Svētdiena, 28. jūlijs
Vārda dienas: Cecīlija, Cilda

Likums galdā, karte atvilktnē

Druva
23:00
17.04.2008
2

Vēl nebija norimušas rajona padomes ārkārtas sēdes kaislības, kad jau nākamajā dienā valdība atbalstīja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) izstrādāto Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojektu. Tas paredz administratīvo teritoriju, to teritoriālo vienību un apdzīvoto vietu izveidošanas kārtību un to izveidošanas kritērijus.

Kā skaidro ministrija, patlaban spēkā esošā likuma „Par Latvijas Republikas administratīvo teritoriju izveidošanu un apdzīvoto vietu statusa noteikšanu” normas neatbilst situācijai pēc administratīvi teritoriālās reformas īstenošanas. Pēc jaunā likumprojekta spēkā stāšanās spēku zaudēs gan Administratīvi teritoriālās reformas likums, gan likums „Par Latvijas Republikas administratīvo teritoriju izveidošanu un apdzīvoto vietu statusa noteikšanu”.

Likumprojekts nosaka administratīvo teritoriju izveidošanas, uzskaites, robežu grozīšanas, administratīvā centra noteikšanas nosacījumus un kārtību, kā arī apdzīvoto vietu statusa noteikšanas, to uzskaites kārtību un institūciju kompetenci šo jautājumu jomā.

Saskaņā ar projektu, Latviju paredzēts iedalīt apriņķos, republikas pilsētās un novados. RAPLM piedāvājusi noteikt, ka apriņķa administratīvajā teritorijā ieskaitīs teritoriāli vienotas vietējo pašvaldību administratīvās teritorijas, kurās dzīvo ne mazāk par 200 tūkstošiem pastāvīgo iedzīvotāju. Apriņķa administratīvajā teritorijā ietilpstošās novadu un republikas pilsētu administratīvās teritorijas, kā arī apriņķa administratīvo centru noteiks Saeima ar likumu. Minēto likumprojektu Ministru kabinets varētu sagatavot līdz 2010.gada 31.septembrim.

Republikas pilsētas nosaka Ministru kabinets. Likumprojektā paredzēts, ka Ministru kabinets var izveidot, likvidēt republikas pilsētu administratīvās teritorijas un grozīt to robežas valsts un pašvaldības iedzīvotāju interesēs pēc tam, kad ir notikušas konsultācijas ar ieinteresētajām pašvaldībām.

Par republikas pilsētas administratīvo teritoriju var noteikt pilsētu ar attīstītu komercdarbību, transporta un komunālo saimniecību un sociālo infrastruktūru vai ar nozīmīgu kultūras iestāžu kompleksu, ja šajās pilsētās ir ne mazāk par 50 tūkstošiem pastāvīgo iedzīvotāju. Atsevišķos gadījumos par republikas pilsētas administratīvo teritoriju var noteikt pilsētu, kurā ir mazāk par 50 tūkstošiem pastāvīgo iedzīvotāju, ja tā atbilst pārējiem kritērijiem.

Arī novadus un to teritoriālā iedalījuma vienības nosaka Ministru kabinets. Likumprojekts paredz, ka, izveidojot novadus vai grozot novadu administratīvās teritorijas robežas, Ministru kabinets ievēro piecus nosacījumus: * novada administratīvā teritorija ir ģeogrāfiski vienota un tajā ir lauku teritorijas un apdzīvotas vietas; * novada pašvaldība nodrošina noteikto funkciju izpildi; * novada administratīvajā teritorijā ir ne mazāk kā pieci tūkstoši pastāvīgo iedzīvotāju; * novada administratīvajā teritorijā ir vismaz viena apdzīvota vieta, kurā ir vairāk nekā divi tūkstoši pastāvīgo iedzīvotāju; * ir nodrošināta optimāla novada pašvaldības teritorijas izveidošana, ņemot vērā blakusesošo novadu pašvaldības intereses.

Atsevišķos gadījumos par novada administratīvo teritoriju var noteikt teritoriju, kurā ir mazāk par pieciem tūkstošiem pastāvīgo iedzīvotāju, ja tā atbilst pārējiem kritērijiem. Likumprojekts arī nosaka citu apdzīvotu vietu izveidošanas kārtību un kritērijus, kā arī nosaukumu piešķiršanu apdzīvotajām vietām. Projektā tāpat ir paredzēta administratīvo teritoriju, to teritoriālā dalījuma vienību un apdzīvoto vietu reģistrācija. Ministrijas informācija vēsta, ka jaunais likums radīs priekšnosacījumus ilglaicīgai pašvaldību attīstības plānošanai.

Līgatnes pilsētas domes priekšsēdētājs Ainārs Šteins ”Druvai” atzina, ka likumprojektā vismaz parādās kaut kādi novadu veidošanas kritēriji, var spēlēt, ja ir noteikumi.” Saeimā, protams, par to būs plašas diskusijas. Ne jau novada lielums nosaka sniegto pakalpojumu kvalitāti. Dzīve gan pierādījusi, ka ne jau lielā kolhozā viss labi, bet mazā viss slikti,” sacīja Līgatnes mērs un piebilda, ka kritēriji paredz pilnīgu citādāku novadu veidošanu. ”Līdz reformas beigu posma jeb pirmā viļņa beigām vēl daudz kas mainīsies. Kas skars mūs, grūti pateikt,” domā Ainārs Šteins. Viņam piekrīt Vecpiebalgas pagasta padomes priekšsēdētājs Aldis Glāzers, kurš ir pārliecināts, ka kritēriji izvirzīti, lai vēlēšanās varētu piedalīties tikai partijas. ”Reformas bīdītāji tik domā variantus, bet atbildību neuzņemas,” saka Aldis Glāzers un piebilst, ka dzīvē skaitļi un kvadrātmetri var nesakrist.

Daudz runāts par izmaiņām novadu kartē, kuru gribēja vētīt Ministru kabinetā. Tās galīgais variants valdībai (un nevis Saeimai, kā vienbrīd bija iecerēts) jāapstiprina līdz 1.oktobrim. Ministrs Edgars Zalāns izteicies, ka, ja atsevišķas pašvaldības iebilst pret karti un tajā noteiktajām robežām, ”tad nevar jau vērsties pret to, kā vēl nav”.

Pašlaik spēkā ir 112 novadu karte, kurā ministrs neparedz lielas izmaiņas. Sākotnēji likumprojektam pievienotajā kartē bija arī nelielas atšķirības no tās kartes, ko valdība pagājušā gada nogalē pēdējo reizi koriģēja. Tagad Priekuļi pretēji to lēmumam bija pievienoti Cēsu novadam. Ministrs skaidrojis, ka tas saistīts ar teritorijas vienotības principu, jo nevarēja Cēsu novadā iekļaut pašvaldības, kuras no Cēsīm šķīra Priekuļi.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Diskutē, kā uzlabot bērnu zobu veselību

07:10
28.07.2024
6

Kamēr citviet Eiropā ir pašsaprotami, ka bērniem un pieaugušajiem ir veseli zobi, Latvijā ir pašsaprotami, ka zobus mazākā vai lielākā mērā ir skāris kariess. Lai diskutētu par situāciju zobu veselībā un zobārstniecībā, Vispasaules cēsnieku dienās Cēsīs notika paneļdiskusija “Zobārstniecības aprūpes izaicinājumi Latvijā – Vai Cēsis būs pārmaiņu sākums?”. Cēsniece, Rīgas Stradiņa univer­sitātes (RSU) Zobārstnie­cī­bas fakultātes […]

Dzied un stāsta par dzīvi un darbu Norvēģijā

00:00
28.07.2024
25

Vispasaules cēsnieku dienās Cēsu pilsētas pansionātā ar stāstu par dzīvi Norvēģijā un darbu viesojās Ina Vīne. Ina ir dzimusi nītauriete, bet desmit gadus pirms došanās uz ārzemēm nodzīvoja Cēsīs. Tagad jau septiņpadsmit gadi aizvadīti Norvēģijā. Tur, ilgojoties pēc latviskā, viņa spēlē ģitāru un dzied latviešiem tuvās dziesmas, arī tautas dziesmas. Ar tām I.Vīne iepriecināja arī […]

Kā sev nenodarīt pāri, ēdot dārza veltes

07:54
27.07.2024
11

Kurš gan vasarā necenšas iespējami vairāk pamieloties ar vietējo dārzu labumiem. Ogas, augļi, svaigi dārzeņi, to vai nu katrs izaudzē pats, vai nopērk tirgū. Šie labumi ir bagāti ar vitamīniem, antioksidantiem un šķiedrvielām, taču ne katrs tos var ēst, cik vēlas. Šīs dabas veltes var radīt kairinājumu kuņģī, izraisot dedzināšanu un citas nepatīkamas sajūtas. Kādos […]

Izrāda senču mantojuma pūra lādes

00:00
27.07.2024
21

Pie Stalbes Tautas nama otro gadu tika rādīts, kas glabājas pagasta dzimtu pūra lādēs. Ikviens bija aicināts neturēt sveci zem pūra un muzikālās noskaņās dalīties ar senču atstāto mantojumu un arī ar paša darināto. Pasākumā bija skatāmi daudzi krāšņi zeķu un cimdu pāri, tamborētas endzetes spilvendrānām, izšūti dekoratīvie spilveni, grīdceliņi un citi rokdarbi. Par katru […]

Turpinās sadarbība Vācu kapu kopšanā

00:00
26.07.2024
32
1

Cēsīs viesojās Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas pārstāvis atvaļinātais feldfēbelis Marcels Herbsts. Pirms desmit gadiem Latvijas Brāļu kapu komitejas un vācu Karavīru kapu kopšanas apvienības “Volksbund” kopā ar Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas biedriem rīkoja Latvijas Zemessardzes un vācu karavīru kapu sakopšanas talku Cēsu Vācu kapos, šajos gados par kapu kopšanu […]

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
287

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Tautas balss

Zālēm jābūt lētākām

12:07
28.07.2024
10
Seniore raksta:

“Man izklausās jocīgi, ka pensionāru organizācija ir pret zāļu cenu samazināšanu. Tieši vecākajai paaudzei jālieto dažādi medikamenti, lai justos labāk, lai nebūtu jāiet ārstēties slimnīcā, kas gan pašam, gan valstij izmaksā vairāk. Varbūt Veselības ministrija sabiedrībai pārāk maz skaidrojusi, kā notiks pārmaiņas, kā nodrošinās, ka strādā mazās lauku aptiekas,” pauda seniore no Cēsīm.

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
70
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
31
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
21
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
37
1
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Sludinājumi