Gada nogalē tiek rīkotas radu un draugu sanākšanas. Lai tās darītu interesantas, noderēs daži ieteikumi. Viens no svinību variantiem – balles rīkošana kādā noteiktā stilā: Holivudas, Havaju salu un tamlīdzīgi. Ja rīkojam tematisko ballīti “padomju stilā”, bieži vien liekas, ka to attēlo ar avīzēm (“Cīņa”, “Pravda”) apklāts galds, šņabis “graņonkās”, skābēti gurķi, ķilavas, “ķieģelītis”, tefteļi tomātu mērcē un zaļie sīpoli. Bet, parunājot ar cilvēkiem, kas tolaik bijuši savos labākajos gados, atklājas – 70. un 80. gados ēdiens tika pasniegts uz baltiem galdautiem no skaistām servīzēm, no kristāla salātu traukiem. Viss bija deficīts, bet, ja nu reiz bija sataisījušies ballēties, tad tas notika pamatīgi, galdus klāja bagātīgus, ar deficīta pārtiku, visu apēda, jo šādus kārumus dabūja tikai svētkos. Nereti ēdienu gatavošanai veltīja veselu diennakti.
Noteikti tika pasniegti siltie ēdieni – kartupeļu biezenis vai vārīti kartupeļi ar kotletēm, karbonādēm, cīsiņiem, kupātiem, šmorētu gaļu, skābiem sautētiem kāpostiem. Vienmēr uz galda bijis mērces trauks ar balto miltu mērci, mārrutki un sinepes.
Aukstais galds – rasols, biešu salāti, siļķe kažokā, marinētas bietes, vinegrets, pupiņu salāti, zaļie zirnīši, marinēti gurķīši, marinēti ķirbji, tomāti želejā, gaļas ruletes, žāvēta/kūpināta vista, žāvētas desas ripiņas, šprotes, vārītas olas ar majonēzi, mušmires (olu kātiņš, tomātu cepurīte, majonēzes punktiņi, zaļo zirnīšu zāle), viltotais zaķis, svaigie gurķi, galerts, marinētas sēnes, pildītas olas, ķilavmaizes, mēle želejā, šprotu pastēte, aknu pastēte (protams, ne jau viss no uzskaitītā, bet tā dažādas kombinācijas). Sviesta klucītis uz šķīvja. Saldskābmaize vai rudzu maize.
Saldais – kafijas krēms ar ķīseli vai putukrējums ar kompota augļiem, pašceptas bulciņas un plātsmaizes, lielos svētkos lielās lauku tortes vai arī ar grūtībām dabūtā “Staburadzes” torte un konfektes. Pašu gatavota biezpiena torte – tā, kur starp cepumu kārtām liek biezpienu ar marmelādi. Lielais deficīts – mandarīni ziemā. Riekstiņi ar gardo kondensētā piena pildījumu, žagariņi jeb cūkaustiņas, eklēri, kūciņas “Vecrīga”…
Dzērieni – zaptsūdens stikla krūkā vai ābolu, plūmju sula, mājas kompoti, šņabis no karafēm, liķieris “Moka”, šķīstošā kafija vai katliņā vārīta maltā kafija – smaržoja visa māja. Limonādes glāzes ar cukura maliņu.
Varbūt kaut kas no pieminētā noderēs, domājot par svētku galdu. Varbūt nu jau piemirsti ēdieni būs jaunums jaunākajai paaudzei! Lai labi garšo!
Komentāri