Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Iegūto pārliecību noturēt uz pasaules čempionātu

Jānis Gabrāns
19:39
14.02.2021
4
Bendika 1 1

Jau nākamajā trešdienā Slovēnijas pilsētā Pokļukā sāksies pasaules čempionāts biatlonā.

Starptautiskā biatlona federācija (IBU) šajā sezonā gādājusi par stingru epidemioloģisko protokolu, tāpēc “Covid -19” biatlona sacensību norisi nav ietekmējis. Ja nu vienīgi to, ka mači notiek bez skatītājiem, kas tomēr ir būtiska ikviena augstākā līmeņa sportiskā pasākuma sastāvdaļa. Taču labāk šādi, nekā visiem sēdēt mājās.

Mūsu biatlonistu potenciāls

Uz pasaules čempionātu dosies septiņi Latvijas biatlonisti, “Dru­vai” pastāstīja Latvijas Biatlona federācijas viceprezidents Gun­tars Upenieks. Viņu starpā divas mūsu puses biatlonistes: Eiropas čempione Baiba Bendika un Annija Sabule, kurai šī būs debija pasaules čempionātā. Vēl dāmu konkurencē startēs Sanita Buliņa, bet vīriem Eiropas čempions Andrejs Rastorgujevs, Roberts Slotiņš, Aleksandrs Patrijuks un Edgars Misa.
“Startēsim visās disciplīnās, kur varēsim tikt klāt, iespējams, arī sieviešu stafetē, bet tas atkarīgs no tā, kā pārējām divām mūsu biatlonistēm – Sandrai Buliņai un Ievai Pūcei – veiksies IBU kausa posmā, vai tiks izpildīta kvalifikācija,” stāsta G. Upenieks.

Viņš arī norāda, ka izlases biatlonisti startiem gatavi un līderiem papildu motivāciju dos tikko izcīnītās uzvaras Eiropas čempionātā: “Jāatzīmē, ka pirmo reizi mūsu valsts biatlona vēsturē par Eiropas čempioniem kļuva divi mūsu biatlonisti – gan sieviešu, gan vīriešu konkurencē. Baiba vispār ir pirmā Eiropas čempione sieviešu biatlonā Latvijā. Uzvarēt Eiropas čempionātā, lai arī tur nestartē pati elite, vienalga nav vienkārši, jo konkurence liela, ap pusotru simtu sportistu. Otrkārt, tas parādīja mūsu biatlonistu potenciālu. Andrejs ar tādu šaušanas precizitāti un ātrumu kā Eiropas čempionātā arī pasaules čempionātā var būt sešniekā vai pat iegūt medaļu. Arī Baiba parādīja ļoti augstvērtīgu sniegumu, kas ļauj ar cerībām skatīties uz Pokļuku. Domāju, ka abiem Eiropas tituls ir godam nopelnīts. Šiem panākumiem ir vēl kāds pluss, proti, tagad viņiem vairs nav jāsatraucas par iekļūšanu Latvijas olimpiskās vienības (LOV) A sastāvā, lai veiksmīgi gatavotos olimpiskajai sezonai. Uzdevums ir izpildīts, un pasaules čempionātā tas nedaudz mazinās spriedzi.”

Runājot par biatlonu Latvijā, G. Upenieks atzīst, ka viss ir lieliski, trases, sniegs, tikai izpaliek sacensības, bet situācija jāpieņem, kāda ir. Nekas arī šobrīd neliecinot, ka kaut kas varētu mainīties, jo īpaši, ņemot vērā, ka ārkārtējais stāvoklis pagarināts līdz aprīlim.

“Vēl ir maza cerība, ka marta beigās izdosies sarīkot Latvijas čempionātu pieaugušo konkurencē,” saka G. Upenieks. “Tad plānots arī Igaunijas čempionāts. Kaimiņos jau sacensības notiek arī šobrīd, un, ja epidemioloģiskā situācija līdz tam uzlabojas, varbūt varam kopā ar igauņiem pie viņiem sarīkot arī mūsu čempionātu. Patiesībā arī tagad mūsējie tur varētu startēt, tikai pēc atgriešanās jāievēro desmit dienu paš­izolācija. Šīs nedēļas nogalē mūsu juniori piedalīsies Baltijas kausa otrā posma sacensībās Igaunijā.”

Saglabāt pārliecību

Kā jau minēts, B. Bendika izcīnīja pirmo Eiropas čempiones titulu Latvijas sieviešu biatlona vēsturē. Pēc Eiropas čempionāta “Druva” sazinājās ar čempioni, lai uzzinātu, kā pati vērtē aizvadītās sacensības. Viņa neslēpj, ka šis panākums bija svarīgs, lai atgūtu pārliecību pirms pasaules čempionāta: “Jā, līdz šim šosezonā nebija veicies tik labi, kā gribētos, pēc daudzajiem neveiksmīgajiem startiem pazuda pārliecība un pamazām piezagās pat baiļu sajūta. Tāpēc bija svarīgi beidzot aizvadīt kādu labu startu, lai atgūtu pārliecību un atkal sev noticētu!”

Pēc veiksmīgās sprinta distances Baiba publiski atzina, ka jau pamostoties zinājusi, ka šī ir viņas diena. Viņa atklāj, ka šosezon sanācis daudz ar sevi strādāt arī psiholoģiski, lai pēc katras neveiksmes varētu sevi pozitīvi noskaņot nākamajiem startiem. Arī pirms sprinta bijuši cilvēki, kuri palīdzēja noskaņoties un noticēt!

“Līdz ar to pamodos un smaidīju, jo zināju, ka pēc dažām stundām varēšu sevi saukt par Eiropas čempioni, jo šo uzvaru es nevienam neatdošu,” saka B. Bendika.

Pēc veiksmīgās sprinta distances nesekoja tikpat veiksmīga iedzīšana, kur katrā šautuvē tika pieļauts pa vienai kļūdai un finišā tikai 11.vieta. Jautāta, vai iespēja startēt pirmajai neuzlika papildu stresu, biatloniste atzīst, ka stresa nebija, varbūt nedaudz nepierasti bijis piešauties uz pirmā mērķa un bijusi papildu uzmanība no kamerām: “Kopumā biju salīdzinoši mierīga un gatava darīt savu darbu. Mērķis bija parādīt skaistu biatlonu un “atrisināt” visu šautuvē, ne tik daudz trasē, bet pēc iepriekšējiem startiem galva jau bija nedaudz nogurusi, tāpēc katrā šautuvē sanāca pa vienai kļūdai un iecerēto plānu neizdevās īstenot.”

Publiskajā telpā aiz kadra palika kāds notikums iedzīšanas sacensībās, ar ko Baiba dalījās savā profilā: “Pabeidzu dienu ar pārāk daudz “vieniniekiem”: 1 sods katrā šautuvē, 1 kritiens ar kūleni pār galvu, 1 salauzta nūja, viena salauzta slēpe, viena saliekta šautenes laidne un sasists īkšķis finišā deva 11. vietu!” Jautāta, kas notika, sportiste atklāj, ka tiešām piedzīvojusi pamatīgu kritienu: “Uz iedzīšanu trase bija ļoti saglancējusies, ātra un ledaina, kādas man parasti nav parocīgas, un ceturtajā aplī nobraucienā vienā brīdī “izsita” slēpi, pazaudēju kontroli un piedzīvoju diezgan smagu kritienu un kūleni pār galvu! Krītot salauzu nūju un sasitu kreisās rokas īkšķi. Šautuvē ātri pārbaudīju ieroci un sapratu, ka šaut varu, bet tikai finišā konstatējām, ka esmu pamatīgi salocījusi šautenes laidni un muguras siksnas, kā arī salauzusi slēpi! Koka laidne pie tāda kritiena būtu pārlūzusi uz pusēm, bet mana ir neliels alumīnija un 3d paneļu konstruktors, līdz ar to katra detaļa viena otru nedaudz amortizēja. Nākamajā dienā pēc kritiena diezgan izteikti jutu kritiena sekas un knapi varēju pagrozīt galvu pēc asā sitiena pret zemi, bet palēnām gan kakls, gan pirksts paliek labāki, tā ka līdz čempionātam, visticamāk, tas vairs netraucēs! Vakar izdevās arī iztaisnot šau­tenes laidni, tāpēc jācer, ka arī ar to viss būs kārtībā un viss būs salabots pareizajos leņķos!”

Stāstot, kas vēl jāpieliek, lai uz pasaules čempionātu būtu optimālajā gatavībā, B. Bendika atzīst, ka šobrīd galvenais ir noturēt esošo kondīciju, kas visu janvāri ir bijusi pietiekami laba, jo galvenais darbs izdarīts jau iepriekš. Ir, protams, atsevišķi darbi, kas vēl jāizdara, bet galvenais – saglabāt pārliecību šaušanā!”

Šī gada pasaules čempionāts sāksies trešdien, 10.februārī, ar jaukto stafeti, vēl nākamnedēļ sacensības sprintā un iedzīšanā.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Tituli un medaļas sadalītas

05:22
03.07.2024
9

Valmierā, Jāņa Daliņa stadionā, Latvijas čempionātā vieglatlētikā pieaugušajiem, kur reizē tika noskaidroti arī labākie U23 grupā, uz starta stājās arī vairāki Cēsu novada atlēti. Gandrīz visi tika pie godalgām gan pieaugušo grupā, gan U23 ieskaitē. Jau ierasti teicami startēja trenera Māra Urtāna audzēkņi no “CPSS/ Cēsu Vieglatlētikas klubs” komandas, kopumā izcīnot desmit godalgas. Pirmajā dienā […]

Ar domām jau Parīzē

06:40
29.06.2024
90

Jau rakstījām, ka Parīzes Olimpiskajās spēlēs BMX riteņbraukšanā Latviju pārstāvēs Jaunpiebalgas vidusskolas šī gada absolvente Veronika Monika Stūriška. Viņa aizvada pirmo sezonu U23 vecuma grupā un jau izcīnījusi gan Pasaules, gan Eiropas čempiones titulus. Veiksmīgi starti arī Pasaules kausa izcīņā, kur kopvērtējumā viņai trešā vieta. “Druva” sazinājās ar sportisti, lai pārrunātu aizvadītos Pasaules un Eiropas […]

Skrējiens “Jānis” jau 35. gadu

10:14
27.06.2024
198

Tradicionālajā skrējienā “Jānis”, kas Cēsīs notika jau 35. reizi, dalībnieku skaits itin kupls, vairāk nekā 400 skrējēju un nūjotāju. Pēdējos gados visos “Jāņos” iesaistās arī viņi. Nūjotāji, kas arī pēdējos gados piedalās šajā pasākumā, gan necīnās par godalgotajām vietām, bet pie balvām var tikt noslēguma izlozē. Šoreiz piedalījās 20 Jāņi un sešas Līgas. Dalībnieku vidū […]

Pludmales volejbols sit augstu vilni

10:22
25.06.2024
126

Vasara sevi pieteikusi ar sau­li, lietu un, protams, pludmales volejbolu. Regulārie turnīri sākušies arī Cēsu novadā, un visi pulcē lielu skaitu dalībnieku. “Cēsu Open 2024” Cēsu pilsētas stadionā aizvadīts pirmais posms “Cēsu Open 2024”, un šis turnīrs, ko rīko sporta klubs “IVI”, notiek trešo vasaru. Cīņa par balvām ierasti risinās kungu, dāmu un MIX grupās. […]

Rollerslēpotājiem pirmās medaļas

10:19
25.06.2024
57

Cēsu Olimpiskā centra slēpošanas – biatlona kompleksā aizvadītas Latvijas Slēpošanas federācijas (LSF) kausa izcīņas sacensības rollerslēpošanā, kas vienlaikus bija arī FIS sacensības. Šī bija arī pirmā atlases kārta LSF rollerslēpošanas izlases sastāva noteikšanai dalībai Pasaules kausa posmos. Šogad Latvija būs pirmā, kas uzņems Pasaules kausa posmu rollerslēpošanā, tas notiks jūlija vidū Madonā, norāda LSF pārstāvis […]

Biatlonisti sāk vasaras sezonu

05:25
20.06.2024
308

Jau ierasti vasaras biatlona sacensību sezona sākas ar slēpošanas un biatlona kluba “Cēsis” balvas izcīņu biatlona šaušanas vingrinājumos. Trenere Ilze Cekule stāsta, ka šis ir pirmais pārbaudījums, lai redzētu, kā veicies treniņos vasaras sezonā: “Sacensības notika vingrinājumos, kas raksturīgi biatlona sacensībām, tikai bez slodzes – šaušana uz punktiem pirmā šāviena vingrinājumā, kā arī kombinētajā vingrinājumā […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
21
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi