Otrdiena, 16. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Medainā maltīte

Druva
00:00
30.01.2009
8

Tā kā šajā lappusē uzsvars likts uz medu, piedāvāju arī ēdienu receptes, kurās izmantots šis gardais našķis. Jo vairāk tāpēc, ka tieši medus, atskatoties tāltālā vēsturē, bijis viens no pirmajiem pārtikā izmantojamiem produktiem.

Medus ir lieliska alternatīva cukuram – kaloriju skaita ziņā tie līdzīgi, taču medus atšķirībā no cukura satur ievērojamu daudzumu dažādu mikroelementu, minerālvielu un vitamīnu. Medus sastāvā ir gandrīz visi mikroelementi, fruktoze, glikoze, kā arī daudz vitamīnu. No minerālvielām medū ir kalcijs, nātrijs, magnijs, dzelzs, jods, hlors, fosfors. Starp medus sastāvā esošajām vielām atrodami fermenti, kas paātrina vielmaiņas procesus.

Medus ir labs konservants. Tajā var konservēt gaļu, ogas, ziedputekšņus, riekstus, sēkliņas, augļus.

Medu var labi izmantot arī maltītes gatavošanā, jo tas piešķir ēdieniem jaunu aromātu, garšu un dažādību. Medus der ne tikai desertam, bet arī gaļas ēdieniem. Lūk, dažas receptes.

Vista medus ābolos. Ņemam vistu, divas ēdamkarotes medus, 50 g sviesta, trīs ēdamkarotes sojas mērces, divus lielus saldskābus ābolus, trīs ēdamkarotes citronu sulas, no garšvielām sāli, maltos melnos un citronpiparus.

Vistu sadalām gabalos, apkaisām ar sāli un pipariem, kārtojam cepeštraukā. Sajaucam medu ar sojas mērci un nedaudz pakausētu sviestu, un ar šo maisījumu aplejam vistu. Ābolus sagriežam daiviņās, un apklājam ar tiem putna gaļu. Cepam cepeškrāsnī aptuveni stundu, līdz izveidojas brūna, karamelizēta garoziņa. Tad nolejam cepšanās laikā radušos sulu, sajaucam ar citronu sulu, aplaistām vistu un liekam cepeškrāsnī vēl uz 10 minūtēm. Pasniedzam ar kartupeļu biezeni un saceptajiem ābolu gabaliņiem.

Jaunlopa gaļa citronu-medus mērcē. Puskilograms jaunlopa gaļas, viena paliela sarkanā paprika, sīpols, ēdamkarote medus, viens citrons, ēdamkarote čili mērces, daiviņa ķiploka, salds krējums, svaigi lociņi, sāls, pipari.

Gaļu sagriežam šķēlītēs. Pagatavojam marinādi: izspiežam citrona sulu, pievienojam čili mērci un saspiestu ķiploka daiviņu. Samaisām un pārlejam gaļai. (Gaļu vislabāk marinēt polietilēna maisiņos, kas paredzēti cepšanai, tie lieliski noder arī marinēšanai, jo ik pa laikam var to pagrozīt, lai marināde vienmērīgi apņem gaļu.) Noliekam iemarinēto gaļu uz četrām stundām ledusskapī.

Pirms gaļu cept, sagriežam kubiciņos sīpolu un papriku, liekam pannā, pārkaisām ar sāli, pipariem un nedaudz apcepam. Tad pievienojam medu, labi samaisām. Liekam pannā gaļu kopā ar marinādi un sautējam zem vāka, līdz gaļa mīksta. Beigās pievienojam saldo krējumu, sagrieztus lociņus un vēl nedaudz pasautējam, ik pa brīdim apmaisot. Pasniedzam ar vārītiem makaroniem vai rīsiem.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
28

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
37

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
98

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
93

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
162

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
53
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
29
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
26
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
42
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
41
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi