Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Pacelt volejbolu jaunos augstumos

Jānis Gabrāns
08:43
30.10.2021
4
Volejbola Treneris1 1

Izveidots sporta klubs “IVI” ar mērķi veicināt volejbola atdzimšanu Cēsīs. To uzņēmušies brāļi Ingemārs un Ingars Ivanovi.

Ingara vārds volejbola cienītājiem labi zināms, viņš ir Lat­vijas izlases dalībnieks, šobrīd spēlē komandā “Daugavpils/ Ezer­zeme”. Var minēt, ka 2007./2008.gada sezonā spēlēja augstākās līgas komandā SK “Cēsis/ Cēsu alus”.

Kas ir IVI?

Ingemārs kopš pārcelšanās uz Cēsīm strādā pilsētas Sporta skolā par treneri. Viņš kopā ar brāli un citiem domubiedriem grib panākt, lai Cēsīs atkal attīstītu augsta līmeņa volejbolu. Ingemārs saka: “Ideja par klubu radās jau tad, kad pārcēlos uz Cēsīm. Sapratu, ka nepieciešams vairāk attīstīt volejbolu, jo savulaik te bija arī virslīgas komanda, ir labi speciālisti, ar kuriem sadarbībā varam to īstenot, piemēram, Ģirts Mārtiņsons, kurš trenē valsts junioru U17 izlasi.”

Taujāts par kluba nosaukumu, Ingemārs saka, ka to var skaidrot dažādi, bet tas saistīts ar abu brāļu vārdiem: “Piemēram,    Ingars – Volejbols – Ingemārs. Kad dzīvoju Anglijā, man bija iesauka Ivi, tā dažkārt sauca arī brāli, kad viņš spēlēja Somijā.”

Ingemārs stāsta, ka sporta nākotne ir klubu sistēmā, agrāk vai vēlāk tieši klubi pulcēs dažādu paaudžu sportot, trenēties gribētājus, veidos komandas, rīkos sacensības. To rāda pasaules pieredze,    tas vērojams Rīgā, kur sporta klubu kļūst arvien vairāk, arī mazpilsētās ir tāda tendence. Kā zināms, Cēsīs ir florbola klubs “Lekrings”, basketbola klubs “BK Cēsis”, Cēsu Vieglatlētikas klubs, futbola klubs “Priekuļi”, vēl citi, kas rūpējas par konkrēta sporta veida attīstību. Tagad pievienojies klubs “IVI”.

Pēc Jēkabpils pieredzes

Ingemārs uzskata, ka Latvijas volejbolā ideāls piemērs, kam līdzināties, ir klubs    “Jēkabpils lūši”, kura volejbola komanda ar vietējiem spēlētājiem spēja izaugt par labāko valstī: “Viņu pieredze rāda, ka viss sasniedzams, bet jāapzinās, ka tas nav viena gada mērķis, jāraugās ilgtermiņā. Jē­kabpils klubu izveidoja pirms gadiem desmit, šogad virslīgā komandai ir jau septītā sezona, trīs gadus bijuši Latvijas čempioni. Arī mūsu kluba galvenais mērķis ir izveidot komandu, kas spēlē valsts spēcīgākajā līgā, bet tas jādara, neko nesasteidzot, ejot soli pa solim. Sākot tagad pie tā strādāt, pēc trim četriem gadiem varam jau būt samēra konkurētspējīgi, lai pieteiktu sevi spēcīgākajā līgā, tajā kādi trīs gadi jāspēlē, un tad jābūt sasniedzamiem visaugstākajiem mērķiem.”

Viens no svarīgiem aspektiem, lai komandai būtu arī līdzjutēju, atbalstītāju loks, ir vietējie spēlētāji. Savulaik volejbola virslīgas komanda balstījās gandrīz tikai uz viesspēlētājiem, tāpēc tās mūžs nebija ilgs.

Arī Ingemārs piekrīt, ka komanda tikai no viesspēlētājiem nav ilgtspējīgs projekts: “Pamatā viss jābalsta uz savējiem, audzējot jauno maiņu, veidojot piramīdu, lai vismazākie redzētu, uz ko tiekties. Protams, tikai ar vietējiem nepietiks, kāds no malas būs jāpiesaista, bet pamats jāveido cēsniekiem. Vispirms uzsvars jāliek uz tiem, kuri tagad trenējas sporta skolā, bet, kad komanda izveidota un sevi jau apliecinājusi, varam runāt ar tiem, kuri savulaik Cēsīs apguvuši volejbolu, bet tagad spēlē citās komandās.”

Nepazaudēt bumbas sajūtu

Ingemārs norāda, ka darbs ar bērniem, jauniešiem jāveido ļoti pārdomāti, uzmanīgi: “Kad sporta skolā man uzticēja trenēt jaunos audzēkņus, teicu, lai divus gadus rezultātus neprasa, pēc tam – lūdzu! Ja to nebūs, tad es arī atbildēšu. Negribu spiest puikām piedalīties sacensībās, ja redzu, ka viņi vēl nav tam gatavi. Protams, katrs zaudējums arī dod pieredzi, bet negribu, lai zēni pēc katras spēles nāk ar nokārtām galvām, ka neko nevar. Tā var radīt pretestību, tāpēc vispirms jāpalīdz sporta veidu iemīlēt, gūt pieredzi, un tad varam runāt par tālāko.

Kad saņēmu šo grupu, tajā bija mazāk par desmit puišiem, tagad, kaut arī bijis pandēmijas laiks, kad trenēties, spēlēt nevarēja, audzēkņu skaits sasniedzis 50. Ņemot vērā plašo ārpusskolas piedāvājumu Cēsīs, tas ir labs rādītājs.”

Klubā būs gan klasiskais volejbols, gan pludmales, tomēr primārais būšot zāles volejbols. 6.novembrī bija plānota pirmā kluba atvērto durvju diena, kas, ņemot vērā pandēmijas situāciju, atcelta uz vēlāku laiku.

“Tāds īstais starts, visticamāk, būs vasarā, kad uzmanības centrā būs pludmales volejbols, sacensības, treniņnometnes, arī sadarbībā ar sporta skolu. Centīsimies parādīt, kā klubam sokas, cik esam, kādi rezultāti, un tad jau varam spert nākamos soļus.    Domāju, ja pierādīsim sevi ar reāliem darbiem, būs gan sadarbība, gan uzņēmēju atbalsts,” saka Ingemārs, piebilstot, ka svarīgi arī radīt piederību klubam, lai to justu jaunie spēlētāji, viņu vecāki.

Lai veidotos iecerētā komanda, daudz jāstrādā ar jauniešiem, tas pēdējā gadā bijis ļoti sarežģīti, īpaši domājot par zāles treniņiem. Atcerēsimies, ka visu pagājušo ziemu telpās trenēties nedrīkstēja. Treneris neslēpj, ka tas bijis zināms izaicinājums, taču, cik vien bijis iespējams, centušies nepazaudēt bumbas sajūtu: “Ārā bija -8 grādi, no laukuma notīrījām sniegu un sākām mētāt bumbu. Sapratām, ka zāles sezonas nebūs, tāpēc sākām trenēties pludmales sezonai.

Tagad atkal gandrīz uz mēnesi esam ārā no zāles, no koptreniņiem vispār, tad nu puišiem individuālie fiziskie treniņi, trenēsim lēcienu un spēku. Ceru, ka no novembra vidus varēsim atsākt, jo izturēt vēl vienu ziemu nebūs viegli. Būs sarežģīti noturēt jauniešus volejbolā, sportā kopumā.”

Runājot par “Jēkabpils lūšu” pieredzi, Ingemārs norāda, ka klubs sācis ar volejbolu, bet tagad tā paspārnē ir arī basketbols, futbols. Mūsu pusē gan šiem sporta veidiem ir savi klubi, bet, kā saka treneris, tas neliedz sadarboties: “Varbūt nākotnē vērts visiem sporta klubiem apsēsties pie galda, veidot kādu savienību, lai katram nav jācīnās tikai par sevi. Mazā pilsētā varbūt vairāk var sasniegt, darbojoties kopā.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Tituli un medaļas sadalītas

05:22
03.07.2024
9

Valmierā, Jāņa Daliņa stadionā, Latvijas čempionātā vieglatlētikā pieaugušajiem, kur reizē tika noskaidroti arī labākie U23 grupā, uz starta stājās arī vairāki Cēsu novada atlēti. Gandrīz visi tika pie godalgām gan pieaugušo grupā, gan U23 ieskaitē. Jau ierasti teicami startēja trenera Māra Urtāna audzēkņi no “CPSS/ Cēsu Vieglatlētikas klubs” komandas, kopumā izcīnot desmit godalgas. Pirmajā dienā […]

Ar domām jau Parīzē

06:40
29.06.2024
88

Jau rakstījām, ka Parīzes Olimpiskajās spēlēs BMX riteņbraukšanā Latviju pārstāvēs Jaunpiebalgas vidusskolas šī gada absolvente Veronika Monika Stūriška. Viņa aizvada pirmo sezonu U23 vecuma grupā un jau izcīnījusi gan Pasaules, gan Eiropas čempiones titulus. Veiksmīgi starti arī Pasaules kausa izcīņā, kur kopvērtējumā viņai trešā vieta. “Druva” sazinājās ar sportisti, lai pārrunātu aizvadītos Pasaules un Eiropas […]

Skrējiens “Jānis” jau 35. gadu

10:14
27.06.2024
198

Tradicionālajā skrējienā “Jānis”, kas Cēsīs notika jau 35. reizi, dalībnieku skaits itin kupls, vairāk nekā 400 skrējēju un nūjotāju. Pēdējos gados visos “Jāņos” iesaistās arī viņi. Nūjotāji, kas arī pēdējos gados piedalās šajā pasākumā, gan necīnās par godalgotajām vietām, bet pie balvām var tikt noslēguma izlozē. Šoreiz piedalījās 20 Jāņi un sešas Līgas. Dalībnieku vidū […]

Pludmales volejbols sit augstu vilni

10:22
25.06.2024
126

Vasara sevi pieteikusi ar sau­li, lietu un, protams, pludmales volejbolu. Regulārie turnīri sākušies arī Cēsu novadā, un visi pulcē lielu skaitu dalībnieku. “Cēsu Open 2024” Cēsu pilsētas stadionā aizvadīts pirmais posms “Cēsu Open 2024”, un šis turnīrs, ko rīko sporta klubs “IVI”, notiek trešo vasaru. Cīņa par balvām ierasti risinās kungu, dāmu un MIX grupās. […]

Rollerslēpotājiem pirmās medaļas

10:19
25.06.2024
57

Cēsu Olimpiskā centra slēpošanas – biatlona kompleksā aizvadītas Latvijas Slēpošanas federācijas (LSF) kausa izcīņas sacensības rollerslēpošanā, kas vienlaikus bija arī FIS sacensības. Šī bija arī pirmā atlases kārta LSF rollerslēpošanas izlases sastāva noteikšanai dalībai Pasaules kausa posmos. Šogad Latvija būs pirmā, kas uzņems Pasaules kausa posmu rollerslēpošanā, tas notiks jūlija vidū Madonā, norāda LSF pārstāvis […]

Biatlonisti sāk vasaras sezonu

05:25
20.06.2024
308

Jau ierasti vasaras biatlona sacensību sezona sākas ar slēpošanas un biatlona kluba “Cēsis” balvas izcīņu biatlona šaušanas vingrinājumos. Trenere Ilze Cekule stāsta, ka šis ir pirmais pārbaudījums, lai redzētu, kā veicies treniņos vasaras sezonā: “Sacensības notika vingrinājumos, kas raksturīgi biatlona sacensībām, tikai bez slodzes – šaušana uz punktiem pirmā šāviena vingrinājumā, kā arī kombinētajā vingrinājumā […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
20
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi