Šoruden, visticamāk, nav gaidāma medus rekordraža.
Kā aģentūrai LETA stāstīja Latvijas Biškopības biedrības (LBB) izpilddirektore Rita Bartuševica, pavasaris bija sauss, bet jūlijs ir ļoti lietains, kas nav labvēlīgi medus ienesumam, jo bites nestrādā tik čakli.
Daudzi biškopji pagājušās nedēļas nogalē notikušajā biškopju vasaras saietā Alauksta ezera krastā stāstījuši, ka tikai tagad jūt, ka bites sākušas čaklāk strādāt.
“To, kāds būs medus ienesums šosezon, varēs zināt tikai septembrī, jo priekšā vēl divas jūlija nedēļas un augusts, kas bitēm ir aktīvs ienesuma laiks,” teica Bartuševica.
Šovasar biškopju saietā piedalījušies aptuveni 600 biškopji, tajā skaitā ļoti daudz gados jaunu cilvēku. Krīzes ietekmē cilvēki vairāk pievēršas biškopībai vaļasprieka līmenī, lai ar medu varētu nodrošināt savas ģimenes un radus. Patlaban LBB apvieno 1247 biedrus, taču saieta laikā LBB saņēmusi daudz jaunu biedru pieteikumu, kas vēl nav apkopoti. Pēc Lauksaimniecības datu centra datu bāzes, šī gada 1.jūlijā Latvijā bija reģistrēta 33 271 bišu saime.
LBB kopš pagājušā gada rudens piedāvā licencētu mācību programmu “Biškopības profesionālā pilnveide” divgadīgos kursos, kurus apmeklē vairāk nekā 130 kursanti Rīgā, Kuldīgā, Vecbebros, Smiltenē, Rēzeknē, un patlaban tiek komplektētas jaunas grupas Rīgā un Vecbebros.
Saieta laikā notikušajam konkursam “Garšīgākais medus 2009” bija iesniegti 63 medus paraugi. Par garšīgāko medu atzina kļavu un plūmju ziedu medu, kas ievākts Saldus rajona biškopja Jāņa Vainovska dravā.
Saieta laikā pētniece, instruktore, veterinārārste un biškope Ineta Eglīte stāstīja par skudrskābes un skābeņskābes lietošanu varrozes ierobežošanai, bet LBB padomes priekšsēdētāja vietnieks un biškopis Andrejs Mizis dalījās praktiskajā pieredzē par skudrskābes lietošanu.
Biškopji saņēma šo līdzekļu komplektus, lai varētu cīnīties ar slimību.
Svētdien biškopji skatījās biškopja Jāņa Sietiņsona nektāraugu laukus, dravas (bišu vagonu) un apmeklēja saimniecības “Kalna-Smīdes” ražošanas cehu. Latvijā patlaban ir deviņi atzīti bišu produktu pārstrādes cehi.
LETA
Komentāri