Trešdiena, 18. septembris
Vārda dienas: Liesma, Elita, Alita
giriş casibom giriş casibom casibom giriş casibom giriş casibom casibom giriş casibom casibom giriş

Nebaidīsimies no ūdens veltēm!

Druva
23:00
14.09.2007
7
8lp Veezis1

Ejot uz smalku restorānu, var pārņemt reizē svētku noskaņa un prieks, gan arī bailes no nezināšanas, kā rīkoties ar priekšā noliktajiem instrumentiem un kā apēst tik kāroto gardumu, kas gatavots no ūdens veltēm.

Galda uzvedības etiķete, protams, ir, tomēr nevajadzētu baidīties pavaicāt padomu viesmīlim. Turklāt vienkāršība ir vienmēr noderīga īpašība. Austeres

Svaigas austeres restorānos pasniedz speciālā šķīvī uz sasmalcināta ledus. Līdzās tiek novietots trauciņš ar ūdeni pirkstu noskalošanai, šķīvītis ar citronu un maizi, kā arī piparu dzirnaviņas.

Ja šī jūras velte būs patiesi svaiga, tad mīkstums sarausies mirklī, kad tiks uzpilināta citronu sula. Speciālisti iesaka austeri uzreiz nenorīt, bet ar mēli viegli piespiest to pie aukslējām. Lai baudītu austeres, zinātāji iesaka izmantot vai nu austeru dakšiņu, vai arī nekautrēties un austeri izsūkt no vāka kopā ar visu šķidrumu.

Vēzis

Lai nogaršotu vēzi, būs nepieciešama dakšiņa, nazis un vēžu nazītis. Arī ēdot vēžus, neiztikt bez pirkstu sasmērēšanas, tādēļ noderēs skalojamais trauciņš.

Vēzi ēst nav sarežģīti. Tas ir jāsatver aiz muguras ar kreiso roku, ar labo roku satverot asti, ko vajadzētu grozīt, kamēr čaula salūst un to var atdalīt. Tad kreisajā rokā jāņem vēža kājiņas, bet labajā – vēžu nazītis. Ar nazīti jānolauž kājiņām un spīlēm gali, tad jābauda. Omārs

Omārus restorānā var pasniegt gan veselus ar visu čaulu, gan pārdalītus uz pusēm, kā arī iztīrītus.

Ja omārs pasniegts vesels, tad tā izņemšanai no čaulas noderēs nazis, dakšiņa, omāru knaibles, šķīvis čaulām, kā arī trauciņš pirkstu skalošanai. Vispirms omārs jāsatver ar kreiso roku no mugurpuses un ar labo, pagriežot asti, tā jāatdala. Omāra muguru atliek atlikumu šķīvī, bet asti apakšpusē ar omāru knaiblēm gareniski sagriež. Tad ar knaiblēm šķeļot čaulu, atver spīles un ar dakšiņu no tām izņem mīkstumu.

Kājiņas ar pirkstiem locītavu vietās nolauž un ar knaiblēm pāršķeļ apakšējo daļu. Tad ar dakšiņu to izloba. Kājiņas vēl var arī izsūkt. Forele

Foreli sadala ar zivju dakšiņu, to turot kreisajā rokā un atdalot spuras. Ar zivju nazīti jāiegriež āda zivs mugurpusē no galvas līdz astei un jāatdala gaļa. Tad ar zivju dakšiņu un nazi jānovelk āda. Tālāk jāiegriež zem zivs galvas un zivs astes un jāatdala fileja no vidējās asakas. Būtiski atcerēties no žaunām izņemt vaidziņus – īpašo delikatesi. Kad tas paveikts, zivs jāapgriež otrādi un no tās jāatdala apakšējā āda. Ieteikumi

Ja pie zivs tiek pasniegta dakšiņa un lāpstiņa, tad lāpstiņa jāņem labajā rokā, bet dakšiņa – kreisajā. Dakšiņa paredzēta tam, lai būtu iespējams saturēt gabaliņu, lai ar lāpstiņu varētu izņemt asakas.

Ja pie zivs pasniedz divas dakšiņas, tad ar dakšiņu, kas labajā rokā, atdala asakas, ar otru liek zivi mutē.

Lai ēstu moluskus, nav nepieciešami speciāli galda piederumi un, lai atdalītu gaļu no gliemežnīcas, var izmantot parasto dakšiņu.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Miera skrējiens cauri novadam

00:00
18.09.2024
24

Pirmdienas rīts Vecpie­balgas vidusskolā sākās ar pulcēšanos pagalmā. Te tika sveikti Miera skrējiena dalībnieki. Uzsākuši ceļu Nor­vēģijā, viņi cauri Latvijai skrien uz Lietuvu, tad Mol­dovu un Ungāriju. Tas ir tikai viens pasaules Miera skrējiena maršruts. “Tā ir garākā stafete pasaulē, kas veltīta mieram un sadraudzībai. 1987.gadā to izveidoja filosofs, sportists, mūziķis un UNESCO miera prēmijas […]

“Rakšos” virmo Marokas garšas

00:00
17.09.2024
47

Kamieļu parkā “Rakši”, tepat Cēsu novada Drabešu pagastā, augustā divas dienas varēja baudīt neparastu atmosfēru un Marokas bagātīgās virtuves ēdienus pirmajā Marokas street food festivālā. “Vēlējāmies radīt šo pirmo Marokas ielu ēdienu festivālu, lai vairāk cilvēkiem parādītu šīs valsts neatkārtojamo ēdienkarti, garšas, smaržas un ievestu ikvienu Marakešas ieliņu virmojošajās sajūtās. Šie ēdieni lielākoties tiek gatavoti uz […]

Aktīva vasara un prātīgi iesācies rudens

00:00
16.09.2024
52

Jaunā mācību gada pirmajā nedēļā Cēsu novadā skolu tuvumā dežurēja pašvaldības policijas darbinieki. Tā ir laba un droša tradīcija, jo kārtības sargu klātbūtne rada disciplinējošu un nomierinošu efektu, un skolas laiks sācies bez incidentiem. Par to, kāda pašvaldības policijas darbiniekiem bija aizvadītā vasara,un aktualitātēm sabiedriskās kārtības uzturēšanā rudenī stāsta Cēsu novada pašvaldības policijas priekšnieks Guntars […]

Multiplās sklerozes biedrība svin Senioru dienu kā izbraukuma svētkus

00:00
15.09.2024
44

Sabiedriskā labuma biedrība “MSs Cēsis” organizēja izzinošu braucienu senioriem un cilvēkiem ar pārvietošanās grūtībām. “Pateicoties Cēsu novada domes atbalstam autobusa izmaksām, radām iespēju svinēt Senioru dienu kā izbraukuma svētkus. Cilvēki ar pārvietošanās grūtībām nevar izmantot tūrisma firmu organizētus pasākumus, arī individuāli viņiem sarežģīti doties kur tālāk. Mūsu rīkotajā izbraukumā izveidota piemērota vide,” teic “MSs Cēsis” […]

Kad dzejas vārdi uzrunā

00:00
14.09.2024
130

Ar dziesmu “Cēsīm”, kurai vārdus sarakstījusi Lauma Daugiša, ieskanējās vietējā komponista Jura Krūzes autorvakars Cēsu Centrālajā bibliotēkā. Bibliotēkas radošā komanda sadarbībā    ar komponistu piedāvāja programmu “Uz melnbaltiem taustiņiem dzejoļi skan…”. Tas bija gan koncerts, gan dzejas lasījumi, kuros varēja iepazīt Cēsu puses un Latvijā pazīstamu dzejnieku dzejoļus, gan dzirdēt dziesmas ar viņu vārdiem. Bibliotekāres […]

Zelta medaļa starptautiskā pārtikas konkursā

00:00
13.09.2024
44

Rīgā, Ķīpsalā, aizvadītās nedēļas nogalē norisinājās Baltijas lielākā pārtikas industrijas izstāde “Riga Food 2024”. Otro reizi tajā notika starptautisks pārtikas kvalitātes konkurss “The Baltic Taste Award 2024”. Augstu starptautiskas profesionāļu žūrijas vērtējumu tajā saņēma gardēžiem labi zināmā Vaives pagasta zemnieku saimniecība    “Kalna Paltes”.    Vaivēniešu bazilika pesto, kas gatavots pēc tradicionālas itāļu receptes parauga […]

Tautas balss

Planēta uzsilst

16:16
17.09.2024
9
Bioloģiskās saimniekošanas piekritējs raksta:

“Tagad, ka Čehijā un kaimiņu valstīs lielie plūdi, tajos iet bojā pat cilvēki, laikam neviens vairs neteiks, ka sasilšana ir izdomāta problēma. Vajadzīga aizvien ātrāka rīcība, arī lauksaimniekiem vairāk jādomā, kā strādāt, jābūt videi draudzīgākiem. Zemnieki nemaz tik slikti nedzīvo, kā reizēm izklausās, taču viņiem arī vajadzētu būt ieinteresētiem, lai klimata pārmaiņas nepārņem visu,” atzina […]

Pasts kļūst aizvien tālāks

16:16
17.09.2024
18
O. raksta:

“Žēl gan, ka Cēsīs, “Solo” veikalā, vairs nebūs pas­ta nodaļas. Tur vienmēr raiti apkalpoja, nekad nebija jāstāv garās rindās. Droši vien jau Latvijas pastam izmaksā dārgi uzturēt nodaļas, bet ir reizes, kad cilvēkiem tās ļoti vajadzīgas. Un tad, ja nākas uz pakalpojumu gaidīt pusstundu, stundu, iedzīvotāji izvēlas kādu citu iespēju, kuru Latvijā netrūkst. Tā pasts […]

Mazās un lielās algas

16:15
17.09.2024
11
Seniore raksta:

“Kad dzirdu, ka radiopārraidē eksperti runā par algu lielumu Latvijā, man gandrīz šoks. Izrādās, par mazām un vidējām algām uzskata visas, kas ir līdz četriem tūkstošiem eiro. Vai tad tiešām Latvijā daudziem darba samaksa pārsniedz četrus tūkstošus eiro? Man tas šķiet ļoti neparasti. Tad jau lielu algu saņem pavisam maz cilvēku, jo nepazīstu nevienu, kam […]

Siltums jauks. Cik maksās apkure

16:14
17.09.2024
13
Lasītāja raksta:

“Atceros rudeņus, kad šajā laikā jau vajadzēja sildīt dzīvokli. Tagad silts un jauks, var pat pa nakti turēt vaļā logu. Tikai atkal cita doma – vai tad, ja siltuma ražotājiem būs mazāki ienākumi, jo sezona īsāka, nepalielināsies apkures cena? Iznāk tāds apburtais loks, no vienas puses, vari ietaupīt, no otras, iespējams, siltuma cena būs augstāka,” […]

Neatstāt mežā atkritumus

11:25
13.09.2024
18
Meža saim­niece raksta:

“Man nav žēl, ka manā mežā nāk sēņotāji, nekad neesmu domājusi kādu raidīt prom, taču vienu gan gribu lūgt -lai neatstāj atkritumus. Zemē nomet gan dažādu ēdienu iepakojumus, gan cigarešu izsmēķus,” sacīja piepilsētas meža saim­niece.

Sludinājumi