Svētdiena, 28. jūlijs
Vārda dienas: Marta, Dita, Dite

Atklāj jauno Cēsu tirgu

Druva
00:00
20.02.2008
7

Cēsu tirgus, piedāvājot pārtikas un nepārtikas preces, darbu sācis jaunās telpās.

Vakar notika svinīga tirgus pagaidu telpu atklāšana. Ēku Uzvaras bulvārī 24 pamatoti dēvē par tirgus pagaidu atrašanās vietu, jo jurģi bija nepieciešami, lai jau nākamajā nedēļā varētu sākt jaunā tirgus un reizē vērienīgas pilsētas sabiedriskās celtnes būvniecību vecajā tirgus teritorijā.

“Uzskatu, ka realizēta pirmā kārta no Cēsu tirgus rekonstrukcijas plāna. Tirgus šeit ir uz laiku, lai izdotos labi iecerētais. Jau šodien patīkami, ka tirgu jaunajā vietā apmeklē daudz pircēju. Mans vēlējums, lai tā būtu katru dienu. Lai pircējiem izdodas pirkumi un ir labas sajūtas,” svinīgajā atklāšanā sacīja SIA “Cēsu tirgus” valdes priekšsēdētājs Māris Bērziņš.

Pārtikas preču tirgotāji jau pāris dienas strādā jaunajos apstākļos un priecājas, ka maizi, konditorejas izstrādājumus, gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, arī našķus, dārzeņus un augļus var tirgot siltumā un gaišās telpās. Nepārtikas preču tirgotāji ieguvumus un zaudējumus vērtēšot jau šī mēneša beigās, kad varēšot spriest, vai klienti būs sekojuši tirgotājam un apavus, apģērbus izvēlējušies arī jaunajā paviljonā.

“Druva” jau rakstīja, ka Cēsu tirgus kapitāldaļu turētājs ir Cēsu pašvaldība, tāpēc attīstību tirgum un pilsētai vēlēja arī pašvaldības vadītājs Gints Šķenders.

“Ir gandarījums, ka pēc visām garajām sarunām ir izdevies sākt realizēt tik plašu projektu. Pieņēmām pareizu lēmumu par jaunā kompleksa būvi, kas veidosies par lielu sabiedrisko kompleksu pilsētā. Un ļoti svarīgi Cēsīm, ka pavisam drīz sāks arī pazemes autostāvvietas būvi . 12 tūkstoši kvadrātmetru, tas ir labs risinājums, domājot par cēsnieku un pilsētas ciemiņu ērtībām,” vērtēja Gints Šķenders un piebilda, ka jaunās “Pilsētas pasāžas” izbūve ir vērienīgs projekts, kura attīstībai sekos firma “Marno J”, kura lepojas ar pieredzi līdzīgu centru izveidē arī citās Latvijas pilsētās.

“Noteikti tādā pilsētā kā Cēsis šādam projektam ir vieta. To jau apliecina potenciālie telpu nomnieki, kuri izteikuši vēlmi jaunuzceltajās telpās strādāt. Būtībā tas ir tipveida universālveikals, kur pilsētas un apkārtnes iedzīvotājiem būs pieejami dažādi pakalpojumi- tirdzniecība, bankas, pasts, skaistumkopšanas saloni, restorāni, izklaides vietas, arī tirgus,” tā firmas “Marno J” valdes priekšsēdētājs Artis Kristalts un piebilda, ka optimistiskā prognoze apstiprina, “Pilsētas pasāžu” uzcels divu gadu laikā. Jelgavā līdzīga iecere realizēta pusotrā gadā.

“Šis ir pilsētas vēsturiskais centrs. Veiksim rakšanu, ja atradīsies kultūrvēsturiskie slāņi, nāksies uz brīdi būvēšanu apturēt. Bet citādi raiti paveikt darbus nav nekādu šķēršļu,” paskaidroja A.Kristalts un piebilda, ka Cēsu tirgus pēc diviem gadiem noteikti jau strādās vēsturiskajā vietā, jo ar SIA “Cēsu tirgus” jau ir norunāta tirgus platības nomas maksa un arī summa, par kādu būs iespējams jaunuzcelto tirgu no projekta realizētāja izpirkt. Jāpiebilst, ka “Cēsu tirgus” un pilsētas pašvaldība ir ieinteresēta šajā darījumā, lai tirgus tradīcijas Cēsīs neiznīktu.

Svinīgajā pagaidu tirgus ēkas atklāšanā piedalījās arī piebaldzēns Ķencis (jaunpiebaldziete Dzidra Kuzmane), kurš projektā iesaistītajiem dalīja kukuļus jeb pateicības, lai darbi ātrāk ritētu savu gaitu. Ķencis ļoti uzsvēra, ka tirgum, kas bijis Cēsu daļa 82 gadus, ir jābūt visos attīstības un nākotnes plānos.

“Tirgus ir Cēsu pilsētas dvēseles daļa, no viena gala līdz otram. Te rodams viss stādāmais, ēdamais, ģērbjamais. Viss, kas dzīvs un nedzīvs. Un tirgus svētā daļa, ka te var diņģēties. Veikalā izkaltīsi, kamēr tiksi pie tirgus labumiem,” tā Ķencis un mudināja vērt tirgus durvis.

Pircēji iepirksies paviljonā

“Būs labāk, nekā bija vecajā tirgus laukumā. Labāk gan pircējiem, gan pārdevējiem. Ir taču patīkamāk kādu apģērbu laikot siltumā, nevis lietū un vējā,” uzsvēra Inese Ikauniece no Ieriķiem, kura regulāri iepirkusies un pirkšoties arī jaunajā pagaidu Cēsu tirgū.

“Šo to var iegādāties lētāk. Šodien skatīju pīrāggaļu. Un pārtikas produktus bieži izvēlos pirkt tirgū. Tāpat lētāk var dabūt nemaz ne sliktus apavus, bērnam apģērbu. Kāpēc nepirkt tirgū, ja nav taču garantijas arī dārgajām precēm? Vīra dārgie apavi tāpat saplīst, bet es ar tirgū

pirktajiem nereti varu gadu mierīgi izstaigāt,” tā Ilze Kupča.

“Druvas” satiktie pircēji bija vienisprātis, ka Cēsis bez tirgus un tirdziniekiem nav iedomājamas. “Esam pie tirgus pieraduši. Ārzemēs arī ir daudz lielveikalu, bet tirgus tik un tā pastāv. Tā ir īpaša vieta, piedod tieši šim pirkšanas procesam savu kolorītu,” tā Inese Ikauniece.

“Cēsu tirgus” valdes priekšsēdētājs Māris Bērziņš uzsvēra, ka darīts viss, lai pagaidu tirgu apmeklētu pēc iespējas vairāk pircēju. Vienā ēkā izvietojušies gan pārtikas, gan rūpniecības preču pārdevēji. M. Bērziņš pašreizējo tirgus mārketinga stratēģiju salīdzina ar lielveikalu pārdošanas politiku, kad pircējs vēlas nopirkt vien maizīti un pienu, bet iznāk no veikala ar pilniem iepirkumu ratiem, jo apskatījis daudzus plauktus un brīdi padzīvojis pēc principa – ja nevajadzēs šodien, vajadzēs rīt. Tajā pašā laikā, domājot par Cēsu jauno tirgu, kas durvis vērs pēc apmēram divarpus gadiem, ir pārliecība, ka tirgum būs sava un atsevišķa niša pircēju vidē.

“Pats galvenais, kas tirgū tiks saglabāts – vieta sīkražotājiem. Būtu jāmaina masveida produkcijas īpatsvars tirgū pret mājražotāju ražojumiem. Svarīgi, lai būtu cits sortiments, nekā lielveikalos. Tirgū jābūt ekskluzīvai produkcijai. Tā būtu tirgus niša visā kopējā piedāvājumā, kas tagad pircējam ir pieejams vai uz soļa. Tas nozīmēs, ka tirgus vairs nebūs pati lētākā vieta, kur iepirkties, bet pircējam būs izvēle,” pamatoja Māris Bērziņš un piebilda, ka, tāpat kā pagaidu tirgū, arī jaunajā, kura būvniecība sāksies kuru katru dienu, būs vieta pārtikas preču, rūpniecības preču realizētājiem. Varēs tirgoties arī kundzītes, kuras mājās izaudzējušas asteres, un bērni, kuri mežā salasījuši ogas.

Pavasarī un vasarā arī pie pagaidu tirgus ēkas būs tirdzniecības vietas ārā, līdzīgi kā iepriekš, varēs nopirkt stādus, dārzeņus, ziedus. Tāpat kā līdz šim notiks cēsnieku iemīļotie gadatirgi. Februārī un martā pārdošana būs ne tikai blakus tirgus ēkai, bet arī bezmaksas stāvlaukuma teritorijas daļā, bet vasarā plāno vēl dažus uzlabojumus, kas sekmēs tirgus darbu. Kā siļķes bundžā, bet apmierināti

“Liekas, ka ies labi. Galvenais, ka jumts virs galvas, nav aukstumā jāstāv. Klientūra pa šiem gadiem mums jau sava. Un

zinām, ka, jo labāk strādāsim, jo labāk pirks. Galīgi lētās mantas cilvēki arī vairs tirgū nepērk, lai retāk jāiegādājas atkal jaunas lietas,” stāstīja tirdziniece ar 17 gadu pieredzi Astrīda Auziņa un piebilda, ka vislielākās diskusijas jau tirgotāju starpā bijušas par tirdzniecības vietas šaurību un maksu par tās mēneša īri.

Tomēr “Druvas” aptaujātie pārdevēji, kuri jau bija iekārtojušies jaunajās telpās un gaidīja pircējus, bilda, ka tie, kuri nomājuši lielās jeb

12 kvadrātmetru tirdzniecības vietas, jūtas visai ērti, tirgotāji, kas iespiedušies sešos kvadrātmetros, atzīst: “Vecajā tirgū bija ērtāk, bet šeit labāki apstākļi. Vismaz jumts virs galvas.” Kā nekā, liela daļa tirgotāju var atzīt, ka astoņus, desmit un pat vairāk gadus andelējuši zem klajas debess. Lietū izmirkuši paši, mirkušas preces, bet saulē tās balējušas.

“Tie, kas pie mums nākuši, nāks arī turpmāk, jo tirgus ir tā vieta, kur var pakaulēties, lētāk nopirkt. Veikalā tā nav iespējams. Tie augstākie, bagātie pie mums nepērkas. Tikai tas zemais, vidējais slānis, ne tik turīgas ģimenes ar bērniem,” raksturoja pārdevēja Inta Brokāne. Tirdzinieki izskaitījuši, ka jaunajā tirgū pircēji varēs izvēlēties apģērbu, apavus, veļu 48 tirdzniecības vietās.

“Mani viss apmierina. Labi, ka vadība atrisināja tirgus jautājumu, neatstāja tik daudz cilvēku bez darba. Es esmu arī darba devējs, man jāalgo cilvēki, jāmaksā nodokļi,” sacīja Anna Kosovska.

Vai viss ir tik labi, ka labāk nebija iespējams? Interesanti, ka ar jauno darba vietu un apstākļiem apmierinātie tirgotāji bija gatavi runāt plašām mutēm, bet neapmierinātie vēlējās palikt anonīmi un izteikumos bija skopi. Rezumējot – nepatīk augstā īres maksa un tas, ka rūpniecības preču tirgotājiem pagaidām nav pieejama ne tualete, ne vieta, kur nomazgāt rokas. Ne mazsvarīga vajadzība, ko tirgus vadība tuvākajā laikā atrisināšot. Tualetes iekārtotas pārtikas preču realizētāju pusē, bet sanitārās kārtības uzraudzītāji bijuši pietiekami modri, lai liegtu šī paviljona daļu pārvērst par caurstaigājamo telpu.

Par īres maksām. Ap divsimt latiem mēnesī jāmaksā par lielo tirdzniecības vietu, attiecīgi zemāk par mazo. Tirgotāji min piemērus, ka pat viena kvadrātmetra īre veikalos neizmaksā tik dārgi.

“Mēs piedāvājam labāku produktu par dārgāku cenu. Ja varēja visus šos gadus tirgot ārā, tad tagad noteikti būs labāk. Vietas ir piepildītas, ir gribētāji, kuri nav iekļuvuši, jo platības pietrūkst,” paskaidroja “Cēsu tirgus” valdes priekšsēdētājs Māris Bērziņš un piebilda, ka darīts viss, lai tirgotāji būtu pasargāti no nokrišņiem un vēja, nodrošināti ar apgaismojumu, siltumu un koplietošanas platību uzkopšanu, arī kopēju apsardzi laikā, kad tirgus slēgts. M. Bērziņš nenoliedza, ka vietas maksa, salīdzinot ar tirgošanos vecajā placī, ir kāpusi par apmēram trešdaļu. Tāpat tirgus vadība uzsver, ka pagaidu tirgus ēkā nākas izmantot katru metru un centimetru, jo kopējā tirgus platība ir sarukusi četras reizes.

Jāgaida jaunais tirgus

Tā kā tirgus kapitāldaļu turētājs ir pilsētas pašvaldība, tad zemes gabalu Cēsīs, Uzvaras bulvārī 24, tā atvēlējusi pagaidu tirgus ierīkošanai. Proti, kamēr ekspluatācijā tiks nodots vērienīgs projekts, kas apmēram divu gadu laikā tiks īstenots vecajā tirgus teritorijā.

Lielajā “Pilsētas pasāžā” būs plašas tirdzniecības, iespējams, biroju, banku, pasta un citu iestāžu un pakalpojumu sniedzēju telpas, zem celtnes izveidos pazemes autostāvvietu. Jaunajā projektā jau juridiski aizrunātas telpas tirgum, kuras atpirks no būvnieka – firmas ”MarnoJ” . Tas nozīmē, ka pēc kompleksa nodošanas ekspluatācijā trīs mēnešu laikā no pagaidu tirgus telpām tirdzinieki iekārtosies ērtā pakava formas tirgū, kur vieta būs pārtikas un nepārtikas preču ražotājiem un realizētājiem. Tas notiks pēc apmēram diviem gadiem.

“Vienā tirgus daļā būs pārtikas preču tirdzniecība un viss, kas nepieciešams šī darba organizācijai. Otrā pakava galā būs vieta nepārtikas tirgotājiem. Maketu esam vērtējuši, un tas ir labs,” teica Māris Bērziņš un bija gandarīts, ka beidzot redzama tirgus attīstība, jo ieceres pārbūvei bijušas vismaz astoņus gadus. Tagad idejas vērtušās darbos.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Dzied un stāsta par dzīvi un darbu Norvēģijā

00:00
28.07.2024
8

Vispasaules cēsnieku dienās Cēsu pilsētas pansionātā ar stāstu par dzīvi Norvēģijā un darbu viesojās Ina Vīne. Ina ir dzimusi nītauriete, bet desmit gadus pirms došanās uz ārzemēm nodzīvoja Cēsīs. Tagad jau septiņpadsmit gadi aizvadīti Norvēģijā. Tur, ilgojoties pēc latviskā, viņa spēlē ģitāru un dzied latviešiem tuvās dziesmas, arī tautas dziesmas. Ar tām I.Vīne iepriecināja arī […]

Kā sev nenodarīt pāri, ēdot dārza veltes

07:54
27.07.2024
9

Kurš gan vasarā necenšas iespējami vairāk pamieloties ar vietējo dārzu labumiem. Ogas, augļi, svaigi dārzeņi, to vai nu katrs izaudzē pats, vai nopērk tirgū. Šie labumi ir bagāti ar vitamīniem, antioksidantiem un šķiedrvielām, taču ne katrs tos var ēst, cik vēlas. Šīs dabas veltes var radīt kairinājumu kuņģī, izraisot dedzināšanu un citas nepatīkamas sajūtas. Kādos […]

Izrāda senču mantojuma pūra lādes

00:00
27.07.2024
20

Pie Stalbes Tautas nama otro gadu tika rādīts, kas glabājas pagasta dzimtu pūra lādēs. Ikviens bija aicināts neturēt sveci zem pūra un muzikālās noskaņās dalīties ar senču atstāto mantojumu un arī ar paša darināto. Pasākumā bija skatāmi daudzi krāšņi zeķu un cimdu pāri, tamborētas endzetes spilvendrānām, izšūti dekoratīvie spilveni, grīdceliņi un citi rokdarbi. Par katru […]

Turpinās sadarbība Vācu kapu kopšanā

00:00
26.07.2024
29
1

Cēsīs viesojās Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas pārstāvis atvaļinātais feldfēbelis Marcels Herbsts. Pirms desmit gadiem Latvijas Brāļu kapu komitejas un vācu Karavīru kapu kopšanas apvienības “Volksbund” kopā ar Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas biedriem rīkoja Latvijas Zemessardzes un vācu karavīru kapu sakopšanas talku Cēsu Vācu kapos, šajos gados par kapu kopšanu […]

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
269

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Kas mežā, tas tirgū

00:00
25.07.2024
60

Darba dienās Cēsu tirgū rimta dzīvība. Āra teritorijā dārzeņi, ogas, meža veltes. Pāris tirgotāju piedāvā gailenes. Cena no četriem eiro par litra trauciņu, ir arī mellenes, lācenes par astoņiem eiro. Jānis no Pārgaujas mežiem atvedis gailenes un mellenes. “Iegāju mežā un iznesu trīs spaiņus gaileņu,” pasmej Jānis un uzsver, ka īsts sēņotājs atradīs sēnes arī […]

Tautas balss

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
69
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
30
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
21
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
35
1
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
17
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Sludinājumi