Svētdiena, 22. jūnijs
Vārda dienas: Emīls, Egita, Monvīds

Itāliskās nianses virtuvē

Druva
23:00
20.04.2007
13

Pavasaris ir laiks, kad mūsu ēdienkartē arvien vairāk atgriežas zaļumi un dažādi dārzeņi, jo gurķi sāk garšot pēc gurķiem, arī tomātos jau var nojaust tomātu īpašo smaržu. Ir tik garšīgi un vienkārši sataisīt gurķus ar krējumu un notiesāt tos ar svaigu maizi. Bet reizēm jau ir vēlme iebaudīt arī kaut ko nedaudz atšķirīgāku.

Esot Itālijā, nedaudz varēju iepazīties arī ar nacionālo virtuvi, ar tās divām galvenajām sastāvdaļām – pastu jeb makaroniem, kā tos saucam šeit, un picu. Bija interesanti uzzināt par picas tradīcijām, jo īsta pica ir itāļu virtuves lepnums. Ja picu pasniedz pusdienā, tā, visticamāk, ir sildīta mikroviļņu vai elektriskajā krāsnī un nav uzskatāma par īstu. Picas laiks ir vakarā, kad īstajās picērijās kurina malkas krāsnis, jo īsta pica top tikai un vienīgi malkas krāsnī. Klasiskajā picā ir ne vairāk kā trīs sastāvdaļas, no kurām viena ir mocarellas siers. Jau rakstīju, ka, lai pica pilnībā atbilstu visām prasībām, mocarellas siers jāgriež ar rūsējoša tērauda nazi, jo metāls piešķir īpašu garšas niansi, kas nonāk arī picā. Man bija iespēja nobaudīt picu tieši tās dzimtenē – Neapolē. Pasūtīju picu “Diavolo”, kurā bija mocarella, šķiņķis un peperoni. Ko lai saka – bija lieliski, peperoni deva to burvīgo stiprumiņu, pica bija plāna, kā jau tam jābūt klasiskajā picā. Pie picas itāļi piedzerot alu, arī itāļu bija itin gards. Vēsture liecina, ka ideja izrotāt plānu un plakanu plāceni nacionālā karoga krāsās – ar sarkaniem tomātiem, baltu sieru un zaļām zālītēm – radās Neapolē. Pirmā pica ieguva Margaritas vārdu – par godu Itālijas karalienei, un joprojām šī pica tur ir topā.

Viens ir skaidrs – itāliešiem patīk labi paēst un viņi zina, kā to darīt. Pusdienas un vakariņas – tā ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa, kam tiek atvēlētas vairākas stundas. Tad neviens nesteidzas, bet izbauda ēdienu, šo laiku un sabiedrību. Itāļi esot gatavi brīvdienās braukt tālus gabalus, ja zina, ka tur ir labs krodziņš, kur par pieņemamām cenām gatavo garšīgi. Bet gatavot negaršīgi – tas nav itāļu gaumē.

Otra svarīga nacionālās virtuves sastāvdaļa ir pasta. Par tās izcelsmi vēl īstas skaidrības nav, lai gan itāļi ir pārliecināti, ka tieši viņu dzimtenē radies šis ēdiens. Ir arī versija, ka pastas recepte nokļuva Itālijā, pateicoties slavenajam ceļotājam Marko Polo, kurš to atvedis no Ķīnas. Mūsu veikalos nopērkamajiem itāļu makaroniem gan ir maz līdzības ar īstu itāļu pastu. Bet, ja ir vēlme, var to pagatavot arī mājās. Tā kā neesmu to mēģinājis, recepti vēl nedošu, bet derētu pamēģināt. Varu piedāvāt pavisam vienkāršu recepti, kā pagatavot makaronus. Mums šo ēdienu pagatavoja un pasniedza pavārs Džankarlo Sketini, kurš var lepoties ar daudzām medaļām, tostarp augstākā kaluma dažādos starptautiskos konkursos. Viņa specializācija ir tieši itāļu virtuve. Šoreiz meistars negatavoja neko sarežģītu, bet tieši vienkāršībā jau bieži slēpjas burvība. Un to var izdarīt ikviens. Sagriežam daiviņās tomātus, vēlams tādus, kas tiešām jau garšo pēc tomātiem, un liekam tos cepties olīveļļā. Tikmēr uzliekam vārīties makaronus. Kad tomāti izjukuši, klāt pieliekam svaigas bazilika lapiņas un vēl nedaudz pacepam. Nokāšam makaronus, beram klāt tomātiem un bazilikam, samaisām, un ēdiens gatavs! To pasniedz ar rikotas sieru, bet itin labi derēs arī mūsu pašu biezpiens.

Vēl Itālijā pasniedz dažādus sierus, un tur pirmo reizi uzzināju, ka siers itin labi sader ar medu un ābolu ievārījumu. Ar medu viņi ēd pūdētos sierus un iesaku pamēģināt, garšas buķete ir ļoti interesanta un savdabīga. Īpašos cietos sierus viņi pasniedz ar ābolu ievārījumu, arī šis salikums bija kaut kas nebaudīts. Tiesa, nezinu, vai pie mums šādi itāļu sieri nopērkami, iespējams, tādi jāmeklē Rīgā, bet pūdēto sieru ar medu var pamēģināt arī tepat.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Īstā Jāņu siera ražošana ik gadu sarūk

00:00
22.06.2025
7

Jāņu siera ražošanas apmēri šogad Latvijā kopumā turpina samazināties, aģentūrai LETA prognozēja biedrības “Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova. Arita LejiņaPērn Jāņu sieru (nejaukt ar ķimeņu sieru) saražoja 139,84 tonnas, norādījusi V.Davida­nova. Pēc publiski pieejamās informācijas, pirms pieciem gadiem, 2019.gadā, tika saražotas aptuveni 200 tonnas Jāņu siera, tātad pagājušajā gadā par 30,1% mazāk. Jāņu siera […]

Aizejošā Cēsu novada dome diskutē par bērnu futbolu un kafejnīcas iekārtām

00:00
21.06.2025
39

12.jūnijā notika pēdējā aizejošā sasaukuma Cēsu novada domes sēde. Sēdē no 19 deputātiem piedalījās 17. Nepiedalījās Andris Mihaļovs un Erlends Geruļskis. Tika lemts par attīstību un investīciju projektiem, izglītību un sportu, pašvaldības īpašumu pārvaldību, sociāliem un sabiedriskiem jautājumiem, pašvaldības struktūru un līgumu pārvaldību, finanšu un pārskatu jautājumiem. Kopumā deputāti lēma vienbalsīgi, tikai par dažiem lēmumiem […]

Sarunu un demokrātijas svētki

00:00
20.06.2025
54
1

Sarunu festivāls “Lampa” šogad notiek ar vadmotīvu “Cilvēcībasākas tur, kur beidzas vienaldzība” Festivāla mērķis aicina parādīt, ka mums rūp līdzcilvēki, nav vienaldzīgs apkārt notiekošais un nav bail nosaukt lietas īstajos vārdos. Tas viss šodien un rīt festivāla bagātīgajā programmā Cēsīs, lielākai daļai diskusiju aizritot Pils parkā, divām skatuvēm atrodoties uz parka dīķa. Daļai diskusiju var […]

Māksla ir mums visapkārt, katru dienu, ir tikai jāprot tā saskatīt vai saklausīt

00:00
19.06.2025
47

Katrīna Marta Riņķe (pazīstama arī kā Kei Sendaka) ir Latvijā dzimusi vizuālā māksliniece, kas strādā ar analogo fotogrāfiju, tekstu un instalāciju. Viņas radošie darbi aplūko laiku, nepastāvību un mainīgās attiecības starp ainavu, atmiņu un materialitāti. Viņas darbi atspoguļo mijiedarbību ar vietu – to, kā ūdens, gaisma un cilvēka klātbūtne veido un pārveido vidi. Viņas jaunākie […]

Jāņa Lapiņa jubilejā plīvo Latvijas karogs ar saulīti

00:00
18.06.2025
73

Veselavas pagasta “Lejas Pintuļos” pirmsjāņu laikā pie varenajiem ozoliem mastā plīvo Latvijas karogs ar saulīti. Te satiekas ne tikai veselaviešu paaudzes. Te sabrauc vēstures izzinātāji, patriotiski noskaņotie ar Latviju sirdī. Te raisās sarunas par nacionālo pašapziņu, vienotību, spēku, par ko jo īpaši jādomā šodien. Un par to atgādina veselavietis Jānis Eduards Lapiņš. Viņš te pirms […]

Spēkojas virves vilkšanā un priecājas putu ballītē

00:00
17.06.2025
40

Lai gan rīta lietus un nelabvēlīgā laika prognoze dažu entuziastu atturēja, tomēr ģimenes sporta un atpūtas svētki Skujenē pie Tautas nama bija plaši apmeklēti. Sporta un veselības veicināšanas pārvaldes sporta organizators Priekuļu un Amatas apvienībā Ēriks Bauers teic, ka svētkos piedalījās ap 250 cilvēku un pasākuma laikā pat noturējās silts un saulains laiks, ļaujot komandām […]

Tautas balss

Vajadzētu rotaļlaukumu bērniem

20:27
17.06.2025
24
H. raksta:

“Cēsīs, Pirtsupītes gravā, notiek lieli darbi. Tur veido celiņus un laikam vēl kaut ko. Ātrumā pārskatot novada paš­valdības mājaslapu, neatrodu informāciju, kā beigu beigās pēc apspriešanām izskatīsies grava, kam šī vieta būs paredzēta. Būtu jauki, ja tur būtu arī kādas aktīvās atpūtas vietas bērniem, piemēram, rotaļlaukumi ar iekārtām, uz kurām var pavingrot,” pauda lasītāja H.

Kādam jākontrolē

11:15
15.06.2025
33
Ilze raksta:

“Man garšo zemenes, un tagad ir īstais laiks ar tām mieloties. Esmu no tiem, kuri izvēlas Latvijā audzētās, lai arī dārgākas. Ticu, ka tās ir vitamīniem bagātākas, veselīgākas un, protams, svaigākas. Manu uzmanību piesaistīja Latvijā audzēto ogu lielā cenu starpība. Vai tiešām lielaudzētāji tās tik lēti pārdod uzpircējiem. Vai tirgū kāds nopietni kontrolē, kur ogas […]

Bagāts kļuva Latvijā

09:36
14.06.2025
23
Seniore no Cēsīm raksta:

“Nesaprotu, kā Ainārs Šlesers var sacīt, ka Latvija ir nabadzīgākā zeme, ka viss izpostīts, ja pats ir bagātnieks! Kur tad viņš kļuva par tādu, ja ne Latvijā?! Ja jau valstī ir tāda nabadzība, lai dalās, lai kādu miljonu ziedo Latvijas labā. Man nepatīk cilvēki, kas nonicina Latvijā paveikto, bet jo vairāk tie, kas kļuvuši turīgi, […]

Maza bedrīte var radīt lielu nelaimi

08:36
14.06.2025
16
Lasītāja raksta:

“Cēsīs, bērnu laukumā pie Maija parka, asfaltā ir bedres. Tur mazi bērni brauc ar divriteņiem, skrejriteņiem, tur ātri var gadīties nelaime, kaut bedres nav īpaši dziļas. Tagad, kad pilsētā remontē tik daudzas ielas, vajadzētu padomāt arī par bērnu laukuma celiņiem,” ieteica lasītāja.

Applūst pastaigu takas

19:35
13.06.2025
16
Pastaigu cienītāja I. raksta:

“Pēdējo nedēļu lietavas ne vienā vietā vien appludinājušas pastaigu takas. Tā arī Cīrulīšu takā Gaujmalā applūdis tiltiņš. Varbūt vērts takas sākumā izvietot kādu paziņojumu, lai cilvēki zina, kurp iet. Jācer, ka takas un tiltiņa dēļi ūdenī nesabojāsies,” sacīja pastaigu cienītāja I.

Sludinājumi