Pavasara neatņemama sastāvdaļa ir pirmie svaigie gurķi veikalos. Nerunāju par tiem, kas tur gozējas visu gadu, atceļojuši no tālām zemēm, bet par tepat Latvijas siltumnīcās izaudzētajiem. Lai arī saka, ka tehnoloģijas ir vienādas, pašmāju gurķi tomēr ir aromātiskāki un garšīgāki. Tie tiešām garšo pēc gurķiem. Un vēl ir kāda pozitīva ziņa – ja citas pārtikas preces inflācijas iespaidā sadārdzinās, gurķi dienu no dienas kļūst lētāki. Tāpēc vajag izmantot iespēju un iekļaut tos ēdienkartē. Vitamīnu saturs tajos ir simbolisks, taču ūdens, kas ir gurķu sastāvā, skalo no organisma sliktās vielas, palīdz, ja ir nieru, sirds, liekā svara problēmas.
Gurķi kā viena no sastāvdaļām iekļauti arī dažādās diētās. Piemēram, gurķu diētā, kad dienā piecās ēdienreizēs jānotiesā pusotrs kilograms svaigu gurķu. Lai būtu kaut neliela dažādība, pusdienās un vakariņās jāapēd pa vārītai olai.
Interesanta likās tā sauktā vīna diēta, kas tiek uzskatīta par vienu no vecajām, klasiskajām ātrajām diētām, kurā piecu dienu laikā var zaudēt ievērojamu liekā svara daudzumu – līdz pat pieciem kilogramiem. Nepieciešami pieci lieli āboli, pieci tomāti, pieci gurķi, kilograms biezpiena ar iespējami mazāku tauku saturu, piecas cieti vārītas olas un pudele laba sarkanvīna. Tiesa, jāpieņem tas, ka katru dienu ēdienkarte būs vienāda, no rīta – viena ola un tomāts, pēc divām stundām – viens ābols, pēc divām stundām – 200 grami biezpiena un svaigs gurķis, pēc trim stundām – glāze sarkanvīna. Pārējā laikā neierobežotā daudzumā var dzert ūdeni vai zāļu tēju bez cukura un medus. Te nu katram pašam jāizdomā, vai tas var derēt, varu godīgi atzīties, ka mēģinājis neesmu. Kā smejies, ilgi līdz tam sarkanvīnam jāgaida.
Gurķus iespējams lietot arī sejas maskām, ar svaiga gurķa šķēlīti var veikt ikdienas masāžu. Sula mitrina ādu, bet pēc izžūšanas izveido masku. Pēc pusstundas seju nomazgā un jūties kā jauns (a).
Ja negribas gurķi smērēt uz sejas, vajag to apēst ar visu mizu un bez sāls, tā labvēlīgi tiks ietekmēti vielmaiņas procesi organismā un uzlabosies arī sejas āda.
Ja tomēr ir vēlme gurķi izmantot ēšanā, iespējas ir visdažādākās. Sākot no vienkāršākā, sajaucot tos ar krējumu, līdz kaut kam eksotiskākam, piemēram, suši, kur gurķi lieti noder. Neesmu mēģinājis gatavot mājās suši, tāpēc nevaru neko ieteikt.
No gurķiem ātri un vienkārši var pagatavot lielisku mērci. Gurķi nomizo, sarīvē, sajauc ar majonēzi, asumiņam nedaudz pievieno ķiplociņu. Mērce labi sader ar grilētu gaļu vai grilētu lasi.
Var pagatavot jauku gurķu uzkodu. Ņem lielu svaigu gurķi, tunča konservus, vārītu olu, majonēzi, sīpolu. Gurķi sagriež gareniskās sloksnēs. Samaisa tunci ar smalki sagrieztu sīpolu un olu, iejauc majonēzē. Iegūto masu liek starp gurķa strēmelītēm, satin veltnīšos un nostiprina ar koka irbulīti.
Otru šīs uzkodas versiju gatavo no gurķa, biezpiena siera, zaļumiem, sāls un pipariem. Tāpat sagriež gurķi garenās sloksnītēs un tin tajās ar kapātiem zaļumiem sajauktu biezpiena sieru, kam pievienots sāls un pipari.
Var pasniegt gurķu muciņas. Ņem vienu palielu gurķi, 100 gramus vārītu rīsu, 50 gramus krabju nūjiņu, vienu vārītu olu, dilles, krējumu, majonēzi, sāli, piparus, dažus redīsus. Gurķi sagriež biezās šķēlēs un izdobj vidu, lai veidotos mazi trauciņi. Olu un krabju nūjiņas sagriež un samaisa ar rīsiem. No krējuma un majonēzes pagatavo mērci, pievieno sagrieztas dilles un sajauc ar rīsu-olu-krabju maisījumu. Pilda salātus gurķu trauciņos, grezno ar dillēm un redīsu šķēlītēm. Uzreiz jāteic, ka ar šo pildījumu var variēt, katrs pats izvēlēties, kādus salātus muciņās pildīt.
Lūk, ko tik nevar dabūt gatavu no tik pierastajiem gurķiem.
Lai labi garšo!
Komentāri