Pirmdiena, 22. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Cēsu basketbols uz jauna viļņa

Jānis Gabrāns
08:42
23.09.2020
20
Baskebols Sumer Cup 1

Ar spēli Krāslavā starp komandām BK “Krāslava” un BK “Cēsis/ Cēsu Sporta skola” šodien sāksies Latvijas kausa izcīņa basketbolā.

Tas ir zīmīgs notikums, jo, pirmkārt, kausa formāts nav bijis kopš 1994.gada. Otrkārt, tas tiek ievadīts tieši ar šo spēli, tātad arī Cēsu komanda savā ziņā izdara ierakstu sava kluba un Latvijas basketbola vēsturē. Uzvarētājs tiks noteikts divu spēļu summā, atbildes spēle 24.septembrī Cēsīs. Šī dueļa uzvarētājs otrajā kārtā tiksies ar Limbažu komandu no Nacionālās līgas.

Jauns treneris, jauns spēles stils

2018.gadā tika nodibināta biedrība “Sporta klubs Cēsu basketbols”, lai atgūtu šī sporta veida popularitāti Cēsīs. Biedrība pārņēma ne tikai pieaugušo komandu, bet lielu uzmanību pievērš arī jauniešu basketbolam.

Pieaugušo komanda BK “Cēsis/ Cēsu Sporta skola” arī šogad startēs pēc spēka trešajā līgā, kam dots nosaukums “Reģionālā līga”. Biedrības dibinātājs Dzintars Berkolts stāsta, ka starpsezonā galvenā trenera postenī Viktoru Brizgalovu nomainījis Vladimirs Kiseļovs. Tāpat kā iepriekš otrais treneris būs Mārtiņš Mīlbergs, komandas menedžeris Reinis Rudzītis, bet fizioterapeits – Uldis Sproģis.
“Paldies Viktoram Brizgalovam par darbu iepriekšējās sezonās, bez viņa pienesuma mēs nebūtu tik tālu, cik esam šobrīd. Viņš izveidoja komandas kodolu, spēlētāji turpina darboties arī jaunajā modelī. Komanda gatavošanos sāka augusta pirmajās nedēļās, pamats ielikts, tālāk viss atkarīgs no pašiem,” saka Dz. Berkolts.

Pirmā pārbaude būs tieši Kausa izcīņas spēles, kurās atbilstoši nolikumam iespējams pieteikt divus spēlētājus no komandām, kas nepiedalās Kausa izcīņā. Cēs­nieki vienojušies, ka no Val­mieras komandas palīdzēs Rū­dolfs Rudmiezis, bet no LU Didzis Mališevs, kuri basketbola gaitas sākuši Cēsīs.

Tāpat kā iepriekš, arī šajā sezonā komandu BK “Cēsis/ Cēsu Sporta skola” veido cēsnieki, piesaistīti tikai divi spēlētāji no Valmieras, lai pastiprinātu dažas pozīcijas. Kopumā komandā vairāk nekā 20 spēlētāju, tātad cīņa par vietu sastāvā liela, trenerim būs jāizvēlas, kurš pelnījis vietu pamatsastāvā.

V. Kiseļovs stāsta, ka viņam ir vēlme izveidot skatāmu basketbolu, mēģinot ieviest komandā metodes un spēles stilu, ko redzējis Spānijā, Itālijā: “Svarīgi, lai puišiem prieks spēlēt, lai viņi bauda basketbolu. Viņi strādā ar atdevi, ja ne uz sezonas sākumu, tad pēc neilga laika varēs novērtēt sasniegto. Katrā spēlē cīnīsimies par uzvaru, uzdevums ir iekļūt izslēgšanas turnīrā. Pagai­dām mērķi cīnīties par medaļām esmu nolicis malā, bet, ja vien būs kaut mazākā iespēja, to garām nelaidīsim,” saka treneris un norāda, ka galvenais mērķis ir attīstīt un pilnveidot jaunos basketbolistus. “Protams, viss atkarīgs no pašiem jauniešiem. Viņiem jāsaprot, ka pāreja no jauniešu basketbola uz pieaugušo nav vienkārša, bijis daudz spēlētāju, kuri jaunatnes līgā ir līderi, bet, nonākot pieaugušo komandā, pazūd. Gribam viņus sagatavot nākamajiem līmeņiem, kur jācīnās par vietu komandā,” saka V.Kiseļovs.

Aug jaunā maiņa

Jauniešiem treniņi sākās jūlijā ar nedēļu ilgu vispārējās fiziskās sagatavotības nometni trenera Riharda Parandjuka vadībā. Sa­darbībā ar Latvijas Universitātes basketbola kluba treneriem sekoja nedēļu ilga treniņnometne, bet pēc pauzes labākie jaunie basketbolisti varēja trenēties pie Nikolaja Mazura, vasaras noslēgumā notika kopēja nometne sadarbībā ar Cēsu Sporta skolu.

Pēc piesātinātā sagatavošanās posma jaunie basketbolisti savu varēšanu sekmīgi apliecināja divos turnīros. Valmierā notikušajā “Summercup 2020” 2005.gadā dzimušie izcīnīja 3.vietu, bet 2007. gadā dzimušie – otro. Aiz­vadītās nedēļas nogalē beidzās Latvijas – Igaunijas apvienotās jauniešu līgas sabraukums, kurā 2005.gadā dzimušie izcīnīja pirmo vietu. Pirmās spēles aizvadītas arī Latvijas jaunatnes čempionātā.

Dz. Berkolts norāda, ka ir vēlme, lai gan pieaugušo, gan jauniešu komandas trenētos pēc vienādām vadlīnijām, kas vestu uz kopēju mērķi: “Svarīgi, lai viņi iespējami ilgāk trenētos Cēsīs, lai te redzētu iespējas savai izaugsmei, lai neaizietu uz lielajiem klubiem pēc to pirmā piedāvājuma.”

Divas jaunatnes komandas pieteiktas Eiropas jaunatnes basketbolā līgā, tiek domāts par dalību Baltijas bērnu basketbola līgā, bet šobrīd nav skaidrības, vai un kādā formātā tās notiks. Starp­tautiskos turnīros gatavi startēt arī 2007.gadā dzimušie, šo komandu papildina spēlētāji no Gulbenes un Limbažiem.

V. Kiseļovs uzsver vecāku lomu komandas rezultātos: “Labs piemērs ir 2005.gadā dzimušo komanda. Viņu panākumi balstīti arī tajā, ka ir lieliski vecāki. Sporta skolā strādāju vairāk nekā 40 gadu, tik atbalstošus vecākus redzu pirmo reizi. Viņi brauc līdzi uz turnīriem, man kā trenerim nav jāraizējas, ko ar spēlētājiem darīt brīvajā laikā. Vecāki visu ņem savā pārziņā, man atliek tikai gatavoties spēlēm. Arī par treniņu procesu aktīvi interesējas, visi esam kā viena komanda. Pierādījies, ka tie audzēkņi, kurus aktīvi atbalsta vecāki, interesējas par viņu gaitām sportā, spēj arī kaut ko sasniegt, tikt augstāk.”

Treneris norāda uz vienkāršu formulu, kas var dot rezultātu: “Ja treneris grib strādāt, bet audzēknis nē, kaut kāds rezultāts jau būs. Ja strādāt grib audzēknis, bet treneris negrib, rezultāts būs labāks, bet, ja abi gribēs strādāt ar visu atdevi, rezultāts būs maksimālais, ja klāt vēl vecāku atbalsts – var sasniegt visaugstākos mērķus.”

Ka jauniešu sagatavotība notiek pareizajā virzienā, liecina tas, ka pēc vairāku gadu pārtraukuma Cēsu Sporta skolas audzēkņi atkal bijuši Latvijas izlases kandidātos un Miks Zviedrāns – viens no viņiem – spēlēja U14 izlasē.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Azarts pludmales smiltīs

18:28
15.07.2024
66

Šīs nedēļas nogalē Cēsu stadiona pludmales volejbola laukumos norisināsies Latvijas čempionāta pludmales volejbolā trešais posms. Dalībnieku vidū redzēsim arī Cēsu novada spēlētājus, informē sporta kluba “IVI” pārstāvis Igors Pupurs. Klubs panācis vienošanos ar Volejbola federāciju, ka pamatturnīrā var startēt divi dāmu un divi vīriešu du­eti. Lai noskaidrotu, kuriem būs šī iespēja, aizvadīts atlases turnīrs. Atbilstoši […]

“Stirnu buks” skrien Vecpiebalgā

07:01
11.07.2024
63

Jau ierasts, ka Cēsu novadā vasarā vienu reizi sarodas populārākā taku skrējiena “Stirnu buks” dalībnieki. Šoreiz visi devās uz Piebalgu, lai “Vēveros” aizvadītu “Vecpiebalgas Stirnu buku”, seriāla 4. posmu. Jaukos laika apstākļos distancēs devās 3136 skrējēji un pārgājiena dalībnieki. To vidū arī tādi pazīstami sportisti kā pasaules U23 vicečempione slēpošanā Patrīcija Eiduka, Latvijas rekordists un […]

Aleksandrs Volkovs diska mešanā paliek nepārspēts

06:59
10.07.2024
106

Valmierā Jāņa Daliņa stadionā divu dienu garumā aizvadītas sacensības “Valsts prezidenta balvu izcīņa”, kas notika jau 30.reizi. Vienlaikus šis bija visu triju Baltijas valstu komandu čempionāts, kas norisinājās 61.reizi. Komandu vērtējumā uzvarēja Igaunija – 291,5 punkts, Latvija spēja otrajā sacensību dienā apsteigt Lietuvu, ierindojoties otrajā vietā ar    249,5 punktiem, kamēr lietuviešiem -– 243 punkti. […]

Veiksmīgi starti jaunajiem jātniekiem

06:35
09.07.2024
59

Jātnieku kluba “Kasbilles raibie zirgi”, kas darbojas Raiskuma pagastā, divpadsmitgadīgā jātniece Bille Pušinska Latvijas čempionātā konkūrā maršrutā ar 85 cm šķēršļiem otrās grupas poniju jātnieku konkurencē ieguva pirmo vietu. Meitene startēja ar poniju Petit Danseur un sacentās grupā, kurā piedalījās sportisti līdz 16 gadu vecumam. Billes trīspadsmitgadīgais brālis Kaspars Pušinskis ar savu komandas biedri Raffaellu […]

Medību šaušanā ar loku mūsu novadniekiem izcili panākumi

06:27
08.07.2024
89

Mūsu novadnieki ar teicamiem rezultātiem startējuši Eiropas loka mednieku čempionātā. Visi trīs Cēsu novada sportisti, kas piedalījās sacensībās, mājās pārveda godalgas. Nītau­rietis Andris Kuzņecovs izcīnīja zelta medaļu un Eiropas čempiona titulu AMBB-C klasē, kā arī vienā no vingrinājumiem laboja Eiropas rekordu. Čempionāta zeltu ieguva arī nītauriete Inga Či­gone, startējot AFBB-C klasē, bet Drabešu pagasta iedzīvotāja […]

“Kāpas trīsdienas” izskrietas

05:24
04.07.2024
122

Daugavpils pusē aizvadītas Baltijā lielākās orientēšanās sacensības “Kāpas trīsdienas”, kas šogad pulcēja 1850 dalībniekus no 12 valstīm, 157 orientēšanās klubiem. To vidū arī klubs “Meridiāns OK/ CPSS”, klubu vērtējumā ieņemot sesto vietu. “Kāpas trīsdienās” dalībnieki atbilstoši savām spējām var izvēlēties veikt īso (S) vai garo (L) distanci. Orientieristi trīs dienu laikā sacentās trijās distancēs, katrā […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
24
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
17
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
23
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
30
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi