Sestdiena, 27. jūlijs
Vārda dienas: Marta, Dita, Dite

Aktuālākais jautājums – kārtība

Druva
00:00
07.01.2009
4
200901062339278784

Uz lasītāju un “Druvas” jautājumiem atbild Cēsu pilsētas pašvaldības policijas priekšnieks Valdis Sviķis.

– Akmens ielas daudzdzīvokļu mājas kāpņutelpā līdz ar aukstā laika sākšanos sācis nakšņot bezpajumtnieks. Vai drīkstam saukt pašvaldības policiju?

– Protams, mums var zvanīt, un cilvēki to arī dara. Pirms pāris gadiem šādi izsaukumi bija biežāki, tomēr arī pēdējā laikā bijušas sūdzības no Akmens, Zvirbuļu ielas apkaimes.

Iestājoties aukstam laikam, bezpajumtnieki meklē, kur sildīties, kur pārlaist naktis. Taču pilsētas saistošie noteikumi aizliedz gulēt kāpņutelpās. Tomēr tas, ka atbrauks policija un nevēlamo viesi izraidīs, neatrisina problēmu. Viņš dosies uz nākamo māju un pēc pāris dienām, iespējams, atgriezīsies. Ļoti aukstā laikā policija šos cilvēkus nogādā pilsētas nakts patversmē, tomēr vietu tur nav daudz, turklāt tas ir maksas pakalpojums.

Māju un dzīvokļu īpašniekiem arī pašiem būtu jārūpējas, lai sveši cilvēki mājā nevarētu iekļūt. Kāpņutelpas iespējams slēgt, var uzstādīt kodus.

– Reiz biju automašīnu atstājis uz 15 minūtēm zem zīmes “Stāvēt aizliegts” un tiku par to sodīts. Piekrītu, ka pārkāpu noteikumus, taču tai pašā laikā citā ielā, kur bija tāda pati zīme, nesodītas stāvēja vairākas mašīnas. Kā policija izvērtē, kuru sodīt un kuru ne?

– Šo situāciju grūti komentēt, nezinot apstākļus, taču jāsaprot, ka visās vietās vienlaikus policija nespēj un nevar atrasties. Iespēju robežās sodīti tiek visi autovadītāji, kuri pārkāpj noteikumus.

Ceļa zīmes jāievēro. Ja auto novietots zem zīmes “Stāvēt aizliegts”, jāsaprot, ka apstāties iespējams tikai līdz piecām minūtēm, ja tas nepieciešams pasažieru iekāpšanai, izkāpšanai, kravas iekraušanai vai izkraušanai. Taču, ja zīme nosaka apstāšanās un stāvēšanas aizliegumu, tas nozīmē, ka šajā vietā nedrīkst apstāties pat ne uz piecām minūtēm.

– Nesen Rožu laukumā notika Ziemassvētku tirdziņš. Ne viens vien autovadītājs tika sodīts par ceļa zīmju neievērošanu. Vai reizēs, kad notiek pasākumi, policija nevarētu būt atsaucīgāka, vairāk skaidrot, ne sodīt?

– Ceļa zīmes, ceļu satiksmes noteikumi, tāpat kā likumi ir jāievēro visiem gan ikdienā, gan svētkos. Kad notiek pasākumi, cenšamies būt iespējami saprotoši. Patiesībā konkrētajā tirdziņā sodīti tika maz cilvēku, vērtējot, cik bija to, kuri pārkāpa noteikumus. Sodījām autovadītājus, kuri ilgstoši novietoja automašīnu aizliegtās vietās. To, cik ilgi auto stāv neatļautajā vietā, redzam arī videonovērošanas kamerās. Daudz skaidrojām, brīdinājām, tomēr jāsaprot, ka likums neparedz brīdinājumu par automašīnas neatļautu novietošanu. Turklāt kā gan daļu var brīdināt, bet pārējos sodīt? Likumi visiem ir vienādi.

– Svētku dienās Rožu laukumā uzstādītā Ziemassvētku eglīte cieta no huligāniem. Vai videonovērošanas kameras palīdz atrast vainīgos?

– Šajā situācijā nepalīdzēja. Dežurants kamerās pamanīja notiekošo, tomēr, kad ieradās policisti, vainīgie jaunieši jau bija prom. Ņemot vērā kameru rakursu, šoreiz dauzoņas nevarēja pazīt. Tomēr ar laiku Rožu laukumā paredzēts uzstādīt vēl kameras, un laukums būs pārredzamāks. Nākotnē plānots videonovērošanas kameras uzstādīt arī Rīgas, Bērzaines ielā, Līvu laukumā, kā arī citviet. Daudz gan atkarīgs no finansiālās situācijas, un, visticamāk, šogad to nevarēs paveikt.

Tomēr videonovērošanas kameru jau tagad ir daudz, un tās ir nozīmīgs ieguldījums drošībā. Pateicoties kamerām, izdevies sakārtot vidi dzelzceļa stacijas laukumā. Agrāk šai vietā regulāri tika lietots alkohols, bija dažādi incidenti. Pēc kameru izvietošanas policija uz stacijas laukumu brauca ļoti bieži, tagad situācija ir mierīga. Tāpat uzlabojusies arī drošība Maija parkā. Pateicoties kamerām, jau vairākkārt policijai izdevies novērst nekārtības, alkohola lietošanu sabiedriskās vietās, kautiņus.

– Daudzdzīvokļu namu pagalmos tiek novietots ļoti daudz automašīnu, turklāt tās nereti tiek atstātas arī durvju priekšā…

– Tā ir problēma. Reizēm automašīnas novietotas tā, ka apgrūtināta ir ne tikai pabraukšana garām un iekļūšana ēkā , bet pie tās nav iespējams piekļūt arī neatliekamās medicīniskās palīdzības un ugunsdzēsēju mašīnām, ja būtu tāda nepieciešamība. Pie māju durvīm automašīnas nedrīkst novietot, un par šo pārkāpumu iedzīvotāji var zvanīt policijai. Turklāt ceļu satiksmes noteikumi nosaka, ka automašīna jānovieto tā, lai attālums starp pretējo brauktuves malu un apturēto transportlīdzekli būtu lielāks par trim metriem.

Pagalmos iespējams izvietot arī ceļa zīmes. Mājas iedzīvotāji var rakstīt iesniegumu pilsētas domes komunālajai nodaļai par konkrētu zīmju izvietošanu. Ja tas būs iespējams, tās uzstādīs.

– Kas ietilpst pašvaldības policijas pienākumos?

– Pašvaldības policija galvenokārt risina jautājumus, kas saistīti ar Cēsu pašvaldības saistošajiem noteikumiem. Kontrolējam transporta līdzekļu apstāšanos un stāvēšanu, sabiedrisko kārtību pilsētā. Tomēr cilvēkiem nevajadzētu satraukties un domāt, kādā dzīves gadījumā zvanīt pašvaldības un kādā Valsts policijai. Ja ir problēma, nepieciešama policijas palīdzība un iejaukšanās, var vērsties jebkurā policijā. Pašvaldības policija brauc uz visiem izsaukumiem, un tad jau tiek vērtēts, kuras policijas kompetencē ir konkrētais jautājums. Ja tā ir Valsts policijas kompetence, lieta tiek nodota tai. Vecgada vakarā notika kautiņš. Paskaidrojumus un ziņojumu rakstīja pašvaldības policija, taču tālāka lietas izskatīšana tika nodota Valsts policijas rajona pārvaldei.

Pašvaldības policija var apturēt un aizturēt arī autovadītājus par jebkuru ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu, taču pēc tam tiek izsaukta ceļu policija, kas jautājumu turpina izskatīt.

Ar rajona policijas pārvaldi sadarbība mums ir ļoti cieša. Nedēļas nogalēs notiek arī kopīgas patruļas pilsētā.

Pašvaldības policija atrodas Pils ielā 12. Dežūrpunkts strādā visu diennakti, un visu diennakti iespējams arī zvanīt dežūrdaļai – 64122735. Ņemot vērā ekonomisko situāciju, pašvaldības policijai vairs nav mobilā telefona, par ko iedzīvotāji jau izteikuši neapmierinātību, bet lūdzam būt saprotošiem. Šāds lēmums tika pieņemts arī tādēļ, ka pašvaldības policija iegādājās rācijas.

– Kas ir sāpīgākās problēmas pilsētā?

– Sāpīgākās un aktuālākās ir problēmas, kas saistītas ar sabiedrisko kārtību pie izklaides vietām nedēļas nogalēs. Piektdienās, sestdienās pašvaldības policijai pat nācies rast iespējas nodrošināt vēl vienu patruļu. Ja cilvēks pēc atpūšanās dotos mājās un labi izgulētos, viss būtu kārtībā, bet nereti tiek traucēta sabiedriskā kārtība. Lenču ielā jaunieši regulāri uzvedas pārāk skaļi, citviet notiek kautiņi, zādzības, tiek lietoti alkoholiskie dzērieni un tiek nokārtotas pat dabiskās vajadzības. Tās ir problēmas, kas aktuālas lielākoties klubu tuvumā.

Otrs aktuālais jautājums ir kontrole par to, lai cilvēki un iestādes koptu un uzturētu kārtībā savus īpašumus. Uz īpašumu iegūšanu cilvēki ir naski, taču uz to kopšanu – sniega tīrīšanu, zāles nopļaušanu, atkritumu savākšanu – ne visi ir tik čakli. Pērn sodīti daudzi teritoriju īpašnieki, tomēr šī problēma risinās ļoti pakāpeniski.

– Paredzēts, ka Cēsis un Vaive veidos vienu novadu. Vai Cēsu pašvaldības policija kārtību nodrošinās arī Vaivē?

– Grūti komentēt to, kā tas būs. Pagaidām mūsu resursi ir tādi, lai strādātu un pienākumus pildītu Cēsīs. Ja teritorija paplašināsies, mums būs jāpārorientējas, jāizvērtē, kādas Vaivē ir aktuālākās problēmas un kā nodrošināt policistu klātbūtni. Tas viss, protams, saistīts arī ar finansējumu, bet domāju, ka šogad izmaiņu vēl nebūs.

– Savulaik kārtības nodrošināšanā iesaistījās arī zemessargi. Kādēļ tagad tā nevarētu būt?

– Jā, agrāk tā bija. Tomēr uzskatu, ka katram jādara savs darbs. Taču policijai ar Instruktoru skolu un zemessardzi aizvien ir laba sadarbība. Viens piemērs – kopā nodrošinām kārtību lielos pasākumos.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Kā sev nenodarīt pāri, ēdot dārza veltes

07:54
27.07.2024
6

Kurš gan vasarā necenšas iespējami vairāk pamieloties ar vietējo dārzu labumiem. Ogas, augļi, svaigi dārzeņi, to vai nu katrs izaudzē pats, vai nopērk tirgū. Šie labumi ir bagāti ar vitamīniem, antioksidantiem un šķiedrvielām, taču ne katrs tos var ēst, cik vēlas. Šīs dabas veltes var radīt kairinājumu kuņģī, izraisot dedzināšanu un citas nepatīkamas sajūtas. Kādos […]

Izrāda senču mantojuma pūra lādes

00:00
27.07.2024
16

Pie Stalbes Tautas nama otro gadu tika rādīts, kas glabājas pagasta dzimtu pūra lādēs. Ikviens bija aicināts neturēt sveci zem pūra un muzikālās noskaņās dalīties ar senču atstāto mantojumu un arī ar paša darināto. Pasākumā bija skatāmi daudzi krāšņi zeķu un cimdu pāri, tamborētas endzetes spilvendrānām, izšūti dekoratīvie spilveni, grīdceliņi un citi rokdarbi. Par katru […]

Turpinās sadarbība Vācu kapu kopšanā

00:00
26.07.2024
28
1

Cēsīs viesojās Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas pārstāvis atvaļinātais feldfēbelis Marcels Herbsts. Pirms desmit gadiem Latvijas Brāļu kapu komitejas un vācu Karavīru kapu kopšanas apvienības “Volksbund” kopā ar Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas biedriem rīkoja Latvijas Zemessardzes un vācu karavīru kapu sakopšanas talku Cēsu Vācu kapos, šajos gados par kapu kopšanu […]

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
248

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Kas mežā, tas tirgū

00:00
25.07.2024
60

Darba dienās Cēsu tirgū rimta dzīvība. Āra teritorijā dārzeņi, ogas, meža veltes. Pāris tirgotāju piedāvā gailenes. Cena no četriem eiro par litra trauciņu, ir arī mellenes, lācenes par astoņiem eiro. Jānis no Pārgaujas mežiem atvedis gailenes un mellenes. “Iegāju mežā un iznesu trīs spaiņus gaileņu,” pasmej Jānis un uzsver, ka īsts sēņotājs atradīs sēnes arī […]

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
36

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Tautas balss

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
65
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
30
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
21
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
34
1
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
16
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Sludinājumi