Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Vērienīga būvniecība poligonā “Daibe”

Jānis Gabrāns
23:00
07.08.2023
13
Poligons Daibe 1

Uzņēmuma “ZAAO” poligonā “Daibe” šobrīd vienlaicīgi tiek īstenoti deviņi būvniecības projekti, un valdes priekšsēdētājs Gints Kukainis atzīst, ka tik apjomīga būvniecība līdz šim poligonā nav notikusi:

“Šobrīd būvnieku te vairāk nekā mūsu darbinieku. Šogad uzņēmumam aprit 25 gadi, tāpēc esam apņēmušies visus infrastruktūras projektus pabeigt līdz gada beigām, tā būs kā dāvana apaļajā jubilejā. Esmu pārliecināts, ka izdarīsim laikā, jo visi darbi iekļaujas termiņos. Visi projekti tiek īstenoti, lai nodrošinātu Eiropas Savienības un Latvijas apstiprināto prasību ilgtspēju, kā arī lai nodrošinātu kopējo virzību uz vides ilgtspēju.”

Pie deviņiem projektiem kā desmito varētu pieskaitīt līdz šim grantētā ceļa posma 3,77 kilometru garumā no šosejas Inčukalns – Valmiera    līdz pagriezienam uz poligonu asfaltēšanu. “ZAAO” izstrādāja ceļa būvprojektu, to īsteno “Latvijas Valsts ceļi” par savu finansējumu. Ceļu ekspluatācijā nodos septembrī, ieguvēji būs poligona klienti, arī vietējie iedzīvotāji, jo ceļa putekļi nu ir pagātnē.

Poligona teritorijā vērienīgākais projekts ir bioloģiski noārdāmo atkritumu (BNA) pārstrādes rūpnīcas būvniecība. Izrādot rūpnīcas teritoriju, G. Kukainis stāsta, ka noslēgumam tuvojas būvniecība, tiek veikta komunikāciju izbūve, uzsākta asfalta seguma ieklāšana teritorijā, teritorijas labiekārtošana.

Angārā, kurā jau līdz šim atradās sadzīves atkritumu priekš­apstrādes centrs, kur nonāk visi nešķirotie sadzīves atkritumi, uzstādītas jaudīgākas, modernākas iekārtas no Vāci­jas.    “ZAAO” ir pirmie un pagaidām vienīgie, kas Latvijā uzstāda šādas    iekārtas.

“Iekārta visu sašķiros trijās sadaļās,” skaidro G. Kukainis. “Tās nošķiros arī bioloģisko noārdāmo atkritumu daļu. Eiropa, tajā skaitā Latvija, sapratusi, lai samazinātu krātuvē nonākošo atkritumu daudzumu, jānošķiro bioloģiskie atkritumi, kas pēc masas un tilpuma aizņem 30 – 40 procentus no nešķiroto atkritumu daudzuma. Tiks nošķirots arī tas, ko varam nodot otrreizējai pārstrādei, un tikai tas, kas paliks pāri, būs materiāls, kas nonāks krātuvē.”

Jau rakstīts, ka atbilstoši valsts normatīvajiem aktiem Latvijā no 2024. gada jāsāk šķirot bioloģiski noārdāmie atkritumi, tas ir galvenais iemesls, kāpēc top bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes rūpnīca. Pēc atšķirošanas bioloģiski noārdāmie atkritumi turpinās ceļu uz glabātavu. Kad būs sakrāts pietiekams apjoms, tie nonāks kompostēšanas tunelī, kur īpašos apstākļos, vakuumā, atkritumi 35 – 40 dienās pārtaps kompostā. Vēl ir glabātavas, kur komposts turpinās gatavoties, un nojume, kur tas tiks fasēts tirgošanai, sagatavots tālākai izmantošanai.

No 1.janvāra arī pilsētās dzīvojošajiem būs iespēja atsevišķos konteineros atšķirot bioloģiski noārdāmos atkritumus, kas arī nonāks šajās glabātavās un tad komposta tuneļos.

“ZAAO” vadītājs atzīst, ka skaidrot iedzīvotājiem jauno kārtību būs vēl viens izaicinājums uzņēmumam, arī rosināt šķirot šos atkritumus. Ja otrreiz pārstrādājamo atkritumu nodošana ir bez maksas, šis būs maksas pakalpojums. Kā mudināt cilvēkus to darīt? G. Kukainis norāda, ka normatīvie akti nosaka, ka bioloģiski noārdāmo atkritumu savākšanas cena ir 60 procenti no nešķiroto sadzīves atkritumu cenas. Jau kādu laiku rit eksperiments Cēsīs, Leona Paegles ielā, kur tiek vākti bioloģiskie atkritumi, lai redzētu iedzīvotāju attieksmi. “ZAAO” norāda, ka apjoms tiek savākts neliels, bet tas ir kvalitatīvs.

Bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes rūpnīcas kopējās izmaksas ir 9 659 293,12 eiro bez PVN. No šīs summas 5,7 miljoni ir Eiropas fondu finansējums, pārējo sedz “ZAAO”, tāpēc arī šo atkritumu savākšana būs maksas pakalpojums.

“Būvnieks šogad bija iesniedzis sadārdzinājumu par 1,2 miljoniem, ko neakceptējām, tagad tas samazināts līdz 600 tūkstošiem eiro. Pieļauju, ka divarpus gadu laikā kopš līguma noslēgšanas kaut kas mainījies, bet mums izveidota īpaša darba grupa, kas lems, cik tas pamatoti. Vērtējam ļoti rūpīgi, jo apzināmies, ka ikviens sadārdzinājums būs jāattiecina uz tarifu un mums nāksies iedzīvotājiem skaidrot, kāpēc tā. Tāpēc esam ieinteresēti panākt iespējami labāko kvalitāti par maksimāli zemu cenu,” skaidro G. Kukainis.

Vēl viens būvniecības projekts ir Cēsu novada pašvaldības īstenotā ražošanas ēkas ar pieguļošo teritoriju būvniecība poligona “Daibe” teritorijā. Projekta īstenošanas rezultātā tiks uzbūvēta 795,3 kvadrātmetru liela ēka, laukums un piebraucamais ceļš ražošanas teritorijai ar kopējo platību 6430 m2. Kad ēka būs gatava, pašvaldība rīkos izsoli, lai to nodotu komersantam, kurš gribēs darboties atkritumu otrreizējās pārstrādes biznesā.

Trešais nozīmīgākais projekts ir jaunās, jau ceturtās atkritumu krātuves izbūve četru hektāru platībā. Būvniecības izmaksas ir nedaudz vairāk kā 2, 6 miljoni eiro.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
28

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
32

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Sirsnīgi un priecīgi nosvin Cēsu pansionāta jubileju

00:00
20.07.2024
59

Ar dziesmām, dejām, pansionāta jeb namiņa, kā iestādi dēvē darbinieki un iemītnieki, atmiņu stāstiem, svētku torti, daudziem sveicieniem, laba vēlējumiem, atzinības rakstiem un pateicībām aizvadīta Cēsu pilsētas pansionāta 30. jubileja. Svinot dienu, kad pirms 30 gadiem pašvaldības pansionāts pārcēlās no Glūdas kalna uz Cīrulīšiem, kopā ar iestādē dzīvojošajiem bija esošie un bijušie darbinieki, kādreizējie lēmumu […]

Sportiskā ģimenes diena Rīdzenē

00:00
19.07.2024
29

Ģimenes sporta dienā “Pilna laime, kad sporto saime!” Vaives pagasta Rīdzenē biedrība “Kiwanis Cēsis” otro gadu pulcināja vietējā un tuvējo pagastu iedzīvotājus aktīvi izkustēties. Uz pasākumu bija ieradies ap simt cilvēku. Ikviens varēja piedalīties skrējienā, mest šautriņas, spēlēt volejbolu, galda tenisu, kā arī dažādas lielformāta un neierastākas izklaidējošas spēles, būt kopā un noslēgumā ēst uz […]

Raunā Dziesmu svētkos svin Cimzes jubileju

00:00
19.07.2024
39

Raunā pie novadnieka Jāņa Cimzes pieminekļa dienas gaitā sagūla ziedu paklājs, bet brīvdabas estrādē izskanēja viņa 210.jubilejai veltītais koru koncerts “Rotā Dziesma”. Tā raunēnieši un astoņu kolektīvu dziedātāji godināja latviešu kora mūzikas pamatlicēju. Vai nu dienas gaitā mēģinājumos    pāri Raunai izskanējušās dziesmas, vai    vēlēšanās dzirdēt Raunas Dziesmu svētku kori, vai, iespējams, cita iemesla […]

Amatas apvienības svētkos ceļ godā pļaušanu ar izkapti

00:00
18.07.2024
153

Nītaurē tikās pieci pagasti, kas savulaik veidoja Amatas novadu, tagad svinot apvienības svētkus. Bija daudz aizraujošu atrakciju un koncertu, bet zīmīgākais notikums – nītaurieši uzspodrināja senāk laukos neaizstājamās prasmes, proti, rīkoties ar izkapti. “Pļaušanai ar izkapti Nītaurē ir tradīcijas. Nītaurieši gan bijuši labākie Latvijas čempionātā pļaušanā, gan paši bijuši šo sacensību rīkotāji,” stāsta Nītaures kultūras […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi