Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Karsta un bagātīga

Druva
00:00
16.01.2009
12
200901152303478432

Jānis Gabrāns

Kad pārnākam mājās pēc ziemas prieku baudīšanas, vislabāk sasildīties ar karstu un garšīgu zupu. Jau pēc dažām karotēm jūtams, kā siltums pārņem ķermeni un dzīve kļūst brīnišķīga. Zupas ir lielisks ātru un vienkāršu vakariņu risinājums. Tās var būt gan vieglas un maigas, gan treknas un sātīgas, viss atkarīgs no gatavotāja vēlmēm un iemaņām.

Šoreiz nedaudz par biezeņzupām un krēmzupām. Pēc konsistences abas ir līdzīgas, vien ar to atšķirību, ka krēmzupām pievieno saldo krējumu vai pienu. Biezeņzupās ieteicams izmantot cieti saturošus dārzeņus, kas zupu padarīs biezāku. Sastāvdaļas krēmzupas pagatavošanai ir ārkārtīgi daudzveidīgas, un to kombinācijas ir neizsmeļamas. Te fantāzijai nav robežu, un katrs var radīt savu iecienītāko krēmzupas vai biezeņzupas recepti.

Zupas garšu interesantāku padarīs garšvielas, piemēram, tomātu biezzupai labi piederēsies baziliks, pētersīlis, ķiploks un sīpols. Savdabīgāku garšu var iegūt, pievienojot “Santa Maria” piedevu picai, kuras sastāvā ir majorāns, raudene un baziliks.

Viens padoms: gatavojot zupu, kam ir gaiša krāsa, vislabāk izmantot baltos piparus, lai izvairītos no melnajām daļiņām gaišajā ēdienā.

Lai padarītu zupu samtainu, to sakuļ viendabīgā masā, izmantojot virtuves kombainu vai blenderi.

Dažas receptes.

Burkānu-ābolu krēmzupa ar kariju. Ņemam divus stingrus ābolus, divus burkānus, litru piena vai saldā krējuma, divas ēdamkarotes eļļas, tējkaroti “Santa Maria”, sāli, piparus.

Ābolus nomizojam un sagriežam, burkānus sagriežam pusaplīšos. Katliņā ielejam pusporciju eļļas un sautējam burkānus un ābolus, līdz tie kļūst mīksti. Pievienojam kariju pēc garšas, tad pielejam saldo krējumu vai pienu un turpinām sautēt burkānus un ābolus, līdz tie gatavi. Sablenderējam, pievienojam atlikušo eļļu, sāli un piparus pēc garšas.

Dārzeņu krēmzupa ar bekonu. Ņemam 250 g tomātu savā sulā , sīpolu, vidēju burkānu, 100 g selerijas saknes, 200 g bekona, 50 g saldā krējuma, sāli, melnos piparus, kaltētu baziliku un timiānu. Katliņā apcepam sagrieztus sīpolus, burkānus, seleriju, pusi bekona un baziliku. Pievienojam tomātus savā sulā un vārām, kamēr dārzeņi gatavi. Pievienojam saldo krējumu, sāli, piparus pēc garšas, šķipsniņu timiāna un visu sablenderējam. Atlikušo bekonu apcep lielā tauku daudzumā. Zupu lejam šķīvī, virsū kārtojam bekonu un zaļumus.

Svarīga nianse ir arī zupas greznojums, kas var gan uzlabot garšu, gan izcelt krāsu. Arī te iespējas visplašākās, var izmantot svaigus garšaugus, sarīvētu vai sadrupinātu sieru, sakapātu cieti vārītu olu, kraukšķīgus speķa gabaliņus, maizes grauzdiņus un daudz ko citu, ko pats atrodat par labu esam. Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
29

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
71

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
84

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
156

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
52
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
148

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
26
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
23
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
39
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
41
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
40
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi