Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Ierobežojumi – vienam nepieņemami, citus priecē

Sarmīte Feldmane
23:00
18.09.2022
11
Gnp Plans

Līgatnē, Priekuļos un Auciemā notika Gaujas Nacionālā parka (GNP) dabas aizsardzības plāna projekta sabiedriskā apspriešana. Tas tiek izstrādāts 12 gadiem.

Plāna nepieciešamību nosaka likums “Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām”. Plāna izstrādātājiem ir jāsaskaņo iedzīvotāju, zemes īpašnieku, dabas resursu izmantošanas, dabas aizsardzības un reģiona attīstības intereses, lai vienlaikus tiktu saglabātas teritorijas dabas un kultūrvēsturiskās vērtības.

Iedzīvotāju interese tikties ar plāna izstrādātājiem, ekspertiem nebija liela. Lielākoties apspriešanās piedalījās tie, kuru īpašumu apsaimniekošanu varētu skart izmaiņas.

“Dabas aizsardzības plāns ir teritorijas apsaimniekošanas plāns, kas nosaka nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu ilg­termiņa aizsardzību tām dabas vērtībām, kam teritorija izveidota, atgādināja Dabas aizsardzības pārvaldes Dabas aizsardzības departamenta direktore Gita Strode un uzsvēra, ka ir svarīgi saprast un zināt, kas jādara, lai saglabātu vērtības, pateikt aizsardzības mērķus, cik jāsaglabā, lai nav noplicinošā apsaimniekošana, mēģinot sabalansēt intereses – sociālās un dabas vajadzības -, bet darbības nedrīkst būt tādas, kuru rezultātā dabas vērtības var noplicināties.

“Sabiedriskā apspriešana ir reize, kad    paust savu viedokli. Ie­teikumi, iebildumi, viedokļi tiks apkopoti. Savu atzinumu dos paš­valdība, tad visu vērtēs    ministrija un ministrs apstiprinās plānu. Ieteiktie apsaimniekošanas pasākumi ir rekomendējoši, izņemot tos, kas noteikti Ministru kabineta noteikumos vai GNP likumā,” skaidroja G.Strode un piebilda, ka katrs viedoklis tiek izvērtēts, ja netiek ņemts vērā, tas tiek pamatots. Protams, vienmēr kāds būs mazāk apmierināts, cits vairāk.

Izstrādājot plānu, veikts ainavu, dabas vērtību, kultūrvēsturisko objektu izvērtējums,    kā arī aptaujāti 1019 ceļotāji un 271 mājsaimniecības pārstāvis.

“Gaujas Nacionālais parks ir 50 gadus, un nevar teikt, ka viss, kas tiek darīts, sācies pēkšņi,    neviens neko nezināja. 51 procents īpašumus iegādājušies mērķtiecīgi, zinot, ka īpašums ir aizsargājama dabas teritorija, ka ir apgrūtinājumi. Puse uzskata, ka parka statuss paaugstina īpašuma vērtību, zeme, ēkas atrodas īpašā vietā, ir garantija, ka blakus nebūs kailcirte, ir apkārt daba,” stāstīja pētījuma autors Dr.geogr. Andris Klepers un uzsvēra, ka būtiski ir sabalansēt sabiedrības un zemju īpašnieku intereses. Tūrismā diemžēl veidojas dažādas situācijas, un plāna uzdevums ir arī tās novērst, rast risinājumus.

Plānā paredzēts, ka Gaujas Nacionālā parka teritorijai būs piecas zonas, katrā savi ierobežojumi. Tiek samazināta neitrālā zona un izveidota dabas parka zona, kas aizņems 11 procentus jeb 10 476 hektārus. Vairs nebūs kultūrvēsturiskās zonas, tās teritorija iekļausies dabas parka zonā.

“Funkcionālais zonējums detalizēti pielāgots katrai konkrētai situācijai. Ir skaidri norādīts,    kur rīkot pasākumus, kur paredzēt telšu un nometņu celšanu, kas saskaņojams ar īpašnieku, kas ar    Dabas aizsardzības pārvaldi. Digitālie maršruti pēdējā laikā ir populāri, tie būtu saskaņojami ar    pārvaldi. Nereti bijuši gadījumi, ka tūristi staigā      pa īpašumu, bet īpašnieks neko nezina,” skaidroja SIA “Estonian, Latvian & Lithuanian Environment”    vides konsultants Gatis Eriņš.

Kā “Druvai” pastāstīja plāna izstrādātāji un eksperti, visvairāk jautājumu apspriešanās bijis par mežiem. Arī Auciemā visplašākā diskusija raisījās par mežu apsaimniekošanu, mizgrauža postījumiem. Daudzi īpašnieku ierosinājumi neveicinātu dabas daudzveidības aizsardzību. Par ierobežojumiem valsts īpašniekiem maksā kompensācijas. Tās Gatis Strazds, kuram pieder vairāki īpašumi GNP, vērtēja – vienas priedes cena par meža hektāru gadā. “Kompensāciju lielums ir politiska izšķiršanās,” atgādināja G.Strode, bet iedzīvotāji uzsvēra, ka pirms vēlēšanām visi politiķi sola tās palielināt.

Egļu astoņzobu mizgrauzis pēdējos gados nodara lielu kaitējumu mežiem. GNP uzdevums ir saglabāt dabas daudzveidību, un jāņem vērā, ka arī mizgrauzis ir tās daļa. Dabiskā mežā tas nenodara tādus postījumus kā viendabīgā.
Zemes īpašnieks Andris Lukstiņš vērsa uzmanību, ka netālu no Niniera pašvaldība pirms dažiem gadiem nozāģēja 138 gadus vecu mežu, steidza to darīt, jo pēc diviem gadiem tam būtu cita dabas vērtība. “Tā pašvaldība sargā dabas vērtības. Vai līdz ar ierobežojumiem un aizliegumiem GNP nebūs tāpat kā Vecpiebalgā, kad apsprieda aizsargājamo ainavu apvidus „Vecpiebalga” dabas aizsardzības plānu un mežu īpašnieki daudzus mežus steidza izzāģēt,” teica A.Lukstiņš.

Apspriešanā vairākkārt izskanēja viedokļu – mans īpašums un sabiedrības intereses – sadursmes. Arī runājot par Niniera ezera apsaimniekošanu, braukšanu ar ūdensmotocikliem pa ezeriem. Iedzīvotāji vērsa uzmanību uz invazīvo sugu izplatību, teritoriju īpašnieki tos apkaro, bet valstij piederošos īpašumos aug latvāņi, zeltslotiņa. Vēl tika pārrunāts par zemes īpašumu sadalīšanu, ainavu saglabāšanu, celtniecību GNP teritorijā, informācijas saņemšanu par plāna izstrādi un citiem.

“Kad zemes īpašnieks vērsīsies kādā iestādē, lai kaut ko darītu,    ja viņa iecere jau būs ierakstīta plānā kā pieļaujama, vairs nebūs nepieciešami ekspertu atzinumi. Plāns arī palīdzēs    pašvaldībām, valstij, nevalstiskajām organizācijām piesaistīt finansējumu apsaimniekošanas pasākumiem,” skaidroja G.Strode.

Kad Gaujas Nacionālā parka plāns stāsies spēkā, neviens nevar pateikt, viss atkarīgs, cik ātri saskaņojumu dos pašvaldības, vērtēs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. “Grozījumi nav tik būtiski. Parka paplašināšana, kas paredzēta, neskars privātīpašumus,” atgādināja G.Eriņš.

Gaujas Nacionālā parka plāna projekta apspriešana turpinās, ikviens var iesniegt priekšlikumus, paust viedokli.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
10

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Sniega kupenas vasarā. Hortenzijas

00:00
23.07.2024
20

Iebraucot Stalbes pagasta “Ozolkalnos”, pie norādes zīmes zied hortenzijas. “Man patīk visas puķes,” saka Baiba Svīķe un uzreiz atklāj, ka daudziem šķiet, hortenzijas ir vecu māju puķe, bet tā nav, mūsdienās tā ir tik moderna un dažāda. “Ziedi kupli, to krāsa mainās, cēla, liels krūms ar vieglumu,” tā Baiba raksturo hortenziju un uzsver: “Ja tās […]

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
41

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
40

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Sirsnīgi un priecīgi nosvin Cēsu pansionāta jubileju

00:00
20.07.2024
71

Ar dziesmām, dejām, pansionāta jeb namiņa, kā iestādi dēvē darbinieki un iemītnieki, atmiņu stāstiem, svētku torti, daudziem sveicieniem, laba vēlējumiem, atzinības rakstiem un pateicībām aizvadīta Cēsu pilsētas pansionāta 30. jubileja. Svinot dienu, kad pirms 30 gadiem pašvaldības pansionāts pārcēlās no Glūdas kalna uz Cīrulīšiem, kopā ar iestādē dzīvojošajiem bija esošie un bijušie darbinieki, kādreizējie lēmumu […]

Sportiskā ģimenes diena Rīdzenē

00:00
19.07.2024
32

Ģimenes sporta dienā “Pilna laime, kad sporto saime!” Vaives pagasta Rīdzenē biedrība “Kiwanis Cēsis” otro gadu pulcināja vietējā un tuvējo pagastu iedzīvotājus aktīvi izkustēties. Uz pasākumu bija ieradies ap simt cilvēku. Ikviens varēja piedalīties skrējienā, mest šautriņas, spēlēt volejbolu, galda tenisu, kā arī dažādas lielformāta un neierastākas izklaidējošas spēles, būt kopā un noslēgumā ēst uz […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
6
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
6
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
7
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
5
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi