Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Iespējas, kas jāizmanto

Druva
23:00
25.07.2008
22
200807260218476130

Šis ir laiks, kad daba, pareizāk sakot, dārzs mums dāvā visbagātīgākās veltes. Gurķi, tomāti, jaunie kartupeļi, loki, dilles, ziedkāposti, vēl un vēl. Ja pašam to visu audzēt nesanāk, jāizmanto tirgus piedāvājums. Šoreiz nedaudz par sviesta pupiņām, kurām varbūt nepievēršam pietiekami daudz uzmanības, bet kas šajā brīdī ir īpaši garšīgas. Protams, saldētā versijā tās pieejamas vai visu gadu, bet svaigām tomēr ir pavisam cita vērtība. Tāpēc jāizmanto iespējas, kad viss ir tikko plūkts, ienācies un gatavs ēšanai.

Lūk, dažas vienkāršas receptes sviesta pupiņu pagatavošanai:

Vienkārši pupiņas. Sviesta pupiņas novāra sālsūdenī, liek uz pannas apcepties, piemaļ melnos piparus, aplej ar saldo krējumu un pasautē, līdz krējums sāk biezēt. Tad pievieno sagrieztas dilles un gatavs!

Pupiņas ar ķiploku. Ņem 300 gramus sviesta pupiņu, protams, ar visām pākstīm, paciņu saldā krējuma, dažas ķiploka daiviņas un garšvielas, kas kuram tuvākas.

Sviesta pupiņu pākstis 15 minūtes apvāra sālsūdenī. Svarīgi nepārvārīt, pākstīm jābūt stingrām, bet mīkstām. Atliks vienreiz notrāpīt īsto konsistenci, māka būs rokā. Kad pākstis gatavas, tās liek uz pannas, klāt piespiež ķiploku, nedaudz apcep olīveļļā, tad pielej

saldo krējumu un mazliet pasautē. Beigās pieliek garšvielas pēc vajadzības un, lūk, lieliska piedeva pie gaļas vai jaunajiem kartupelīšiem.

Papildinātās pupiņas. Ņem kilogramu svaigu sviesta pupiņu, lielu daiviņu ķiploka, divus nelielus sīpolus, 100 gramus majonēzes, 100 gramus skābā krējuma, trīs ēdamkarotes olīveļļas.

Sālsūdenī mazliet apvāra pupiņu pākstis. Pannā karstā eļļā apcep sagrieztus sīpolus un ķiplokus, pievieno pupiņas, sāli, piparus, zaļumus. Pa laikam apmaisot, sautē uz lēnas uguns. Tad pievieno majonēzi un krējumu, vēl nedaudz pasautē un ceļ galdā. Derēs gan kā pamatēdiens, gan piedeva pie gaļas ēdieniem.

Sviesta pupiņu salāti noderēs tiem, kuri skaita kalorijas, jo vienā porcijā to ir tikai 310. Ņem 200 g sviesta pupiņu pākšu, četrus vidēja lieluma tomātus, piecus redīsus, lociņus. Pupiņu pākstis novāra, nokāš un atdzesē. Pākstis sagriež sīkos gabaliņos, klāt liek pārējos dārzeņus un pārlej ar mērci, ko pagatavo no trim ēdamkarotēm olīveļļas, pipariem, sāls un ābolu etiķa. No šī daudzuma sanāk aptuveni četras, piecas porcijas.

Pupiņu burvība. Ņem sviesta pupiņas, sīpolus, gurķus, tomātus, fetas sieru, mērcei: olīveļļu, balzamiko etiķi, sinepes, sāli, maltos melnos piparus, oregano, daiviņu ķiploka, ko saspiež ar ķiploku spiedi. Var izmantot arī jebkurus citus dārzeņus, kas garšo.

Sviesta pupiņas novāra sālsūdenī, kad atdzisušas, liek traukā kopā ar sagrieztiem gurķiem, tomātiem vai citiem dārzeņiem, sadrupinātu fetas sieru un pārlej ar mērci, kas pagatavota no minētajām sastāvdaļām.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
26

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
55

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
78

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
151

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
51
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
147

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
24
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
22
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
36
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
40
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
38
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi