![200805200117138743](https://edruva.lv/wp-content/uploads/2008/05/200805200117138743.jpg)
Pirms vairāk nekā nedēļas zemnieku saimniecība „Kliģeni” uzsākusi izaudzēto tomātu tirdzniecību veikalos. Saimniecības vadītājs Aleksandrs Raubiško vērtē, ka iepriekšējos gados tomāti siltumnīcās nogatavojušies un piegādāti tirdzniecībai jau maija sākumā. Šogad tomāti sārtojušies lēnāk. Tam par iemeslu bijuši arī pelēcīgie laika apstākļi.
Hektāru lielajā, pagājušajā gadā uzceltajā saimniecības trešajā siltumnīcā nogatavojas pirmā raža – sarkanie lielaugļu tomāti. Šķirnes izmēģināšanai audzēti tiek arī dzeltenie tomāti. Arī tos saimniecība nelielos apjomos piedāvā pircējiem.
Dārzeņu audzēšanā metodes nav mainītas. A. Raubiško uzsver, ka tās gadu gaitā izstrādātas un būtiskas izmaiņas nav nepieciešamas. Tomēr izaugsmē apstāties arī nedrīkst, tādēļ „Kliģenu” vadītājs atklāj, ka, iespējams, jau šogad tiks izmēģināts jauns substrāts. Tāpat izmēģinātas tiek arī jaunas tomātu šķirnes.
Latvijā audzētajiem, arī „Kliģenu” tomātiem tirdzniecības vietās ir lielākas cenas nekā no citām valstīm importētajiem. A. Raubiško tomēr pieļauj, ka līdz ar lielākām ražām arī cenas varētu samazināties.
„Cenu ziņā nevaram konkurēt ar Spānijas tomātiem. Ja mēs pārdotu tomātus par šādām cenām, tad siltumnīcas izdevīgāk būtu slēgt,” vērtē dārzeņu audzētājs, uzsverot, ka Latvijā ražošanas apstākļi ir sarežģītāki, turklāt arī energoizmaksas lielākas.
Pieaugošās elektroenerģijas izmaksas uzņēmēju satrauc visvairāk. „Gaidām, kas notiks rudenī. Dzirdēts, ka vēl pieaugs izmaksas gāzei… No tās esam ļoti atkarīgi. Gāze sastāda pamatizmaksas, elektrību vairāk izmatojam pavasarī – stādu audzēšanai,” atklāj A. Raubiško. Viņš neslēpj, ka ir idejas projektiem, paveicamiem un pilnveidojamiem darbiem, piemēram, ūdens akumulatora izbūvei, iespējams, pat mazas koģenerācijas stacijas izveidei, tomēr šādu ieceru īstenošana izmaksātu dārgi.
Jau iepriekš „Druva” rakstījusi, ka „Kliģenos” energoizmaksas veido apmēram 70% no kopējām izmaksām. Tādēļ tiek ieguldīti līdzekļi, lai enerģiju saglabātu. Siltumnīcās uzstādīti energoekrāni, uzmanība pievērsta arī siltuma sadalei, lai augiem dotu siltumu tieši tad, kad tas nepieciešams.
Vērtējot, kas ir pieprasītāks – gurķi vai tomāti, A. Raubiško uzskata, ka tas ir sezonāls jautājums. Pavasarī līdz Jāņiem izteikti pieprasīti ir gurķi, taču pēc tomātiem pieprasījums ir vienmērīgs visu laiku.
Pašlaik tomāti tiek audzēti hektāra platībā, taču gurķi pusotrā hektārā. Rudenī gurķi tiks audzēti pushektārā, taču tomāti divos hektāros.
Komentāri