Piektdiena, 19. decembris
Vārda dienas: Lelde, Sarmis

Medainā maltīte

Druva
00:00
30.01.2009
8

Tā kā šajā lappusē uzsvars likts uz medu, piedāvāju arī ēdienu receptes, kurās izmantots šis gardais našķis. Jo vairāk tāpēc, ka tieši medus, atskatoties tāltālā vēsturē, bijis viens no pirmajiem pārtikā izmantojamiem produktiem.

Medus ir lieliska alternatīva cukuram – kaloriju skaita ziņā tie līdzīgi, taču medus atšķirībā no cukura satur ievērojamu daudzumu dažādu mikroelementu, minerālvielu un vitamīnu. Medus sastāvā ir gandrīz visi mikroelementi, fruktoze, glikoze, kā arī daudz vitamīnu. No minerālvielām medū ir kalcijs, nātrijs, magnijs, dzelzs, jods, hlors, fosfors. Starp medus sastāvā esošajām vielām atrodami fermenti, kas paātrina vielmaiņas procesus.

Medus ir labs konservants. Tajā var konservēt gaļu, ogas, ziedputekšņus, riekstus, sēkliņas, augļus.

Medu var labi izmantot arī maltītes gatavošanā, jo tas piešķir ēdieniem jaunu aromātu, garšu un dažādību. Medus der ne tikai desertam, bet arī gaļas ēdieniem. Lūk, dažas receptes.

Vista medus ābolos. Ņemam vistu, divas ēdamkarotes medus, 50 g sviesta, trīs ēdamkarotes sojas mērces, divus lielus saldskābus ābolus, trīs ēdamkarotes citronu sulas, no garšvielām sāli, maltos melnos un citronpiparus.

Vistu sadalām gabalos, apkaisām ar sāli un pipariem, kārtojam cepeštraukā. Sajaucam medu ar sojas mērci un nedaudz pakausētu sviestu, un ar šo maisījumu aplejam vistu. Ābolus sagriežam daiviņās, un apklājam ar tiem putna gaļu. Cepam cepeškrāsnī aptuveni stundu, līdz izveidojas brūna, karamelizēta garoziņa. Tad nolejam cepšanās laikā radušos sulu, sajaucam ar citronu sulu, aplaistām vistu un liekam cepeškrāsnī vēl uz 10 minūtēm. Pasniedzam ar kartupeļu biezeni un saceptajiem ābolu gabaliņiem.

Jaunlopa gaļa citronu-medus mērcē. Puskilograms jaunlopa gaļas, viena paliela sarkanā paprika, sīpols, ēdamkarote medus, viens citrons, ēdamkarote čili mērces, daiviņa ķiploka, salds krējums, svaigi lociņi, sāls, pipari.

Gaļu sagriežam šķēlītēs. Pagatavojam marinādi: izspiežam citrona sulu, pievienojam čili mērci un saspiestu ķiploka daiviņu. Samaisām un pārlejam gaļai. (Gaļu vislabāk marinēt polietilēna maisiņos, kas paredzēti cepšanai, tie lieliski noder arī marinēšanai, jo ik pa laikam var to pagrozīt, lai marināde vienmērīgi apņem gaļu.) Noliekam iemarinēto gaļu uz četrām stundām ledusskapī.

Pirms gaļu cept, sagriežam kubiciņos sīpolu un papriku, liekam pannā, pārkaisām ar sāli, pipariem un nedaudz apcepam. Tad pievienojam medu, labi samaisām. Liekam pannā gaļu kopā ar marinādi un sautējam zem vāka, līdz gaļa mīksta. Beigās pievienojam saldo krējumu, sagrieztus lociņus un vēl nedaudz pasautējam, ik pa brīdim apmaisot. Pasniedzam ar vārītiem makaroniem vai rīsiem.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Sēņu festivāls labi “iesakņojas”

00:00
19.12.2025
16

Jau trešo gadu Cēsīs norisinājās īpašs sēņu un mākslas vienotībai veltīts festivāls, kas šogad ieguvis nosaukumu “Mikokultūra”, ik gadu tā programmai – tāpat kā sēnēm labvēlīgos apstākļos – tikai pieaugot un paplašinoties. Aizvadītajā sestdienā dažādās pilsētas vietās apmeklētāji varēja gūt visnotaļ plaša spektra informāciju par sēnēm – no to audzēšanas pieredzes stāstiem, sēņu kulinārijas brīnumu […]

Cēsīs autobusi sāk kursēt no atjaunotā Stacijas laukuma

00:00
18.12.2025
213

15.decembrī gan kājāmgājēji, gan autobraucēji ievēroja, ka Cēsu Stacijas laukumā vairs nav norobežojošo zīmju, kas liegtu kustību. Tā kā pabeigti galvenie rekonstrukcijas darbi, šodien no plkst. 12 AS “CATA” atsāks reisu izpildi un pasažieru apkalpošanu atjaunotajā teritorijā, izmantojot jaunizveidotās iekāpšanas un izkāpšanas platformas. Galvenais, kas iedzīvotājiem jāievēro, – tagad transporta kustība Stacijas laukumā organizēta pa […]

Straupe – maza toreiz un tagad. Pamanāma un zināma

10:05
17.12.2025
101

Straupe bija mazākā pilsēta Hanzas savienībā pirms gadsimtiem un tāda ir arī mūsdienu tīklojumā “Jaunā Hanza”.  “Vēsturiskā atmiņa veido identitāti. Hanzas savienība ir saistīta ar Straupi. Kaut tas bija ļoti tālā pagātnē, pret šo laiku ir pozitīva attieksme. Straupie­šiem sava vēsture ir svarīga,” saka Lielstraupes pils pārvald­niece Rudīte Vasile un pastāsta, ka ik vasaru Pārgaujas […]

Ne tikai kārtības sargi, bet arī iedvesmas avots cits citam

00:00
17.12.2025
477

Gadskārtējā policistu apbalvošanas pasākumā, kas aizvadītajā nedēļā norisinājās Limbažos, arī šoreiz par īpašākiem darba sasniegumiem vai ievērojamu dienestā aizvadīto laiku godināta virkne Vidzemes kārtībsargu, tostarp arī 18 no Dienvidvidzemes iecirkņa, kura pārziņā ir Cēsu un Madonas novads. Atzīmējot Valsts policijas (VP) 107. gadadienu, teju 60 Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) likumsargu 11. decembrī bija aicināti uz […]

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
75

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
47

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
16
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
35
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
31
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
47
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
47
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi