Svētdiena, 8. septembris
Vārda dienas: Regīna, Ermīns

Klienti pamazām atgriežas pie galdiņiem

Jānis Gabrāns
23:00
18.05.2020
14
Kebabs Piegade 1

Ārkārtējās situācijas ieviešana ēdinātājiem lika meklēt jaunas iespējas, jaunus piedāvājumus, tostarp ēdiena piegādi. Kā šajos divos mēnešos, kopš pandēmija ierobežojusi nozari, veicies Cēsu ēdināšanas uzņēmējiem?

Klientus mājās vai darbavietā gatava apkalpot arī “Vec­pilsētas kebaba” komanda. Īpaš­nieks Normunds Rozenovskis stāsta, ka līdz ārkārtējai situācijai tas netika piedāvāts, jo neatlika laika. Pieprasījums uz vietas bija liels, visi bija nodarbināti gatavošanā un apkalpošanā. Taču, kad tika noteikti “Covid-19” ierobežošanas pasākumi, apmeklētāju plūsma klātienē jūtami mazinājusies, cilvēki arvien vairāk izvēlējušies pasūtīt ēdienu līdzņemšanai. Tad uzņēmumā nospriests, ka var piedāvāt arī piegādi.

“Interese ir,” saka N. Roze­novskis. “Citu dienu pasūtījumu mazāk, bet ir dienas, kad nākas doties ceļā ļoti bieži. Pārsvarā tepat Cēsīs, bet braukts arī uz Jāņmuižu.”

Līdz ar silto laiku arvien vairāk atgriežoties klienti arī klātienē, un siltajā nedēļas nogalē visi āra galdiņi bijuši aizņemti. N. Roze­novskis ir gandarīts, ka cilvēki izvēlas viņu piedāvājumu, tas ļāvis šajā pārbaudījumu laikā saglabāt visu komandu.

No aprīļa vidus ēdienu piegādi piedāvā arī viesnīcas “Cēsis” kafejnīca “Pagrabiņš”, “Druva” noskaidroja, interese par šo pakalpojumu esot. Cilvēki labprāt pasūtot picas, bet izvēloties arī citus pusdienu piedāvājumus.

Lielākā pieredze ēdienu piegādē Cēsīs ir picērijai “Studio pizza”, un, kā stāsta īpašnieks Ģirts Bergins, darbība ārkārtējās situ­ācijas laikā nav apstājusies ne uz dienu: “Kad šis laiks sākās, iestājās neliela neziņa, bet bija pilnīgi skaidrs, ka tagad īpaša uzmanība būs jāpievērš piegādei. Mums šajā nišā nebija jāielaužas, to esam darījuši jau gadiem, klienti ir pieradināti, mums atlika tikai turpināt ar lielāku apjomu. Cilvēki, sākot domāt, kas ko ēdamu piegādā mājās, uzreiz atceras mūs, jo šajā jomā esam jau pazīstami, un tā ir zināma priekšrocība.”

Picērijai šis laiks nav atstājis negatīvu ietekmi uz apgrozījumu, jo vēlme pēc picām nav zudusi. Tagad cilvēki sākot atgriezties arī klātienē, tāpēc jau atvērta vasaras terase, kas aizvadītās nedēļas nogalē bijusi pieprasīta. Ēdinātāji atzīst, ka brīvdienās Cēsīs iegriezušies iebraucēji no Valmieras, Rī­gas, citām pilsētām.

Pēc zināmas pauzes darbību atsākusi arī kafejnīca “Province”, kas arī piedāvā ēdienu līdzņemšanai. Īpašniece Dace Treikmane stāsta, ka pārsvarā to izvēlas jau zināmie klienti, bet arvien vairāk tomēr nāk pusdienot uz vietas: “Patiesībā jau bijām noilgojušies pēc saviem apmeklētājiem, pēc pauzes ar bažām domājām, kā būs? Varbūt šajā laikā cilvēkiem mainījušies paradumi, viņi nevēlēsies tik bieži apmeklēt kafejnīcas, bet, redzot, ka ēdāji atgriežas, pārņem brīnišķīga sajūta, ka esam saviem klientiem vajadzīgi.”

Maijs vairākām kafejnīcām, restorāniem bijis laiks darbības atsākšanai. Šajā nedēļā klientus gaidīs restorāns “H.E. Vana­dziņš”, bet kopš maija sākuma atkal darbojas kafejnīca “Aroma”. Īpašnieks Alvis Valainis stāsta, ka uz brīdi tomēr nācies ņemt pauzi, jo nebijis rentabli strādāt. Taču sekmīgi izmantots dīkstāves pabalsts, ko saņēmušas darbinieces, vien pats likumdošanas dēļ palicis bešā. Tagad darbība atsākusies.

Arī “Aromā” piedāvā ēdienu līdzņemšanai, par piegādi gan neesot domāts.

“Man pret to ir divējādas domas,” saka A. Valainis. “Manuprāt, izkustēšanās dienas vidū, lai aizietu pusdienās, cilvēkiem ir vajadzīga. Tas atrauj no datora, ļauj izvēdināt galvu, sakārtot domas. Turpat pie datora ātri paēst, līdztekus turpinot strādāt, nav pareizākais. Taču cilvēki, kuri nevēlas uzturēties publiskās vietās, izvēlas pasūtīt līdzņemšanai, ja ir pieprasījums, jābūt piedāvājumam.”

Arī viņš norāda, ka cilvēku kustība pilsētā, līdz ar to arī kafejnīcās atsākusies, galvenais nopelns tam labajiem laika apstākļiem. Pagājušajā pavasarī, kad valdīja vēss laiks, arī bijis maz cilvēku, kaut nekādas krīzes nebija.

Lai arī šobrīd cilvēku plūsma lēnām palielinās, nākotnes redzējums gan neesot pārāk cerīgs. A. Valainis saka: “Šī vasara, visticamāk, nebūs tik sekmīga kā iepriekšējā, bet izdosies nostrādāt. Vislielākās bažas ir par nākamo ziemu, jo sabiedriskajā ēdināšanā strādājošies vasarā lielus uzkrājumus nevarēs izveidot, ja ziemā uznāks solītais pandēmijas otrais vilnis, būs lielas problēmas. Bet, kā jau esmu teicis, savos darbības gados esmu pārdzīvojis dažādas krīzes, pārbaudījumus, gan tiksim galā arī ar šo.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Samuraja ceļš uz teātri

00:00
08.09.2024
9

Lai arī Valmieras teātris ekspluatācijā nodots jau vasaras vidū, tā svinīgā atklāšana notika vakar, 5. septembrī. Emocionālo un asprātīgo ceremoniju jaunajā “melnās kastes” zālē vadīja divi skumja un nesatricināma izskata samuraji, trāpīgi simbolizējot to cīņu un askēzes ceļu, kas teātra kolektīvam bija jāveic kopš būvdarbu sākuma 2021. gada otrajā pusē. Izrāžu veidošana gandrīz būvlaukumā, dažkārt […]

Iemūrē laika kapsulu un svin vasaru

00:00
07.09.2024
23

Ar svētkiem cēsniekiem un viesiem “Cēsu alus” teritorijā tika iemūrēta laika kapsula Cēsu darītavas topošā Apmeklētāju centra pamatos. Nākotnē ēkā atradīsies Cēsu darītavas Apmeklētāju centrs un mūsdienīgas biroja telpas darbiniekiem. Projektā plānots ieguldīt 1,8 miljonus eiro. “Šogad pabeigsim sargu māju, būs ērtas darba vietas. Apmeklētāju centrs un administrācijas telpas taps nākamgad. Te būs darbavietas 28 […]

Biznesa pikniks iedvesmai

00:00
06.09.2024
34

Radošā un digitālā kvartāla “Rainis” telpās pagājušajā nedēļā notika biznesa ideju “Pik-Niks”. To apmeklēt uzņēmīgus cēsniekus aicināja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Cēsu pārstāvniecības projektu vadītāja Sanita Krieviņa kopā ar kolēģēm Annu Krasovsku un Inesi Džarcāni. Kupli apmeklētā piknika galvenā tēma bija pieteikšanās nosacījumi un ieguvumi konkursā “Ideju kauss 2024”, kas norisinās jau 16. gadu. […]

Tirgus un garšīgas uzkodas – tas sader

06:26
05.09.2024
420

Pirmais ielu ēdināšanas jeb street food festivals Cēsīs ir sākums šim ēdināšanas konceptam pilsētā. Organizators – “Cēsu tirgus” – plāno to aizvien kuplināt, piedāvājot pircējiem daudzveidību. “Vēlamies padarīt Cēsu novada iedzīvotāju un viesu tirdziņu atmosfēru daudzveidīgāku un piedāvāt dažādas pasaules virtuves garšas visām gaumēm,” “Druvai” pastāstīja pasākuma organizatore, SIA “Cēsu tirgus” valdes locekle Oksana Zariņa-Jerohoviča […]

Iepazīst medus ceļu līdz karotei

00:00
05.09.2024
32

Latvijas Biškopības biedrība ar devīzi “Dabas spēks karotē medus” aizvadītās nedēļas nogalē rosināja ikvienu apmeklēt “Medus dienu dravā”. Daudzi biškopji Latvijā iepazīstināja ar savām dravām, medusiegūšanu, stāstīja par tā veselīgajām īpašībām, un bija iespēja bez maksas iepazīt dažādas medus garšas. Cēsu novadā varēja braukt ciemos uz Nītaures pagastu pie Zusteru ģimenes. Dravā ir 85 bišu […]

Ugunsgrēkā Madonā gāja bojā divi cilvēki

11:33
04.09.2024
65

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 3.septembra plkst. 6.30 līdz 4.septembra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Vidzemes reģiona pārvalde saņēma piecus izsaukumus – trīs uz ugunsgrēku dzēšanu, vienu uz glābšanas darbiem, bet vēl viens izsaukums bija maldinājums. Plkst. 01.05 VUGD saņēma informāciju, ka Madonā deg dzīvojamā māja. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka […]

Tautas balss

Dalās ar āboliem

10:36
06.09.2024
17
O. raksta:

“Cēsīs, Rīgas ielā, pie vienas mājas katru dienu izlikta kastīte ar āboliem, lai cienājas, kas grib. Paldies dāsnajiem saimniekiem,” pateicās O.

Izglītība ir pats svarīgākais

10:36
06.09.2024
18
Mudīte Bērziņa no Drabešiem raksta:

“Esmu redzes invalīde, tāpēc dzīvē daudz ko nevarēju darīt. Taču tagad visiem bērniem tiek dotas iespējas, par visiem rūpējas un gādā. Vēlu, lai katrs bērns un jaunietis, sākot jauno skolas gadu, atceras, cik svarīgi ir mācīties. Jābūt neatlaidīgiem un cītīgiem, jo nekas nav tik nozīmīgs kā izglītība! Tikai tā paver ceļus,” sacīja Mudīte Bērziņa no […]

Gājēju pāreju krāsojums drošībai

11:35
03.09.2024
25
Lasītāja raksta:

“Labi, ka Cēsīs pirms mācību gada ielās atjauno gājēju pāreju apzīmējumus. Vietējiem autobraucējiem gan vajadzētu zināt, kur gājējiem priekšroka, bet ne visi to ievēro. Izskatās, dažs nepamana vai negrib pamanīt, ka gājējs jau gandrīz ir uz pārejas, auto neaptur, turpina braukt. Nākamajā pirmdienā ielas būs pilnas skolēniem, jācer, koši baltie apzīmējumi šoferiem atgādinās, kur jābremzē […]

Svētki viduslaiku noskaņā

11:34
03.09.2024
16
Cēsniece raksta:

“Paldies par skaistajiem Lielstraupes pils svētkiem, kur netrūka ne kvalitatīvas mūzikas, ne mākslas meistarklašu. Interesants bija restauratoru stāstījums par darbiem pils atjaunošanā. Bija arī jauks tirdziņš, kur varēja gan nopirkt dārza veltes, gan pamieloties ar gardiem kārumiem. Rīkotāji bija parūpējušies, lai visiem būtu interesanti baudīt viduslaiku noskaņu,” par pagājušās nedēļas pasākumu priecājās cēsniece.

Vēsturi zināt svarīgi

11:34
03.09.2024
22
Vecmāmiņa O. raksta:

“Labi, ka tagad skolās vēs­turi mācīs kā atsevišķu priekšmetu, citādi tāds juceklis vien bija. Tā spriedu, skatoties, ko mācās mazmeita. Taču nevajadzētu iekrist otrā bedrē, kad bērniem liek zināt datumu katram notikumam, kas risinājies pirms simtiem gadu, un iesaistīto personu vārdus. Man liekas, tā bērnu var pavisam aizbaidīt no vēstures. Vai tiešām jāzina katrs bīskaps, […]

Sludinājumi