
Vasara ir laiks, kad Cēsīs arvien vairāk iegriežas tūristi, gan pašmāju, gan ārvalstu, un tā ir pozitīva ziņa uzņēmējiem, kuru bizness saistīts ar viesu plūsmu. Tostarp, sabiedriskajā ēdināšanā strādājošajiem.
Iepriekšējos gados ik pa laikam nācās uzklausīt pilsētas viesu atziņas, ka Cēsis nespēj apmierināt daudzo viesu ēstgribu. Taču situācija ar katru gadu uzlabojas un pilsētā tiek atvērtas
arvien jaunas kafejnīcas. Atdzimst arī vecpilsēta, un “Druva” saskaitīja, ka tās teritorijā šobrīd darbojas jau desmit kafejnīcu. Un turpat netālu ir arī viesnīcas “Kolonna” pagrabiņš, tūlīt atvērs viesnīcas restorāna “Alexis” vasaras terasi. Līdz ar jauno koncertzāli darbu sākusi tajā esošā kafejnīca “Bohēma” ar brīvdabas galdiņiem “Četru vēju skvērā”. Arī kafejnīca “Vendene” turpat pie vecpilsētas, un dzirdēts par vēl vairākām iecerēm kafejnīcu, restorānu atklāšanā. Diemžēl joprojām tukšs un kluss ir telpās pašā Rīgas ielas sākumā, kur savulaik atradās kafejnīca “Sarunas”. Atliek tikai minēt, kāpēc neviens šīs telpas nav iekārojis, jo to atrašanās vieta taču izcila. Tomēr kopumā, šķiet, Cēsīs ir pietiekami daudz vietu, kur nobaudīt ko ēdamu vai dzeramu, bet vai ar to pietiks vasaras lielajos pasākumos, to rādīs laiks.
To, ka apmeklētāju plūsma šajā vasarā sākt pieaugt, apliecina kafejnīcās. Vineta Žamoidika no “Vinetas un Allas kārumlādes” norāda, ka aizvadītajā nedēļas nogalē, kad katru dienu bija kāds pasākums, bijis jūtams publikas pieplūdums. Arī Muzeju naktī apmeklētāju nav trūcis. Jūtams, ka sākusies tūrisma sezona, arī darba dienās kustība ielās lielāka, arvien biežāk dzirdamas svešvalodas.
Kafejnīca no nelielās telpas Lielajā Skolas ielā pirms diviem gadiem pārcēlās uz plašākām telpām Rīgas ielā, V. Žamoidika atzīst, ka esot iedzīvojušies šajā vietā: “Te jūtamies ļoti labi. Pēc pārcelšanās uz Rīgas ielu apmeklētāju, nenoliedzami, kļuva vairāk, bet tas galvenokārt tāpēc, ka tagad var uzņemt un apkalpot krietni vairāk cilvēku. Protams, vasarā apmeklētāju daudz, bet runāt par to, ka pieaug apmeklētāju skaits ziemā, vēl īsti nevar. Taču svarīgi, ka arī nesarūk.”
Viņa norāda, ka konkurence šajā jomā arvien vairāk jūtama, taču pagaidām tā kafejnīcas darbību neietekmē: “Mums ir sava niša, ko cenšamies noturēt. Šajos gados izveidojies pastāvīgo klientu loks. Ja atveras kāda jauna kafejnīca, jūtam, ka apmeklētāju skaits uz brīdi nedaudz sarūk, bet vairums mūsu klientu atkal atgriežas. Taču konkurence jau nāk tikai par labu, tā pašām liek turēt līmeni, domāt par piedāvājumu, kvalitāti. Tāpēc ir īpašāks piedāvājums dienās, kad pilsētā kāds lielāks pasākums, ir vairāk cilvēku. Mēģinām kaut ko izdomāt, lai iepriecētu cilvēkus.”
Arvien vairāk attīstās kafejnīcas Rožu laukumā. Ja iepriekšējos gados āra galdiņi bija tikai kafejnīcām “2Locals” un “KafēRīga”, šogad to skaits dubultosies. Jau tagad āra galdiņi ir pie kafejnīcas “Cafe Bazaar”, tos vēlas izvietot arī kafejnīca, kas jau ilgu laiku darbojas augstskolas ēkā. Cēsu domes deputāti maija sēdē apstiprināja grozījumus lēmumā “Par Rožu laukuma izmantošanu”, paredzot vietas vēl šīm divām āra kafejnīcām. Lēmums balstīts uz to, ka 2013. gada vasaras sezonā, palielinoties iebraucēju skaitam, Cēsīs bija vērojama tendence, ka pilsētas centrā, tai skaitā Rožu laukumā, ēdināšanas pakalpojumu kapacitāte bija nepietiekama. Atļaujot četru āra kafejnīcu ierīkošanu, tiktu sasniegts maksimālais plānotais kafejnīcu skaits Rožu laukumā, radīta iespēja uzņēmējiem attīstīt savu pakalpojumu un radīta veselīga konkurence. Kā norādīts domes lēmumā, rezultātā iegūtu visa sabiedrība: Rožu laukumā ēdināšanas pakalpojumus varētu saņemt lielāks klientu skaits, dažādotos piedāvājuma klāsts, klientam būtu iespējas izvēlēties.
Jaunākā kafejnīca, kas atvērta Rīgas ielā, ir “Cafe Bazaar” pretī Rožu laukumam, tās īpašnieki ir Anda un Kristaps Saknes. Kafejnīca durvis apmeklētājiem vēra nesezonā, janvārī, taču, kā norāda Anda Sakne, jau esot iedzīvojušies: “Arī cēsnieki mūs pieņēmuši, izveidojies savs klientu loks. Sākums nebija viegls, jo ziemā jau visur apmeklētāju maz. Pirmais pusgads rāda, ka ir labi, pat labāk nekā bijām gaidījuši. Šobrīd ir jūtams, ka apmeklētāju ir vairāk, it īpaši vakaros, bet vēl jau viss karstākais darba laiks priekšā.”
A.Sakne atzīst, ka konkurence nebiedē, jo, veidojot savu kafejnīcu, zinājuši, ko grib panākt: “Pirms tam paskatījāmies, kā tas notiek citās pilsētās, arī Lietuvā. Piemēram, Kauņā, ir gājēju iela, tajā ir daudz kafejnīcu, bāru, iebraucējs var būt drošs, ka kaut kur vietu atradīs. Mūsuprāt, ir tikai normāli, ja tādā pilsētā kā Cēsis tieši vecpilsētā ir vairāk kafejnīcu.
Mums, salīdzinājumā ar konkurentiem, bija nedaudz atšķirīgāks skatījums, kādu šo vietu redzam. Rīgā šādas kafejnīcas ir ļoti ierastas, tāpēc gribējām tādu atvērt arī Cēsīs. Esam vienīgā kafejnīca pilsētā, kurai tik garš darba laiks, nereti apmeklētāji ir priecīgi, konstatējot, ka Cēsīs vakarā vismaz viena kafejnīca ir atvērta. Savulaik, kad vēl nebijām atvēruši kafejnīcu, bijām pārsteigti, ka Cēsīm pat ne pārāk vēlā vakara stundā nav vairs kur aiziet. Varbūt arī tāpēc cēsniekiem nav izveidojusies tradīcija pašā vakarā pasēdēt kādā sabiedriskā vietā, jo nav kur iet. Cerams, ka situācija mainīsies.”
A.Sakne norāda, ka kafejnīcas veiksmīgā darbībā nevar paļauties tikai uz savu redzējumu, jāņem vērā arī klientu vēlmes. Tas licis domāt par silto ēdienu piedāvāšanu, lai gan sākotnēji domājuši, ka varēs bez tā iztikt.
“Jutām, ka cilvēkiem tas nepieciešams, pielāgojāmies viņu vēlmēm, un nu jau mēnesi strādā arī virtuve. Mums ir labs pavārs, kas gatavo veģetāros ēdienus, jo jūtam, ka tie ir pieprasīti. Ir jādomā par klientu ērtībām, ja gribam tos piesaistīt un noturēt,” norāda A. Sakne.
Šobrīd var teikt, ka Rīgas iela no Vienības līdz Rožu laukumam atdzīvojas, atliek cerēt, ka process turpināsies un atdzims arī ielas daļa līdz Līvu laukumam.
Jānis Gabrāns
Komentāri