Trešdiena, 15. janvāris
Vārda dienas: Fēlikss, Felicita

Nejaukt bioloģisko ar vietējo

Druva
00:00
15.11.2006
5

Kustība “Slow food” uzsākusi diskusiju par iespēju Zaļajā tirdziņā piedāvāt ne vien sertificēto bioloģisko, bet arī citu zemnieku ražotus produktus. “Slow food” uzskata, ka bioloģiskie lauksaimnieki ražo produkciju pašpatēriņam, bet pārdošanai tās trūkst. Sestdien notikušajā Zaļajā tirdziņā Rīgā piedalījušās tikai kādas 15 saimniecības, kuras galvenokārt piedāvājušas ābolus, medu, tējas. Bijis ļoti maz gaļas un dārzeņu ražotāju, kuru produkcija izpirkta pirmajās stundās. Arī veikalos ekoproduktu ir ļoti maz, restorāni bioloģiskās lauksaimniecības produkciju vēlētos iepirkt vairāk, bet nav piedāvājuma. Pēc “Slow food” iniciatīvas rīkotāja sarunā piedalījās Latvijas bioloģisko lauksaimnieku apvienības (LBLA), lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes un Zemkopības ministrijas pārstāvji, kā arī zemnieki.

Latvijas bioloģisko lauksaimnieku asociācijas valdes locekle Dace Kalniņa “Druvai” atzina, ka bioloģiskie lauksaimnieki ir par to, lai tirgū parādītos vairāk daudzveidīgas, Latvijas novadiem raksturīgas lauksaimniecības produkcijas, taču uzsvēra, ka “Zaļais tirdziņš” ir LBLA patentēts zīmols bioloģiski sertificētos uzņēmumos ražotiem pārtikas produktiem.

-Bioloģisko produktu ražotājiem ir papildu atbildība par saražoto. Lai šīs pārtikas būtu vairāk, veicināma bioloģisko produktu pārstrāde un pieejamība patērētājiem, -sacīja D.Kalniņa.

D.Kalniņa pastāstīja, ka top attīstības plāns nozarei, kurā paredzēts turpināt un pilnveidot atbalstu bioloģiskās lauksaimniecības pārstrādei un tirgus veicināšanai. Pašreiz galvenais akcents likts uz ražošanu, bet, lai pircējs saņemtu bioloģisko pārtiku, nepieciešami sertificēti pārstrādes uzņēmumi.

-Ar biedrību “Slow food” esam sadarbības partneri, kopā organizējam dažādus pasākumus. Ļoti daudz palīdz “Slow food” atbalstītājs, pazīstamais pavārs Mārtiņš Rītiņš, -skaidroja D.Kalniņa, uzsverot, ka sāktā diskusija netraucēs īstenot turpmākus kopējus projektus.

Atšķirības bioloģiskās lauksaimniecības un “Slow food” nestajai idejai ir ražošanas paņēmienos. Bioloģiskie ražotāji neizmanto ķimikālijas, līdz ar to netiek piesārņota vide, rezultāts ir dabīgs un veselīgs produkts. Savukārt konvencionālajā lauksaimniecībā ķimikālijas tiek izmantotas, tā ir orientēta uz lielražošanu, pēc iespējas lielāku laukaugu ražību un dzīvnieku produktivitāti.

Savukārt kustība “Slow Food” aizsargā ekoreģionālo virtuvi un saistībā ar to uzturā izmantojamos augus un sēklas, mājdzīvniekus, kā arī reģionam raksturīgās lauksaimniecības metodes. “Slow Food” iedibināja Karlo Petrīni Itālijā kā pretošanās kustību pret ātro ēdināšanu. Tā paplašinājās, aptverot 50 valstis. Mūsdienās kustība sevi raksturo kā ekoloģiskās kustības ekogastronomisko grupējumu, bet daži to uzskata arī par antiglobalizācijas kustības kulināro atzarojumu.

Latvijā “Slow food” sadarbojas ar bioloģiskiem lauksaimniekiem. Kopā ar biedrību “Berga bazārs” un restorānu “Vincents” atjaunota Zaļā tirdziņa tradīcija Rīgas centrā. Tirdziņš notiek ”Berga bazārā” katra mēneša otrajā sestdienā, tas vēl būs 9. un 16. decembrī.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Jaunpiebalgas Kultūras centrā rosība ik vakaru

00:00
15.01.2025
17

“Lai gan varētu domāt, ka amatiermākslas kolektīvi pēc daudzajiem gadu mijas pasākumiem tagad kaut nedaudz atvelk elpu, tā nav. Katram savi mērķi, kurus grib sasniegt,” saka Jaunpiebalgas Kultūras centra vadītāja Egita Zariņa un uzsver, ka katru vakaru centrā kādam kolektīvam ir mēģinājums, tikšanās, lai apspriestu gaidāmos kultūras notikumus pagastā, novadā, Latvijā. Pagasta jauktais koris “Jaunpiebalga” […]

Skatītāji plūst uz “Straumi”

00:00
14.01.2025
57

Režisora Ginta Zilbaloža veidotās animācijas filmas “Straume” galvenais varonis kaķis vientuļnieks paceltu asti soļo pa pasaules nozīmīgāko kino festivālu sarkanajiem paklājiem un priecē ar aizvien jauniem panākumiem, balvām un atzinību Francijā, Kanādā, Meksikā, Austrālijā, Ķīnā, Polijā. “Straume” saņēmusi arī prestižo Ņujorkas kinokritiķu apvienības balvu kā gada labākā animācijas filma, un nu jau tās producents Matīss […]

Apciemo pagasta vientuļos seniorus

00:00
13.01.2025
48

Jau vairākus gadus Taurenes bērnudārza “Asniņš” bērni un vecāki    sadarbojas ar pagasta senioru klubu “Randiņš”. Jaunākā paaudze gatavo dāvanu pakas pagasta vientuļajiem senioriem, bet kluba biedri tās nogādā adresātiem. “Dāvanu kastē ir gan marinējumi, dažādi salāti no mājas krājumiem, gan pašu darinātas praktiskas lietas, veselīgi saldumi. Arī mēs vēl ko pieliekam klāt. Gandrīz katrā […]

“Rainis un Aspazija”, “Poruks” jau frontē, drīz sūtīs “Cēsis”

00:00
12.01.2025
74

Uzņēmuma “CATA” foajē izklāts paklājs, garāmgājēji noskatās, novērtē. Ne katrs saprot, ka tas ir 6×10 metru aizsargtīkls Ukrainas armijai. To sējušas cēsnieces. Todien, kad “Druva” apmeklēja aizsargtīklu darbnīcu, te strādāja septiņas sievietes. “Cik laika vajag, lai tādu sapītu, atkarīgs no brīvprātīgo skaita. Bija steidzams pasūtījums, tīklu vajadzēja pēc desmit dienām, mēs paguvām septiņās, nākamais tapa […]

Apbalvojumi liecina par paveikto

00:00
11.01.2025
88

Cēsu novadā drošību un sabiedrisko kārtību uzrauga Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Dienvidvidzemes iecirknis, tā pārziņā ir arī Madonas un Varakļānu novads. Aizvadītajā decembrī, atzīmējot Valsts policijas gadadienu, iecirkņa darbinieki saņēma apbalvojumus. Virsleitnantam Kal­vim Retko par priekšzī­mīgu dienesta pienākumu izpildi un sasniegtajiem augstajiem darba rezultātiem pirms termiņa piešķirta nākamā dienesta pakāpe “Kap­teinis”, Dienvidvidzemes iecirkņa priekšniece pulkvežleitnante Inga […]

Desmit gadi pilni brīnumiem

00:00
10.01.2025
81

Sabiedriskā labuma organizācija “Brīnummāja” Cēsu Izstāžu namā svinēja jubilejas pasākumu “Mums jau viens desmits”, sakot paldies ikkatram, kurš palīdzējis – uzņēmējiem, sadarbības partneriem no valsts un pašvaldības iestādēm, nevalstiskā sektora, ziedotājiem, brīvprātīgajiem un speciālistiem. “Brīnummājas” vadītāja Liena Graudule sacīja: “Jūs katrs esat daļa no brīnuma – daļa no bērna smaida par izdošanos, daļa no vecāku […]

Tautas balss

Pirts – ikdienai, ne atpūtai

10:44
13.01.2025
27
Lasītāja V. raksta:

“Līgatnē nav skaidrības par pirti. Tā iedota nomā uzņēmējam, bet vai viņš nepaaugstinās maksu par pēršanos? Tā nu ir, ka mazajā pilsētiņā ir daudz mājokļu, kuros nav vannas istabas, pirts ir ikdie­nas nepieciešamība, ne atpū­-tas procedūra. Saprotams, ka viss kļūst dārgāks, taču mazgāšanās ir ikdienas nepieciešamība, tāpēc pašvaldībai ir jāpadomā, lai tā ir pieejama arī […]

Vajag arī rīta pusē

10:43
13.01.2025
26
I. no Raunas. raksta:

“Raunā pasta nodaļa tagad atrodas pagasta centrā. Ir ērti ieiet, nav jākāpj pa kāpnēm, kā bija pasta mājā.Taču pasta darba laiks gan ir neizprotams – darba dienās no plkst. 13.30 līdz 16.30. Laucinieki taču uz pagasta cen­tru brauc no rīta, ne pēcpus­dienā. Arī centrā dzī­vojošie seniori lietas kārto rī­ta pusē. Bet, ja cilvēks strādā, kad […]

Kāpēc tāda netaisnība?

10:42
13.01.2025
41
27
Aigars raksta:

“Otrdienas “Druvā” lasīju, ka uzņēmums “Kom-Auto” šoziem rūpīgi tīra no sniega ielas un ietves Cēsīs un arī paš­valdības lauku ceļus Vaives pagastā. Par to, protams, prieks, bet gribētos zināt, vai pašvaldības finansējums šoziem paredzēts tikai Cēsīm? Pie mums Raisku­mā pašvaldības ceļi nav tīrīti ne decembra, ne janvāra sniegotajās dienās! Kāpēc tāds dalījums? Cik zinu, pašvaldības […]

Cik pieliek, tik atņem

16:03
10.01.2025
28
R. raksta:

“Valdība stāsta, kas šogad būs labāk, ka vairāk naudas paliks maciņā. Bet, ja paskatās otru pusi, to, cik nāksies izdot, skaidri saprotams, ka viss būs dārgāks. Degvielai nodoklis klāt, tas jau vien visu sadārdzinās, jo mūsdienās nekas nav iespējams bez pārvadājumiem. Kopumā jau nevar teikt, ka slikti dzīvojam, ja paskatāmies uz pirmssvētku rindām veikalos, tikai […]

Gribas zināt, vai palīdzēts

16:03
10.01.2025
19
L. raksta:

“Priecājos, ka akcijā “Dod pieci” savāca tik lielu ziedojumu summu un varēs palīdzēt daudziem slimniekiem. Taču gribētos, lai, atskaitoties, kā izlietots saziedotais, ne tikai pasaka, kam tas iedots, bet arī to, vai cilvēku dotais patiesi sniedzis palīdzību un vai slimnieku veselība uzlabojusies,” priekšlikumu izteica L.

Sludinājumi