Trešdiena, 11. septembris
Vārda dienas: Jausma, Albertīne

Trešais labākais pavārs

Druva
23:00
13.09.2007
4

Ar trešās vietas diplomu no konkursa “Latvijas 2007. gada pavārs” atgriezies “Hotel Tigra” restorāna “Eifrata” šefpavārs Jānis Sproģis.

J.Sproģis bija vienīgais finālists, kurš nepārstāvēja Rīgu vai Jūrmalu.

Par konkursa nozīmību liecina

fakts, ka pavāru veikumu vērtēja neatkarīga žūrija, kurā bija pārstāvji no Somijas, Anglijas, Lietuvas, Igaunijas un Krievijas. Konkursam pieteicās 20 pavāri, žūrija, izvērtējot saņemtās receptūras, noteica astoņus finālistus, kuri cīnījās par ceļojošo balvu „Reaton Zelta pavārnīcu”.

“Manā pavāra praksē šis bija pirmais konkurss, tāpēc ar trešo vietu esmu ļoti apmierināts, jo konkurence bija nopietna. Kā panākumu novērtēju jau to, ka iekļuvu finālā, tas deva stimulu Rīgā parādīt visu savu prasmi. Tas, ka esmu no mazpilsētas, deva priekšrocības, jo mans ēdiens atšķīrās no Rīgas restorānu pavāru gatavotā,” stāsta J.Sproģis.

Konkursantiem vispirms bija jāsagatavo mājas darbs, kurā jāiesniedz atbilstoši konkursa nosacījumiem izstrādātas un noformētas divas — auksto uzkodu un pamatēdiena – receptes. Tajās bija jābūt iekļautiem obligātajiem produktiem, proti, aukstās uzkodas recepte no zandarta un meža sēnēm, izmantojot arī rapšu eļļu, un pamatēdiena recepte no cūkgaļas filejas un ķirbjiem, izmantojot arī kaņepes. Klāt varēja likt jebkuru produktu, protams, ievērojot to saderību.

“Vēl nezinot obligātos produktus, galvā jau izstrādāju iespējamās receptes. Te svarīga tā zināšanu bāze, kas ir pavāram. Kad uzzināju konkursa nosacījumus, šo to no izdomātā nācās atmest, bet pamats palika. Savs nopelns bija Francijas pavāriem, kuri šogad strādāja mūsu virtuvē, viņi papildināja manu zināšanu bagāžu, varētu teikt – pavēra apvārsni nedaudz plašāku. Viņu ietekmē sāku interesēties par biomolekulāro virtuvi, un konkursā prezentēju savu ideju par olas dzeltenuma īpašu pagatavošanu, ko žūrija vēl nekur nebija redzējusi,” teica J.Sproģis, atzīstot, ka paldies jāsaka arī savai komandai restorānā un viesnīcas vadībai, kas nedēļā pirms konkursa viņam devusi vairāk brīva laika, lai labāk sagatavotos finālam.

Ņemot vērā zināšanas un konkursa nosacījumus, tapa J.Sproģa piedāvājums: aukstā uzkoda – mazsālīta zandarta balotīne ar marinētām gailenēm, apdedzinātām olu dzeltenuma putām, romiešu salātiem un gaisīgo raviolli, bet pamatēdienā – cūkgaļas fileja ar spāņu desu, krāsnī apžāvētiem dārzeņiem, garšaugiem un ķirbju – mannas kraukšķīgo kroketi, kas pildīta ar kartupeļu grūdeni un pasniegta ar kaņepju sviesta mērci.

Šie ēdieni bija jāpagatavo noteiktā laikā un jāpasniedz žūrijai. Žūrija vērtēja ēdiena noformējumu, garšu un produktu saderību, kas deva visvairāk punktu, kā arī tehnisko meistarību un darba organizēšanu.

“Nenoliedzami, ka satraukums bija lielāks nekā ikdienā, jo nācās strādāt ne tikai skatītāju, bet arī žūrijas komisijas acu priekšā. Viņi regulāri nāca skatīties, iepazīstoties pat ar to, kas tiek izmests atkritumos, skatījās uz katru niansi. Izmantoju visu atvēlēto laiku, tāpat arī konkurenti, jo laika faktors ir svarīgs. Jo vairāk laika, jo vairāk var bagātināt garšas buķeti,” skaidro šefpavārs, piebilstot, ka ļoti vērtīgas bijušas arī pārrunas ar žūriju pēc konkursa.

Konkursā uzvarēja Raimonds Zommers (restorāns “Kaļķu vārti”), otrajā vietā – Vasīlijs Strelkovs (restorāns “Aquarius”, Jūrmala), bet svarīgi atzīmēt, ka aiz Jāņa Sproģa palika pavāri no “Kaļķu vārtiem”, “Hotel Bergs”, “Vincents”.

“Trešā vieta ir apliecinājums, ka to varu, tāpēc ir gandarījums par paveikto. Tas ir arī labs ieraksts CV, kas uzliek arī pienākumus tiešajā darbā,” atzīst J.Sproģis.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Cēsu zemessargi mācībās demonstrē augstu profesionalitāti

00:00
11.09.2024
7

Līdz pat 8. oktobrim Latvijā notiek Nacionālo bruņoto spēku organizētās visaptverošās valsts aizsardzības mācības “Namejs 2024”, tāpēc    zemessargu un karavīru klātbūtni pilsētās un citās apdzīvotās vietās iedzīvotāji mana biežāk. Aizvadītās nedēļas nogalē noritēja aktīvākā mācību fāze, kurā zemessargi lika lietā savas prasmes, novēršot dažāda veida hibrīdapdraudējumus.    Noslēgumā Zemessardzes 27. kājnieku bataljona komandieris pulkvežlietnants […]

Vēl šonedēļ skatāma jauno mākslinieku darbu izstāde

09:49
10.09.2024
46

Vēl šo nedēļu Cēsīs laikmetīgās mākslas izstāžu centrā jeb kvartālā “Rainis” apmeklētājiem bezmaksas pieejamas divas laikmetīgās mākslas izstādes – “IXO Skaistuma izcelsme” un “Zīme”. Trīspadsmit Latvijas Māk­slas Akadēmijas (LMA) studenti izveidojuši unikālu kopdarbu “IXO Skaistuma izcelsme” un “Zīme”. 1800 kvadrātmetru plašajās telpās aplūkojami darbi glezniecībā, tēlniecībā, video un instalācijā. “Šī ir pirmā mūsu kursabiedru kopējā […]

Pilsētas centra skatlogos apskatāmi Royal Doulton porcelāna lāči no Londonas

00:00
10.09.2024
60

Pašā Cēsu centrā, namā, kas pazīstams kā Raunas vārti, skatlogos visu septembri redzama neparasta izstāde. Garāmgājēji var vērot dažādu tautu eksotiskas dekoratīvas maskas, unikālas lelles un porcelāna lāčus. Pagājušajā nedēļā, tiekoties mākslas mīļotāju lokā un cienājoties ar mājās ceptām vafelēm, atklāja izstādi “Cēsnieku Kolekcijas”. Tās veidotājas ir biedrības “Izgaismo mākslu” entuziastes Ilze Liepa, Kristīne Rozenberga, […]

“Saulrietu” Vaktskalniņā stāda egles un priedes

00:00
09.09.2024
30

Pie K.Skalbes muzeja “Saulrieti”, Vaktskalniņā, kur apbedīts dzejnieks, tagad zaļo priedes un egles. “Pēc 2022.gada vētras uzkalniņš bija klajš. Dzejnieks nekad nav gribējis būt uz pjedestāla, kalna galā. Apkārtējie koki bija izgāzti, un viņa atdusas vieta vairs neiekļāvās ainavā tā, kā bija, kad to izveidoja,” stāsta Piebalgas muzeju apvienības vadītāja Līva Grudule un piebilst, ka […]

Samuraja ceļš uz teātri

00:00
08.09.2024
31

Lai arī Valmieras teātris ekspluatācijā nodots jau vasaras vidū, tā svinīgā atklāšana notika vakar, 5. septembrī. Emocionālo un asprātīgo ceremoniju jaunajā “melnās kastes” zālē vadīja divi skumja un nesatricināma izskata samuraji, trāpīgi simbolizējot to cīņu un askēzes ceļu, kas teātra kolektīvam bija jāveic kopš būvdarbu sākuma 2021. gada otrajā pusē. Izrāžu veidošana gandrīz būvlaukumā, dažkārt […]

Iemūrē laika kapsulu un svin vasaru

00:00
07.09.2024
115

Ar svētkiem cēsniekiem un viesiem “Cēsu alus” teritorijā tika iemūrēta laika kapsula Cēsu darītavas topošā Apmeklētāju centra pamatos. Nākotnē ēkā atradīsies Cēsu darītavas Apmeklētāju centrs un mūsdienīgas biroja telpas darbiniekiem. Projektā plānots ieguldīt 1,8 miljonus eiro. “Šogad pabeigsim sargu māju, būs ērtas darba vietas. Apmeklētāju centrs un administrācijas telpas taps nākamgad. Te būs darbavietas 28 […]

Tautas balss

Dalās ar āboliem

10:36
06.09.2024
24
O. raksta:

“Cēsīs, Rīgas ielā, pie vienas mājas katru dienu izlikta kastīte ar āboliem, lai cienājas, kas grib. Paldies dāsnajiem saimniekiem,” pateicās O.

Izglītība ir pats svarīgākais

10:36
06.09.2024
23
Mudīte Bērziņa no Drabešiem raksta:

“Esmu redzes invalīde, tāpēc dzīvē daudz ko nevarēju darīt. Taču tagad visiem bērniem tiek dotas iespējas, par visiem rūpējas un gādā. Vēlu, lai katrs bērns un jaunietis, sākot jauno skolas gadu, atceras, cik svarīgi ir mācīties. Jābūt neatlaidīgiem un cītīgiem, jo nekas nav tik nozīmīgs kā izglītība! Tikai tā paver ceļus,” sacīja Mudīte Bērziņa no […]

Gājēju pāreju krāsojums drošībai

11:35
03.09.2024
34
Lasītāja raksta:

“Labi, ka Cēsīs pirms mācību gada ielās atjauno gājēju pāreju apzīmējumus. Vietējiem autobraucējiem gan vajadzētu zināt, kur gājējiem priekšroka, bet ne visi to ievēro. Izskatās, dažs nepamana vai negrib pamanīt, ka gājējs jau gandrīz ir uz pārejas, auto neaptur, turpina braukt. Nākamajā pirmdienā ielas būs pilnas skolēniem, jācer, koši baltie apzīmējumi šoferiem atgādinās, kur jābremzē […]

Svētki viduslaiku noskaņā

11:34
03.09.2024
19
Cēsniece raksta:

“Paldies par skaistajiem Lielstraupes pils svētkiem, kur netrūka ne kvalitatīvas mūzikas, ne mākslas meistarklašu. Interesants bija restauratoru stāstījums par darbiem pils atjaunošanā. Bija arī jauks tirdziņš, kur varēja gan nopirkt dārza veltes, gan pamieloties ar gardiem kārumiem. Rīkotāji bija parūpējušies, lai visiem būtu interesanti baudīt viduslaiku noskaņu,” par pagājušās nedēļas pasākumu priecājās cēsniece.

Vēsturi zināt svarīgi

11:34
03.09.2024
27
Vecmāmiņa O. raksta:

“Labi, ka tagad skolās vēs­turi mācīs kā atsevišķu priekšmetu, citādi tāds juceklis vien bija. Tā spriedu, skatoties, ko mācās mazmeita. Taču nevajadzētu iekrist otrā bedrē, kad bērniem liek zināt datumu katram notikumam, kas risinājies pirms simtiem gadu, un iesaistīto personu vārdus. Man liekas, tā bērnu var pavisam aizbaidīt no vēstures. Vai tiešām jāzina katrs bīskaps, […]

Sludinājumi