Sestdiena, 5. oktobris
Vārda dienas: Amālija, Amēlija
casibom bahsegel jojobet giriş HOLİGANBET jojobet Parents In College casibom giriş casibom giris

Pagaršo “casu – marzu”

Druva
00:00
20.11.2007
5

<br Ksenija Solovjova, Cēsu ģimnāziste, mācās Itālijā

Šoreiz stāstīšu par to, kā un ko ēd Itālijā, kaut gan vairāk jau Sardīnijā, kur dzīvoju. Jau rakstīju, ka dzīve Sardīnijas salā krasi atšķiras no dzīves kontinentā.

Cik daudz ēd itāļi? Viennozīmīgi ļoti daudz. Man šķiet, vidēji viens Sardīnijas iedzīvotājs apēd tikpat, cik Latvijā divi. Brokastu ieturēšanas laiks atkarīgs no nedēļas dienas. Tās var būt septiņos, astoņos vai deviņos. Sardīnieši brokastīs

dzer tēju, pienu, ēd maizītes un cepumus, viss kā pie mums. Ir, protams, arī atšķirības, piemēram, kellogs pārslas ar pienu, cukuru un kafiju veido nesaprotamas formas un krāsas masu.

Itāļiem ir ļoti raksturīgi pusdienot visai ģimenei, arī ar neskaitāmiem radiem un, galvenais, darīt to nesteidzoties. Pusdienas dalās četrās daļās – pirmais, otrais, saldais un siera plate. Tāda secība nemainās ne no atrašanās provincē, radu skaita, ģimenes. Pirmajā ēdienā vienmēr ir pasta jeb makaroni. Protams, šie makaroni nav ne tuvu tas, ko var dabūt mūsu lielveikalos. Man kā cilvēkam no kartupeļu zemes bija ļoti grūti pierast, ka pastu ēd katru dienu. Otrais atšķiras ar dažādību, tas parasti ir risotto, lasagna (tā, starp citu, arī ir pasta, tāpēc ir dienas, kad ēd tikai makaronus) vai kartupeļi (paldies Dievam!). Gaļu vai zivi itāļi ēd atsevišķi. Tā vienkārši ir, un neprasiet, kāpēc.

Saldajā parasti ir vienkārši svaigi augļi. Šajā ziņā itāļi rīkojas līdzīgi mums, jo augļi, ko viņi ēd, ir tie paši.

Siera plati veido visvisādas siera šķirnes, izņemot mozzarella. Protams, ka nevar iztikt bez itāļu vīna. Nuoro pilsētā , kur dzīvoju, ir tāds pakalpojums – vīnu no vīna darītavas atved pie mājas durvīm katru pirmdienu. Mēneša beigās par šo pakalpojumu jāsamaksā ar bankas starpniecību.

Vakariņas parasti tiek ieturētas ap deviņiem, tāpēc par slaidās līnijas ieturēšanu, laikus paēdot vakariņas, nevar būt runas! Šajā ēdienreizē ļauj vaļu fantāzijai, jo tad var nobaudīt pizzu, tartolini (ēdiena pagatavošana aizņem ļoti daudz laika, veidojas tādi kā pelmeņi, tikai pildīti ar sieru), tiramisu, makedoniju. Vislabākais, ko es savā mūžā esmu ēdusi, ir mājās gatavots saldējums, parasti pannakotta. Itāļi nedzer dabīgās sulas, bet izmanto parastu negāzētu ūdeni, vīnu, alu vai kokakolu.

Katrai provincei ir savi tradicionālie ēdieni. Sardīnijā visizplatītākais ir siers casu – marzu. Kāds tas ir? Siers, kura pagatavošanai izmanto tārpus. Casu – marzu ir parasts siers, kurā speciāli ieliek mušas oliņas un novieto to saulītē. Tas pastāv ilgāku brīdi. Kad tārpi no baltiem pārvēršas par melniem, siers ir gatavs. Tāda pati tehnoloģija tiek izmantota, lai pagatavotu sardu liķieri, tikai tārpiņi ir citas sugas, tādi, kas var dzīvot šķidrumā. Vēl vienīgi Sardīnijā ēd zirgu un pūču gaļu. Abi tiek speciāli audzēti šim nolūkam, kā pie mums, piemēram, cūkas vai vistas. Pūces pat ir reti sastopamas savvaļā un ierakstītas Sarkanajā grāmatā. Tā kā es dzīvoju uz salas, protams, pārtikā izmantoju visdažādākos jūras dzīvniekus un aļģes. Ļoti populāra ir zobenzivs vai sarkanais krabis.

Lūk, tā mēs ēdam Itālijā. Labu apetīti arī jums!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Dzīves piespēlētu ideju īstenotāji

00:00
05.10.2024
18

Doma par savu biznesu Lienei un Valtam Bahmaņiem bija jau pirms sava uzņēmuma dibināšanas. Algotā darbā nopelnīto tērējuši nevis ceļojumiem vai tusiņiem, bet lai liktu pamatus ģimenes uzņēmumam. “Mums vienmēr ir gribējies pašiem noteikt savu dienas kārtību, strādāt sev, būt neatkarīgiem, brīviem. Protams, ja par brīvību var saukt 10 – 12 stundu darba dienu un […]

Sv. Jāņa baznīcai 740. jubileja

00:00
04.10.2024
113

Ar pateicību un uzticību Dievam, ar lūgšanām un cerībām piepildīts bija Cēsu Sv.Jāņa baznīcas 740.jubilejai veltītais dievkalpojums. Cēsu sirds – tā tiek dēvēts dievnams pilsētas centrā. “Var tikai iztēloties, cik daudzu cilvēku dzīves centrālie notikumi te svinēti, cik    gadsimtu gaitā te pie altāra apliecinājuši savu ticību,” uzrunājot cēsniekus, teica Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhidiecēzes […]

Zinātnieki tepat vien ir

00:00
03.10.2024
36

Šoruden “Zinātnieku naktij” bija ieteikums “Satiec savu zinātnieku”.  Agroresursu un ekonomikas institūta Priekuļu pētniecības centrā pievakarē paviesojās ap simts dažādu paaudžu interesentu no Cēsīm un apkārtnes, arī no Cesvaines, Madonas, Inciema, Valmieras. Ikviens varēja tikties ar zinātniekiem, piedalīties izmēģinājumos, uzzināt, kas notiek laboratorijās. Dr. agr. Līvija Zariņa  un Mr. geogr. Dace Piliksere iepazīstināja ar nezālēm. […]

Klasiski auto etnogrāfiskā pļavā

00:00
02.10.2024
236

Latviešu kino klasikas filma “Dāvana vientuļai sievietei” , kurā    Kņopiene vazā aiz deguna un    jautri ampelējas ar viņai dāvātās “Volgas” zagļiem, izteiksmīgi rāda, ka auto nav tikai pārvietošanās līdzeklis. Tas mēdz būt arī iekāres, sapņu un stila izpausmes līdzeklis. Lai arī kopš komēdijas uzņemšanas pagājis vairāk nekā 50 gadu, cilvēku un auto attiecībās […]

Novadnieki aktīvi piedalās veselību veicinošās nodarbēs

00:00
01.10.2024
56

Šodien gan Vecpiebalgā, gan Priekuļos vēl norisinās kampaņas “Be active day” jeb “Esi aktīvs dienā” pasākumi. Ik gadu 23. septembrī visā pasaulē notiek “Be active day”, lai ar nodarbību daudzveidību pamudinātu cilvēkus pievērsties aktīvākam dzīvesveidam. Šogad kampaņā piedalījās 22 valstis, arī Latvija. Cēsu novadā bija iespēja izmēģināt daudzveidīgas veselību veicinošas nodarbes. Cēsu novada Sociālais dienests […]

Tikšanās vieta – Spāre

06:09
30.09.2024
45

Jau trešo gadu Spārē ciemata rudens tirgū tikās aprūpes centra klienti, darbinieki un tuvāki un tālāki ciemiņi. Te varēja iepazīt centra dalībnieku un sociālo pakalpojumu sniedzēju radošos darinājumus. Bija daudz burvīgu priekšnesumu, ko sniedza sociālo pakalpojumu dalībnieki. Priekšnesumus papildināja centra klientu draugi – akordeonists Kaspars Gulbis, vokālā studija “Gamma”, Cēsu Bērnu un jauniešu centra ansambļi […]

Tautas balss

Kā vecās filmās

13:10
01.10.2024
21
1
Cēsnieks raksta:

“Notikumi gluži kā senā zinātniskās fantastikas filmā vai romānā. Kos­miskajā stacijā iestrēguši divi ASV astronauti, kuriem vajadzēja tur pavadīt dažās dienas, bet nu jau ir vairākus mēnešus. Un tagad gatavo glābšanas misiju. Saki nu, ka māksla un literatūra nepareģo nākotni,” sprieda cēsnieks.

Lauki kļūst tukšāki

13:10
01.10.2024
21
Seniore raksta:

“Laukos paliek arvien mazāk cilvēku, lai kā televīzijā stāsta par jaunajām ģimenēm, kas izvēlas dzīvot viensētās. Daudz vairāk, nekā pārceļas uz pagastiem, no tiem aiziet, to taču var redzēt statistikas datos,” pauda seniore.

Gatavojas vēlēšanām

13:09
01.10.2024
21
Lasītājs raksta:

“Nu redzams, ka politiķi sāk gatavoties pašvaldību vēlēšanām. Pierādījums – Šlesera partijas reklāma “Druvā”. Esot arī citās novadu avīzēs. Laikam nākamgad cīņa par novadu domēm būs daudz lielāka nekā iepriekšējās vēlēšanās,” pārdomās dalījās lasītājs.

Tualetes cena pārāk augsta

11:47
27.09.2024
38
Laucinieks raksta:

“Izlasīju “Druvā” par Cēsu tualetēm. Pievienojos tiem, kas domā, ka 50 centi par apmeklējumu ir pārāk augsta maksa mazpilsētā. Piemēram, autoostas un Smilšu laukuma tualeti lielākoties izmanto tie, kas brauc ar autobusu vai vilcienu. Lielākā daļa šo cilvēku nav tie turīgākie. Un ja vēl, pārsēžoties Cēsīs, jā­brauc uz darbu, tad var iznākt, ka dienā par […]

Skaists brauciens pa Bērzaines ielu

11:47
27.09.2024
56
14
Lasītāja C. raksta:

“Diendienā braucu pa skaisto Bērzaines ielu Cēsīs. Tā ir lieliski atjaunota, tikai žēl, ka to izmanto tik maz. Pat rītos pirms un pēc astoņiem ir ļoti maz automašīnu, riteņbraucējus gandrīz neredzu. Varbūt cilvēkiem vēl palicis ieradums, kas izveidojās laikā, kad Bērzaines ielu pārbūvēja, un daudzi izvēlas maršrutu pa Gaujas ielu. Nav jau Bērzaines ielai jākļūst […]