Sestdiena, 27. jūlijs
Vārda dienas: Marta, Dita, Dite

Karsta un bagātīga

Druva
00:00
16.01.2009
2
200901152303478432

Jānis Gabrāns

Kad pārnākam mājās pēc ziemas prieku baudīšanas, vislabāk sasildīties ar karstu un garšīgu zupu. Jau pēc dažām karotēm jūtams, kā siltums pārņem ķermeni un dzīve kļūst brīnišķīga. Zupas ir lielisks ātru un vienkāršu vakariņu risinājums. Tās var būt gan vieglas un maigas, gan treknas un sātīgas, viss atkarīgs no gatavotāja vēlmēm un iemaņām.

Šoreiz nedaudz par biezeņzupām un krēmzupām. Pēc konsistences abas ir līdzīgas, vien ar to atšķirību, ka krēmzupām pievieno saldo krējumu vai pienu. Biezeņzupās ieteicams izmantot cieti saturošus dārzeņus, kas zupu padarīs biezāku. Sastāvdaļas krēmzupas pagatavošanai ir ārkārtīgi daudzveidīgas, un to kombinācijas ir neizsmeļamas. Te fantāzijai nav robežu, un katrs var radīt savu iecienītāko krēmzupas vai biezeņzupas recepti.

Zupas garšu interesantāku padarīs garšvielas, piemēram, tomātu biezzupai labi piederēsies baziliks, pētersīlis, ķiploks un sīpols. Savdabīgāku garšu var iegūt, pievienojot “Santa Maria” piedevu picai, kuras sastāvā ir majorāns, raudene un baziliks.

Viens padoms: gatavojot zupu, kam ir gaiša krāsa, vislabāk izmantot baltos piparus, lai izvairītos no melnajām daļiņām gaišajā ēdienā.

Lai padarītu zupu samtainu, to sakuļ viendabīgā masā, izmantojot virtuves kombainu vai blenderi.

Dažas receptes.

Burkānu-ābolu krēmzupa ar kariju. Ņemam divus stingrus ābolus, divus burkānus, litru piena vai saldā krējuma, divas ēdamkarotes eļļas, tējkaroti “Santa Maria”, sāli, piparus.

Ābolus nomizojam un sagriežam, burkānus sagriežam pusaplīšos. Katliņā ielejam pusporciju eļļas un sautējam burkānus un ābolus, līdz tie kļūst mīksti. Pievienojam kariju pēc garšas, tad pielejam saldo krējumu vai pienu un turpinām sautēt burkānus un ābolus, līdz tie gatavi. Sablenderējam, pievienojam atlikušo eļļu, sāli un piparus pēc garšas.

Dārzeņu krēmzupa ar bekonu. Ņemam 250 g tomātu savā sulā , sīpolu, vidēju burkānu, 100 g selerijas saknes, 200 g bekona, 50 g saldā krējuma, sāli, melnos piparus, kaltētu baziliku un timiānu. Katliņā apcepam sagrieztus sīpolus, burkānus, seleriju, pusi bekona un baziliku. Pievienojam tomātus savā sulā un vārām, kamēr dārzeņi gatavi. Pievienojam saldo krējumu, sāli, piparus pēc garšas, šķipsniņu timiāna un visu sablenderējam. Atlikušo bekonu apcep lielā tauku daudzumā. Zupu lejam šķīvī, virsū kārtojam bekonu un zaļumus.

Svarīga nianse ir arī zupas greznojums, kas var gan uzlabot garšu, gan izcelt krāsu. Arī te iespējas visplašākās, var izmantot svaigus garšaugus, sarīvētu vai sadrupinātu sieru, sakapātu cieti vārītu olu, kraukšķīgus speķa gabaliņus, maizes grauzdiņus un daudz ko citu, ko pats atrodat par labu esam. Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Kā sev nenodarīt pāri, ēdot dārza veltes

07:54
27.07.2024
6

Kurš gan vasarā necenšas iespējami vairāk pamieloties ar vietējo dārzu labumiem. Ogas, augļi, svaigi dārzeņi, to vai nu katrs izaudzē pats, vai nopērk tirgū. Šie labumi ir bagāti ar vitamīniem, antioksidantiem un šķiedrvielām, taču ne katrs tos var ēst, cik vēlas. Šīs dabas veltes var radīt kairinājumu kuņģī, izraisot dedzināšanu un citas nepatīkamas sajūtas. Kādos […]

Izrāda senču mantojuma pūra lādes

00:00
27.07.2024
16

Pie Stalbes Tautas nama otro gadu tika rādīts, kas glabājas pagasta dzimtu pūra lādēs. Ikviens bija aicināts neturēt sveci zem pūra un muzikālās noskaņās dalīties ar senču atstāto mantojumu un arī ar paša darināto. Pasākumā bija skatāmi daudzi krāšņi zeķu un cimdu pāri, tamborētas endzetes spilvendrānām, izšūti dekoratīvie spilveni, grīdceliņi un citi rokdarbi. Par katru […]

Turpinās sadarbība Vācu kapu kopšanā

00:00
26.07.2024
28
1

Cēsīs viesojās Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas pārstāvis atvaļinātais feldfēbelis Marcels Herbsts. Pirms desmit gadiem Latvijas Brāļu kapu komitejas un vācu Karavīru kapu kopšanas apvienības “Volksbund” kopā ar Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas biedriem rīkoja Latvijas Zemessardzes un vācu karavīru kapu sakopšanas talku Cēsu Vācu kapos, šajos gados par kapu kopšanu […]

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
248

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Kas mežā, tas tirgū

00:00
25.07.2024
60

Darba dienās Cēsu tirgū rimta dzīvība. Āra teritorijā dārzeņi, ogas, meža veltes. Pāris tirgotāju piedāvā gailenes. Cena no četriem eiro par litra trauciņu, ir arī mellenes, lācenes par astoņiem eiro. Jānis no Pārgaujas mežiem atvedis gailenes un mellenes. “Iegāju mežā un iznesu trīs spaiņus gaileņu,” pasmej Jānis un uzsver, ka īsts sēņotājs atradīs sēnes arī […]

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
36

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Tautas balss

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
65
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
30
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
21
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
34
1
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
16
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Sludinājumi