Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Solis ceļā uz jaunām virsotnēm

Jānis Gabrāns
07:53
01.05.2020
8
Kurucs 1

Cēsu Sporta skolas audzēknis, basketbolists Artūrs Kurucs 2015. gada augustā parakstīja septiņu gadu līgumu ar Spānijas superlīgas klubu “Baskonia”. Tobrīd jaunajam basketbolistam bija tikai 15 gadi.

Šajā sezonā, kas Latvijā jau noslēgusies, Artūrs spēlēja komandā “VEF”, “Baskonia” bija tam piekritusi, lai spēlētājs uzkrātu pieredzi un būtu gatavs jauniem izaicinājumiem.

Sezonu iepriekš viņš spēlēja, vērtējot pēc spēka, Spānijas trešajā līgā, “Grupo Eleyco Baskonia” komandā, vidēji mačā gūstot 13,7 punktus. Lai arī viņam izdevās debitēt arī Spānijas spēcīgākajā līgā, laukumā viņš devās tikai vienā spēlē, jo vēl nebija pilnībā gatavs tādam spēles līmenim. Tāpēc arī bija vajadzīgs gads “VEF”.

“Tieši “Baskonia” klubs man ieteica šo izvēli, jo atzina, ka trešo līgu esmu pāraudzis, bet līdz spēcīgākajai vēl nedaudz pietrūkst,” stāsta A. Kurucs. “Tas bija pareizs solis, domāju, aizvadītā sezona Latvijā jāvērtē kā kāpums manā karjerā. Šis bija labs starpposms uz spēcīgāko līgu. Spēles līmenis ļāva attīstīties, gūt jaunu pieredzi. Spēlēšana “VEF” parādīja, ko spēju.

Esot Spānijā, trenējos kopā ar spēcīgāko “Baskonia” komandu, braucu līdzi uz spēlēm, bet laukumā devos tikai vienu reizi. Var teikt, debitējis spēcīgākajā līgā esmu, bet pagaidām tas arī viss.

Ja salīdzinu aizvadīto sezonu Latvijā pēc spēles līmeņa, tas bija pa vidu starp Spānijas trešo un spēcīgāko līgu. Tātad ideāls variants neatpalikt izaugsmē, turpinot spēlēt Spānijas trešajā līgā, bet nesēdēt tikai uz rezervistu soliņa spēcīgākajā līgā.”

Pēc vairākiem gadiem “Baskonia” sistēmā, kur sportistam ir atbalsta komanda, treneri, kuri var palīdzēt, zina, ko spēlētājs spēj rādīt laukumā, Latvijā nācies sevi pierādīt no jauna, apliecināt raksturu, cīņas sparu. Te gan blakus ģimene, kas var atbalstīt, bet laukumā sākumā bijis nedaudz grūtāk. Artūrs gan norāda, ka profesionālim jāprot iejusties jebkurā klubā.

Jautāts, kad sajutis, ka treneri viņam uzticas, Artūrs atceras pirmo Eiropas čempionu līgas spēli, kurā ļoti labi aizvadījis pirmo puslaiku, pārsteidzot gan komandas biedrus, gan trenerus, gan arī skatītājus: “Tas laikam bija tas brīdis, kad treneri saprata – šo čali var laist laukumā, viņš var dot rezultātu!”

Šajā spēlē, kurā “VEF” svinēja uzvaru 80:74 pār Melnkalnes Baras “Mornar”, Artūrs laukumā pavadīja gandrīz 30 minūtes, gūstot 10 punktus. Kopumā viņš komandas aizvadītajās 14 čempionu līgas spēlēs laukumā vidēji bija 30,3 minūtes, gūstot 148 punktus jeb 10,6 vidēji spēlē.
Kā zināms, Latvijas basketbola līgas čempionāts netika izspēlēts līdz galam, LBS valde lēma vietu sadalījumu noteikt saskaņā ar komandu ieņemtajām vietām uz tā pārtraukšanas brīdi 2020. gada 13. martā. Par līgas čempioniem pasludināja “VEF” komandu.

“Jā, čempionu tituls jau ir,” saka Artūrs, “bet šis nav tituls, par kuru kāds ļoti priecātos. Jo zinām, ka varējām to izcīnīt arī situācijā, ja sezona nebūtu pārtraukta, tā teikt, godīgā cīņā. Tagad ir tāda kā nepadarīta darba sajūta, tomēr kopumā sezonu vērtēju kā labu, jo pierādīju, ka man var uzticēties. Uz soliņa nebija jāsēž, visās spēlēs devos laukuma starta pieciniekā, paldies trenerim Jānim Gailītim par uzticēšanos un doto iespēju sevi parādīt.”

Šajā gadā Artūrs piedzīvoja arī debiju Latvijas pieaugušo izlasē, aizvadot divas kvalifikācijas spēles, bet kopumā izlases dzīve nav sveša, jo Latvijas krāsas aizstāvējis jau no U14 vecuma. Divās aizvadītajās spēlēs pieaugušo izlasē viņa kontā 12 punkti, kopējā izlašu statistika – 92 spēles, 1022 punkti jeb vidēji 11,1 spēlē.

A. Kurucs bija viens no Latvijas izlases līderiem 2018.gada Eiro­pas čempionātā U-18 vecuma grupā, palīdzot izcīnīt sudraba godalgas.
“Jā, izlašu dzīve nav nekas svešs, bet spēlēt pieaugušo izlasē ir pavisam citas emocijas. Var pat teikt, tas ir jauns sākums. Tā ir unikāla pieredze, un, ja tas notiek, spēlējot Latvijā, pie saviem skatītājiem, kaut kas neaprakstāms. Man tā bija jauna pasaule, kas pilnībā parādīja, kas ir profesionālais basketbols augstākajā līmenī,” saka Artūrs.

Latvijā sezona beigusies, bet kā šis pārtraukums ietekmēs tālāko sportisko karjeru?
“Neviens nezina, kā viss attīstīsies,” saka Artūrs. “Šobrīd gaidu informāciju no Spānijas līgas, jo tur vēl nav pieņemti lēmumi par sezonas beigām. Ja sezona atsāksies, zinu, ka “Baskonia” gribēs, lai esmu kopā ar viņiem. Bet pagaidām jācenšas uzturēt sevi formā, lai esmu gatavs spēlei. Patiesībā tā ir ļoti laba motivācija turpināt aktīvi trenēties kaut vienatnē. Man veicies, ka esmu Cēsīs, te ir āra laukumi, kuros varu trenēties, bet fiziskos vingrinājumus veicu mājās.”

Uz jautājumu, vai doties uz Spāniju 15 gadu vecumā bija pareizs solis, Artūrs atbild pārliecinoši: “Nevienu brīdi neesmu nožēlojis. Tas saistīts ne tikai ar basketbolu, bet arī ar personīgo dzīvi, jo tā bija iespēja ātrāk kļūt patstāvīgākam. Tas manī audzināja raksturu. Tas ir liels pluss, un, protams, arī basketbolā atrašanās “Baskonia” sistēmā devusi ļoti daudz.”

Pirms dažiem gadiem sarunā ar “Druvu” Artūrs stāstīja, ka Spānijā jaunos spēlētājus ļoti pieskata, pirmos divus gadus ar katru darbojušies vairāki treneri, un Artūrs norāda, ka tas bijis ļoti vērtīgs periods: “Tad klubs mainīja treniņu sistēmu, ieradās vēl 60 jauni basketbolisti, sākās tāds kā izdzīvošanas variants. Varu teikt, man veicās, jo divos pirmajos gados varēju sagatavoties šai konkurencei. Ir ļoti labi, ja jauniešu vecumā visus treniņus, arī fiziskos, pildi nemitīgā treneru uzraudzībā. Viņi var pievērst uzmanību visām sīkajām niansēm, kas veido kopējo sagatavotības līmeni.”

Kā jau visā sporta pasaulē, arī basketbolā ir lielais gaidīšanas brīdis. Vairākas dienas pēc sarunas medijos parādījās ziņa, ka Artūrs Kurucs pieteicies šovasar paredzētajam Nacionālās basketbola asociācijas draftam, kas notiks 25.jūnijā.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Tituli un medaļas sadalītas

05:22
03.07.2024
10

Valmierā, Jāņa Daliņa stadionā, Latvijas čempionātā vieglatlētikā pieaugušajiem, kur reizē tika noskaidroti arī labākie U23 grupā, uz starta stājās arī vairāki Cēsu novada atlēti. Gandrīz visi tika pie godalgām gan pieaugušo grupā, gan U23 ieskaitē. Jau ierasti teicami startēja trenera Māra Urtāna audzēkņi no “CPSS/ Cēsu Vieglatlētikas klubs” komandas, kopumā izcīnot desmit godalgas. Pirmajā dienā […]

Ar domām jau Parīzē

06:40
29.06.2024
90

Jau rakstījām, ka Parīzes Olimpiskajās spēlēs BMX riteņbraukšanā Latviju pārstāvēs Jaunpiebalgas vidusskolas šī gada absolvente Veronika Monika Stūriška. Viņa aizvada pirmo sezonu U23 vecuma grupā un jau izcīnījusi gan Pasaules, gan Eiropas čempiones titulus. Veiksmīgi starti arī Pasaules kausa izcīņā, kur kopvērtējumā viņai trešā vieta. “Druva” sazinājās ar sportisti, lai pārrunātu aizvadītos Pasaules un Eiropas […]

Skrējiens “Jānis” jau 35. gadu

10:14
27.06.2024
199

Tradicionālajā skrējienā “Jānis”, kas Cēsīs notika jau 35. reizi, dalībnieku skaits itin kupls, vairāk nekā 400 skrējēju un nūjotāju. Pēdējos gados visos “Jāņos” iesaistās arī viņi. Nūjotāji, kas arī pēdējos gados piedalās šajā pasākumā, gan necīnās par godalgotajām vietām, bet pie balvām var tikt noslēguma izlozē. Šoreiz piedalījās 20 Jāņi un sešas Līgas. Dalībnieku vidū […]

Pludmales volejbols sit augstu vilni

10:22
25.06.2024
126

Vasara sevi pieteikusi ar sau­li, lietu un, protams, pludmales volejbolu. Regulārie turnīri sākušies arī Cēsu novadā, un visi pulcē lielu skaitu dalībnieku. “Cēsu Open 2024” Cēsu pilsētas stadionā aizvadīts pirmais posms “Cēsu Open 2024”, un šis turnīrs, ko rīko sporta klubs “IVI”, notiek trešo vasaru. Cīņa par balvām ierasti risinās kungu, dāmu un MIX grupās. […]

Rollerslēpotājiem pirmās medaļas

10:19
25.06.2024
57

Cēsu Olimpiskā centra slēpošanas – biatlona kompleksā aizvadītas Latvijas Slēpošanas federācijas (LSF) kausa izcīņas sacensības rollerslēpošanā, kas vienlaikus bija arī FIS sacensības. Šī bija arī pirmā atlases kārta LSF rollerslēpošanas izlases sastāva noteikšanai dalībai Pasaules kausa posmos. Šogad Latvija būs pirmā, kas uzņems Pasaules kausa posmu rollerslēpošanā, tas notiks jūlija vidū Madonā, norāda LSF pārstāvis […]

Biatlonisti sāk vasaras sezonu

05:25
20.06.2024
308

Jau ierasti vasaras biatlona sacensību sezona sākas ar slēpošanas un biatlona kluba “Cēsis” balvas izcīņu biatlona šaušanas vingrinājumos. Trenere Ilze Cekule stāsta, ka šis ir pirmais pārbaudījums, lai redzētu, kā veicies treniņos vasaras sezonā: “Sacensības notika vingrinājumos, kas raksturīgi biatlona sacensībām, tikai bez slodzes – šaušana uz punktiem pirmā šāviena vingrinājumā, kā arī kombinētajā vingrinājumā […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
21
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi