Jūnija beigās Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) epidemiologi atklājuši un izmeklējuši divus salmonelozes grupveida saslimšanas gadījumus. Viens uzliesmojums atklāts Rīgā, kur pēc konditorejas izstrādājumu (kūku) lietošanas uzturā inficējušies vismaz 6 cilvēki. Veicot laboratoriskās pārbaudes, salmonellas baktērija izdalīta no 3 kūkām.
Otrs uzliesmojums reģistrēts Daugavpilī, kur saslimuši 17 bērni divās bērnu patversmēs.
Tās ar gatavu pārtiku nodrošināja viens piegādātājs. Abos uzliesmojumos inficēšanās saistīta ar higiēnas normu neievērošanu pārtikas pagatavošanas laikā. Infekcijas skartajās vietās organizēti nepieciešamie pasākumi infekcijas izplatīšanās novēršanai.
SVA epidemiologi informē, ka šobrīd vērojams vispārējs salmonelozes saslimšanas gadījumu skaita pieaugums – pēdējo divu nedēļu laikā saņemti 53 ziņojumi par apstiprinātiem salmonelozes gadījumiem, kas ir divas reizes vairāk nekā iepriekšējo divu nedēļu laikā, kad tika apstiprināti 26 gadījumi.
Šī gada pirmajā pusgadā kopumā reģistrēti 378 saslimšanas gadījumi, t.sk. 49 procentos gadījumu slimoja bērni vecuma grupā no 1-6 gadiem.
Tāpat SVA epidemioloģiskās uzraudzības dati liecina, ka saslimšanas gadījumu skaits parasti palielinās vasaras karstajos mēnešos, īpaši sākot no jūlija. Tādēļ SVA atgādina, ka, pērkot pārtikas produktus, jāpievērš uzmanība preces ražošanas un derīguma termiņam – preces, kam beidzies derīguma termiņā, iegādāties nevajadzētu. Neiegādājieties arī saldētus produktus, kas tiek glabāti ārpus aukstuma vitrīnām/ledusskapjiem un gatavos ēdienus, kas tiek glabāti ārpus karstuma vitrīnām, kā arī produktus, kam bojāts, netīrs iepakojums vai arī bojāts pats produkts.
Pirms ēdiena gatavošanas vienmēr nomazgājiet rokas. Gatavošanas laikā gatavo un jēlo produktu griešanai lietojiet atsevišķus nažus un dēlīšus un neļaujiet pagatavotam ēdienam saskarties ar jēliem pārtikas produktiem. Nomazgājiet arī visus pārtikas produktus un instrumentus (katlus, pannas, dēlīšus, nažus, utml.), ko lietosiet ēdiena pagatavošanas laikā.
Jēlas gaļas un zivs produktus gatavojiet vismaz 70 grādu temperatūrā.
Pagatavoto ēdienu apēdiet, tiklīdz tas ir gatavs – neatsaldējiet un nesildiet pagatavotus ēdienus atkārtoti. Nodrošiniet produktiem atbilstošu uzglabāšanu – ledusskapī, aukstuma vitrīnā vai pagrabā. Jēlos un gatavos produktus ledusskapī uzglabājiet atsevišķos noslēgtos traukos.
Veikalā iegādātos gatavos pārtikas produktus un pusfabrikātus izlietojiet atbilstoši uz iepakojuma norādītajam derīguma termiņam.
Noteiktas pārtikas produktu grupas, kas nepareizi uzglabātas un sagatavotas, var radīt risku veselībai: gaļa, tās izstrādājumi un pusfabrikāti (pastētes, aukstās gaļas, maltas gaļas ēdieni); zivis, zivju izstrādājumi un ēdieni, kā arī citi jūras produkti (garneles, moluski, krabji – izņemot konservus); konditorejas izstrādājumi (krēmi, pudiņi, buberti un kūkas); piena produkti (biezpiens, krējums u.c.) un salāti ar majonēzi vai krējumu.
Atgādinām, ka tieši jēlas olas vai ēdienus, kuru sastāvā ir jēlas olas (gogelmogelis, mājās gatavota majonēze, neizcepta pankūku vai kūku mīkla), ir biežākais salmonelozes iemesls.
Vienmēr rūpīgi mazgājiet rokas pēc saskares ar mājdzīvniekiem (putniem, pelēm, bruņurupučiem), kas bieži ir salmonellu nēsātāji. Sekojiet, lai bērni ievēro personīgo higiēnu, mazgā rokas pēc tualetes apmeklēšanas un pirms ēšanas, jo salmonellas
baktērijas atrodas un vairojas zarnu traktā, un izdalās apkārtējā vidē ar izkārnījumiem.
Mazuļa barošana ar mātes pienu ir labākais salmonelozes profilakses līdzeklis zīdaiņiem.
Cilvēki, kuriem ir konstatēti zarnu infekciju simptomi, nedrīkst nodarboties ar pārtikas produktu pagatavošanu, glabāšanu un transportēšanu.
Gadījumā, ja jūsu ģimenē ir salmonelozes slimnieks, konsultējieties ar ārstu vai SVA reģionālās filiāles epidemiologu par nepieciešamajiem pasākumiem, lai novērstu infekcijas tālāku izplatīšanos.
SVA speciālisti atgādina, ka salmonelozes simptomi ir slikta dūša, vemšana, krampji un sāpes vēderā, caureja, ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, galvassāpes. Ja slimība noris smagā formā, kā arī, ja saslimušais ir mazs bērns, liels šķidruma zudums var izraisīt smagu organisma atūdeņošanos. Salmonelozes simptomi parādās 6-72 stundu laikā pēc inficēšanās.
Komentāri