta. ”Arī mums piedāvāja. Sarunā kāda vietējā sieviete stāstīja, ka viņas

20 gadus vecais dēls arī lieto. Māte gan to neuzskatīja par problēmu. Tātad šajā sabiedrībā tas ir pašsaprotami,” atceras Rita. Zivis, augļi un kašasa

Ēdienu garšas Brazīlijā pārsteigumu nesagādājušas. Tā kā ceļotāji lielākoties pabijuši okeāna

piekrastē, izmantojuši izdevību baudīt jūras veltes. ”Jericoacoarā iepazināmies ar vietējo gidu Abrahamu. Puisis, kuram sešu klašu izglītība, runāja vairākās svešvalodās. Ieminējāmies, ka gribam izbaudīt vietējo virtuvi. Pats pieteicās pagatavot. Viesnīcas virtuvē viņš mums sagatavoja

zivi banānpalmu lapās, krabi ar ananasiem. Viss bija ļoti garšīgi,” stāsta Inese un piebilst, ka garšojusi visdažādākās zivis, kā arī okeāna krabjus.

Zivis vietējie ēd ar rīsiem, kartupeļiem, tomātiem, gurķiem, salātu lapām, burkāniem. Tomāti un gurķi nav tik sulīgi kā Latvijā. Garšīgi bijuši ananasi ar garnelēm. ”Tik daudz zivju un augļu nekad nebiju ēdusi,” atceroties gardās maltītes, uzsver Inese un paskaidro, ka tie, ko Latvijā var nopirkt, nav ananasi. Tik skābi Brazīlijā neesot pat visskābākie.

Brazīlijā kafejnīcās un restorānos ēdienkartē pārsteigumu nav. Liellopa un vistas gaļa, ļoti reti cūkgaļa. Pie mājām gan redzētas skraidām mazas, melnas cūciņas. Pasūtot ēdienu, izvēlas mērci un gaļu, ikreiz klāt ir kartupeļi un rīsi.

Saldajā ēdienā – saldējums ar augļiem. Dažviet piedāvāts arī pudiņš. Protams, diezgan liela kūku izvēle.

Nacionālais dzēriens kašasa – cukurniedru šņabis. Iecienītākais kokteilis karpirinja. Šņabi sajauc ar laima sulu, daudz ledus, klāt pieliek arī cukuru. Salds, garšīgs dzēriens un vēss.

”Nelielās ēstuvēs cenas nav augstas, kafejnīcās ēd lielākoties tūristi, un cenas ir kā pie mums. Par vakariņām diviem samaksājām 15 latus,” stāsta Inese un atgādina, ka nekā lēta pasaulē nav. Brazīlijā patlaban ir ekonomiskā izaugsme, un tā ir dārgākā Latīņamerikas valsts.

Cēsnieki bija gatavojušies, ka var gadīties, ka organisms protestēs pret svešajā valstī pastāvošo higiēnu un ēdienu. ”Mūsu organismi visu pieņēma. Reiz aizgājām uz visparastāko ēdnīcu. Ēdienam nebija ne vainas. Pēkšņi atskanēja sitieni un kliedzieni. Viens ēdājs sita prusakus,” nu jau ar smaidu stāsta Rita un piebilst, ka Brazīlijā kafija patiešām ir ļoti garšīga.

Ar laipnību iekaro sirdis

Cilvēki Brazīlijā ir ļoti labsirdīgi. Inese atkal saka – paradokss. Dzīvo mūsu izpratnē ekstremālā nabadzībā, bet nav stresa pārņemti. Viņus nenomāc dzīšanās pēc mantas, naudas. ”Viņi ir dzīves baudītāji, klimats ļauj tādiem būt. Zvejnieku ciemā redzējām – no rīta vīrs aiziet, pazvejo, atnāk mājās, iedzer kašasu vai kokteili, klausās sambu, paguļ pusdienlaiku, tad pusnakti notrallina. Viņi laimīgi ar to, kas viņiem ir,” pārliecināta Inese. Tiesa, dažam zvejniekam laiviņa izskatoties pēc dēļa ar beņķīti.

Cēsnieces pārliecinājušās, ka Brazīlijā, kā jau dienvidzemē, dzīvo tirgotāji. Viņi mēģina pārdot visu. ”Tirgū tā ņirb, ka beigās apjūc, jo tur var nopirkt visu,” stāsta Inese un piebilst, ka viņi ir arī labi amatnieki. No neiedomājamiem materiāliem kaut ko izgatavo. Saliek kopā gliemežvākus un izveido figūras, gatavo krokodila un haizivs zobu krellītes. Tūristiem tādi nieki patīk. Inese atgādina, ka lielveikali visur pasaulē ir vienādi. Arī Brazīlijā. Tās pašas preces, tikai atšķirība, ka tur ir vasara.

”Viņi ļoti grib draudzēties, runāties. O briegado – paldies -teicām nepārtraukti. Tas viss notika neuzbāzīgi, bet, tikko no viena uzmanības biji ticis vaļā, jau uzrunāja nākamais. Tas ir apgrūtinoši, bet jāpieņem kā vietējā īpatnība,” stāsta Rita. Cēsnieces novērojušas, ka daudziem jauniem puišiem un meitenēm peļņas avots ir pakalpojumu sniegšana. Tur nevienu nepārsteidz padzīvojuši tūristi kopā ar jaunām meitenēm vai

pusmūža sievietes ar jauniem zēniem. Jericoacoara

Tā ir vieta, kas no atmiņas neizbālēs ilgi, par to pārliecināta gan Rita, gan Inese. Tas ir iecienīts kaitotāju un sērfotāju gala mērķis. To sauc arī par vēju paradīzi. ”Tā ir kā liela fotokartīte. Ej, kur gribi, brīnišķīga ainava,” saka Inese.

16. decembrī izsūtījuši draugiem kartītes ar skaistām ainavām, pagājušonedēļ pēdējie saņēmuši. Nākušas taču no Brazīlijas.

Pirms 20 gadiem te nebija elektrības, ūdensapgādes. Tagad te ir daudz mazu veikaliņu, viesu namu, viesnīcu. Ar elektrību gan ir, kā ir. Kabelis ierakts 20 centimetru dziļumā, kad uznāk lietus, rodas īssavienojums, un visā ciematā iestājas tumsa. Ciematā nav nevienas asfaltētas ielas. Lai tūristi nesabojātu vidi, tas ir nacionālais parks. Ar bagiju vari braukt tikai kopā ar gidu. ”Tā ir savvaļas vieta joprojām. Lai gan… Kādu vakaru pastaigā satikām 20 latviešus no Rīgas, kuri bija atbraukuši kaitot un sērfot,” cik pasaule maza, vēlreiz pārliecinājušās cēsnieces.

”Ik vakaru pirms saulrieta tūristi dodas uz Duna Delsol (saules kāpu).

Saule nirst okeānā, un ik minūti mainās tās forma un krāsas. Tad vietējie mūzikas pavadījumā dejo kapueru. Tā patiesībā ir cīņas veids no vergu laikiem. Lai izvairītos no sitieniem, vergi izmantoja īpašas kustības, kuras tagad izdejo. Tagad Brazīlijā ir pat kapueras skolas. Izpildījums bija fantastisks,” atceras Rita.

Aktīvā dzīve šajā pilsētiņā sākusies pēc saulrieta. Tad nez no kurienes parādījušies tirgotāji, sākusi skaļāk skanēt mūzika. ”Dzīvojām interesantā viesu namā. Uznāca lietus, tad pagalmā lēkāja milzīgas vardes. Kad pieskāries, tās uzpūtās. Pa istabām skraidīja 20 centimetrus garas ķirzakas,” eksotisku ainu uzbur Inese un piebilst, ka Brazīlijā nav mirkļa, kad valda

pilnīgs klusums. Naktī šalc vējš, dzied kukaiņi. Piecos no rīta sāk skanēt samba. Eksotika ik uz soļa

Inese atzīst, ka albums par Brazīliju viņai ir viskrāsainākais. Saulrieti okeānā un viļņi, paisumi un bēgumi, putekļainā stepe…

”Brazīlija ir kontrastu zeme,” saka Inese. Cēsnieki, lai tiktu uz kādu kartē izraudzītu vietu, brauca gan sešas stundas ar autobusu, gan īrēja džipu. Autobuss bijis komfortablāks nekā Latvijā, cena par braucienu apmēram tāda pati. ” Palmas nokaltušas. Zeme no sausuma saplaisājusi. Aiz bada ceļmalās nosprāguši lopi. Cilvēki iznīkuši sēž ceļmalā. Iespaids kā nekurienē,” stāsta Inese un piebilst, nu tādas Brazīlijas ainas neredzēs, braucot pa tūrisma firmas sastādītu maršrutu.

Ar džipu tika nobraukti 700 kilometri. ”Kad to ieraudzījām, pārsteigums bija milzīgs. Vismaz 30 gadus veca mašīna. Kad izkāpām, bijām kā ogļrači, drēbes un paši netīri. Bet autiņš ripoja,” atceras Rita un rāda fotogrāfiju ar milzīgiem okeāna viļņiem, kuros vidusmēra peldētājam labāk neriskēt mesties. Varot lēkāt pa viļņiem un baudīt 30 grādus siltu ūdeni vai arī skatīties, kā lēkā delfīni. Var gaidīt paisumu vai bēgumu. Par to, ka Brazīlijā mīl futbolu, gan pārliecinājušās. To spēlē visur un visi. Televīzijas seriālus gan neredzējušas. TV kanālos dominējis futbols. ”Kādu laiku pa Eiropu braukt negribēsies. Eiropā visu var prognozēt. Gribas redzēt citādo, neparedzamo,” saka Inese, un Rita piebilst, ka izdzīvotas nepieredzētas izjūtas, satikti brīnišķīgi cilvēki un redzēta tāla zeme.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Kā sev nenodarīt pāri, ēdot dārza veltes

07:54
27.07.2024
7

Kurš gan vasarā necenšas iespējami vairāk pamieloties ar vietējo dārzu labumiem. Ogas, augļi, svaigi dārzeņi, to vai nu katrs izaudzē pats, vai nopērk tirgū. Šie labumi ir bagāti ar vitamīniem, antioksidantiem un šķiedrvielām, taču ne katrs tos var ēst, cik vēlas. Šīs dabas veltes var radīt kairinājumu kuņģī, izraisot dedzināšanu un citas nepatīkamas sajūtas. Kādos […]

Izrāda senču mantojuma pūra lādes

00:00
27.07.2024
19

Pie Stalbes Tautas nama otro gadu tika rādīts, kas glabājas pagasta dzimtu pūra lādēs. Ikviens bija aicināts neturēt sveci zem pūra un muzikālās noskaņās dalīties ar senču atstāto mantojumu un arī ar paša darināto. Pasākumā bija skatāmi daudzi krāšņi zeķu un cimdu pāri, tamborētas endzetes spilvendrānām, izšūti dekoratīvie spilveni, grīdceliņi un citi rokdarbi. Par katru […]

Turpinās sadarbība Vācu kapu kopšanā

00:00
26.07.2024
29
1

Cēsīs viesojās Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas pārstāvis atvaļinātais feldfēbelis Marcels Herbsts. Pirms desmit gadiem Latvijas Brāļu kapu komitejas un vācu Karavīru kapu kopšanas apvienības “Volksbund” kopā ar Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas biedriem rīkoja Latvijas Zemessardzes un vācu karavīru kapu sakopšanas talku Cēsu Vācu kapos, šajos gados par kapu kopšanu […]

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
259

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Kas mežā, tas tirgū

00:00
25.07.2024
60

Darba dienās Cēsu tirgū rimta dzīvība. Āra teritorijā dārzeņi, ogas, meža veltes. Pāris tirgotāju piedāvā gailenes. Cena no četriem eiro par litra trauciņu, ir arī mellenes, lācenes par astoņiem eiro. Jānis no Pārgaujas mežiem atvedis gailenes un mellenes. “Iegāju mežā un iznesu trīs spaiņus gaileņu,” pasmej Jānis un uzsver, ka īsts sēņotājs atradīs sēnes arī […]

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
36

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Tautas balss

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
66
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
30
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
21
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
35
1
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
17
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Sludinājumi