Burtnieku novada Rencēnu pagasta zemnieku saimniecībā “Dulbeņi” vērtīgās šitake sēnes tiek audzētas jau 12 gadus un saimnieki atzīst – tas ir bizness.
Iesākums nav viegls
Aigita Balode – Milovankina
un Nikolajs Milovankins bija pilsētnieki, kuri saņēma mantojumā īpašumu laukos. Tad arī sāka prātot, ko laukos darīt, ja nav nekādas saimniekošanas pieredzes.
“Toreiz prasījām pagasta vadītājam,
ar ko varētu nodarboties. Viņš ieteica pievērsties šitake sēņu audzēšanai. Iesaistījāmies Latvijas šitake sēņu audzētāju asociācijā, apmeklējām dažādus kursus, seminārus un sākām apgūt sēņu audzēšanas principus,” atceras N. Milovankins.
“Dulbeņi” šitake sēnes audzē brīvā dabā – piemājas skujkoku mežā. “Lai ierīkotu audzētavu telpās, ir nepieciešami lieli līdzekļi, tāpēc audzējam sēnes brīvā dabā. Pēc micēlija iepildīšanas bluķī raža jāgaida vairāk nekā trīs gadus,
telpās tās izaug deviņos mēnešos. Tomēr brīvā dabā augušas sēnes ir daudz vērtīgākas,” stāsta N. Milovankins.
Nelielos daudzumos izaudzētais tiek piegādāts arī ekoveikaliem un individuāliem klientiem. “Viņi mūs paši uzmeklē,” norāda Nikolajs Milovankins.
Saimniece Aigita Balode – Milovankina no
pieredzes zina stāstīt, ka sēņu audzēšana ir ne tikai atbildīgs, bet arī laikietilpīgs darbs. Kad Milovankini apņēmās audzēt šitake sēnes, viņi zināja, ka pirmo ražu nāksies gaidīt trīs gadus, taču tas nekādā ziņā uzņēmīgos saimniekus neatturēja no ieceres. Aigita un Nikolajs norāda, ka patlaban šitake sēņu audzētāji Latvijā darbojas individuāli un katrs cīnās par savu pastāvēšanu, jo
asociācija vairs nedarbojas. Saimniece atminas, ka pirms 12 gadiem audzēt sēnes bija apņēmušies vairāk par 360 šitake sēņu audzētāju asociācijas biedri,
tagad palikuši tikai divi – “Dulbeņi” un “Ludbārži” Kuldīgas pusē. Jau trīs gadus Latvijā nevar iegādāties micēliju,
“Dulbeņu” saimnieki pēc tā šogad brauca uz ārzemēm.
Jāstrādā precīzi
Šitake sēņu audzēšanas tehnoloģisko procesu Milovankini apguva kursos. Sēņu audzēšanai der tikai alkšņa, ozola vai lazdas bluķīši. “Paši zāģējām pirmos alkšņus, februārī, noteiktā zodiaka zvaigznājā.
Svarīgi, lai nozāģējot koks netiktu bojāts. Sēņu audzēšanai vajadzīgi astoņu līdz piecpadsmit centimetrus resni alkšņi. Potēšanu var uzsākt maijā, pirms tam katrs baļķis ir rūpīgi jānomazgā. Protams, tas
arī jāizžāvē un tikai tad var pildīt micēliju jeb sēņotni,” skaidro A. Balode -Milovankina un piebilst, ka darbs ir gana piņķerīgs, jāstrādā precīzi, ievērojot vissīkākās nianses.
Pirmajā gadā ar micēliju
“Dulbeņos” sapotēja vairāk nekā trīs tūkstošus baļķu. Patlaban tiek apsaimniekoti desmit tūkstoši.
Top vērtīgi produkti
“Par pirmo sēņu
ražu uzzinājām nejauši. Kādu laiku nebijām bijuši mežā. Bija liels pārsteigums, kad ieraudzījām, kas izaudzis. Salasījām deviņus grozus sēņu. Zvanījām restorāniem, kafejnīcām, neviens nebija ar mieru ņemt tādu daudzumu. Lielāko daļu izdalījām radiem un draugiem,” atceras saimniece.
Sēņu raža nav prognozējama, tāpēc līgumus ar uzpircējiem noslēgt nevar. “Mūsu galvenā ražotā produkcija ir sēņu čipsi. Sēne tiek smalki sagriezta un speciālās žāvēšanas pannās izkaltēta. Sēņu čipsus var iegādāties dažādos specializētos ekoveikaliņos, kur šis produkts ir ļoti pieprasīts,”
stāsta
A. Balode – Milovankina.
Nupat no šitake sēnēm
pagatavota eksperimentāla uztura bagātinātāju partija – 50 iepakojumi. Analīzes un testēšanu veica pārtikas
un vides izmeklējumu laboratorija. “Preparāta ražošanai vajag daudz kaltētu šitake sēņu, kuru pagaidām Latvijā nav,” atklāj “Dulbeņu” saimniece.
Mācīs citus
Lai popularizētu šitake sēnes Latvijā, oktobrī saimniecībā “Dulbeņi” rīkos kursus, kuros interesenti varēs redzēt un saprast, kā dabā tiek audzētas sēnes. A. Balode – Milovankina piebilst: “Cilvēku interese par šitake sēņu audzēšanu arvien pieaug, taču viņi nereti nezina, ar ko sākt.” Viņa norāda, ka interesentiem nepieciešamības gadījumā būs iespēja iegādāties arī sēņu micēliju.
“Dulbeņi” nodarbojas
ar biškopību un griķu audzēšanu. Izrādās, sēņu ražošanu, biškopību un kultūraugu audzēšanu var veiksmīgi apvienot, radot arī tūristiem interesantu piedāvājumu.
Ilze Fedotova
Komentāri