Veikalos augļu plauktos esam pamanījuši oranžus augļus – hurmu. Dažs droši vien jau atklājis tās labās garšas īpašības, kāds varbūt vēl nav iedrošinājies pārbaudīt nezināmo. Bet vajadzētu, jo barības vielu ziņā hurma neatpaliek no vīģēm un vīnogām.
Iespaidīgs ir hurmas sastāva uzskaitījums. Cukuri (galvenokārt glikoze, fruktoze), organiskās skābes (citronskābe, ābolskābe u.c.), kā arī olbaltumvielas, pektīnvielas, proteīni, daudz bioloģiski aktīvu makroelementu un mikroelementu (varš, magnijs, dzelzs, kālijs, jods, leikoantocianidīni, karotinoīdi, askorbīnskābe) un citas mūsu platuma grādos nepieciešamas vielas.
Visvairāk šajā auglī ir cukuru, tie veido ceturto daļu no masas un ir ļoti noderīgi sirds slimniekiem, jo labi baro sirds muskuļus un vienlaikus strauji nepalielina glikozes daudzumu asinīs, kā tas mēdz būt ar rafinēto cukuru. Speciālisti atzīst, ka hurma kopā ar aprikozēm un āboliem jāiekļauj ikdienas ēdienkartē, ja organismā jūtams kālija trūkums. Hurma palīdz izvadīt no organisma vārāmo sāli, tā atslogojot nieru darbību, bet bagātīgais karotīna saturs sargā no saslimšanas ar audzējiem. Šī augļa pozitīvo īpašību uzskate ir gara. Hurma noder arī mazasinības gadījumā, labvēlīgi ietekmē gremošanas traktu, žultsceļus, aknas, ir labs diētiskais produkts, ja ir gremošanas orgānu slimības, spēcinošs līdzeklis pēc pārciestām slimībām.
Pērkot hurmu, ieteicams izraudzīties košas krāsas augļus ar mīkstiem sāniem. Galvenā uzmanība jāpievērš kātiņam – tam, tāpat kā lapām (ja tās ir klāt), jābūt pavisam sausam.
Hurmu var lietot svaigu, var gatavot saldos ēdienus, karsējot augļus ūdens peldē (tad tie zaudē raksturīgo savelkošo garšu).
Piedāvāju dažas receptes. Iespējams, noder, jo pamēģināt ko jaunu vienmēr interesanti.
Var rīkoties pavisam vienkārši. Ņem gatavu hurmu, pārgriež uz pusēm, uzber šķipsniņu kanēļa, uzliek ievārījumu, pārsedz ar putukrējumu un ar karotīti gardu muti izēd.
Hurma ar bezē un mandeļu “vāciņu”. Ņem četrus hurmas augļus, nomazgā, nožāvē, pārgriež uz pusēm. Ar mikseri saputo divus olu baltumus, pakāpeniski tiem pievienojot četras ēdamkarotes cukura, un kuļ, līdz cukurs pilnīgi izkusis. Ieliek augļu pusītes cepeškrāsnī, uzkarsē līdz 200° C, uzliek uz tām saputoto olbaltumu, pārkaisa ar samaltām mandelēm un cep piecas minūtes.
Iespējams pagatavot arī biezpiena sacepumu ar hurmu. Ņem trīs augļus, puskilogramu biezpiena, olu, pusglāzi mannas, divas ēdamkarotes cukura, divas ēdamkarotes krējuma, ievārījumu.
Hurmu nomizo un sagriež nelielos gabaliņos. Sablenderē biezpienu, lai vienmērīgāka konsistence, sajauc ar olu, cukuru, mannu un atstāj aptuveni pusstundu uzbriest. Tad gatavajai biezpiena masai pieliek hurmu, viegli apmaisa. Gatavo masu liek ietaukotā formā, pārziež ar krējumu un cep cepeškrāsnī 20 – 30 minūtes. Kad sacepums gatavs, sagriež gabalos un pārlej ar ievārījumu.
Lai labi garšo!
Komentāri