
FOTO: no albuma
Jāņu siera ražošanas apmēri šogad Latvijā kopumā turpina samazināties, aģentūrai LETA prognozēja biedrības “Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.
Arita LejiņaPērn Jāņu sieru (nejaukt ar ķimeņu sieru) saražoja 139,84 tonnas, norādījusi V.Davidanova. Pēc publiski pieejamās informācijas, pirms pieciem gadiem, 2019.gadā, tika saražotas aptuveni 200 tonnas Jāņu siera, tātad pagājušajā gadā par 30,1% mazāk.
Jāņu siera receptūra ir iekļauta Eiropas Savienības Aizsargāto produktu sarakstā. Jāņa sieru pēc tradicionālās receptes Latvijā ražo astoņi uzņēmumi un viens mājražotājs, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta reģistrs.
Cēsu novadā Jāņu sieru ražo piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība “Straupe”. Pēc “Siera kluba” informācijas, pērn saražotas 10,3 tonnas. Vislielākais Jāņu siera ražotājs bijusi AS “Valmieras piens”, pagājušajā gadā tika sagatavotas 57,4 tonnas šī produkta. Nākamais lielākais Jāņu siera apjoms “Rankas pienam” – 39 tonnas, tad “Jaunpils pienotavai” – 18 tonnas, “Lazdonas piensaimniekam” – 14,3 tonnas, mājražotājs Jānis Lapsa – 642 kilogramus, zemnieku saimniecība “Bļodiņas” – 120 kilogramus, bet zemnieku saimniecība “Juri” – 80 kilogramus Jāņu siera.
Minot iemeslus, kāpēc Jāņu siera apjomi sarūk, V.Davidanova skaidro gan grūtības piesaistīt darbaspēku, gan Jāņa siera receptes augstās kvalitātes prasības un ražošanas procesa prasības, kas neļauj samazināt produkta cenu. Tāpēc tirgotāji, īpaši lieltirgotavu tīkli, izvēlas lētāko ķimeņu sieru, kura gatavošanai vienkāršākas prasības.
Tomēr “Siera kluba” biedrības valdes priekšsēdētāja minējusi, ka ir arī uzņēmumi, kas Jāņu siera ražošanas apjomu pēdējos gados palielina, piemēram, “Jaunpils pienotava” un “Valmieras piens”.
Komentāri