Pārbaudot pārtikas tirdzniecības un ēdināšanas uzņēmumus, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atklājis, ka 35,1% pārbaudīto uzņēmumu neievēro higiēnas prasības,
informēja dienesta pārstāvji.
Pārtikas izplatīšanas uzņēmumiem nopietni jāseko tam, kā uzņēmumā tiek ievērotas higiēnas prasības, jo 35,1% pārbaudīto uzņēmumu joprojām ir nopietnas problēmas to ievērošanā. Lielākoties netiek ievērotas telpu un iekārtu higiēnas prasības, līdz ar to konstatē pārtikas piesārņojumu, pārkāpumus tehnoloģiskajos procesos, telpu un darba virsmu nepiemērotību un citus higiēnas pārkāpumus.
PVD karstajā laikā turpina pārbaudes un pastiprināti kontrolē pārtikas produktu realizāciju tirdzniecības un ēdināšanas uzņēmumos. Dienesta inspektori, veicot pārbaudes pārtikas izplatīšanas uzņēmumos, pārliecinājās, ka, neskatoties uz karsto laiku, kas rada lielu risku ātri bojājušos produktu uzglabāšanai un tirdzniecībai, situācija ir uzlabojusies un konstatētie pārkāpumi pārtikas izplatīšanas uzņēmumos vairs nav tik būtiski un retāk apdraud patērētāju veselību. Pagājušā nedēļā laikā no 20.jūlija līdz 26.jūlijam inspektori pārbaudīja 373 uzņēmumus, no tiem 263 tirdzniecības un 110 sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus.
No apgrozības izņemti kopā 188,20 kilogrami produktu un 630 dažādas gabalpreces. Galvenokārt inspektori šādi rīkojušies vai nu neievērotu derīguma termiņu dēļ, vai arī tādēļ, ka pārtikas produkti jau bija sākuši bojāties. No apgrozības visbiežāk izņemti piena, gaļas un gaļas izstrādājumu produkti, kā arī graudaugu produkti un dažādi jauktie produkti.
30 gadījumos PVD inspektori pārtikas izplatīšanas uzņēmumiem piemērojuši naudas sodus – kopumā par 1290 latiem. 23 gadījumos sastādīti administratīvo pārkāpumu protokoli – četros gadījumos par pārtikas produktu izplatīšanas apturēšanu un 19 gadījumos par pārtikas izņemšanu no apgrozības.
Kā ziņots, 22.jūlijā PVD publiskotajos pārbaužu rezultātos atklājās, ka higiēnas prasības neievēro aptuveni divas trešdaļas pārbaudīto tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu.
Toreiz PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova “Nozare.lv” atzina, ka dienestam nebūtu nekas iebilstams pret higiēnas noteikumus pārkāpušo sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu un veikalu nosaukumu publiskošanu, taču to neatļauj Latvijā spēkā esošie normatīvie akti. Publiskot pārkāpējus drīkst tikai tad, ja pārtikā pēc pārbaudes atklātas kaitīgas vielas vai tā satur patogēnos mikroorganismus.
“Ja mēs publiskojam pārkāpēju nodarījumus, pierādījumiem jābūt dzelžainiem, pretējā gadījumā riskējam ar iespēju, ka uzņēmējs mūs iesūdzēs tiesā, un tad izdevumus nāktos segt no valsts budžeta,” sacīja Marčenkova, akcentējot, ka iniciatīvai mainīt likumdošanu jānāk no sabiedrības, nevis PVD puses.
NOZARE.LV
Komentāri