Trešdiena, 18. septembris
Vārda dienas: Liesma, Elita, Alita

Labākie pavāri – vīrieši

Druva
23:00
13.07.2007
15
8lp Janmuiza Martins Pavars

Nu jau droši var teikt, ka Mārtiņš Poltiņņikovs ir Jāņmuižas profesionālās vidusskolas bijušais audzēknis. Puisis, kurš ar sirdi un dvēseli ir nodevies pavārmākslai un atzīst, ka šajā profesijā vēlas strādāt un pilnveidoties visa mūža garumā.

„Pavāra un viesu apkalpošanas profesija mani saistījusi vienmēr, tāpēc nebija šaubu, ka iešu mācīties tieši šo profesiju. Atzīšu, ka pirmajos divos gados bija diezgan grūti, jo tad visvairāk bija teorijas. Praktiskā darbība sākās galvenokārt pēdējos divos mācību gados. Taču, ja šī nodarbe saista, nekas neliekas grūti. Patiesībā skolā pavadītais laiks bija interesants un izziņas pilns,” saka Mārtiņš un, vērtējot prakses pieredzi skolas gados, saka: „Praksē var redzēt, kā atšķiras uzņēmumu specifika. Ir atšķirība, kur strādā – kafejnīcā, bistro vai restorānā. Taču jāatzīst, ka nav bijusi tāda prakse, no kuras neko nevarētu gūt. Tas ir tikai intereses un pašiniciatīvas jautājums.” Domās dalās jaunais pavārs un atklāj, ka skolas laikā praksē bijis vairākos Rīgas uzņēmumos un šobrīd, pēc mācībām, nolēmis palikt strādāt galvaspilsētā.

„Izvēloties nākamo darba vietu, vissvarīgākais man, protams, bija atalgojums un izaugsmes iespējas. Pieļauju, ja ar laiku parādīsies labāks piedāvājums ar labāku darba samaksu, būs jāizdara izvēle. Visi uzņēmēji vēlas, lai darbinieki strādā baigās stundas, bet maksāt negrib. Īpaši jaunajam darbaspēkam. Taču alga tomēr ir noteicošais. Zinu cilvēkus, kuri beiguši pavārus, bet strādā celtniecībā vai citās jomās, kur var labāk nopelnīt. Jā, jocīgi jau ir – daru savu sirds darbu, bet jādomā par kapeikām. Bet par baltu velti jau strādāt nevar. Negribētos arī būt starp tiem, kuri mētājas no vienas darba vietas uz otru, meklējot labāku atalgojumu,” domās dalās Mārtiņš un neslēpj, ka gribētu atgriezties strādāt savā dzimtajā pilsētā Alūksnē, bet vismaz tuvākajos gados nesaskata tur pietiekamu izaugsmi, lai jauns cilvēks spētu tur strādāt un normāli dzīvot.

Stāstot par pēdējo pavadīto mācību gadu Jāņmuižas profesionālajā vidusskolā, Mārtiņš atklāj, ka piedalījies nopietnā Latvijas mēroga pavāru konkursā un finālā ieguvis piekto vietu.

„Tā bija milzīga pieredze. Turklāt interesanti bija redzēt to, kā darbojas mani vienaudži un topošie amata brāļi. Jāatzīst gan, ka šādos konkursos cīnās restorāni. Jauniešiem, kuri praksē bijuši kafejnīcās, īsti tajos nav ko darīt,” atzīst Mārtiņš un topošajiem pavāriem ceļa maizē saka: „ Daudz ir tādu, kuri iestājas skolā, bet nezina, uz ko nāk. Ir jābūt gataviem, ka pirmajā un otrajā gadā būs ļoti daudz jāmācās. Un jāsaka, lai dzīvē ko sasniegtu, nepietiek vien ar gribēšanu. Daudz ir jādara, problēmām jātiek pāri un nereti jāsaņem visi spēki, lai panāktu iecerēto. Arī prakses vietas nevajag izvēlēties pēc principa, ka “tā bufetīte ir vistuvāk manai mājai”. Vajag riskēt un meklēt izaugsmes iespējas. Droši jādodas uz labākajiem uzņēmumiem Cēsīs vai pat Rīgā.”

Jautāts, vai tiešām ir tā, ka vislabākie pavāri ir vīrieši, Mārtiņš atbild apstiprinoši.

„Es gan negribu neko sliktu teikt par sievietēm. Arī viņas labi gatavo, bet tomēr pavāra darbs ir smags. Tās ir ilgas stundas uz kājām, karstumā,” saka Mārtiņš un uz jautājumu, kas, viņaprāt, ir labs pavārs, atbild: „ Ne jau tas, kurš domā, ka visu var. Pavārs mācās nepārtraukti. Varbūt tiešām labi pavāri ir tikai tie, kuri atzīti dažādos konkursos.”

Jautāts, kāds ir Mārtiņa iecienītākais ēdiens, puisis atbild, ka īsti tāda nav.

„Pats sev negatavoju. Man patīk gatavot citiem. Patīk, ja aiznesu porciju un cilvēks redz, ka pavārs ir piestrādājis, lai ēdiens izskatītos, smaržotu un garšotu labi. Pavāra profesija ir būt devējam. Gluži jau nav arī tā, kā ar kurpnieku, kurš staigā basām kājām. Pavāram gluži vardes vēderā nekurkšķ, bet tomēr mums patīk gatavot citiem,” saka Mārtiņš un atklāj, ka nākotnē vēlētos pats savu ēdināšanas uzņēmumu.

„Bet ne tādā nozīmē, ka es tur ierastos kā priekšnieks, iekasētu naudu un apskatītos, kā padotie strādā. Gribētu savu komandu. Būt par šefpavāru un strādāt kopā ar saviem cilvēkiem. Gatavot pasakainus latviešu virtuves ēdienus un redzēt, ka cilvēkiem garšo…” nākotnes plānos dalās Mārtiņš.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Miera skrējiens cauri novadam

00:00
18.09.2024
7

Pirmdienas rīts Vecpie­balgas vidusskolā sākās ar pulcēšanos pagalmā. Te tika sveikti Miera skrējiena dalībnieki. Uzsākuši ceļu Nor­vēģijā, viņi cauri Latvijai skrien uz Lietuvu, tad Mol­dovu un Ungāriju. Tas ir tikai viens pasaules Miera skrējiena maršruts. “Tā ir garākā stafete pasaulē, kas veltīta mieram un sadraudzībai. 1987.gadā to izveidoja filosofs, sportists, mūziķis un UNESCO miera prēmijas […]

“Rakšos” virmo Marokas garšas

00:00
17.09.2024
40

Kamieļu parkā “Rakši”, tepat Cēsu novada Drabešu pagastā, augustā divas dienas varēja baudīt neparastu atmosfēru un Marokas bagātīgās virtuves ēdienus pirmajā Marokas street food festivālā. “Vēlējāmies radīt šo pirmo Marokas ielu ēdienu festivālu, lai vairāk cilvēkiem parādītu šīs valsts neatkārtojamo ēdienkarti, garšas, smaržas un ievestu ikvienu Marakešas ieliņu virmojošajās sajūtās. Šie ēdieni lielākoties tiek gatavoti uz […]

Aktīva vasara un prātīgi iesācies rudens

00:00
16.09.2024
46

Jaunā mācību gada pirmajā nedēļā Cēsu novadā skolu tuvumā dežurēja pašvaldības policijas darbinieki. Tā ir laba un droša tradīcija, jo kārtības sargu klātbūtne rada disciplinējošu un nomierinošu efektu, un skolas laiks sācies bez incidentiem. Par to, kāda pašvaldības policijas darbiniekiem bija aizvadītā vasara,un aktualitātēm sabiedriskās kārtības uzturēšanā rudenī stāsta Cēsu novada pašvaldības policijas priekšnieks Guntars […]

Multiplās sklerozes biedrība svin Senioru dienu kā izbraukuma svētkus

00:00
15.09.2024
43

Sabiedriskā labuma biedrība “MSs Cēsis” organizēja izzinošu braucienu senioriem un cilvēkiem ar pārvietošanās grūtībām. “Pateicoties Cēsu novada domes atbalstam autobusa izmaksām, radām iespēju svinēt Senioru dienu kā izbraukuma svētkus. Cilvēki ar pārvietošanās grūtībām nevar izmantot tūrisma firmu organizētus pasākumus, arī individuāli viņiem sarežģīti doties kur tālāk. Mūsu rīkotajā izbraukumā izveidota piemērota vide,” teic “MSs Cēsis” […]

Kad dzejas vārdi uzrunā

00:00
14.09.2024
127

Ar dziesmu “Cēsīm”, kurai vārdus sarakstījusi Lauma Daugiša, ieskanējās vietējā komponista Jura Krūzes autorvakars Cēsu Centrālajā bibliotēkā. Bibliotēkas radošā komanda sadarbībā    ar komponistu piedāvāja programmu “Uz melnbaltiem taustiņiem dzejoļi skan…”. Tas bija gan koncerts, gan dzejas lasījumi, kuros varēja iepazīt Cēsu puses un Latvijā pazīstamu dzejnieku dzejoļus, gan dzirdēt dziesmas ar viņu vārdiem. Bibliotekāres […]

Zelta medaļa starptautiskā pārtikas konkursā

00:00
13.09.2024
44

Rīgā, Ķīpsalā, aizvadītās nedēļas nogalē norisinājās Baltijas lielākā pārtikas industrijas izstāde “Riga Food 2024”. Otro reizi tajā notika starptautisks pārtikas kvalitātes konkurss “The Baltic Taste Award 2024”. Augstu starptautiskas profesionāļu žūrijas vērtējumu tajā saņēma gardēžiem labi zināmā Vaives pagasta zemnieku saimniecība    “Kalna Paltes”.    Vaivēniešu bazilika pesto, kas gatavots pēc tradicionālas itāļu receptes parauga […]

Tautas balss

Planēta uzsilst

16:16
17.09.2024
7
Bioloģiskās saimniekošanas piekritējs raksta:

“Tagad, ka Čehijā un kaimiņu valstīs lielie plūdi, tajos iet bojā pat cilvēki, laikam neviens vairs neteiks, ka sasilšana ir izdomāta problēma. Vajadzīga aizvien ātrāka rīcība, arī lauksaimniekiem vairāk jādomā, kā strādāt, jābūt videi draudzīgākiem. Zemnieki nemaz tik slikti nedzīvo, kā reizēm izklausās, taču viņiem arī vajadzētu būt ieinteresētiem, lai klimata pārmaiņas nepārņem visu,” atzina […]

Pasts kļūst aizvien tālāks

16:16
17.09.2024
8
O. raksta:

“Žēl gan, ka Cēsīs, “Solo” veikalā, vairs nebūs pas­ta nodaļas. Tur vienmēr raiti apkalpoja, nekad nebija jāstāv garās rindās. Droši vien jau Latvijas pastam izmaksā dārgi uzturēt nodaļas, bet ir reizes, kad cilvēkiem tās ļoti vajadzīgas. Un tad, ja nākas uz pakalpojumu gaidīt pusstundu, stundu, iedzīvotāji izvēlas kādu citu iespēju, kuru Latvijā netrūkst. Tā pasts […]

Mazās un lielās algas

16:15
17.09.2024
8
Seniore raksta:

“Kad dzirdu, ka radiopārraidē eksperti runā par algu lielumu Latvijā, man gandrīz šoks. Izrādās, par mazām un vidējām algām uzskata visas, kas ir līdz četriem tūkstošiem eiro. Vai tad tiešām Latvijā daudziem darba samaksa pārsniedz četrus tūkstošus eiro? Man tas šķiet ļoti neparasti. Tad jau lielu algu saņem pavisam maz cilvēku, jo nepazīstu nevienu, kam […]

Siltums jauks. Cik maksās apkure

16:14
17.09.2024
9
Lasītāja raksta:

“Atceros rudeņus, kad šajā laikā jau vajadzēja sildīt dzīvokli. Tagad silts un jauks, var pat pa nakti turēt vaļā logu. Tikai atkal cita doma – vai tad, ja siltuma ražotājiem būs mazāki ienākumi, jo sezona īsāka, nepalielināsies apkures cena? Iznāk tāds apburtais loks, no vienas puses, vari ietaupīt, no otras, iespējams, siltuma cena būs augstāka,” […]

Neatstāt mežā atkritumus

11:25
13.09.2024
17
Meža saim­niece raksta:

“Man nav žēl, ka manā mežā nāk sēņotāji, nekad neesmu domājusi kādu raidīt prom, taču vienu gan gribu lūgt -lai neatstāj atkritumus. Zemē nomet gan dažādu ēdienu iepakojumus, gan cigarešu izsmēķus,” sacīja piepilsētas meža saim­niece.

Sludinājumi