Domājam, ka katrs vismaz reizi būs dzirdējis par tādu vārdu salikumu kā Tex Mex. Ar to apzīmē ēdienu gatavošanas stilu, kas apvieno ASV dienvidu štata Teksasas un tās kaimiņvalsts Meksikas ziemeļdaļas tipiskās virtuves iezīmes. Tex Mex virtuvē saskatāmas gan seno maiju kultūras pēdas, gan spāņu iekarotāju ietekme: kukurūza, pupas un čili pipari ir tradicionāli Centrālamerikas pirmiedzīvotāju produkti, bet gaļas, kviešu un piena produktu izmantošanas saknes meklējamas Spānijas kolonistu ēdienkartē. Tex Mex virtuvi nereti raksturo kā Meksikas iedvesmu amerikāņu izpildījumā, un patīkami, ka amerikāņi to nav sabojājuši.
Mēdz teikt, ka Tex Mex pēc būtības ir ne tikai ēdiens, bet tā dziļākā nozīme sevī slēpj veselu kultūru, kas sāka veidoties 19.gadsimta beigās. Šī virtuve guvusi popularitāti visā pasaulē, arī daudzās Latvijas pilsētās ir Tex Mex restorāni. Taču ikviens mājās var uzrīkot lielisku Tex Mex ballīti, jo veikalos ir nopērkamas visas nepieciešamās izejvielas – liellopa gaļa, pupiņas, dažādas mērces, kukurūzas miltu plāceņi – tortiļas, kraukšķīgās tako „laiviņas”, načos čipsi, saulē nobrieduši tomāti un kūstošs siers, dārzeņu daudzveidība – visi šie produkti sniedz neskaitāmas variāciju iespējas.
Kā stāsta mūsu sadarbības partneris “Santa Maria”, Tex Mex virtuves pamatlikums ir vienkāršība – sākot ar produktiem un to sagatavošanu, beidzot ar uzvedības likumiem pie galda. Vairums Tex Mex ēdienu ir tā sauktās pirkstiņuzkodas, kam naži un dakšiņas nav nepieciešamas. Maltīti ēdāji gatavo kopā, draudzīgi sēžot pie galda. Tāpēc nav nepieciešams grezns galda klājums, piemērotāki būs vienkārši māla trauki, pīti groziņi, raibi galdauti. Vēl tikai daži kaktusi, citi atribūti meksikāņu stilā, atbilstoša mūzika – un draugiem var sagādāt lielisku pārsteigumu – sarīkojot Tex Mexx ballīti. Piemēram, siltajās pavasara dienās noorganizēt brīnišķīgus Tex Mex dārza svētkus.
Esmu mēģinājis pagatavot Tex Mex ēdienus, tas tiešām ir vienkārši un garšīgi. Tāpēc arī dažas receptes no “Santa Maria” krājumiem. Vairāk iespējams uzzināt viņu mājas lapā.
Vienkāršās fahitas. Ņem 400 gramus vistas filejas, sarkano sīpolu, sarkano papriku, vienu iepakojumu Santa Maria Tex Mex fahitas garšvielu maisījuma, iepakojumu Santa Maria Tex Mex tortiļu, burciņu Santa Maria Tex Mex maigās tako mērces.
Sasmalcina sīpolu un papriku un nedaudz apcep eļļā. Apcep arī strēmelītēs sagrieztu vistas fileju. Kad tā gatava, pievieno fahitas garšvielu maisījumu un iepriekš apceptos dārzeņus. Sasilda tortiļas, kā norādīts uz iepakojuma, un pilda tajās vistas gaļu ar dārzeņiem. Pildītās tortiļas satin rullīšos un pasniedz ar Santa Maria Tex Mex salsu un gvakomoli. Tā pagatavošanai nepieciešami divi gatavi avokado,100g skābā krējuma, sīpols, divi tomāti bez miziņas, ½ citrona sulas, divas tējkarotes ķiploku sāls, tējkarote Santa Maria Chili Explosion garšvielu maisījuma dzirnaviņās. Sakapā sīpolu, avokado nomizo, izņem kauliņu un saspaida ar dakšiņu. Visas sastāvdaļas saliek māla bļodā un samaisa ar karoti vai dakšiņu. Kā jau minēts, Tex Mexvirtuvē dominē vienkāršība, tāpēc te nevajag izmantot mūsdienu tehnoloģijas, mēģinot sastāvdaļas sakult virtuves kombainā vai sablenderēt. Nē, tikai nedaudz samaisa un viss.
Tortiļas ruletes ar auksti kūpinātu lasi. Ņem četras Santa Maria Tex Mex tortiļas, 300 gramus auksti kūpināta laša, nedaudz svaigā siera, lociņus. Katru tortiļu apziež ar sieru, virsū uzliek laša šķēlītes, apber ar lokiem un satin rullīšos. Ietin folijā un uz dažām stundām ieliek ledusskapī. Pirms pasniegšanas sagriež apmēram divus centimetrus biezās šķēlītēs.
Načos uzkodas. Ņem paciņu Santa Maria Tex Mex načos apaļo kukurūzas čipsu, pikantu sieru, kūpinātu šķiņķi, četras ēdamkarotes svaigā siera, lociņus, vienu
sarkano čili piparu, sešas ēdamkarotes saldētas kukurūzas. Sieru un šķiņķi sagriež nelielos gabaliņos, lociņus un čili piparu sasmalcina, tad visu, izņemot čipsus, samaisa, pēc garšas pievienojot sāli. Iegūto masu uzliek uz kukurūzas čipsiem, dekorē ar salātu lapām un pasniedz.
Katrā ziņā šīs virtuves maltītes neprasa ilgu darbu, atliek vien sadūšoties uz kaut ko netradicionālu. Lai labi garšo!
Komentāri