Otrdiena, 10. septembris
Vārda dienas: Jausma, Albertīne

Zaubes kulinārais festivāls māca izdzīvot dabā

Iveta Rozentāle
23:00
15.07.2022
6
Zaubes Kul Fest 1

Ar tēmu “Izdzīvošana dabā” Zaubes savvaļas kulinārais festivāls pēc divu gadu pārtraukuma atgriezies klātienē, pulcējot dalībniekus un apmeklētājus daudzveidīgā smaržu un garšu pasaulē.

Festivāla vadītāja Eva Kol­jera teic, ka tad, kad Zaube sāka savu pasākumu, Latvijā nebija līdzīgu, kur īpaši pievērstos un izceltu garšas, ko sastopam dabā: “Tagad vietumis ir kādi, bet mums ir ikgadējs notikums, tāpēc varam jau sākt runāt par tradīcijām, īpaši vērtējot mednieku un makšķernieku devumu, kas lolots no paaudzes paaudzē. Festivāls veidots ar Latvijā unikālu konceptu, un mums ir stingra koncepcija – dabas izziņa – , pie kuras turamies, jo festivāls nav tikai par to, kā garšīgi paēst, bet ar uzsvaru uz    cieņpilnu attieksmi, novērtējot to, kas ir dabā. Katrā festivālā ir arī lekcijas, runājam par cilvēka un dabas attiecībām, kurās cilvēks ir nevis patērētājs, bet godbijīgi izturas pret to, kas apkārt.”

Tēma šī gada festivālam izvēlēta, ņemot vērā ģeopolitisko situāciju pasaulē. “Krīzes situācijās, kad nekā nav vai nav ikdienas komforta, ja mākam izmantot to, kas ir dabā, kas ir ēdams un vērtīgs, ir lielākas iespējas izdzīvot. Festivālā kopā ar jaunsardzes dalībniekiem varēja mācīties kurt ugunskuru, uz atklātās uguns pagatavot ēdamo, no dabas materiāliem izgatavot vietu, kur patverties no vēja un lietus. Bija meistarklases par savvaļas augiem, lekcijas par čagām un piepēm, cik ļoti daudz ārstniecisku īpašību tām piemīt. Savukārt, atbalstot ukraiņus, festivālā piedalījās arī ukraiņu ēdinātāji, kas bija pagatavojuši ļoti garšīgu boršču, turklāt vegānu,” pastāstīja Eva Koljera.
Tradicionāli katru gadu festivālā ir Zaubes mednieku un makšķernieku kluba dalībnieku pagatavotie ēdieni. Eva Koljera teic: “Tas ir tas, ko nevar dabūt nevienā restorānā, kuru pagatavošanā izmantotas paaudžu paaudzēs koptās un pārmantotās zināšanas. Šogad kluba dalībnieki cienāja ar meža gaļas zupu, ar meža cūkas gaļu pildītām pankūkām, čeburekiem ar brieža gaļu, meža cūkas sautējumu alus mērcē, kā arī uz iesma ceptu stirnu buka cepeti.”

Tāpat festivāla vadītāja vērtēja, ka ļoti labi apmeklētas bija arī meistarklases – gan pie “Re’Chef” šefpavāra Ingmara Ladiga, kurš gatavoja uz atklātas uguns, gan studijas “Skara” vadītājas Vairas Kārkliņas, kura mācīja, kā savvaļas augus izmantot pārtikā. Arī bērniem bija īpaša ēdiena gatavošanas meistarklase. E.Koljera piebilst: “Tā kā festivālu labprāt apmeklē ģimenes ar bērniem, tad šoreiz vēl vairāk piedomājām, lai arī bērniem ir, ko darīt. Bija arī izjādes zirgu pajūgā, šaušana ar loku, supošana.” Tieši tāpat plaši apmeklētas bija dažādas radošās darbnīcas, kur varēja veidot mālu, darināt izstrādājumus no koka mizām, gatavot kļavu lapu cepures, dabas rotas. Savukārt, lai izceltu, ka gleznotājs Vilhelms Purvītis ir zaubēnietis, notika gleznošanas plenērs.

Sandra Tamane no Siguldas uz festivālu bija ieradusies kopā ar meitu, kura dzīvo Amsterdamā. Sandra “Druvai” atzina: “Par festivālu biju daudz lasījusi, vienmēr gribēju apmeklēt, bet nebija izdevies. Pirmie iespaidi ir ļoti jauki, pašlaik gan vēl ir maz apmeklētāju, bet arī tas rada īpašu atmosfēru. Mums patīk festivāli, un ja var redzēt Latvijas mājražotājus,    baudīt viņu gatavoto, kā arī skaistu dabu, tad tā ir lieliska kombinācija. Ļoti saistīja tieši dabas un meža tematika, jo vairāk tādēļ, ka arī mans vīrs ir mednieks.”

Vecmāmiņa Nadežda festivālu apmeklēja kuplā ģimenes lokā, viņa pastāstīja, ka pasākumā būts jau citus gadus: “Jau tad mums viss ļoti patika, arī toršu konkurss, koncerts, tāpēc braucām atkal. Vispār pēc iespējas cenšamies apmeklēt vasaras festivālus.”

Mirdza un Jānis no Cēsīm savvaļas kulināro festivālu apmeklēja pirmo reizi, Mirdza atzina, ka Zaubē pirmo reizi ir: “Dzīvoju netālu, Cēsīs, bet ne reizi te neesmu bijusi. Esmu pārsteigta par skaisto vietu un svētkiem, te ir brīnišķīgi. Izlasot “Druvā” par šiem svētkiem, izlēmām, ka vajadzētu kam labam būt, tāpēc atbraucām.” Jānis piebilst: “Koncertu jau noskatījāmies, ēdām arī garšīgu meža gaļas zupu, tagad raudzīsim, kas vēl baudāms.”

Festivāla vadītāja Eva Koljera vērtē, ka pasākums izdevies ļoti labs: “Saņēmām pozitīvas atsauksmes gan no apmeklētājiem, gan dalībniekiem, tirgotājiem. Viņiem te ir iespēja satikties, sapazīties, tāpēc labprāt brauc šurp. Tā kā festivālā nebija ieejas maksas, nevaram pateikt precīzu apmeklētāju skaitu, bet pēc izdalītajām programmām vērtējam, ka bija ap trīs tūkstoši cilvēku. Lai gan tas ir mazāk nekā iepriekšējā reizē, šoreiz arī pats festivāls bija mazāks, bez lielajiem konkursiem, jo vēl gada sākumā kovida dēļ nebija zināms, cik lielu notikumu varam plānot, tāpēc gatavojāmies piesardzīgi.”

Festivālā bija arī Zaubes un apkārtnes iepazīšana ekskursijā ar gidu vai velobraucienā, aktivitātes uz ezera, kā arī citas atpūtas iespējas. Tāpat priecēja plaša koncertprogramma, kurā uzstājās gan profesionāli mākslinieki, gan amatierkolektīvi.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Pilsētas centra skatlogos apskatāmi Royal Doulton porcelāna lāči no Londonas

00:00
10.09.2024
6

Pašā Cēsu centrā, namā, kas pazīstams kā Raunas vārti, skatlogos visu septembri redzama neparasta izstāde. Garāmgājēji var vērot dažādu tautu eksotiskas dekoratīvas maskas, unikālas lelles un porcelāna lāčus. Pagājušajā nedēļā, tiekoties mākslas mīļotāju lokā un cienājoties ar mājās ceptām vafelēm, atklāja izstādi “Cēsnieku Kolekcijas”. Tās veidotājas ir biedrības “Izgaismo mākslu” entuziastes Ilze Liepa, Kristīne Rozenberga, […]

“Saulrietu” Vaktskalniņā stāda egles un priedes

00:00
09.09.2024
22

Pie K.Skalbes muzeja “Saulrieti”, Vaktskalniņā, kur apbedīts dzejnieks, tagad zaļo priedes un egles. “Pēc 2022.gada vētras uzkalniņš bija klajš. Dzejnieks nekad nav gribējis būt uz pjedestāla, kalna galā. Apkārtējie koki bija izgāzti, un viņa atdusas vieta vairs neiekļāvās ainavā tā, kā bija, kad to izveidoja,” stāsta Piebalgas muzeju apvienības vadītāja Līva Grudule un piebilst, ka […]

Samuraja ceļš uz teātri

00:00
08.09.2024
28

Lai arī Valmieras teātris ekspluatācijā nodots jau vasaras vidū, tā svinīgā atklāšana notika vakar, 5. septembrī. Emocionālo un asprātīgo ceremoniju jaunajā “melnās kastes” zālē vadīja divi skumja un nesatricināma izskata samuraji, trāpīgi simbolizējot to cīņu un askēzes ceļu, kas teātra kolektīvam bija jāveic kopš būvdarbu sākuma 2021. gada otrajā pusē. Izrāžu veidošana gandrīz būvlaukumā, dažkārt […]

Iemūrē laika kapsulu un svin vasaru

00:00
07.09.2024
101

Ar svētkiem cēsniekiem un viesiem “Cēsu alus” teritorijā tika iemūrēta laika kapsula Cēsu darītavas topošā Apmeklētāju centra pamatos. Nākotnē ēkā atradīsies Cēsu darītavas Apmeklētāju centrs un mūsdienīgas biroja telpas darbiniekiem. Projektā plānots ieguldīt 1,8 miljonus eiro. “Šogad pabeigsim sargu māju, būs ērtas darba vietas. Apmeklētāju centrs un administrācijas telpas taps nākamgad. Te būs darbavietas 28 […]

Biznesa pikniks iedvesmai

00:00
06.09.2024
42

Radošā un digitālā kvartāla “Rainis” telpās pagājušajā nedēļā notika biznesa ideju “Pik-Niks”. To apmeklēt uzņēmīgus cēsniekus aicināja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Cēsu pārstāvniecības projektu vadītāja Sanita Krieviņa kopā ar kolēģēm Annu Krasovsku un Inesi Džarcāni. Kupli apmeklētā piknika galvenā tēma bija pieteikšanās nosacījumi un ieguvumi konkursā “Ideju kauss 2024”, kas norisinās jau 16. gadu. […]

Tirgus un garšīgas uzkodas – tas sader

06:26
05.09.2024
478

Pirmais ielu ēdināšanas jeb street food festivals Cēsīs ir sākums šim ēdināšanas konceptam pilsētā. Organizators – “Cēsu tirgus” – plāno to aizvien kuplināt, piedāvājot pircējiem daudzveidību. “Vēlamies padarīt Cēsu novada iedzīvotāju un viesu tirdziņu atmosfēru daudzveidīgāku un piedāvāt dažādas pasaules virtuves garšas visām gaumēm,” “Druvai” pastāstīja pasākuma organizatore, SIA “Cēsu tirgus” valdes locekle Oksana Zariņa-Jerohoviča […]

Tautas balss

Dalās ar āboliem

10:36
06.09.2024
23
O. raksta:

“Cēsīs, Rīgas ielā, pie vienas mājas katru dienu izlikta kastīte ar āboliem, lai cienājas, kas grib. Paldies dāsnajiem saimniekiem,” pateicās O.

Izglītība ir pats svarīgākais

10:36
06.09.2024
22
Mudīte Bērziņa no Drabešiem raksta:

“Esmu redzes invalīde, tāpēc dzīvē daudz ko nevarēju darīt. Taču tagad visiem bērniem tiek dotas iespējas, par visiem rūpējas un gādā. Vēlu, lai katrs bērns un jaunietis, sākot jauno skolas gadu, atceras, cik svarīgi ir mācīties. Jābūt neatlaidīgiem un cītīgiem, jo nekas nav tik nozīmīgs kā izglītība! Tikai tā paver ceļus,” sacīja Mudīte Bērziņa no […]

Gājēju pāreju krāsojums drošībai

11:35
03.09.2024
28
Lasītāja raksta:

“Labi, ka Cēsīs pirms mācību gada ielās atjauno gājēju pāreju apzīmējumus. Vietējiem autobraucējiem gan vajadzētu zināt, kur gājējiem priekšroka, bet ne visi to ievēro. Izskatās, dažs nepamana vai negrib pamanīt, ka gājējs jau gandrīz ir uz pārejas, auto neaptur, turpina braukt. Nākamajā pirmdienā ielas būs pilnas skolēniem, jācer, koši baltie apzīmējumi šoferiem atgādinās, kur jābremzē […]

Svētki viduslaiku noskaņā

11:34
03.09.2024
19
Cēsniece raksta:

“Paldies par skaistajiem Lielstraupes pils svētkiem, kur netrūka ne kvalitatīvas mūzikas, ne mākslas meistarklašu. Interesants bija restauratoru stāstījums par darbiem pils atjaunošanā. Bija arī jauks tirdziņš, kur varēja gan nopirkt dārza veltes, gan pamieloties ar gardiem kārumiem. Rīkotāji bija parūpējušies, lai visiem būtu interesanti baudīt viduslaiku noskaņu,” par pagājušās nedēļas pasākumu priecājās cēsniece.

Vēsturi zināt svarīgi

11:34
03.09.2024
26
Vecmāmiņa O. raksta:

“Labi, ka tagad skolās vēs­turi mācīs kā atsevišķu priekšmetu, citādi tāds juceklis vien bija. Tā spriedu, skatoties, ko mācās mazmeita. Taču nevajadzētu iekrist otrā bedrē, kad bērniem liek zināt datumu katram notikumam, kas risinājies pirms simtiem gadu, un iesaistīto personu vārdus. Man liekas, tā bērnu var pavisam aizbaidīt no vēstures. Vai tiešām jāzina katrs bīskaps, […]

Sludinājumi